Patru Pereți #18: Povestea Ciclop, prima clădire cu sistem antiseismic pe role
La inaugurarea din 1930, Ciclop a devenit prima clădire din Europa cu sistem anti-seismic pe role și prima parcare supraetajată din România.
Salut și bine te-am găsit la o nouă ediție a newsletter-ului Patru Pereți. În numărul de astăzi facem împreună o nouă incursiune în istorie pentru a afla povestea unei clădiri celebre din centrul Bucureștiului, aflată în prezent în stare de degradare.
Totuși, până atunci, te invit să citești cele mai importante știri cu tentă imobiliară din ultimele 7 zile.
Înainte să începi lectura, te rog să trimiți acest newsletter prietenilor tăi pe mail, pe Facebook sau pe orice altă rețea socială pe care o folosești. Este important ca informațiile de calitate să ajungă la cât mai multe persoane. Mulțumesc!
Știrile săptămânii
1. Tribunalul București a suspendat Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) din sectoarele 2, 4 și 5 din București. Anterior au fost suspendate și PUZ-urile din sectoarele 3 și 6, astfel că sectorul 1 este singurul care nu are PUZ-ul suspendat. (Digi 24)
De ce este important: În 1 martie urma să expire perioada de un an în care Consiliul General al Municipiului București a suspendat Planurile Urbanistice Zonale de sector (cu excepția Sectorului 1). PUZ-urile au fost suspendate pentru că, prin modul în care au fost redactate, sute de hectare de spațiu verde puteau fi distruse pentru a se construi blocuri de locuințe sau alte clădiri.
2. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat noile tarife de referință pentru asigurările RCA. (Hotnews)
De ce este important: Potrivit unui proiect, Guvernul va plafona tarifele pentru asigurările RCA la noile tarife de referință publicate de ASF. În cazul persoanelor fizice, tariful maxim va fi plafonat la nivelul tarifului de referință pentru clasa de bonus/malus B0. Cu alte cuvinte, persoanele care se află în prezent la o clasă malus (M1 - M8) vor plăti o primă de asigurare similară cu cea a unei persoane cu clasa B0, în timp ce persoanele aflate în prezent la o clasă bonus (B1 - B8) vor continua să primească reduceri procentuale ale primei de asigurare.
3. Un arhitect din București a fost condamnat definitiv la 2 ani și 7 luni de închisoare cu executare pentru că a falsificat toate avizele și autorizațiile pentru construcția unui bloc cu 4 etaje lipit de un imobil cu statut de monument istoric. În plus, noua construcție trebuie domolată, iar dezvoltatorul și constructorul au primit amenzi penale de câte 100.000 de lei. (Profit)
De ce este important: Acesta este, probabil, primul caz de condamnare la închisoare pentru o persoană implicată în mod direct în construcția ilegală a unei clădiri. Arhitectul a fost condamnat pentru falsificarea documentației, în timp ce dezvoltatorul și constructorul au fost amendați pentru că au continuat lucrările inclusiv după ce au fost înștiințați de autorități că documentația este falsă. Blocul în construcție se află pe strada Puțul de Piatră 5A din sectorul 1 al Bucureștiului, iar clădirea monument istoric i-a aparținut sculptorului Cornel Medrea și a fost construită la începutul secolului XX.
4. Aeroportul Internațional Brașov va deveni operațional de la 1 noiembrie 2022, iar autoritățile estimează că acesta va avea pentru început aproximativ 40 de curse pe săptămână. Cele mai avansate discuții sunt cu Wizz Air, companie care a propus 15 rute internaționale. (Biz Brașov)
De ce este important: Inaugurarea aeroportului din Brașov are potențialul de a crește interesul pentru piața imobiliară a orașului, în contextul în care toate orașele mari ale României au un astfel de serviciu de transport, inclusiv București, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Sibiu sau Iași. Totuși, ca urmare a poziționării în centrul țării și a distanței relativ mici față de orașele menționate anterior este puțin probabil să apară rute interne de la noul aeroport din Brașov.
5. Lucrările de construcții au crescut anul trecut în România cu 1.5%, potrivit celui mai recent raport Eurostat. (Investing în Property)
De ce este important: Ritmul de creștere al volumului de construcții din România a fost mai mic decât media de 4.8% înregistrată în Uniunea Europeană și de 5.2% din zona euro. Cele mai mari creșteri ale volumului de construcții s-au înregistrat în Ungaria (29%), Italia (19%) și Suedia (9.6%).
Îți place acest newsletter? Producția unui astfel de conținut necesită timp prețios pentru documentare și redactare. Cu numai 10 lei pe lună ai șansa să contribui direct la producția de conținut de calitate pe Patru Pereți.
Povestea Ciclop, primul imobil din Europa cu sistem antiseismic pe role
La începutul acestui an, Primăria Sectorului 1 a anunțat că intenționează să exproprieze clădirea Ciclop din București cu scopul de a o transforma în parcare. Imobilul se află pe Bulevardul Gheorghe Magheru nr. 6-8.
Suntem la jumătatea secolului al XIX-lea. Născut în 1842, Dumitru Marinescu își petrece copilăria și adolescența la cofetăria și distileria de rachiu deținute de un negustor. Impresionat de hărnicia și inteligența acestuia, proprietarul decide în 1866 să-i cedeze întreaga afacere.
În scurt timp, pe baza succesului antreprenorial, Dumitru Marinescu își extinde afacerile și ia în arendă mai multe fabrici de spirt. În timpul Războiului de Independență din 1877-1878, acesta vinde spitalelor spirt pentru răniți, iar veniturile obținute sunt investite într-o fabrică de alcool rafinat în comuna Bragadiru de lângă București. În 1879, Dumitru Marinescu își completează numele din acte în Dumitru Marinescu Bragadiru.
Treptat, Dumitru Marinescu Bragadiru intuiește potențialul de venituri al unei fabrici de bere. Prin urmare, cumpără mai multe terenuri în zona centrală a Bucureștiului, iar fabrica de bere este inaugurată în 1895 în apropiere de ceea ce astăzi se numește Piața George Coșbuc.
În paralel, Dumitru Marinescu Bragadiru cumpără mai multe terenuri din București, inclusiv unul cu o suprafață de aproximativ 3600 de metri pătrați pe Bulevardul Brătianu nr. 42. Mult mai târziu, bulevardul avea să fie redenumit în Magheru.
După decesul său, terenul ajunge în proprietatea urmașilor săi, care în 1928 îl închiriază Societății Comanditare CICLOP cu scopul de a construi o clădire cu 4 etaje și subsol. Clădirea este finalizată în 1930: la subsol găzduiește spații de parcare, la parter se află un atelier auto și spații comerciale, iar la etaje există spații de parcare și spații tehnice. Ulterior, în 1940, se construiesc încă două etaje cu rolul de spații de birouri, iar suprafața totală desfășurată ajunge la 16168 de metri pătrați.
Clădirea în sine are o importanță istorică pentru România din cel puțin două motive. Ciclop este primul imobil din Europa construit cu sistem antiseismic pe role, care permite clădirii să reziste mult mai bine la cutremure. Iar de la inaugurare a trecut deja prin două seisme majore: 1940 și 1977. De asemenea, Ciclop a găzduit prima parcare supraetajată din România.
Așa cum s-a întâmplat cu numeroase alte clădiri importante din România, imobilul cunoscut acum drept blocul Ciclop este naționalizat în 1950, după sosirea la putere a regimului comunist. După căderea regimului comunist, clădirea este retrocedată parțial în 2001 și integral în 2015 unui număr de 6 moștenitori ai familiei Bragadiru.
Tot în 2015, Ciclop găzduiește evenimentul cultural Art Safari, care atrage circa 20.000 de vizitatori. O perioadă, clădirea a fost utilizată pe post de parcare supraetajată, însă în prezent este dezafectată și scoasă la licitație de casă de licitații Sotheby’s.
De altfel, moștenitorii și-au anunțat prima oară intenția de a vinde imobilul în 2017, când cereau 18 milioane de euro. În 2019, prețul scăzuse la 10 milioane de euro, iar în prezent prețul este comunicat doar pe bază de cerere transmisă casei de licitații. Cel mai probabil, moștenitorii nu găsesc cumpărător din cauza faptului că Ciclop este clasificat ca monument istoric, ceea ce înseamnă că orice lucrare de reabilitare se poate face doar cu respectarea unor cerințe speciale și doar după primirea unui aviz de la Ministerul Culturii. Restricțiile suplimentare generează costuri suplimentare pentru renovare.
Primăria Sectorului 1 susține că, dacă va expropria clădirea, o va renova cu scopul de a o utiliza pe post de parcare, așa cum a fost și destinația inițială.
Moștenitorii familiei Bragadiru dețin și clădirea în care se află cinematograful Scala din imediata apropiere a blocului Ciclop, dar și Palatul Bragadiru.
Patru Pereți Eco
Începând din această ediție, newsletter-ul Patru Pereți va include periodic secțiunea Patru Pereți Eco, cu știri și informații despre proiecte de eficientizare energetică în domeniul imobiliar.
1. Dezvoltatorul One United Properties a încheiat un parteneriat cu Veolia România pentru dezvoltarea unui sistem de încălzire și răcire de tip geoexchange în complexul rezidențial One Lake District din București, prin care se vor evita emisii de circa 2000 de tone de dioxid de carbon pe an. În plus, Veolia va dezvolta și un sistem de tip geoexchange cu pompă de căldură și sonde geotermale în cadrul complexului rezidențial One Peninsula din București. (Bursa de Valori București)
2. Clădirea de birouri Țiriac Tower din București utilizează integral energie electrică provenită din surse regenerabile, potrivit furnizorului Engie România. În prezent, în clădirea de 12 etaje au sediul 9 companii cu peste 800 de angajați. (Investing in Properties)
3. NEPI Rockcastle a obținut fonduri de 500 de milioane de euro pentru finanțarea unor proiecte de eficiență energetică și refinanțarea portofoliului de clădiri sustenabile. Printre altele, NEPI deține în România mall-urile Mega Mall (București), Promenada Mall (București), Promenada Sibiu sau City Park Constanța. (Financial Intelligence)