Casa Verde Fotovoltaice 2023: cum depui dosarul pentru finanțarea de 20.000 lei
Patru Pereți #73 • Ce este Casa Verde Fotovoltaice • Ce documente trebuie să conțină dosarul • Care este procedura de înscriere în aplicație • Cine și cum aprobă dosarul de finanțare.
Salut și bine te-am găsit la o nouă ediție a newsletterului Patru Pereți. În această săptămână îți povestesc despre ghidul de finanțare pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, care a fost publicat recent de Ministerul Mediului.
Nu lipsește nici tradiționala rubrică de știri cu informații despre primul furnizor de gaze naturale care a scăzut preturile sub prețul maxim plafonat stabilit de statul român și despre plafonarea prețurilor la asigurările RCA.
Patru Pereți este un newsletter săptămânal cu informații utile despre piața imobiliară și despre ce se întâmplă între patru pereți, de orice fel ar fi ei: locuințe, clădiri de birouri, hoteluri, stadioane, uzine sau mașini. Abonează-te la Patru Pereți și îl primești în inbox în fiecare miercuri.
Casa Verde Fotovoltaice 2023
Ministerul Mediului a publicat (era și timpul) proiectul ghidului de finanțare pentru programul Casa Verde Fotovoltaice din acest an, iar acesta include o serie de modificări importante comparativ cu anul trecut. Pe de altă parte, schimbările nu sunt atât de majore precum s-a vehiculat inițial.
Ghidul de finanțare are 30 de pagini și îl poți descărca și citi integral cu un click pe butonul de mai jos:
Ca de obicei, ghidul de finanțare este unul stufos, cu mulți termeni de specialitate și cu unele informații care se adresează exclusiv firmelor care instalează sisteme de panouri fotovoltaice. Așa că am extras informațiile cu adevărat importante pentru tine, le-am reformulat într-un limbaj mai simplu și am completat cu date esențiale care nu sunt menționate în ghid. A rezultat textul de mai jos, care ar trebui să te ajute să înțelegi mai repede și mai ușor care-i treaba cu programul Casa Verde Fotovoltaice.
Ce este Casa Verde Fotovoltaice?
La fel ca la ediția precedentă, prin programul Casa Verde Fotovoltaice statul român oferă finanțare de până la 20.000 de lei pentru persoanele care doresc să monteze panouri fotovoltaice pe acoperișul casei pentru a produce energie electrică. Finanțarea acoperă cel mult 90% din valoarea proiectului, iar restul de 10% reprezintă investiția beneficiarului.
Sistemul de panouri fotovoltaice pe care îl montezi trebuie să aibă capacitatea de cel puțin 3 kW. Pe teritoriul României, un sistem de panouri fotovoltaice cu o astfel de capacitate generează în medie aproximativ 4.000 kWh de energie electrică pe an, adică peste 300 kWh pe lună, suficient pentru a acoperi integral consumul obișnuit de energie electrică al unei locuințe.
Daca vrei mai multe detalii pe acest subiect, am scris recent pe Autocritica un articol detaliat despre câtă energie electrică generează un sistem de panouri fotovoltaice în funcție de regiunea în care locuiești.
De exemplu, specialiștii estimează că potențialul energiei solare în România pentru un sistem de panouri fotovoltaice cu capacitatea de 1 kW este în general de circa 1.300 kWh pe an pentru jumătatea sudică a țării și de circa 1.200 kWh pe an pentru unele zone din centrul și vestul țării, în special în apropiere de orașe precum Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara și Arad. În celelalte zone, potențialul este de circa 1.100 kWh pe an.
Ce documente trebuie să conțină dosarul?
Dacă vrei să aplici la programul Casa Verde Fotovoltaice trebuie să pregătești un dosar cu documente pe care le vei încărca ulterior într-o aplicație online. Asta înseamnă că trebuie să ai documentele în format digital: fie le obții direct în format digital, fie le scanezi ulterior. Iată actele de care ai nevoie la dosar:
cerere de finanțare: conținutul acestei cereri îl găsești în Anexa 3 din ghidul de finanțare atașat mai sus;
act de identitate;
certificat de atestare fiscală pentru obligațiile de plată către bugetul de stat. Instituția care se ocupă de eliberarea acestui certificat este ANAF, iar cel mai simplu mod de a obține certificatul este online prin platforma SPV (Spațiul Privat Virtual), din meniul Solicitări - Eliberare documente - Atestat de certificare fiscală. Alternativ, poți completa această cerere și o poți depune personal sau prin poștă la ANAF. Acest certificat este valabil 30 de zile de la data emiterii sau chiar 90 de zile dacă nu desfășori activități independente și nu exerciți profesii libere;
certificat de atestare fiscală pentru impozitele și taxele locale. Acest document este emis de primăria de care aparții, iar procedura diferă de la o primărie la alta. În general, găsești informații pe site-ul primăriei, iar acest document este valabil 30 de zile de la data emiterii;
extras de carte funciară din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului. Acest document este emis de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și poate fi obținut online aici prin plata unei taxe de 20 lei. Documentul trebuie să nu fie mai vechi de 60 de zile în momentul în care depui online dosarul cu acte.
dacă locuiești într-un imobil în care există părți comune și proprietăți individuale, atunci ai nevoie și de o copie a cărții funciare colective.
Este important de menționat că poți depune dosarul doar pentru locuința menționată în actul de identitate.
Care este procedura de înscriere în aplicație?
Data de start a înscrierilor în programul Casa Verde Fotovoltaice va fi făcută publică ulterior, printr-o dispoziție a președintelui Administrației Fondului de Mediu (AFM) care va fi publicată pe site-ul instituției.
Aici apare o primă noutate majoră. Potrivit unei declarații făcute de Tanczos Barna, ministrul mediului, pentru postul de televiziune Prima News, programul va fi lansat în mai multe etape, pe regiuni, cu scopul de a reduce numărul de accesări simultane pe platformă. Ceea ce teoretic este benefic, pentru că va reduce perioadele în care platforma nu poate fi accesată.
Totuși, ministrul susține că “vom aloca sumele în funcţie de numărul de cetățeni care locuiesc în zona respectivă, proporțional, din bugetul total”. Ceea ce din punctul meu de vedere este o greșeală, pentru că acest program se adresează doar persoanelor care locuiesc la casă. De exemplu, acest program este inutil pentru cea mai mare parte a locuitorilor din București, întrucât aceștia trăiesc la bloc, însă este foarte util pentru o mare parte a populației din Ilfov, acolo unde predomină casele. În București trăiesc oficial circa 1,7 milioane de oameni, în Ilfov circa 543.000 de persoane, iar ministrul vrea practic să aloce de 3 ori mai mulți bani pentru bucureșteni decât pentru ilfoveni.
Înscrierile se vor face într-o aplicație online în care vei completa o serie de câmpuri predefinite, vei încărca documentele menționate mai sus și vei primi un număr de înregistrare, alături de menținerea sumei maxime acordate în cadrul programului: 20.000 lei.
Cine și cum aprobă dosarul de finanțare?
După înscrierea în program trebuie să parcurgi o serie de pași pentru ca dosarul depus să fie aprobat pentru finanțare. Startul acestei perioade va avea loc în cel mult 90 de zile de la momentul în care AFM publică lista finală a instalatorilor acceptați în cadrul programului. Iată ce trebuie să faci tu în acest punct:
alegi unul dintre instalatorii validați în cadrul platformei. Aici vei avea de ales între numeroase firme, unele dintre ele cunoscute (de exemplu, Enel X, una dintre diviziile furnizorului de energie Enel, se ocupă inclusiv de instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice), dar și multe firme care nu-ți vor spune absolut nimic după nume.
firma selectată de tine analizează dosarul pe care l-ai depus, îl aprobă și generează contractul de finanțare;
AFM aprobă proiectele acceptate de instalatori și publică pe site-ul oficial numele “câștigătorilor”
implementarea proiectului trebuie să aibă loc în cel mult 12 luni de la aprobarea proiectului de către AFM.
Îți place newsletterul Patru Pereți? Hai să-ți spun un secret: cele mai bune texte le scriu în timp ce savurez un espresso de calitate într-o cafenea de specialitate. Cel mai simplu mod să te asiguri că newsletterul Patru Pereți ajunge și săptămâna viitoare la tine în inbox este să-mi cumperi un espresso. Costă doar 10 lei și tu alegi dacă vrei să-l cumperi o singură dată, o dată pe lună sau de mai multe ori pe lună.
Alte noutăți pentru program
Una dintre criticile aduse ediției precedente a fost greutatea cu care AFM a aprobat dosarele, iar instituția a afirmat că nu a avut personal suficient pentru această activitate. Inițial, AFM a anunțat că dosarele vor fi analizate de primării, pentru a repartiza astfel sarcina către mai mulți angajați ai statului din întreaga țară. Totuși, proiectul prevede că dosarele vor fi analizate de AFM.
Interesant este însă că instituția a găsit o metodă prin care, cel puțin teoretic, durata de aprobare a dosarelor va fi mai mică: AFM va verifica efectiv doar 10% din numărul de dosare pe care le accepta o firmă de instalare, iar restul de 90% vor fi aprobate automat, fără verificarea documentelor.
În schimb, o posibilă problemă poate apărea din cauza faptului că instalatorii validați trebuie să depună garanții financiare pentru a putea participa la proiect. Garanția minimă este de 200.000 lei pentru instalatorii care vor monta între 1 - 100 sisteme de panouri fotovoltaice și ajunge la un milion de lei pentru instalatorii care montează între 401 - 500 de sisteme. O astfel de regulă ar putea elimina din program în special firmele mici care nu au resurse financiare pentru a depune garanția. Implicit, reducerea numărului de firme eligibile poate avea ca efect întârzierea implementării efective a proiectelor. AFM susține că va returna această garanție după ce va verifica eșantionul de 10% din numărul de sisteme de panouri fotovoltaice instalate.
Bugetul programului din acest an este de 2 miliarde de lei, astfel că numărul maxim de beneficiari este de 100.000. Inițial, Ministerul Mediului a susținut că bugetul va fi de 3 miliarde de lei. De asemenea, în ciuda unor informații anterioare, programul nu permite finanțarea instalării unui sistem de stocare pentru energia electrică produsă din panouri fotovoltaice.
Autoritățile se așteaptă la un interes major pentru ediția din acest an a programului Casa Verde Fotovoltaice, în special ca urmare a creșterii puternice a prețurilor la energia electrică. În plus, numărul persoanelor eligibile pentru acest program, adică numărul persoanelor care locuiesc la casă, a crescut semnificativ în ultimii ani, pe fondul unui fenomen confirmat de datele recente de la recensământ: numeroși locuitori au renunțat la apartamentele de la oraș și s-au mutat la casă în comunele limitrofe. Iar acest fenomen este vizibil în special în marile orașe ale țării.
De exemplu, în ultimii 10 ani, Bucureștiul a pierdut 166.000 de locuitori, iar județul Ilfov a câștigat 154.000 de locuitori. Între timp, Cluj-Napoca a pierdut 38.000 de locuitori, iar comuna Florești din apropiere a câștigat 30.000 de locuitori.
Despre marea migrație din ultimul deceniu către periferia marilor orașe am scris pe larg în această săptămână pentru publicația Panorama. Cu cifre concrete de la cele mai recente recensăminte, cu grafice realizate de Alina Mărculescu Matiș și cu un pic de context pentru a înțelege mai bine cum și mai ales de ce are loc acest fenomen de migrație.
War Street Journal: povești cu refugiați ucraineni
Mai mulți jurnaliști susținuți de Asociația Zi de Bine au lansat recent proiectul media War Street Journal, iar editorul publicației este
, autorul newsletterului .Scopul principal al proiectului este să găzduiască poveștile unor ucraineni care au fost nevoiți să se refugieze în România din cauza războiului declanșat de Rusia în 24 februarie 2022. În prezent, în țara noastră sunt înregistrați aproximativ 122.000 de refugiați din Ucraina.
Ne gândim mereu că vrem să mergem înapoi, dar am vrea să mergem înapoi la vechea noastră viață. Când ne vom întoarce acolo va fi deja o altă viață. Orașul nostru este distrus, dar asta nu schimbă cu nimic faptul că îmi doresc să merg la apartamentul meu și să beau o ceașcă de ceai negru în timp ce stau pe canapeaua mea. Și nu schimbă nici faptul că vreau să fiu acolo ca să ajut la reconstrucție.
Iryna Gorbacheva, fondatoare de companie IT din Zaporizhzhya
Proiectul include și podcastul Palianytsia (Pâine) găzduit de jurnalista Iulia Verbancu, care abordează teme legate de istoria Ucrainei. Primul episod este despre Holodomor, foametea provocată de Stalin în 1932-1933.
Una dintre particularitățile proiectului este că toate poveștile sunt disponibile în trei limbi: română, engleză și ucraineană, astfel că experiențele refugiaților ajung mai ușor atât la publicul internațional, cât și la publicul ucrainean care nu vorbește limba engleză.
Știrile săptămânii:
1. Nova Power and Gas este primul furnizor de gaze naturale care a lansat o ofertă pentru populație la un preț mai mic decât prețul maxim plafonat prin lege. (E-nergia)
De ce este important: Prețul gazelor naturale a fost plafonat de stat anul trecut la 0,31 lei / kWh cu toate taxele. În funcție de distributorul gazelor naturale, oferta de la Nova Power and Gas cu toate taxele incluse este de 0,27 lei kWh pentru clienții din București și de 0,269 lei / kWh pentru cei din Cluj. Chiar dacă Nova Power and Gas este un furnizor cu o cotă mică de piață, oferta ar putea determina și alți furnizori să micșoreze prețurile.
2. Proprietarii care vor să vândă o locuință situată într-un imobil istoric vor fi nevoiți să aștepte până la 55 de zile pentru a primi acordul autorităților, comparativ cu 40 de zile în prezent. (Profit)
De ce este important: Legislația prevede că o locuință dintr-un imobil istoric poate fi vândută doar după obținerea unui aviz de la Ministerul Culturii, care are drept de preemțiune la cumpărare și poate emite un răspuns în cel mult 25 de zile. Ulterior, un aviz similar trebuie obținut și de la autoritățile locale, iar răspunsul poate veni în cel mult 15 zile. Un proiect de lege prevede însă extinderea acestui ultim termen de la 15 la 30 de zile, astfel că obținerea avizelor poate dura în total până la 55 de zile. În plus, avizele sunt valabile doar pe anul calendaristic în curs, astfel că un aviz solicitat în septembrie și eliberat în noiembrie va fi valabil doar pentru luna decembrie.
3. Ministerul Finanțelor vrea ca tarifele la asigurările RCA să fie plafonate timp de 6 luni la nivelul celor din februarie 2023. (Economedia)
De ce este important: Autoritățile încearcă să evite o creștere a tarifelor la RCA ca urmare a retragerii autorizației de funcționare pentru Euroins, compania care avea cea mai mare cotă de piață. Tarifele de referință anunțate anterior pentru februarie 2023 sunt în medie cu 16% mai mari decât cele din august 2022.
Proiectul Casa Verde Fotovoltaice și, în general, instalarea de astfel de panouri îmi pare o idee potrivită doar în contextul în care avem și unde să reciclăm aceste panouri. Ar mai fi și faptul că obținerea unui astfel de panou presupune un proces intens energofag. Din câte știți, există vreun loc la noi în țară unde se pot preda panourile pt. ca ele să fie reciclate corespunzător?