Condens pe geamuri: de ce apare și cum îl elimini
Sezonul rece favorizează apariția condensului pe geamuri din cauza scăderii temperaturii exterioare. Soluția este să reduci umezeala din locuință, dar asta se poate dovedi dificil.
Salut și bine te-am găsit la o nouă ediție a newsletter-ului Patru Pereți. În această săptămână discutăm despre un fenomen pe care îl observi probabil la fiecare început al sezonului rece: condensul de pe geamuri.
Continuăm apoi cu cele mai importante știri ale săptămânii, cu informații despre programul Rabla pentru centrale termice și cât mai durează până când vei primi factura de energie de la Hidroelectrica.
Condens pe geamuri
Ca în fiecare an, sosirea sezonului rece produce o serie de schimbări în interiorul locuinței. Am observat și eu de câteva săptămâni și, foarte probabil, ai observat și tu, mai ales după zilele ploioase din ultima perioadă: ușile de lemn încep să se umfle și să se închidă mai greu, iar pe geamuri începe să apară condens.
Nu este ceva neobișnuit. Ba din contră, este chiar un fenomen natural pe care nu prea ai cum să-l eviți. Cu toate acestea, scăpat de sub control, condensul de la geamuri poate conduce în timp la apariția mucegaiului.
De ce apare condens pe geamuri?
Scăderea bruscă a temperaturii exterioare determină apariția unui contrast puternic de temperatură comparativ cu cea din interiorul locuinței. Într-o astfel de situație, vaporii din locuință se transformă în picături de apă care au tendința de a se depune pe cele mai răcoroase suprafețe: geamurile. Picăturile de apă se observă în special pe latura inferioară a geamurilor, dar acestea pot apărea în cantități mai mici și pe părțile laterale.
În practică, putem spune că acest condens apare la atingerea punctului de rouă. Denumit mai corect temperatura punctului de rouă, acest termen reprezintă temperatura la care vaporii de apă se transformă în apă.
Din punct de vedere fizic, este un fenomen similar cu cel pe care îl observi atunci când scoți o sticlă rece din frigider: în câteva minute, pe suprafața sticlei apar numeroase picături de apă ca urmare a diferenței dintre temperatura sticlei și temperatura ambientală.
În cazul condensului de pe geamuri, cauza principală pentru apariția acestui fenomen este reprezentată de umiditatea excesivă din locuință. De altfel, cel mai bun exemplu în acest sens este baia: umiditatea din baie crește brusc în timp ce îți faci duș, iar aburii se depun sub formă de apă pe suprafețele reci, adică pe geam, oglindă și / sau faianță. Același lucru se întâmplă și în bucătărie atunci când gătești mult, dar și atunci când folosești fierul de călcat, pentru că toate aceste procese generează aburi care ulterior se transformă în apă atunci când se răcesc.
Chiar și așa, s-ar putea să fii tentat să spui că nu aveai probleme cu condensul atunci când locuința ta avea tâmplărie de lemn. Ceea ce este adevărat, doar că asta se întâmpla pentru că în cele mai multe situații tâmplăria de lemn nu era la fel de etanșă precum cea de termopan. Cu alte cuvinte, prin tâmplăria de lemn “bătea vântul”, ceea ce asigura o scădere naturală a umidității, dar în același timp însemna și o eficiență termică mai scăzută.
În cele mai multe cazuri, cantitatea de condens de pe geamuri este suficient de mică pentru a fi îndepărtată ușor dimineața, fără să genereze probleme suplimentare. Totuși, se întâmplă frecvent ca umiditatea să fie atât de ridicată încât să favorizeze inclusiv apariția mucegaiului în zona ferestrelor.
Patru Pereți este un newsletter săptămânal cu informații utile despre ce se întâmplă între patru pereți, de orice fel ar fi ei: locuințe, clădiri de birouri, hoteluri, stadioane, uzine sau mașini. Patru Pereți ajunge în inbox-ul tău în fiecare miercuri cu un click pe butonul de mai jos:
Cum elimini condensul de pe geamuri?
Răspunsul simplu la întrebarea asta este să micșorezi umiditatea din locuință, numai că în unele situații poate fi dificil să faci asta.
De exemplu, dacă nu ai geam la baie, așa cum se întâmplă în numeroase locuințe din România, va fi dificil să scazi rapid umiditatea după un duș. În acest caz este esențial să folosești ventilatorul și să-l lași pornit măcar 15-20 de minute după ce ai făcut duș. Și, chiar dacă poate fi tentant să faci duș cu ușa între-deschisă pentru a reduce umiditatea din baie, nu este o idee tocmai bună, pentru că umiditatea se va răspândi în restul locuinței.
Teoretic, la bucătărie lucrurile sunt mai simple. Chiar dacă gătești des, cantitatea de aburi este mai mică și, în principiu, ai un geam pe care să-l poți deschide, chiar și în cazul în care bucătăria și living-ul nu sunt separate printr-un perete. Evident, ar fi bine să folosești și o hotă pentru a reduce cantitatea de aburi.
Pentru camerele de locuit, cea mai bună soluție este să aerisești periodic prin deschiderea geamurilor, măcar pentru 30 de minute pe zi. Sigur că asta nu este eficient din punct de vedere termic și poate fi o soluție imposibil de aplicat în perioadele în care nu ai căldură din cauza avariilor frecvente ale sistemului centralizat de încălzire. Totuși, aerisirea periodică permite scăderea umezelii din locuință și este sănătoasă atât pentru tine, cât și pentru pereți.
Alte sfaturi practice aparent minore care pot contribui într-o măsură mai mică la scăderea umidității din locuință sunt:
evită să usuci rufele în cameră, pentru că apa din rufe se evaporă în locuință și mărește umiditatea. Simplu de spus, greu de făcut dacă nu ai balcon, așa cum se întâmplă în unele locuințe din România. Dacă nu ai de ales, ține geamul cât mai mult deschis atunci când ai rufele la uscat;
nu ține plantele de interior în apropierea geamurilor. Plantele eliberează vapori de apă care contribuie la creșterea umidității în zona în care sunt puse;
trage draperiile de la geamuri pentru ca acestea să aibă cât mai mult aer;
scoate plasele de insecte pe parcursul sezonului rece, pentru a permite un transfer mai rapid de aer cu mediul exterior;
verifică tâmplăria PVC, întrucât o o tâmplărie de slabă calitate, un montaj deficitar al ferestrelor sau lipsă de întreținere periodică a acestora pot favoriza creșterea umezelii;
Soluția finală: cumpără un dezumidificator
Dacă nu reușești să reduci umezeala din locuința prin aceste metode, o posibilă soluție este să cumperi un dezumidificator, de preferat câte unul pentru fiecare cameră în care ai probleme cu umezeala.
Pe piață există o gamă foarte variată de dezumidificatoare. Cele mai accesibile costă câteva zeci sau sute de lei, însă sunt utile doar pentru camere foarte mici și au o capacitate redusă de absorbție, de regulă de 0,3 - 0,5 litri pe zi. Dezumidificatoarele mai scumpe, care se apropie și chiar depășesc pragul de 1.000 de lei, au dimensiuni mult mai mari, pot cântări peste 10 kilograme și au o capacitate de absorbție care poate ajunge sau depăși 10 litri de apă pe zi, dar sunt recomandate de regulă pentru camere foarte mari.
Pentru o alegere cât mai inspirată este important să citești specificațiile tehnice cu privire la suprafața camerei pentru care este recomandat produsul și la capacitatea de absorbție, dar și să cauți review-uri cât mai relevante pentru produsul respectiv.
Iar în cazul în care urmează să-ți cumperi o casă sau să-ți construiești una în regie proprie, analizează opțiunea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură. Un astfel de sistem de ventilație extrage căldura din aerul care urmează să fie evacuat din casă și o transferă aerului care este introdus în casă, iar printre avantajele secundare se numără reducerea umezelii și eliminarea substanțelor poluante din casă.
Care este umiditatea potrivită în locuință?
Depinde ce expert întrebi. Unii specialiști consideră că umiditatea din locuință ar trebui să fie între 40% și 70%, în timp ce alții preferă valorile cuprinse între 30% și 60%. Bineînțeles, există și specialiști care recomandă o umiditate cuprinsă între 40% și 60%.
În general, umiditatea din locuință este mai mare pe timp de vară și mai mică pe timp de iarnă. De aceea, cei mai mulți specialiști recomandă o umiditate de 60% - 70% pe timp de vară și 45% - 50% atunci când temperaturile exterioare sunt cuprinse în general între 0 și 20 de grade Celsius. Evident, mai ales în cazul variațiilor puternice de temperatură între zi și noapte sau de la o zi la alta va fi aproape imposibil să adaptezi rapid umiditatea din locuință la recomandările specialiștilor, așa că ia cifrele de mai sus mai mult ca pe o idee orientativă.
În încheiere o mențiune despre condensul care se formează uneori dimineața pe partea exterioară a geamurilor: este perfect normal, se va usca în timpul zilei datorită razelor soarelui sau a temperaturilor în creștere și reprezintă un indiciu că geamurile tale izolează bine locuința.
Îți place newsletter-ul Patru Pereți? Producția unui astfel de conținut necesită timp prețios pentru documentare și redactare. Cu numai 10 lei pe lună ai șansa să contribui direct la producția de conținut de calitate pe Patru Pereți.
Știrile săptămânii:
1. Centralele termice de apartament ar putea fi incluse în programul Rabla pentru electrocasnice, potrivit unei declarații făcute de ministrul Energiei într-un interviu acordat postului de televiziune Prima TV. (E-nergia)
De ce este important: Centralele termice în condensare, disponibile în prezent pe piață, sunt cu circa 15% mai eficiente din punct de vedere energetic decât centralele termice convenționale. Prin urmare, înlocuirea centralei termice vechi cu una nouă permite reducerea facturii la gaze naturale, dar și scăderea emisiilor.
A doua ediție a programului Rabla pentru electrocasnice a început oficial luni, 21 noiembrie, însă nu include și centralele termice de apartament. Cel mai probabil, acestea vor fi incluse la următoarea ediție a programului, care va avea loc în cursul anului viitor.
Pentru moment nu există detalii suplimentare despre includerea centralelor termice de apartament în cadrul programul Rabla pentru electrocasnice, astfel că nu se cunosc informații despre valoarea voucherului sau condițiile care trebuie îndeplinite pentru obținerea acestuia.
2. Producătorul și furnizorul de energie electrică de stat Hidroelectrica a prelungit termenul până la care nu va emite facturi și nu va procesa cererile primite pentru serviciul de furnizare până joi, 1 decembrie. Termenul anunțat anterior fusese 10 noiembrie. (Profit)
De ce este important: Hidroelectrica este în prezent furnizorul de energie electrică cu cel mai mic preț din piață, similar cu prețul plafonat de 0.68 lei / kWh pentru un consum de cel mult 100 kWh pe lună. În ultima perioadă, numeroși clienți au raportat că nu au mai primit facturi pentru energia electrică de câteva luni. De altfel, decizia Hidroelectrică are la bază necesitatea de a instala noi aplicații software și de a migra bazele de date.
3. Grupul Enel a anunțat că va vinde toate operațiunile pe care le are în România până la sfârșitul anului 2023. (Enel)
De ce este important: Grupul italian Enel este furnizor de energie electrică pentru 3 milioane de români, deține în prezent o treime din piața de distribuție de energie electrică din România și este producător de energie electrică din surse regenerabile.
Cu o lună în urmă, presa internațională a relatat că Public Power Company (PPC), cea mai mare companie de energie electrică din Grecia, intenționează să cumpere 70% din activele Enel din România pentru 1,8 miliarde de euro. Ulterior, PPC a negat această informație. Pentru moment nu este clar cine ar putea cumpăra Enel România.