Patru Pereți #26 - Povestea casei în care a copilărit Cristofor Columb
Am vizitat casa din orașul italian Genoa în care a copilărit Cristofor Columb, exploratorul care a descoperit America în 1492. Iar apoi am alergat la Bucharest International Half Marathon.
Salut și bine te-am găsit la o nouă ediție a newsletter-ului Patru Pereți! Astăzi îți prezint o poveste inedită despre casa în care copilărit Cristofor Columb, dar în același timp îți spun și cum am gustat experiența de a participa la competiția de alergare Bucharest International Half Marathon. Pe ploaie măruntă și vânt puternic.
Evident, nu lipsește nici grupajul tradițional de știri, din care vei afla, de exemplu, că unul dintre orașele României va folosi ape geotermale pentru sistemul de încălzire.
Povestea casei în care a copilărit Cristofor Columb
La sfârșitul lunii februarie am fost într-o scurtă călătorie la Genoa (în limba română, numele orașului italian este Genova, însă în acest newsletter folosesc numele englezesc Genoa, mult mai cunoscut și folosit inclusiv în țara noastră). Adevărul este că punctul de referință al aventurii a fost, de fapt, o vizită de o zi în satul Vernazza din regiunea Cinque Terre, una dintre principalele atracții turistice ale Italiei. Totuși, nu puteam pleca din Genoa înainte de a vizita casa în care se presupune că a copilărit Cristofor Columb, un individ despre care ai învățat probabil la orele de istorie că este omul care a descoperit continentul american în 1492.
Casa despre care vorbesc este situată în apropiere de centrul istoric al orașului, într-o zonă care în perioada Renașterii (secolelele XV - XVI) a cunoscut o amplă dezvoltare urbană. Născut în 1451, Cristofor Colomb s-a mutat împreună cu familia în această casă pe vremea când avea doar 4 ani și a trăit aici până la 19 ani, în 1470.
Motivul pentru care am menționat deja de două ori că aceasta este casa în care se presupune că a trăit Columb, fără ca acest lucru să reprezinte o certitudine, are legătură cu faptul că, în 1684, Republica Genoa a fost bombardată de pe mare de Regatul Franței al Regelui Ludovic al XIV-lea. După circa 13.000 de ghiulele trimise de flota franceză în perioada 18 mai - 28 mai 1684, toate clădirile din zona în care se afla și casa în care a copilărit Colomb au fost grav avariate.
Casa respectivă a fost ulterior reconstruită de autorități la începutul anilor 1700 pe o fundație reprezentată de ruinele clădirii originale. Structura avea parter și 4 etaje, însă grinzile etajelor superioare se sprijineau pe clădirile din jur. În 1887, clădirea a fost cumpărată de municipalitate și a fost singura din zonă care a supraviețuit demolărilor intense din preajma anului 1900. Totuși, întrucât grinzile etajelor superioare se sprijineau pe clădirile din jur, etajele superioare au fost demolate, iar de atunci și până în prezent casa are doar parter și un etaj.
În prezent, casa respectivă funcționează ca muzeu. Taxa de intrare este doar 3 euro și am fost nevoit să o plătesc cash, dar n-aș spune că a fost o problemă atât de mare. Până la urmă, Columb a descoperit America fără să aibă carduri bancare și telefon cu Google Pay prin buzunare.
Pentru standardele cu care suntem obișnuiți în prezent, casă în care a copilărit Columb este impresionant de mică, chiar dacă are un etaj. Sigur, este un pic mai mare decât garsoniera de 11 metri pătrați din Cluj-Napoca, dar spațiul interior este destul de limitat. Hai să-ți explic de ce.
Practic, la parter există o cameră unde se afla magazinul în care tatăl lui Columb vindea lână și alte țesuturi, o bucătărie echipată cu sistem de colectare a apei și o latrină rudimentară. La etaj am ajuns prin urcarea unei scări înguste și am descoperit doar două camere mici: una în care locuiau părinții lui Columb și una care a fost, cel mai probabil, dormitorul lui Columb.
Mă așteptam ca în camere să descopăr o reconstituire măcar parțială a mobilierului pe care îl avea la dispoziție la vremea respectivă familia lui Columb. Din păcate, camera de la parter reprezintă practic recepția muzeului, iar în bucătărie există doar o masă lungă din lemn cu veselă specifică timpului. Iar la etaj… ei bine, la etaj ambele camere de locuit erau complet goale.
Practic, singurele elemente din dormitorul lui Columb sunt câteva panouri cu imagini de arhivă din Genoa și câteva texte cu povestea vieții lui Columb și a zonei în care a fost construită casa. Ah, și mai există o sculptură cu Santa María, cea mai mare dintre cele trei nave ale expediției lui Columb din 1492. Cam puțin pentru un muzeu dedicat celui care a descoperit continentul american.
Altfel, Genoa este un oraș frumos. La Muzeul Marinei Galata poți vizita submarinul Nazario Sauro S518 construit pentru marina italiană în 1976, iar în zona de coastă te poți plimba pe o plajă minusculă în timp ce admiri navele care sosesc în port. Ai grijă la sutele de scutere care ignoră regulile de circulație sub pretextul că livrează pizza pentru Glovo sau Just Eat și așteaptă-te la cozi kilometrice la McDonald’s. Iar dacă te prinde o ploaie, niște băieți de culoare răsar imediat la fiecare colț de stradă pregătiți să-ți vândă umbrele. Obligatoriu albastre.
Pro tip: Dacă te cazezi relativ central, de exemplu la Hotel Genova Liberty, cere neapărat o cameră în partea opusă străzii pietonale asemănătoare cu Lipscani. Nu de alta, dar altfel riști să pățești ca mine: într-una dintre nopți m-am trezit la ora 04:00 pentru că niște băieți de culoare beți escaladau pe rând un semafor din intersecție în chiotele de bucurie ale celorlalți. Și da, semaforul a rezistat eroic.
Îți place ce citești? Susține acest proiect editorial printr-o contribuție financiară cu un click pe butonul de mai jos. Tu alegi valoarea contribuției, precum și frecvența acesteia: o singură dată, în fiecare lună sau în fiecare an. Mulțumesc!
Un semimaraton de 3.5 kilometri
Când am văzut scena de mai sus de la geamul camerei de hotel m-am întrebat dacă îi voi găsi pe băieți tot acolo și în dimineața următoare, când urma să plec la ora 05:00 spre aeroport. Și dacă nu cumva voi fi nevoit să fug de ei cam un kilometru până să ajung la stația de autobuz din apropierea gării.
Nu a fost nevoie, dar asta nu înseamnă că nu sunt antrenat pentru astfel de situații. De prin 2016 particip de câteva ori pe an la diverse competiții de alergare, iar cea mai recentă ispravă a fost chiar în weekendul trecut, la Bucharest International Half Marathon.
Nu este cazul să te entuziasmezi prematur. Nu am alergat la proba de semimaraton și nici măcar la cea de 10 kilometri, ci la cursa populară de 3.5 kilometri. Dar știi ceva? Nici nu contează pe ce distanță am alergat.
Pentru mine, sportul este esențial pentru sănătate, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere mental. Mă ajută să mă mențin într-o formă fizică decentă și îmi oferă o doză de încredere. Iar multe dintre articolele semnate de mine pe Autocritica sau în acest newsletter au plecat de la idei apărute în timpul unor banale sesiuni de alergare prin parc.
Duminică, în ziua cursei, a fost o vreme ca-n povești: ploaie măruntă de toamnă, vânt puternic și 5 grade Celsius. Dar nu m-am gândit nicio clipă să renunț, iar vremea nici nu a mai contat când am ajuns la punctul de start, pentru că am intrat inevitabil în “febra” cursei alături de câteva sute de alergători.
Sigur, mulți au luat startul la proba de semimaraton. Și mai mulți la proba de 10 kilometri. Eu și încă aproape 100 de persoane în cursa populară de 3.5 kilometri, pe un traseu care a început la Piața Charles de Gaulle și a continuat pe la Arcul de Triumf și Piața Presei Libere înainte de întoarcerea în Piața Charles de Gaulle.
Iar la trecerea liniei de sosire am avut surpriza să o zăresc pe Constantina Diță, campioana olimpică la maraton la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 și cea care organizează această competiție în fiecare an. Evident, nu puteam rata ocazia unei fotografii.
Dacă simți că ai fi participat și tu la o astfel de competiție, am o veste bună: peste numai câteva săptămâni, în perioada 7-8 mai 2022, are loc și Bucharest Half Marathon, cu probe de semimaraton, 10 kilometri și cursă populară de 2.5 kilometri. Ne vedem acolo?
Bonus: Citește un amplu interviu acordat de Constantina Diță în 2014 publicației Adevărul, în care sportiva vorbește despre cum a câștigat medalia de aur la maraton la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, dar și despre primii pași în carieră.
Ai primit acest newsletter de la un prieten? Abonează-te gratuit la Patru Pereți și primești în fiecare zi de miercuri un astfel de conținut editorial direct la tine în inbox:
Știrile săptămânii
1. Românii care au credite cu dobânzi calculate în funcție de indicele ROBOR au posibilitatea legală de a-și reduce ratele prin trecerea la indicele IRCC, potrivit Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF). (Economedia)
De ce este important: Datele analizate de AURSF arată că indicele IRCC a fost mai mic decât indicele ROBOR în peste 98% dintre zilele lucrătoare din mai 2019 până în prezent, adică aproape în fiecare zi de la lansarea indicelui IRCC. AURSF afirmă că persoanele au dreptul de a solicita trecerea de la ROBOR la IRCC printr-o cerere adresată băncii de la care au primit creditul, iar banca este obligată să răspundă în termen de 60 de zile și să încheie un act adițional.
2. Prețurile locuințelor au crescut la nivel național cu 2.8% în luna martie comparativ cu luna februarie, potrivit indicelui Imobiliare.ro, realizat pe baza prețurilor solicitate de vânzători în cadrul anunțurilor publicate pe platformă. (Imobiliare)
De ce este important: Prețurile au crescut în luna martie în ciuda izbucnirii războiului din Ucraina. Dintre cele 6 mari orașe analizate, cele mai mari creșteri au fost raportate în Cluj-Napoca (4.2%), Brașov (2.8%) și București (2.4%), în timp ce creșteri mai mici au fost raportate pentru Constanța (1.2%), Timișoara (0.3%) și Iași (0.2%).
3. Orașul Râmnicu Vâlcea va utiliza apă geotermală de la Călimănești ca agent termic pentru încălzirea locuințelor, după ce primăria va construi o conductă care să conecteze cele două localități. (Profit)
De ce este important: Pe lângă reducerea dependenței de gaze naturale, utilizarea apei geotermale va fi mai ieftină. Prețul de furnizare și de producție va fi de cel mult 228 lei pe gigacalorie, comparativ cu 361 lei pe gigacalorie, actualul preț din Râmnicu Vâlcea. Călimănești este în prezent singura localitate din județul Vâlcea care folosește apă geotermală ca sursă de încălzire pentru toate blocurile de locuințe și pentru 95% din unitățile de cazare.
4. Consiliul Europei a adoptat o directivă prin care fiecare stat membru al Uniunii Europene poate reduce TVA-ul pentru panourile fotovoltaice și panourile solare la orice valoare cuprinsă între 0% și 5%. (Reuters)
De ce este important: Dacă România va alege să implementeze această regulă, costurile pentru montarea unui sistem de panouri fotovoltaice și/sau panouri solare ar scădea semnificativ. De exemplu, dacă TVA-ul ar scădea la zero, prețul panourilor ar scădea cu aproape 16%, în timp ce o scădere a TVA-ului la 5% ar echivala cu scăderea prețurilor cu aproape 12%. Țările membre trebuie să decidă dacă adoptă o nouă valoare pentru TVA pentru aceste produse până în 7 iulie.
5. Cercetătorii spanioli au dezvoltat o pompă de căldură capabilă să genereze 6.49 kWh de căldură sau 4.43 kWh de apă caldă pentru fiecare kWh de energie consumată. (PV Magazine)
De ce este important: Noua pompă de căldură are o eficiență energetică semnificativă și poate livra apă caldă la o temperatură de până la 75 de grade Celsius. Procesul de producție implică utilizarea propanului ca refrigerant, în timp ce emisiile de dioxid de carbon sunt aproape zero. Cercetătorii nu au oferit însă alte detalii despre noua pompă de căldură.
Bonus: PressOne a publicat un amplu articol despre Parcul Liniei, un proiect de regenerare urbană prin care o linie de cale ferată abandonată de CFR care traversează Bucureștiul de la vest spre centru va fi transformată într-un parc cu zone de promenadă, terenuri de sport și piste de biciclete. Proiectul este realizat de ONG-ul UrbanizeHub împreună cu Primăria Sectorului 6.