Drone pentru mentenanța sistemelor de canalizare
Orașul Madrid folosește drone pentru a asigura mentenanța sistemului de canalizare prin colectarea de date despre fisuri, existența unor blocaje sau alte defecțiuni.
Sistemul de canalizare este esențial pentru buna funcționare a oricărui oraș, însă în același timp mentenanța acestuia este complicată: angajații companiei de utilități trebuie să coborare în subteran și să lucreze în condiții de iluminare precară, într-un mediu în care sistemele de comunicații funcționează greu sau deloc și, poate cel mai important, într-un loc care emană mirosuri greu de suportat.
Din cauza acestor riscuri majore, Spania a adoptat recent o legislație care prevede măsuri suplimentare de siguranță pentru muncitori, care se traduc prin creșterea siguranței pentru muncitori concomitent cu scăderea timpului de intervenție și creșterea costurilor de mentenanță.
În acest context, Canal de Isabel II, compania de apă și canalizare din regiunea Madridului, a căutat o alternativă la resursa umană și a decis să utilizeze în sistemul de canalizare drone produse de start-up-ul local Hovering Solutions.
Dronele concepute de Hovering Solutions special pentru acest gen de activitate au o autonomie de un kilometru pe care îl pot parcurge în aproximativ 25 de minute, iar pe parcursul unei zile obișnuite de muncă străbat în medie circa 3 kilometri.
Dronele sunt capabile să funcționeze în mod autonom fără comunicații radio, semnal GPS sau iluminare artificială, iar scopul principal este să inspecteze cu atenție galeriile sistemului de canalizare pentru a identifica potențiale probleme: crăpături în conducte, diverse obiecte sau deșeuri care blochează parțial scurgerile de apă sau orice altă posibilă problemă.
În tunelurile cu apă menajeră pot exista mulți factori care să afecteze navigația, inclusiv ceață densă, șervețele umede care atârnă de partea superioară a conductei sau cantități prea mari de apă care provin din tunelurile laterale ale sistemului. Dacă există un obstacol, drona este capabilă să-l evite și să-și continue traseul pe o infrastructură liniară.
Fran Espada, CEO-ul Hovering Solutions
Infrastructură liniară este cheia aici: în prezent, dronele dezvoltate de Hovering Solutions zboară doar pe segmente de conductă liniară, ceea ce înseamnă că nu poate intra în tuneluri laterale și nu poate continua drumul în cazul în care conducta urmează o traiectorie curbilinie. Sunt limitări care, cel mai probabil, vor fi eliminate în timp prin dezvoltarea tehnologiei.
Ce fac dronele în conductele de canalizare
În prezent, dronele sunt capabile să zboare în conducte cu un diametru de cel puțin 800 mm, iar la final oferă rezultate în patru moduri:
hărți 3D de tip point cloud - hărți reprezentate prin puncte în spațiu care oferă informații despre coordonatele tridimensionale (latitudine, longitudine și altitudine). Fiecare punct are propriile coordonate. Pe baza acestor date inginerii calculează forme, dimensiuni, volume, deformări sau dinamica fluidelor din interiorul conductelor;
imagini panoramice - acestea oferă informații importante cu privire la crăpături, fisuri, obiecte care obstrucționează evacuarea apei sau alte defecțiuni. Imaginile sunt suprapuse peste hărțile 3D point cloud pentru a stabili coordonatele exacte ale defectului semnalat.
raport PDF cu problemele identificate - software-ul folosit de companie utilizează datele din hărțile 3D și imaginile panoramice pentru a genera un raport PDF cu detalii despre problemele observate din dronă;
aplicații de Inteligență Artificială - mai nou, Hovering Solutions a integrat software de Inteligență Artificială care recomandă soluții concrete pentru remedierea problemelor semnalate, însă acestea au cel puțin pentru moment un rol pur consultativ. Inginerii stabilesc, în cele din urmă, procedurile necesare pe baza propriei experiențe.
În plus, un avantaj major al tehnologiei este că dronele au fost utilizate inclusiv în tuneluri care au fost construite cu peste un secol în urmă și care nu au mai fost inspectate de oameni de ani de zile din cauza riscurilor de securitate. De asemenea, dronele au fost utilizate și pentru a reconfigura traseul exact al unor conducte pentru care nu mai există hărțile originale, întrucât acestea au fost pierdute din diverse motive înainte de a putea fi digitalizate.
Avantajele utilizării dronelor
Pe baza tuturor datelor colectate, dronele aduc două avantaje majore pentru compania de utilități:
se reduce semnificativ necesitatea de a utiliza personal uman pentru activități de mentenanță într-un mediu riscant;
se identifică din timp inclusiv apariția unor defecte minore, astfel că acestea se corectează mai repede și cu costuri mai mici decât dacă ar fi descoperite mai târziu.
Hovering Solutions intenționează să-și extindă în viitor operațiunile și în afara Spaniei, iar pe acest segment are drept concurenți globali companii precum Exyn Technologies (Statele Unite) sau Emesent (Australia).
Primul lucru la care m-am gândit când m-am documentat pe acest subiect a fost dacă un astfel de proiect ar putea fi implementat și pentru sistemul de termoficare din București. Probabil însă că dronele ar avea o „viață” mult mai grea în conductele Termoenergetica din cauza temperaturilor foarte ridicate și a aburului dens care ar afecta funcționalitatea unor astfel de gadgeturi.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești periodic pe email analize despre piața imobiliară și tehnologii în construcții.
Recomandare de newsletter
Ai văzut deja probabil celebrul grafic publicat de Eurostat în care România ocupă ultimul loc în Europa la citit: doar 30% dintre români au citit cel puțin o carte și doar 3% dintre români au citit cel puțin 10 cărți în ultimele 12 luni.
Tocmai de aceea, m-am bucurat când am aflat că în curând se lansează
, un newsletter cu recomandări de cărți scris de Andreea Strîmbeanu. Uite despre ce este vorba mai exact:novelhood este despre ceea ce citesc și recomand eu și, uneori, despre recomandări ale unor oameni dragi. Include ficțiune și non-ficțiune, titluri mai vechi și mai noi, cu o aplecare puternică spre fantasy, thrillere, SF și psihologie. Nu este despre cărți nou lansate, dar pe care eu nu le-am citit încă, și nu aduce spoilere, fiindcă nu mă concentrez pe acțiune, cât mai degrabă pe ce mă face să simt, să înțeleg, să învăț o anumită carte și motivele pentru care o consider valoroasă.
Andreea Strîmbeanu
novelhood ajunge la tine în inbox de două ori pe lună, în zile de weekend.