Interzicerea centralelor termice pe gaze naturale
Un acord provizoriu în Parlamentul European prevede interzicerea utilizării centralelor termice pe gaze naturale începând din 2040, inclusiv în locuințele care dețin deja această metodă de încălzire.
În 7 decembrie, Comisia Europeană a publicat un comunicat de presă despre o serie de măsuri care urmează să fie implementate gradual în statele Uniunii Europene pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și eliminarea treptată a carburanților fosili din sistemele de încălzire.
Așa cum probabil ai observat deja în presa din România în săptămâna care a trecut de la acest anunț, una dintre prevederile acordului este că centralele termice alimentate cu gaze naturale vor fi interzise în Uniunea Europeană începând din anul 2040. Ceea ce în esență este corect, adică așa scrie în acordul politic, însă există numeroase nuanțe care nu au fost menționate.
Pentru început, hai să începem exact cu partea asta din comunicatul de presă.
Statele membre vor trebui [...] să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040.
În contextul comunicatului, cazane pe bază de combustibili fosili înseamnă inclusiv centrale termice alimentate cu gaze naturale. Și aici nu este vorba doar despre faptul că nu vor mai exista pe piață centrale termice cu gaze naturale, ci și despre faptul că inclusiv actualii utilizatori de centrale termice alimentate cu gaze naturale ar urma să fie obligați să renunțe la ele cel târziu în 2040.
Aici intervine de fapt prima problemă. Potrivit datelor furnizate de European Academies Science Advisory Council, 65 de milioane de locuințe din Uniunea Europeană sunt încălzite în prezent cu centrale termice alimentate cu gaze naturale, dintre care circa 3 milioane sunt în România. Cea mai “bogată” țară la acest capitol este, de departe, Germania, acolo unde există 20 de milioane de locuințe cu centrale termice cu gaze naturale.
E aproape imposibil să nu știi pe cineva care are centrală termică pe gaze naturale. Trimite-i acest newsletter pentru a fi la curent cu cele mai noi informații din domeniu.
🏗️ Renovări pentru eficiență energetică
Principala problemă a acestei directive este că gazele naturale reprezintă în prezent cea mai accesibilă metodă de încălzire a unei locuințe din punct de vedere financiar. Un sistem de pompe de căldură are dezavantajul unor costuri inițiale mult mai ridicate decât o centrală termică pe gaze naturale, în timp ce încălzirea unei locuințe cu energie electrică necesită o cantitate mare de energie electrică și, implicit, este scumpă.
Tocmai de aceea, directiva Uniunii Europene care interzice centralele pe gaze naturale vine la pachet cu un capitol numit pompos chiar așa: declanșarea unui val de renovări. Scopul este renovarea clădirilor pentru a îmbunătăți eficiența energetică a clădirilor, ceea ce în final se va traduce printr-un necesar mai mic de energie electrică sau pentru o eficiență mai mare a pompelor de căldură pentru încălzirea pe timp de iarnă.
Practic, directiva menționează că fiecare stat membru trebuie să stabilească un plan național de renovări și introducerea unor “pașapoarte de renovare”, prin stabilirea unor reguli unitare la nivelul țării. Nu îmi este însă foarte clar de unde vor proveni banii necesari pentru aceste renovări, pentru că este evident că o bună parte dintre locuitori nu vor avea fonduri pentru astfel de lucrări ample de renovare.
Directiva sugerează însă că, cel puțin pentru o parte dintre locuitori, fondurile vor proveni de la stat sau de la Uniunea Europeană. Mai exact, vor exista măsuri de finanțare pentru persoanele vulnerabile și clădirile cu cele mai slabe performanțe, în care locuiesc familii sărace din punct de vedere energetic. Evident, rămâne de văzut ce înseamnă mai exact “persoană vulnerabilă” sau “persoană saracă energetic” din perspectiva statului sau a Uniunii. Asta mai ales în contextul în care statul român acordă de regulă subvenții pentru toată lumea, fără o direcționare a acestora strict către persoane vulnerabile.
În plus, directiva menționează că fiecare stat va fi obligat să asigure garanții pentru persoanele care locuiesc în chirie, pentru ca acestea să nu fie afectate de o creștere disproporționată a chiriilor în urma lucrărilor de renovare.
Din nou, rămâne de văzut ce fel de garanții ar putea acorda statul român într-o țară că nu are o lege a chiriașilor, ci doar prevederi în Codul Civil care se aplică în cazul persoanelor care locuiesc cu chirie. Despre drepturile și obligațiile chiriașilor am scris acum câteva luni într-un articol publicat pe Panorama.
Nu în ultimul rând, directiva menționează că statele membre vor avea posibilitatea de a excepta de la noile reguli o serie de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, inclusiv clădirile istorice sau casele de vacanță. Așa că da, mă aștept inclusiv la o creștere bruscă pe hârtie a numărului de case de vacanță din România.
Până acum, 41 de oameni au contribuit cel puțin o dată financiar la producția newsletterului Patru Pereți. Contribuie și tu printr-un click pe butonul de mai jos.
🏠 Noutăți tehnice pentru clădiri noi
Intenția Uniunii este ca centralele termice cu gaze naturale să fie înlocuite cu surse nepoluante pentru încălzire. În acest sens, una dintre măsuri este ca, începând din 1 ianuarie 2030, toate clădirile rezidențiale noi să aibă emisii zero. Cu alte cuvinte, din 2030 nicio clădire rezidențială nou-construită nu va putea folosi gazele naturale ca sursă pentru energie termică.
În plus, noile clădiri rezidențiale care vor fi construite în Uniunea Europeană trebuie să aibă la bază un proiect tehnic care să prevadă posibilitatea de a monta panouri fotovoltaice pe acoperiș, însă nu a fost stabilit încă un termen de la care să se aplice aceasta prevedere. Pe de altă parte, este cunoscut faptul că un sistem de panouri fotovoltaice montat pe acoperișul unui bloc cu câteva zeci sau sute de locuințe oferă energie electrică doar pentru consumul comun, cum ar fi iluminatul pe casa scării sau funcționarea lifturilor.
E bine să știi din timp ce noutăți apar în privința utilizării centralelor termice. Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești săptămânal informații utile.
✍️ În loc de concluzii
Așa cum observi, directiva este departe de a clarifica toate aspectele care vor conduce, într-un final, la interzicerea centralelor termice cu gaze naturale începând din 2040. Există numeroase aspecte care urmează să fie clarificate ulterior, de fiecare stat membru.
Iar până atunci mai există o nuanță pe care e bine să o iei în calcul: acordul nu a intrat încă în vigoare. Așa cum menționează și Comisia Europeană, “este necesar ca acordul provizoriu [...] să fie adoptat în mod oficial de Parlamentul European și de Consiliu. După încheierea acestui proces, noua legislație va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare”.
Și chiar și așa există semne de întrebare, pentru că nu este clar când va avea loc votul final în Parlamentul European și în Consiliul Europei. Iar dacă nu va avea loc în următoarele șase luni orice este posibil, pentru că în iunie 2024 în fiecare stat membru vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European.
Astfel, în funcție de configurația politică a viitorului Parlament European, este posibil ca acordul provizoriu să fie respins la vot sau, cel mai probabil, să fie modificat. Și chiar și dacă va fi votat în forma actuală, până în 2040 pot fi introduse treptat numeroase amendamente prin care anumite interdicții precum utilizarea centralelor termice pe gaze naturale să fie amânate sau chiar eliminate.
Eu cred ca vor scoate (sau amana) prevederea cu interzicerea centralelor existente. Stau intr-un bloc nou, foarte eficient termic si incalzirea se face tot cu centrala pe gaz.
Si la blocuri noi, care deja sunt izolate termic, cam ce propunere au? Unde montezi pompa de caldura pt un intreg bloc, mai ales ca sunt toate inghesuite unul in altul?