Patru Pereți #21: Am lansat un document cu date economice utile pentru buzunarul tău
Am lansat un document intuitiv cu o sinteză a celor mai importante date economice pentru buzunarul tău: salariul mediu net, inflație, dobânzi pentru credite și dobânzi pentru depozite bancare.
Salut și bine te-am găsit la o nouă ediție a newsletter-ului Patru Pereți! O ediție ușor atipică, fără analize, fără povești, dar cu un document util pentru tine care include câteva date economice esențiale despre veniturile și cheltuielile tale regulate.
Potrivit răspunsurilor pe care le-am primit în ultimele luni în cadrul formularului de feedback, știrile reprezintă cea mai apreciată secțiune a newsletter-ului. Mai exact, 82% dintre cititori consideră că această secțiune este esențială pentru newsletter-ul Patru Pereți.
Cel mai probabil, această “simpatie” pentru secțiunea de știri are ca argument principal nevoia ta de a fi permanent la curent cu cele mai importante noutăți legate de viața între patru pereți, indiferent că este vorba despre noutățile de pe piața imobiliară sau de informații generale despre economie care influențează veniturile și cheltuielile fiecăruia dintre noi.
Și intuiesc că această “sete” de informații este justificată în special de “turbulențele” economice, întrucât inflația și dobânzile la credite cresc într-un ritm accelerat, dar și de necesitatea ca toate aceste informații să fie intuitiv prezentate și ușor de accesat. Da, există numeroase site-uri de știri care oferă astfel de informații, însă este destul de greu să găsești exact ceea ce te interesează când trebuie să “înoți” prin câteva zeci sau sute de știri publicate zilnic.
Un document simplu cu date economice
Acestea sunt motivele pentru care am decis să concep un document în aplicația Google Sheets în care să ofer printr-un singur click câteva informații economice esențiale pentru fiecare dintre noi. Pentru început, documentul include o centralizare a unor informații despre:
salariul mediu net în România, pentru ca tu să știi cum au evoluat veniturile angajaților din România în ultimul an și să faci o comparație cu propriile venituri. Câștigi mai bine sau mai puțin bine decât media?
evoluția inflației în România în ultimele 12 luni, pentru ca tu să înțelegi mai ușor cu cât au crescut prețurile în general, dar și cum au evoluat prețurile la produse alimentare, produse non-alimentare, servicii și utilități.
cursul valutar, pentru că prețurile a numeroase produse și servicii pe care le cumperi depind în mare măsură de valoarea unui euro.
evoluția indicilor ROBOR și IRCC, pentru că valorile acestora determină dobânzile la creditele actuale și viitoare. Implicit, rata pe care o plătești la orice credit depinde de ROBOR și IRCC.
evoluția din ultimul an a dobânzilor medii la creditele de nevoi personale, creditele pentru locuință și descoperirile de cont (overdraft). Datele te ajută inclusiv să observi dacă plătești o dobândă mai mare sau mai mică decât media națională.
evoluția dobânzilor la depozitele bancare. Hint: sunt extrem de scăzute comparativ cu inflația.
Toate datele publicate în acest document sunt furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) și Banca Națională a României (BNR) și sunt publice pe site-urile oficiale ale celor două instituții de stat. Le poți găsi și tu, dar bănuiesc că nu ai dispoziția necesară să cauți singur informațiile prin numeroase PDF-uri și Excel-uri.
Pentru început, toate datele din cadrul documentului sunt actualizate manual de mine, cel puțin o dată pe săptămână, de regulă cu o zi înainte de publicarea newsletter-ului, adică în fiecare marți. Pe de altă parte, cele mai multe date necesită doar o actualizare pe lună.
Pe termen mediu, îmi propun să automatizez actualizarea acestui document. Nu am decis încă exact cum voi face asta, însă opțiunile la care mă gândesc în prezent sunt limbajul de programare Python sau dezvoltarea unui robot software cu aplicația UiPath StudioX. Asta așa, ca să pun în aplicare noțiunile învățate recent la cursul “Reboot your skills” dezvoltat de UiPath.
Bine, bine, dar unde-i documentul? Iată-l mai jos în toată splendoarea lui:
Sugestii pentru îmbunătățirea documentului
Documentul cu aceste informații pe care îl public astăzi este mai degrabă simplu decât complex și s-ar putea să ți se pară prea banal pentru nevoile tale. Vestea bună este însă că acest document va fi îmbunătățit permanent inclusiv pe baza feedback-ului primit din partea ta.
Vrei să includ în document anumite date pe care nu le găsești în prezent? Nimic mai simplu! Dacă citești acest newsletter pe mail trimite un reply cu sugestiile tale, iar dacă îl citești direct pe site lasă un comentariu cu ideile tale. Voi lua în considerare toate opiniile primite. Mulțumesc!
Cum poți să mă ajuți la popularizarea documentului
Documentul cu date economice este un instrument care poate fi accesat complet gratuit, de către orice persoană, prin accesarea unui simplu link. Nu ai nevoie de card bancar, nu este nevoie să-ți faci vreun cont și nici măcar nu trebuie să-ți lași vreo adresă de mail. Iar instrumentul poate fi accesat inclusiv de persoane care nu sunt abonate la newsletter-ul Patru Pereți.
Pentru a fi motivat să dezvolt cât mai mult acest document cu date economice este însă esențial ca acesta să fie cu adevărat util pentru un număr cât mai mare de persoane. Prin urmare, dacă îți place documentul, te rog să distribui link-ul de mai jos către orice persoană care crezi că ar considera utile aceste informații. Mulțumesc!
Ce nu se schimbă în newsletter-ul Patru Pereți
Până acum, newsletter-ul Patru Pereți a avut un caracter strict editorial. Documentul cu date economice este prima încercare de a extinde utilitatea newsletter-ului dincolo de clasica zonă editorială.
Vestea bună este că această extindere nu are niciun efect asupra informațiilor editoriale publicate în mod obișnuit în newsletter. Nimic nu se schimbă: Patru Pereți va continua să-ți ofere în fiecare zi de miercuri cele mai importante știri despre piața imobiliară, dar și opinii, analize și povești despre ce se întâmplă între patru pereți, de orice fel ar fi ei.
De altfel, în această primăvară voi publica o serie de povești despre câteva dintre cele mai spectaculoase locuri de cazare din România, în cadrul unor proiecte naționale despre care vei afla mai multe detalii la momentul potrivit.
Vestea și mai bună este că, așa cum spuneam mai sus, documentul cu date economice este doar prima tentativă de a extinde utilitatea newsletter-ului. Pe lângă acest document, pe termen lung pregătesc o serie de instrumente asemănătoare despre piața imobiliară și investiții pe piața de capital. Dar despre acestea vom avea suficient timp să povestim la momentul potrivit.
Dacă ai primit acest newsletter de la un prieten și îți place ideea acestui proiect, abonează-te la Patru Pereți pentru a primi în fiecare zi de miercuri știri, analize și povești despre piața imobiliară și despre ce se întâmplă între patru pereți, de orice fel ar fi ei.
Și acum, revenind la oile noastre…
Știrile săptămânii
1. Rata anuală a inflației a crescut în februarie 2022 la 8.5% comparativ cu februarie 2021, pe fondul creșterilor de prețuri la mărfurile alimentare și servicii, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). (Curs de Guvernare)
De ce este important: În ciuda faptului că rata inflației la nivel anual a crescut, datele INS vin și cu o veste bună: comparativ cu luna ianuarie 2022, prețurile la utilități au înregistrat o scădere: energia electrică a fost cu 7.4% mai ieftină, gazele naturale au costat cu 5.96% mai puțin, iar energia termică a înregistrat o scădere nesemnificativă de 0.49%.
Datele esențiale despre rata inflației sunt disponibile și în documentul cu date economice.
2. În 14 martie a început Recensământul Populației și Locuințelor, care ar fi trebuit să aibă loc în 2021, dar a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de coronavirus.
De ce este important: În perioada 14 martie - 15 mai, orice persoană se poate autorecenza online prin completarea unui formular disponibil pe site-ul oficial al recensământului. Pe site există ghiduri în format video și text pentru completarea formularului. (Notă: la ora redactării acestui newsletter site-ul este nefuncțional)
Persoanele care nu se autorecenzează vor primi acasă vizita unui recenzor în perioada 16 mai - 17 iulie. Participarea la recensământ este obligatorie, așa că îți recomand cu căldură să te autorecenzezi singur pe internet.
3. Primăria Capitalei a început un program de expertizare tehnică pentru 200 de clădiri din București care se află pe lista clădirilor cu risc seismic. Pe baza expertizei, specialiștii vor realiza ulterior proiecte pentru desfășurarea lucrărilor de consolidare. (News.ro)
De ce este important: Potrivit datelor oficiale publicate de Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic și actualizate ultima oară în martie 2021, în București există în prezent 363 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic și 373 de clădiri încadrate în clasa a II-a de risc seismic. Acestea prezintă cele mai mari vulnerabilități în cazul producerii unui cutremur asemănător cu cel din 1977. Lista completă a clădirilor cu risc seismic din București este disponibilă în format PDF aici.
O serie de articole și analize despre riscul seismic pot fi citite în numărul din această săptămână al publicației Dilema veche. Publicația este disponibilă inclusiv în format digital și costă 8 lei.
4. Palatul Universității din București va intra într-un amplu proces de consolidare și restaurare care va dura 5 ani și jumătate, astfel că lucrările ar urma să se finalizeze în septembrie 2027. (Agerpres)
De ce este important: Palatul Universității a fost construit în perioada 1857-1869 și este sediul a șapte facultăți din cadrul Universității București: Chimie, Geografie, Geologie şi Geofizică, Istorie, Limbi şi Literaturi Străine, Litere şi Matematică şi Informatică. În total, cele 7 facultăți au aproximativ 10.000 de studenți.
5. Publicația Hotnews a intrat în posesia draftului pentru proiectul de ordonanță de urgență prin care prețurile la energia electrică vor fi plafonate în perioada 1 aprilie 2021 - 31 martie 2023, iar documentul confirmă detaliile anterioare despre plafonare: persoanele cu un consum de până în 100 kWh pe lună vor plăti 0.68 lei/kWh, în timp ce tariful plafonat pentru persoanele care consumă între 100 și 300 kWh pe lună va fi de 0.8 lei/kWh. În schimb, nu a fost încă stabilit prețul plafonat pentru gaze naturale. (Hotnews)
De ce este important: Actuala plafonare a prețurilor la energia electrică este valabilă doar până în 31 martie. Practic, noua plafonare va menține prețurile sub un anumit nivel pentru cel puțin încă un an, în condițiile în care prețurile energiei electrice sunt în continuare foarte ridicate.
6. În România au fost construite anul trecut 71.420 de locuințe, în creștere cu 5% comparativ cu anul 2020, când au fost finalizate 67.816 locuințe, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). (Profit)
De ce este important: Datele oficiale confirmă tendința observată la începutul pandemiei de coronavirus, când o parte dintre locuitorii din mediul urban s-au mutat în diverse localități din apropierea marilor orașe pentru a locui la casă. Astfel, 59.5% din locuințele finalizate în 2021 se află în mediul urban, comparativ cu 62.3% din locuințele finalizate în 2020. Practic, ponderea locuințelor finalizate în mediul rural a crescut de la 37.7% la 40.5%. De asemenea, cele mai mari creșteri ale numărului de locuințe finalizate au fost înregistrate în regiunile București - Ilfov (+1.237 de locuințe), Nord - Est (+1.057 de locuințe) și Vest (+1.027 de locuințe).
7. Parlamentul European a aprobat o modificare de regulament prin care statele Uniunii Europene au posibilitatea să elimine complet sau să micșoreze TVA-ul pentru fructe și legume. (Green Report)
De ce este important: Prin această decizie, Parlamentul European își propune ca produsele sănătoase să fie disponibile la prețuri cât mai accesibile, cu scopul de a crește consumul acestora în defavoarea produselor nesănătoase. Dacă România ar renunța la TVA pentru aceste produse, un kilogram de fructe sau legume care costă în prezent 10 lei ar urma să coste 9.17 lei (TVA-ul pentru alimente este 9%).
Potrivit Eurostat, doar 42% dintre români mănâncă fructe zilnic și doar 41% dintre români consumă zilnic legume, comparativ cu media europeană de 64%. Organizația Mondială a Sănătății recomanda consumul a cel puțin 400 de grame de fructe și legume pe zi, cu excepția cartofilor și a altor rădăcinoase cu amidon.
Poveștile săptămânii
Întrucât în această săptămână m-am ocupat de documentul cu date economice, newsletter-ul de astăzi nu include nicio analiză și nicio poveste. Totuși, am pentru tine nu mai puțin de trei povești și analize pe care le-am scris în ultima perioadă pentru publicațiile cu care colaborez:
“Dunărea din plastic” este o poveste despre o navă (cu patru pereți) care va ajunge în România în luna aprilie pentru a colecta plastic și alte resturi menajere din Dunăre. Proiectul este cu atât mai interesant cu cât include utilizarea de drone și algoritmi de Inteligență Artificială pentru analiza datelor despre tipurile de deșeuri din Dunăre.
“Deschizătorul” este o poveste despre cum a apărut pe piață Toyota RAV4, primul SUV compact (cu patru pereți) din lume, care s-a vândut în peste 10 milioane de unități de la lansarea din 1994 și până în prezent. Găsești povestea în numărul 35 al publicației 4x4 Wheels, disponibilă în rețeaua Inmedio, în benzinării și în format digital pe platforma Magzter.
“Duelul emisiilor” este o analiză complexă despre emisiile de dioxid de carbon pe care le generează mașinile electrice și termice pe întregul lanț de la extracția materiilor prime până la producția, utilizarea și reciclarea acestora.