Patru Pereți #22: Efectele plafonării prețurilor la utilități
Prețurile la energie electrică și gaze naturale vor fi plafonate pentru consumatorii casnici până în 31 martie 2023. Primul efect ar trebui să fie temperarea inflației, care a ajuns acum la 8.53%.
Guvernul a adoptat în 18 martie o Ordonanță de Urgență cu privire la prețurile pe care le vor plăti persoanele fizice pentru energia electrică și gazele naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023. Ordonanța a fost adoptată în contextul în care actuala plafonare a prețurilor expiră în 31 martie 2022.
Energie electrică: 0.68 lei sau 0.8 lei pe kWh
Potrivit ordonanței de urgență, prețul la energia electrică va fi plafonat la 0.68 lei pentru clienții care consumă până la 100 kWh pe lună și la 0.8 lei pentru clienții care consumă între 100 kWh și 300 kWh pe lună.
O primă problemă este că ordonanța de urgență nu menționează cum se stabilește prețul pentru persoanele fizice cu un consum mai mare de 300 kWh pe lună, în condițiile în care locuințele cu centrală termică pe energie electrică pot depăși cu ușurință acest prag în timpul sezonului rece.
A doua problemă este legată de cine va suporta, de fapt, diferența dintre prețul real de producție al energiei electrice și prețul plafonat pe care îl vor plăti persoanele fizice. În Ordonanța de Urgență se menționează că veniturile suplimentare ale producătorilor de energie electrică vor fi impozitate cu 80%. Practic, pe termen lung, din cauza impozitului foarte mare, Ordonanța de Urgență are potențialul de a descuraja producția de energie electrică în România, într-o perioadă în care statul român ar trebui de fapt să încurajeze producția pentru a reduce cât mai mult dependenta de alți tari la acest capitol.
Gaze naturale: 0.31 lei pe kWh
Prețul la gazele naturale va fi plafonat la 0.31 lei pe kWh, indiferent de cantitatea de gaze naturale consumată pe parcursul unei luni.
În acest caz, statul român a obligat producătorii români să vândă gazele naturale către furnizori la un preț reglementat de 150 lei pe MWh, adică 0.15 lei pe kWh. La acest preț de 0.15 lei pe kWh se adaugă apoi tarifele de înmagazinare a gazelor naturale, diverse tarife de rețea, o marjă a furnizorului și TVA, astfel încât prețul final plătit de consumatorii casnici să nu depășească plafonul stabilit la 0.31 lei pe kWh.
În plus, producătorii sunt obligați să vândă gazele naturale către producătorii sau furnizorii de energie termică la un preț reglementat de 250 lei pe MWh.
Cu alte cuvinte, și în cazul gazelor naturale producția națională va fi practic descurajată din cauza prețului maxim impus prin lege, în contextul în care România are resurse naturale încă neexplotate, în special în Marea Neagră.
Efectele plafonării prețurilor la utilități
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), a declarat recent pentru postul de televiziune Profit News că plafonarea prețurilor la utilități timp de încă un an va avea ca efect direct o temperare a ratei inflației. Potrivit celor mai recente date, inflația a ajuns la 8.53% în februarie 2022 comparativ cu februarie 2021.
Măsura de plafonare va avea un impact uriaș, pentru că prețurile la energie, gaze sau carburanți reprezintă 80% din creșterea indicelui de inflație. Evident, rata inflației se va tempera, ușor sau mult, în funcție de măsurile luate. Iar impactul se duce și pe celelalte produse.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR
La jumătatea lunii februarie, BNR anticipa că rata anuală a inflației va ajunge la un maxim de 11.2% în iunie 2022, ca urmare a faptului că plafonarea prețurilor la utilități urma să fie valabilă doar până la sfârșitul lunii martie. Astfel, este posibil ca în perioada următoare BNR să revizuască în scădere estimările pentru inflația din acest an, ca urmare a prelungirii plafonării până în 31 martie 2023.
Cu toate acestea, organizația non-guvernamentală Asociația Energia Inteligenta (AEI) atrage atenția că prețurile la energia electrică și gaze naturale vor continua să înregistreze creșteri importante și în anii următori.
Plafonarea prețurilor la gaze naturale și energie electrică nu rezolvă problemele prezente din domeniu, ci doar le amână până în primăvara viitoare, când vom constata că sărăcia energetică este mai mare și că mulți consumatori au probleme în achitarea facturilor.
Dumitru Chisăliță, fondator și președinte AEI
Prin sărăcie energetică se înțelege o persoană sau o familie care nu-și permite să achite facturile la utilități sau care este nevoită să renunțe la alte bunuri esențiale pentru a putea achita facturile.
În acest context, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), afirmă că este esențial ca persoanele fizice să adopte măsuri prin care să reducă consumul de energie electrică și gaze naturale, pentru a limita astfel impactul prețurilor ridicate după eliminarea plafonării.
Preţul mare va determina consumatorii să se gândească la măsuri de eficienţă energetică [...] Doar prin schimbarea anumitor comportamente, prin eliminarea risipei, putem să obţinem nişte economii de consum la facturi, pentru că orice reducere de consum se va reflecta în factură, în emisiile de dioxid de carbon, în reducerea dependenţei de importuri şi în preţuri, dacă cererea scade.
Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE
Dacă ai primit acest newsletter de la un prieten și îți place ideea acestui proiect, abonează-te la Patru Pereți pentru a primi în fiecare zi de miercuri știri, analize și povești despre piața imobiliară și despre ce se întâmplă între patru pereți, de orice fel ar fi ei.
Știrile săptămânii
1. Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la creditele în lei acordate înainte de luna mai 2019, a ajuns în 22 martie la 4.53%, în creștere puternică de la valoarea de 1.7% înregistrată cu exact un an în urmă. În plus, indicele a crescut într-o singură săptămână de la 4.37%. (BNR)
De ce este important: Persoanele care au credite contractate înainte de mai 2019 vor plăti dobânzi mai mari în momentul recalculării indicelui ROBOR la 3 luni, ceea ce înseamnă că ratele finale vor crește.
Detalii despre evoluția indicelui ROBOR și a altor indicatori economici precum indicele IRCC și dobânzile la credite sunt disponibile în documentul cu date economice pe care l-am lansat săptămâna trecută și care este actualizat cel puțin o dată pe săptămână.
2. Primăria Sectorului 6 a anunțat 19 proiecte de utilitate publică ce vor fi realizate de dezvoltatorii imobiliari și donate apoi domeniului public. Pe listă se află preponderent realizarea unor străzi, dar și a unor grădinițe și parcuri. (Hotnews)
De ce este important: În ultimii ani, dezvoltatorii imobiliari au construit numeroase cartiere rezidențiale care au generat o creștere a numărului de locuitori în anumite zone, fără însă că aceștia să dezvolte rețeaua de drumuri sau creșe, grădinițe, școli și parcuri, considerând că acestea intră în atribuțiile autorităților locale. Din acest motiv, există numeroase zone în care noii locuitori nu au unde să-și trimită copiii la grădiniță sau la școală în apropiere de casă, întrucât acestea funcționează deja la capacitate maximă.
Primăria Sectorul 6 vrea să schimbe însă acest lucru și să înceapă să condiționeze eliberarea autorizațiilor de construire de dezvoltarea altor facilități în zonă pe banii dezvoltatorilor imobiliari.
3. Chiriile pentru locuințele din Cluj-Napoca depășesc 220 de euro pe lună pentru garsoniere și sunt de peste 350 de euro pe lună pentru apartamentele de două camere, potrivit unei analize realizate de Economedia pe baza datelor publicate de mai multe portaluri imobiliare. (Economedia)
De ce este important: În ultimii ani, Cluj-Napoca a devenit cel mai scump oraș din România pentru cumpărarea și închirierea unei locuințe, în ciuda faptului că datele oficiale indică în continuare că cele mai mari salarii sunt în București. Una dintre explicații este creșterea semnificativă a numărului de angajați din domeniul IT din Cluj-Napoca, întrucât aceștia sunt în general plătiți mai bine. Pe de altă parte, studenții care trebuie acum să revină în Cluj-Napoca după reluarea studiilor în format fizic găsesc cu greu o locuință decentă care să se încadreze în bugetul lor.
4. Producătorul și distribuitorul italian de energie electrică Enel a anunțat un proiect pilot în Spania prin care centrala electrică Endesa situată în localitatea Melilla va beneficia de o instalație de stocare a energiei electrice prin intermediul unui sistem compus din 78 de baterii pentru mașini electrice furnizate de Nissan. (Nissan)
De ce este important: Noul proiect a primit numele Second Life și este un exemplu de “economie circulară”, prin care bateriile uzate ale mașinilor electrice sunt adaptate pentru a fi utilizate ca sisteme statice de stocare a energiei electrice.
Sistemul de baterii uzate are o capacitate de 4 MW și poate produce 1.7 MWh de energie electrică. În cazul în care centrala electrică se deconectează automat din cauza cererii prea mari de energie electrică, sistemul de baterii uzate poate furniza energie electrică pentru cei 90.000 de locuitori din Melilla pentru o perioadă de 15 minute. Pare puțin, dar este suficient pentru ca centrală să fie repornită fără ca locuitorii să fie afectați în mod direct de întreruperea furnizării de energie electrică.
Dacă vor fi extinse, astfel de proiecte ar reprezenta practic o soluție temporară pentru furnizarea de energie electrică în perioade de vârf, când cererea de energie electrică depășește oferta. În România, astfel de evenimente au loc relativ frecvent în zilele caniculare de vară.
5. Microsoft intenționează să construiască în Finlanda un centru de date. Nimic spectaculos până aici, doar că proiectul are o componentă inedită: căldura generată de centrul de date va fi transferată în sistemul centralizat de termoficare prin conducte subterane care oferă căldură pentru localitățile Espoo, Kauniainen și Kirkkonummi. (Microsoft)
De ce este important: Un astfel de sistem permite practic asigurarea parțială a încălzirii locuințelor din surse reziduale, ceea ce înseamnă o reducere a consumului de gaze naturale sau energie electrică pentru producția de căldură. Microsoft estimează că proiectul va permite reducerea emisiilor cu până la 400.000 de tone de dioxid de carbon pe an.
Probabil că astfel de soluții ar putea fi implementare inclusiv în România, chiar dacă Microsoft a ales Finlanda în special datorită climei reci din nordul Europei, mai potrivită pentru un centru de date la care componenta de răcire este esențială.
Îți place acest newsletter? Producția unui astfel de conținut necesită timp prețios pentru documentare și redactare. Cu numai 10 lei pe lună ai șansa să contribui direct la producția de conținut de calitate pe Patru Pereți.
Alte articole interesante de citit:
Cornel Ban, cercetător, doctor în economie și profesor în cadrul Copenhagen Business School, a explicat consecințele economice care va afecta populația din România în urma războiului din Ucraina în cadrul unui amplu interviu acordat publicației Press One.
Revista The Red Bulletin a publicat un reportaj cu numeroase elemente grafice moderne despre modul în care pompierii au gestionat o aterizare forțată a unui avion Boeing 767-300 pe Aeroportul din Los Angeles în august 2020.
DoR a publicat un amplu articol despre programul opțional “Neuroștiința la Clasă” dezvoltat pentru școli în parteneriat cu echipa Mind Architect, un podcast de neuroștiință aplicată în viața de zi cu zi. După lansare, programul opțional a fost aspru criticat de mai mulți specialiști în domeniu sub pretextul că Paul Olteanu, gazda și imaginea podcastului Mind Architect, nu are studii de specialitate și vorbește într-un “limbaj colocvial” nepotrivit predării. Jurnalista Nicoleta Rădăcină a discutat cu ambele părți implicate în “conflict” pentru a înțelege cine are dreptate.
Sâmbătă, 26 martie, va fi inaugurat noul stadion Giulești din București, în cadrul unui eveniment care va începe la ora 15:00 și se va încheia cu un meci amical între Rapid București și Poli Timișoara de la ora 20:30. Toate biletele au fost deja vândute, însă colegii de la WeSport oferă două seturi de câte două bilete în cadrul unui concurs în care participanții trebuie să scrie o poveste cu subiectul "De ce iubesc Giuleștiul". Chiar dacă nu ești interesat să mergi la meci, merită să citești poveștile participanților.