Încălzire electrică: cât costă să te încălzești cu calorifere electrice sau panouri radiante
Caloriferele electrice și panourile radiante sunt opțiuni eficiente pentru încălzirea locuinței pe termen scurt, dar facturile la energia electrică cresc semnificativ în cazul utilizării intensive.
Salut și bine te-am găsit la o nouă ediție a newsletter-ului Patru Pereți. În această săptămână îți povestesc pe scurt principalele echipamente cu alimentare electrică pe care le poți utiliza pentru încălzirea locuinței în cazul în care, din diverse motive, încălzirea cu gaze naturale prin sistemul centralizat este întreruptă temporar din motive tehnice.
Continuăm apoi cu principalele știri ale săptămânii și abordăm inclusiv subiecte precum creșterea indicelui IRCC pentru credite și programului național de înlocuire a becurilor convenționale cu becuri LED.
Patru Pereți este un newsletter săptămânal cu informații utile despre ce se întâmplă între patru pereți, de orice fel ar fi ei: locuințe, clădiri de birouri, hoteluri, stadioane, uzine sau mașini. Patru Pereți ajunge în inbox-ul tău cu un click pe butonul de mai jos:
Cât costă să te încălzești cu calorifere electrice sau panouri radiante
Dacă locuiești într-un bloc vechi racordat la sistemul centralizat de încălzire și nu ai centrală termică proprie probabil te gândești deja cum vei încălzi ocazional locuința pe timp de iarnă în cazul foarte probabil în care vor exista diverse avarii tehnice în urma cărora alimentarea cu agent termic va fi întreruptă temporar.
Nu ești singurul în această situație. Potrivit unui raport publicat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), la sfârșitul anului 2021 în România existau 1,082,212 apartamente și case racordate la unul dintre operatorii de servicii publice de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SPAET). Mai mult de jumătate dintre acestea se găsesc în București (562,267 de locuințe), iar următoarele locuri în top sunt ocupate de Oradea (71,173), Craiova (58,774), Ploiești (54,536) și Timișoara (52,491).
Pentru toate persoanele aflate în această situație, singura alternativă viabilă este reprezentată de sistemele de încălzire care funcționează cu energie electrică. Acestea sunt relativ eficiente pe termen scurt, însă nu sunt în niciun caz potrivite pentru a fi utilizate permanent pe timp de iarnă, atât din motive de siguranță, cât și din cauza consumului ridicat de energie electrică.
Astfel, pe piața există numeroase echipamente tehnice care permit încălzirea temporară a locuinței prin utilizarea energiei electrice.
Aparate de aer condiționat
Chiar dacă l-ai cumpărat cu scopul de a răci locuința pe timp de vară, probabil că aparatul de aer condiționat reprezintă în același timp și cea mai simplă opțiune pe care o poți lua în calcul pentru încălzire pe timp de iarnă, pentru că nu trebuie să investești suplimentar într-un nou echipament și nici nu ocupă spațiu suplimentar. Pe de altă parte, cu un aparat de aer condiționat poți să încălzești în principiu doar camera din locuința în care acesta este montat, întrucât căldura va ajunge foarte greu - sau aproape deloc - în celelalte camere ale locuinței.
Teoretic, un aparat de aer condiționat poate funcționa pe modul de încălzire și la temperaturi exterioare de -15 grade Celsius. Cu toate acestea, dacă temperatura exterioară scade la mai puțin de -5 grade Celsius, capacitatea de încălzire poate scădea chiar și cu 60% - 70% comparativ cu capacitatea specificată în documentația aparatului. Altfel spus, eficiența reală scade abrupt la temperaturi mai mici de -5 grade Celsius.
În principiu, un aparat de aer condiționat pe modul de încălzire are un consum de energie electrică ușor mai scăzut decât pe modul de răcire. Consumul real variază în funcție de producătorul și modelul aparatului de aer condiționat și de puterea acestuia exprimată în BTU (British Thermal Unit). Totuși, ca punct de reper, pentru modul de încălzire, cele mai multe aparate de aer condiționat afișează în cartea tehnică un consum de aproximativ 1 kW de energie electrică pentru fiecare oră de funcționare.
Calorifere electrice
Caloriferul electric este probabil prima opțiune pe care o iei în calcul dacă vrei o sursă de încălzire cu alimentare electrică. Costurile de achiziție pentru un calorifer electric variază puternic în funcție de producător, calitatea materialelor utilizate și putere maximă, astfel că în general prețurile încep de la aproximativ 200 lei și ajung cu ușurință la circa 1,000 lei.
Caloriferele electrice sunt portabile, astfel că le poti poziționa oriunde în locuință în apropierea unei prize pentru a încălzi exact camera pe care o dorești, însă reține că masa acestora este de circa 10 kilograme. Tocmai de aceea, aproape orice calorifer electric are roți, pentru a fi mutat mai ușor.
Caloriferele electrice funcționează cu ajutorul unui ulei încălzit de o rezistență, iar acest ulei are o inerție termică destul de mare: elemenții caloriferului se încălzesc destul de lent, dar pe de altă parte rămân calzi o perioadă de timp destul de mare după oprirea aparatului. Avantajul practic este că elemenții rămân calzi și după ce oprești aparatul pentru a merge la culcare, de exemplu. În plus, caloriferele electrice nu produc zgomote deranjante în timpul rulării.
Cele mai ieftine calorifere electrice au o putere de 500 W și 5 elemenți, însă cele mai multe modele de pe piață oferă puteri de 2,000 W - 2,500 W și au 9 sau chiar 12 elemenți. Cel mai eficient este să cumperi un calorifer electric mai mare, de peste 2,000 W, care să îți ofere însă posibilitatea de a selecta între mai multe trepte de putere, în funcție de nevoile specifice din momentul în care îl folosești.
Cât despre consum, lucrurile sunt simple: dacă setezi puterea la 2,000 W, caloriferul va consumă 2,000 W într-o oră de funcționare, adică 2 kW pe oră. Dacă îl setezi pe 1,000 W, va consuma 1 kW pe oră, dar va genera de două ori mai puțină căldură.
Convectoare electrice
Convectoarele electrice au prețuri care încep de la mai puțin de 100 lei, dar pot depăși cu ușurință pragul psihologic de 1,000 lei. Acestea au la bază procesul fizic prin care aerul mai cald se ridică în mod natural în încăpere, în timp ce în partea de jos rămâne aerul mai rece. Astfel, convectorul electric preia aerul de jos, îl încălzește cu ajutorul unor rezistențe și îl elimină în încăpere prin partea de sus.
Comparativ cu un calorifer electric, convertoarele electrice au dimensiuni mai mici și cântăresc doar câteva kilograme, astfel că sunt mai mobile. Acestea încălzesc mai greu aerul, dar pe de altă parte aerul cald este împrăștiat mai uniform. Nu sunt zgomotoase, iar aparatul în sine nu se încălzește excesiv, un element important de luat în calcul din punct de vedere al siguranței pentru familiile cu copii mici.
Cele mai multe convectoare electrice au puteri de până în 2,000 W, iar principiul de calcul pentru consumul de energie electrică este similar cu cel al caloriferelor electrice. La fel, de preferat este să cumperi un convertor electric mai puternic pe care să îl poți seta după preferințe și după estimările pentru costul cu energia electrică.
Panouri radiante cu infraroșu
Panourile radiante sunt cele mai scumpe dispozitive electrice portabile pentru încălzirea locuinței. În prezent, cele mai ieftine costă circă 500 lei, dar cele mai multe modele disponibile pe piața costă între 1,000 - 1,500 de lei.
Principalul avantaj este unul estetic, întrucât le poți compara vizual cu un televizor modern: au o lățime de circa un metru, sunt foarte subțiri și cântăresc undeva până în 7 kilograme, astfel că sunt mai ușoare și ocupă mai puțin spațiu decât un calorifer electric.
Comparativ cu un calorifer electric, un panou radiant încălzește în special obiectele sau persoanele care se află în fața acestuia, prin direcționarea radiației infraroșii spre acestea, iar pe piață găsești atât panouri radiante cu puteri mai mici de 1,000 W, cât și panouri de 2,000 - 2,500 W. Totuși, pentru o putere maximă similară, prețurile unui panou radiant sunt de 3-4 ori mai mari decât în cazul caloriferelor electrice.
Aeroterme și radiatoare
Cele mai accesibile surse electrice pentru încălzire sunt aerotermele și radiatoarele, întrucât acestea costă de la câteva zeci de lei până spre 500 lei. Totuși, acestea au o serie de dezavantaje majore, motiv pentru care sunt recomandate doar în situații excepționale.
De exemplu, aerotermele împrăștie prin cameră nu numai aerul cald, ci și praful de pe podea, iar zgomotul generat de ventilator poate deveni rapid deranjant. La rândul lor, radiatoarele electrice cu halogen încălzesc doar obiectele și persoanele aflate în direcția lor, nu și aerul din cameră, iar o parte din energia electrică consumată se transformă, de fapt, în lumină.
În plus, nu există avantaje nici din perspectiva consumului: o aerotermă de 2,000 W va consuma 2,000 W într-o oră de funcționare, la fel ca un calorifer electric.
Cât costă se te încălzești electric?
Teoretic, fiecare dispozitiv din cele enumerate mai sus are o eficiență de 100% în procesul de conversie al energiei electrice în căldură. Astfel, un calorifer electric setat la 2,000 W generează 2,000 W de căldură, la fel cum un panou radiant setat la 2,000 W generează 2,000 W de căldură.
Prin urmare, strict din punct de vedere al raportului dintre consumul efectiv de energie electrică și căldura generată, nu există nicio diferență între aceste echipamente.
Dacă mă întrebi pe mine, caloriferul electric oferă de departe cel mai bun compromis între costurile inițiale de achiziție și modul în care este distribuită căldura, în contextul în care toate echipamentele menționate anterior oferă performanțe similare: consumă exact atât cât setezi tu puterea și, în principiu, transformă (aproape) toată energia electrică consumată în căldură.
Cert este însă că, indiferent ce fel de dispozitiv electric preferi, încălzirea bazată pe electricitate este scumpă. Mult prea scumpă pentru a fi justificată pe termen lung.
De exemplu, dacă folosești un calorifer electric la o putere de 2,000 W timp de numai două ore pe zi, acesta va înregistra în aceste două ore un consum de 4,000 Wh, adică de 4 kWh. Utilizat în fiecare zi timp de câte două ore, un astfel de calorifer electric va genera un consum total de circa 120 kWh pe lună.
Acest consum se adaugă însă la consumul obișnuit al locuinței tale, care poate varia puternic în funcție de numărul de camere și de numărul de persoane din locuință, mai ales dacă în familie se regăsesc și copii. Practic, putem vorbi despre un consum lunar de 80 kWh - 100 kWh pe lună pentru o familie de două persoane care locuiește într-un apartament de 2 camere, dar și de un consum de 300 kWh în cazul familiilor de 4 persoane, dintre care doi copii, care locuiesc într-un apartament de 3 sau 4 camere.
Prin urmare, în cel mai bun caz, consumul ipotetic de 120 kWh al caloriferului electric va fi facturat la un preț de 0.8 lei / kWh, adică prețul plafonat de stat pentru persoanele care consumă între 100 kWh - 255 kWh pe lună. Asta înseamnă că prețul pentru energia electrică consumată de caloriferul electric ar fi de circa 96 lei pe lună.
Totuși, mai ales dacă ai oricum un consum ridicat de energie electrică, este posibil să depășești pragul de 255 kWh pe lună, caz în care tot ce depășește 255 kWh se facturează la prețul întreg al energiei electrice.
Comparătorul de tarife dezvoltat de ANRE nu funcționează în momentul în care documentez acest articol, așa că mă bazez pe tarifele care știu că erau valabile la începutul lunii septembrie pentru un kWh de energie electrică: 0.8 lei la Hidroelectrica, 4.56 lei la CEZ, 5.25 lei la Enel și 5.96 lei la Engie.
Practic, dacă nu ești client Hidroelectrica și trebuie să plătești întregul consum de 120 kWh al caloriferului electric la prețul întreg, atunci prețul energiei electrice ar fi de cel puțin 550 lei pe lună. Pentru un calorifer electric care funcționează numai două ore pe zi.
Astfel, este ușor de dedus că utilizarea unui calorifer electric pentru încălzire generează costuri absurde pentru energia electrică și că două ore de funcționare pe zi sunt departe de a fi suficiente pentru a asigura un confort termic decent pe parcursul a 24 de ore.
Tocmai de aceea, este bine să privești caloriferul electric strict ca pe o soluție temporară pentru zilele și nopțile în care furnizorul de energie termică în regim centralizat nu asigură căldură din motive tehnice. Într-o astfel de situație, utilizarea unui calorifer electric timp de două ore într-o zi generează costuri de circa 3 lei, dacă nu depășești plafonul de 255 kWh pe lună. Parcă sună mult mai bine acum, nu-i așa?
Recomandare: Foaia de observație
Sorana Stănescu, reporter la publicația DOR (Decât o Revistă) cu o experiență de 15 ani în jurnalism, a lansat recent Foaia de observație, un newsletter cu “informații utile despre drepturile și responsabilitățile tale, ca pacient, despre ce așteptări e realist să ai de la medicul tău, despre cum ar trebui să te raportezi la acel moment din viitor când nu vei mai avea o sănătate perfectă, dar și despre realități care funcționează și cum ar putea fi ele replicate: spitale sau organizații cu inițiative și servicii de calitate ori tineri medici care găsesc soluții la probleme sistemice.”
Foaia de observație apare o dată pe lună, iar prima ediție abordează un subiect important, dar frecvent ignorat: cum funcționează asigurarea ta de sănătate. Dacă nu vrei să ratezi următoarele ediții, abonează-te la Foaia de observație cu un click pe butonul de mai jos:
Știrile săptămânii
Indicele IRCC a crescut la 4,06%
Indicele IRCC, utilizat pentru calcularea dobânzilor la creditele acordate după 1 mai 2019, are o valoare de 4,06% în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2022, potrivit datelor oficiale publicate de Banca Națională a României, comparativ cu valoarea de 2.65% valabilă în perioada 1 iulie - 30 septembrie. (BNR)
De ce este important: Până acum, creșterea generalizată a dobânzilor a afectat în special persoanele care au obținut credite înainte de 1 mai 2019, pentru care ratele sunt calculate pe baza indicelui ROBOR. Cu o întârziere de 6 luni, creșterea dobânzilor se va resimți însă acum și în rândul persoanelor care au obținut credite după 1 mai 2019, iar specialiștii estimează că ratele acestora vor crește cu 200 - 250 lei, în funcție de valoarea creditului și de marjele băncilor. Specialiștii estimează că indicele IRCC va fi de aproximativ 6% în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2023. Între timp, indicele ROBOR la 3 luni avea luni, 3 octombrie, o valoare de 7,92%.
Programul Rabla pentru becuri
Ministerul Mediului a publicat proiectul programului prin care va oferi vouchere în valoare de 200 lei pentru persoanele fizice care predau becuri convenționale și cumpără becuri LED. (Ministerul Mediului)
De ce este important: Vânzarea becurilor cu incandescență este interzisă în România, însă numeroase persoane continuă să le utilizeze în locuințe, în special în mediul rural. Becurile LED consumă cu aproximativ 85% mai puțină energie electrică și au o durată de viață de circa 25,000 de ore, comparativ cu durată de viață de numai 1,200 de ore a unui bec cu incandescență.
Pe de altă parte, becurile economice - cunoscute în limbaj de specialitate drept becuri CFL (Compact Fluorescent Lamp) - sunt deja folosite pe scară largă în mediul urban și au un consum de energie electrică cu circa 75% mai mic decât becurile cu incandescență și o durată de viață de circa 8,000 de ore.
Prețurile becurilor LED sunt apropiate de prețurile becurilor economice, însă persoanele fizice ar putea fi tentate să opteze pentru înlocuirea gratuită a becurilor economice cu becuri LED în limita voucherului de 200 lei, mai ales că sunt cu circa 30% mai eficiente energetic decât becurile cu incandescență și au o durată de viață mai mare.
Proiectul publicat de Ministerul Mediului prevede însă că voucher-ul de 200 lei poate fi folosit în cel mult 7 zile de la publicarea listei cu comercianții acceptați în program.
Proiect nou pentru parcuri fotovoltaice de 450 MW
OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia (CEO) vor construi patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de aproximativ 450 MW, care vor furniza energie electrică în sistemul energetic național începând din 2024. (OMV Petrom)
De ce este important: În prezent, România are parcuri fotovoltaice cu o putere totală de circa 1.4 GW, astfel că proiectul anunțat de OMV Petrom și CEO va crește capacitatea de producție de energie electrică din această sursă regenerabilă cu aproximativ 32%. Creșterea capacității de producție de energie electrică este crucială pentru România în contextul în care Unitatea 1 de la Centrala de la Cernavodă va fi oprită pentru retehnologizare timp de trei ani, între 2027-2029. Unitatea 1 are o capacitate de 700 MW.
Pe termen lung, OMV Petrom își propune să pună în funcțiune parcuri fotovoltaice de peste 1 GW până în anul 2030.
Recomandare: RacingWheels 6, catalog de povești auto
A apărut a șasea ediție a publicației anuale tipărite RacingWheels, care include 25 de povești despre mașini și oameni care au făcut istorie în industria auto. Găsești teste inedite cu mașini precum Plymouth Prowler, Studebaker President, Ferrari 612 Scaglietti, Pontiac Firebird sau Alfa Romeo 156 GTA.
Uite doar un fragment care ar trebui să te convingă să cumperi RacingWheels 6:
Sunt mai degrabă prundent și pentru că vreau să-i prind chichițele transmisiei Cambiocosa oferită opțional ca alternativă la clasica manuală cu 6 trepte. A doua sursă de putere-n gardă. Ca să chemi toată herghelia ai face bine să împingi turometrul cam pe la borna 7,000. După ce te-ncumeți prima dată și prinzi gustul, ai să-ți pui pe cap o transmisie inginerită, cu influențe din Formula 1 a vremurilor de atunci, după maxima care spune că destinația contează mai puțin, iar cum ajungi acolo e maxima desfătare. Raidul pe plaja de turații coincide cu smucituri zdravene pe schimbare pozitivă de treaptă, chiote de cauciuc suprastresat și vocalize care se termină-n răget. Latin, dar din felul acela cizelat și elegant.
Tudor Rus despre Maserati Coupe în RacingWheels 6.
Găsești catalogul RacingWheels 6 în magazinele Inmedio din toată țara, iar alternativ îl poți comanda direct la tine acasă de aici.
Patru Pereți este un newsletter săptămânal cu informații utile despre ce se întâmplă între patru pereți, de orice fel ar fi ei: locuințe, clădiri de birouri, hoteluri, stadioane, uzine sau mașini. Patru Pereți ajunge în inbox-ul tău cu un click pe butonul de mai jos: