Cazul Greenfield: nu cumpăra locuință dacă nu ai drumuri de acces
Patru Pereți #62 • Ce învățăm din cazul drumului de acces de la complexul rezidențial Greenfield • Tehnologii pentru casă la târgul de tehnologie de la Las Vegas • Detalii despre programul Casa Verde.
Salut și bine te-am găsit la o nouă ediție a newsletterului Patru Pereți. Am lipsit aproape o lună din inboxul tău și a fost bine, pentru că, indiferent cât de mult îți place ceea ce faci, uneori pur și simplu ai nevoie de o pauză.
Am revenit pe baricadele platformei Substack cu forțe proaspete și cu o listă lungă de idei editoriale pentru acest newsletter. E prematur să spun ce idei se vor transforma în newslettere, mai ales că în cazul multor idei implementarea nu depinde doar de mine. Așa că pentru moment mă rezum să spun că vei citi în continuare lucruri interesante pe aici, dacă alegi să rămâi alături de mine. Și alături de ceilalți peste 2.000 de abonați ai acestui produs editorial.
Newsletterul de astăzi începe cu câteva sfaturi utile dacă vrei să cumperi o locuință într-un cartier rezidențial nou, continuă cu câteva tehnologii utile și practice pentru acasă care vor fi disponibile în curând la vânzare în Statele Unite și se încheie cu deja tradiționala rubrică de știri.
Patru Pereți este un newsletter săptămânal cu informații utile despre ce se întâmplă între patru pereți, de orice fel ar fi ei: locuințe, clădiri de birouri, hoteluri, stadioane, uzine sau mașini. Patru Pereți ajunge în inbox-ul tău în fiecare miercuri cu un click pe butonul de mai jos:
Cazul Greenfield: nu cumpăra locuință dacă nu ai drumuri de acces
Greenfield este un complex rezidențial construit în cartierul Băneasa din București de dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor și are o suprafață totală de circa 60 de hectare. Se învecinează la nord cu Șoseaua de Centură a Bucureștiului și este înconjurat de 900 de hectare din Pădurea Băneasa.
Construcția complexului a început în anul 2007 și include include 5 faze - pe care le poți considera 5 cartiere ale ansamblului - iar până în prezent au fost finalizate 3 faze. În total, sunt date în folosință circa 2.500 de apartamente distribuite în aproximativ 100 de blocuri și câteva vile, iar populația complexului este în prezent de peste 6.000 de persoane, potrivit datelor agregate de pe site-ul oficial al complexului. Până în anul 2028 urmează să fie construite încă două faze cu un total de circa 3.000 de apartamente distribuite în 28 de blocuri. Practic, la finalizarea construcției, în complex vor locui probabil undeva la 13.000 - 15.000 de locuitori, cam câți trăiesc astăzi în Otopeni.
Periodic, complexul rezidențial Greenfiled apare în presă din cauza drumurilor de acces spre oraș. Sau, mai bine spus, din cauza lipsei unor de drumuri de acces moderne spre oraș. Cel mai recent, cazul acestui complex a reapărut în presă în primele zile ale lunii ianuarie.
Singurul drum de acces legal în Greenfield este prin Aleea Teișani, un drum cu o bandă pe sens paralel cu Șoseaua de Centura care ajunge în Șoseaua București - Ploiești (DN1), în imediata apropiere a pasajului Otopeni care traversează Șoseaua de Centură. Întrucât are o singură bandă pe sens, acest drum a devenit tot mai aglomerat pe măsură ce tot mai mulți oameni și-au cumpărat locuințe în Greenfield. Drumul este cel marcat cu albastru în harta de mai jos:
Soluția de avarie pentru locuitori a fost să folosească în paralel și un drum forestier care se numește Vadul Moldovei și care trece prin mijlocul Pădurii Băneasa și ajunge la Grădina Zoologică și, de aici, la intersecția cu Strada Erou Iancu Nicolae și Aleea Privighetorilor. Doar că legea spune că drumurile forestiere nu sunt deschise circulației publice, motiv pentru care ocazional acesta este închis de autorități. Așa cum s-a întâmplat și acum. Ocazie cu care locuitorii se plâng din nou de faptul că pierd foarte mult timp pentru a ajunge în oraș pentru că drumul legal prin Aleea Teișani este foarte aglomerat. Unii locuitori spun că în zilele proaste drumul de 2 kilometri este parcurs chiar și în două ore. Drumul forestier de acces este marcat cu albastru pe harta de mai jos:
Cazul este unul extrem de complex, în care sunt implicați dezvoltatorul imobiliar, instanțe judecătorești și instituții publice precum Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 1 și Regia Națională a Pădurilor - Romsilva. E o birocrație tipic românească, de multe ori lucrurile sunt la limita legii, iar dacă vrei să înțelegi mai bine toată povestea poți să citești articolul ăsta publicat de Hotnews.
Eu ți-am spus pe scurt toate detaliile astea doar pentru că întotdeauna este mai bine să înveți din greșelile altora decât din greșelile tale.
Dacă vrei să-ți cumperi o locuință într-un ansamblu rezidențial aflat mai mult sau mai puțin într-un câmp de la marginea orașului, iată câteva aspecte importante de care ar trebui să ții cont în ceea ce privește accesul la locuință:
identifică drumurile de acces din oraș către locuință: verifica dacă există unul sau mai multe drumuri care fac legătura între locuință și restul orașului, câte benzi pe sens au acestea, cât de aglomerate sunt la ore de vârf și în afara acestora. De asemenea, gândește-te dacă există spațiu pentru lărgirea acestora cu câte o bandă pe sens sau dacă necesită modernizare.
analizează dacă numărul de locuitori ai complexului va crește în timp: dacă în zona complexului observi suprafețe de teren libere, chiar și cu suprafețe aparent mici, este foarte posibil ca acolo să fie construite în timp și alte blocuri în același complex sau chiar alte complexe rezidențiale. Implicit, asta va pune o presiune mai mare asupra traficului rutier pe drumurile de acces. Cu alte cuvinte, dacă acum există 10 blocuri și traficul este lejer, când vor exista 20 blocuri traficul va fi, teoretic, de două ori mai intens.
analizează cât de independent este complexul rezidențial din punct de vedere al infrastructurii: gândește-te dacă locuitorii trebuie să iasă frecvent din complex pentru cumpărături, pentru a petrece timpul liber sau pentru a merge cu copiii la grădiniță sau la școală. Chiar dacă tu nu ai și nu intenționezi să ai copii, lipsa grădinițelor și a școlilor te va afecta indirect prin creșterea traficului când vrei să pleci de acasă. În același fel te va afecta și lipsa unui hypermarket și a altor tipuri de magazine, cum ar fi o farmacie, o bancă sau o cafenea unde să te relaxezi o oră înainte să începi ziua de muncă.
analizează cât de ușor poate ajunge cineva la tine acasă: gândește-te dacă drumul de acces este potrivit pentru serviciile de urgență (salvare, pompieri și poliție) și ia în calcul că un drum de acces dificil îți poate complica viața inclusiv dacă nu ai de gând să pleci prea des de acasă: livratorii de mâncare sau curierii cu produse de orice fel pot ajunge cu întârziere, iar prietenii ar putea fi reticenți să vină în vizită dacă știu că pierd timp în trafic pe un drum îngust.
analizează dacă există servicii publice de transport: chiar dacă ai mașină și îți place să conduci zilnic, este posibil că ocazional să ai nevoie de servicii publice de transport, cum ar fi în cazul în care mașina ajunge câteva zile în service. Aici trebuie să verifici dacă în zonă există linii de transport în comun și dacă taxiurile și serviciile de ride-sharing precum Uber și Bolt operează până în complex. Serviciile astea au legătură directă cu drumurile de acces pentru că… au nevoie de drumuri de acces pentru a opera.
nu te baza pe promisiunile dezvoltatorului: dacă drumurile de acces sunt insuficiente, nu te baza pe o eventuală promisiune a dezvoltatorului că “va face o autostradă cu 6 benzi și nod rutier suspendat” fix la intrarea în complex. Exagerez aici, dar Impact promite de ani de zile construcția a trei drumuri de acces suplimentare către Greenfield, pe lângă cele două deja existente. Niciunul dintre aceste trei noi drumuri nu este finalizat, parțial pentru că Impact are nevoie de o serie de acte din partea unor instituții publice pentru unele drumuri, iar altele trebuie construite de autorități, nu de o companie privată.
Din păcate, Greenfield nu este un caz singular. În timpul documentarii pentru acest material, o prietenă care locuiește într-un complex rezidențial din Sibiu mi-a povestit despre un caz foarte asemănător pe care probabil îl voi detalia pe Patru Pereți după ce voi ajunge acolo.
Îți place newsletterul Patru Pereți? Te-a ajutat să descoperi informații utile? Cu 10 lei pe lună contribui direct la producția de conținut de calitate pe Patru Pereți.
Tehnologii pentru casă la târgul de tehnologie CES
La începutul fiecărui an, Las Vegas găzduiește târgul de tehnologie Consumer Electronics Show (CES). Este o ocazie potrivită pentru ca producători din cele mai diverse ramuri ale industriei să-și prezinte principalele noutăți la care lucrează. Inițial, CES a fost gândit ca un târg de tehnologie, însă în ultimii ani s-a extins puternic și în alte direcții. De exemplu, mulți constructori auto prezintă la CES concepte inedite de mașini, iar despre acestea poți să citești în detaliu în articolele pe care le-am scris pentru Autocritica și pentru newsletterul Meșter în Mașini.
Pe de altă parte, dezvoltarea conceptului de casă inteligentă determină producătorii să lanseze numeroase tehnologii interesante în acest domeniu. Iată doar câteva dintre cele care mi-au atras atenția, în special dintre cele care vor fi disponibile la vânzare în acest an.
Schneider Home: sistem complet pentru managementul energiei electrice
Sistemul electric al unei locuințe tinde să devină unul complex, în special dacă locuiești la casă și vrei să instalezi panouri fotovoltaice pentru a reduce factura la energia electrică sau o stație de încărcare pentru noua ta mașină electrică.
De regulă, asta înseamnă că trebuie să apelezi la mai mulți furnizori pentru diversele componente hardware, ceea ce teoretic implică o creștere a costurilor și o compatibilitate scăzută între soluțiile integrate de acești furnizori.
Schneider Electric, una dintre cele mai cunoscute companii care activează în domeniul managementului pentru sisteme electrice, a prezentat la CES 2023 o soluție integrată dedicată în special persoanelor care își construiesc o casă sau care doresc să reconstruiască de la zero sistemul electric al casei: Schneider Home. Pe lângă integrarea componentelor hardware într-un singur produs, Schneider Home promite și reducerea consumului de energie electrică și oprirea automată a marilor consumatori din casa printr-o aplicație de smartphone.
Sistemul Schneider Home include următoarele componente:
un tablou electric Schneider Pulse de 200 de amperi
un inverter Schneider Inverter de 7.6 kW pentru sistemul de panouri fotovoltaice și pentru stocarea energiei electrice. Inverterul include și un port de încărcare pentru mașini electrice
o baterie Schneider Boost de 10 kWh de tip LFP (construită cu litiu, fier și fostat) pentru stocarea energiei electrice. Bateria poate fi montată sub inverter
o stație de încărcare Schneider Charge pentru mașini electrice care suportă o viteză maximă de 11.5 kW, suficient de ridicată pentru ca orice mașină electrică să se încarce peste noapte
întrerupătoare și prize inteligente Schneider Touch compatible cu Google Home și Amazon Alexa pentru calcularea consumului de energie electrică al dispozitivelor conectate și pentru controlul de la distanță al acestora
aplicația mobilă Schneider Home, singura necesară pentru a controla toate aceste dispozitive
În practică, unul dintre principalele avantaje ale acestui sistem este aplicația Schneider Home, care îți oferă informații detaliate despre consumul de energie al fiecărui dispozitiv din locuință, prețul pe care îl plătești pentru energia electrică pentru fiecare dispozitiv electronic și notificări pentru situațiile în care apar creșteri bruște de consum din partea unui consumator.
Un alt avantaj apare dacă locuiești într-o zonă cu întreruperi frecvente de energie electrică, așa cum se întâmplă de exemplu și în numeroase comune din jurul Bucureștiului, în special în lunile de vară, ca urmare a consumului ridicat al aparatelor de aer condiționat. Într-o astfel de situație, dispozitivele electronice din locuință vor fi alimentate de la bateria Schneider Boost, iar aplicația trimite o notificare despre întreruperea energiei electrice, astfel că știi imediat de problema chiar dacă nu ești acasă.
În plus, dacă ai optat pentru prizele și întrerupătoarele inteligente Schneider Touch, aplicația îți prezintă consumul de energie al dispozitivelor din locuință și îți permite să le oprești pe cele de care nu ai neapărată nevoie printr-un singur țap.
Schneider Electric nu a stabilit încă prețurile finale, însă reprezentanții producătorului francez estimează că un sistem Schneider Home complet va costa circa 10.000 de dolari, echivalentul a aproape 10.000 de euro. Din această sumă, jumătate este alocată doar pentru tabloul electric Schneider Pulse. Suma asta nu include însă și serviciul de instalare, pentru care va trebui să apelezi la un electrician pe care să îl plătești separat. De asemenea, din toată povestea ăsta lipsesc și panourile fotovoltaice, pe care trebuie să le cumperi de la un alt furnizor, cu costurile aferente.
În prezent, Schneider Electric este în curs să obțină certificările necesare, iar primele comenzi ar urma să fie onorate în această vară în Statele Unite. Nu este clar dacă sistemul va fi disponibil și în Europa.
Smart Sprinkler Control: sistem inteligent de irigație
Dacă locuiești la casă este foarte posibil să ai și o grădină pe care trebuie să o uzi periodic. Sistemele tradiționale de irigație funcționează pe baza unui timer, însă producătorul american Moen a prezentat la CES o soluție ceva mai… inteligentă.
Sistemul Smart Sprinkler Control are la bază o serie de senzori care măsoară temperatura și nivelul de umiditate din sol la adâncimi de 2,5 cm, 7,5 cm și 12,5 cm, pe suprafețe împărțite în 8 sau 16 zone independente. Informațiile colectate ajung la un controller care ajustează cantitatea de apă necesară în funcție de datele de la senzori și de o serie de parametri prestabiliți de producător.
Moen susține că utilizarea acestui sistem permite o reducere a consumului de apă cu până la 30%. Pentru a ajunge însă acolo trebuie să plătești 70 de dolari pentru un senzor (sau 180 de dolari pentru un pachet de 3 senzori) și alți 180 de dolari pentru sistemul care acoperă 8 zone independente de irigație (sau 235 de dolari pentru cel cu 16 zone independente).
Samsung și LG: electrocasnice high-tech
Mai ții minte reclama la bere în care un fan pierde golul echipei favorite pentru că s-a dus până la frigider să-și desfacă încă o sticlă? Astfel de probleme majore în viață vor fi de domeniul trecutului cu noul frigider Samsung Bespoke 4-Door Flex.
Gama Bespoke de la Samsung include frigidere din mai multe module personalizabile în culori diferite ale ușilor. Le găsești și în România, însă numai în versiunile mai “accesibile”, adică undeva pe la 3.000 lei.
Samsung Bespoke 4-Door Flex este un nou frigider din această gamă compus din 4 module - adică are patru compartimente, fiecare cu propria ușă - iar pe una dintre uși există un ecran de 32 inch cu rezoluție Full HD care oferă acces la aplicația SmartThings cu care poți gestiona și setările altor dispozitive Samsung, dar și la platforma software Family Hub, care include 190 de posturi TV, integrare cu Google Photos și funcție picture-in-picture. Practic, asta înseamnă că poți să vezi meciurile de fotbal pe ecranul… frigiderului. Nu știm încă prețul, dar modele asemănătoare fără ecran costă de la 2.000 de dolari în sus, iar pentru început acest model va fi disponibil în 2023 în Statele Unite și Coreea de Sud.
Între timp, Samsung Bespoke AI Oven este un cuptor cu microunde care pe baza unor algoritmi de Inteligență Artificială îți poate recomanda temperatura și timpul de pregătire pentru 80 de feluri de mâncare și ingrediente. În plus, trimite notificări prin care te avertizează că există pericolul ca mâncarea să se ardă și se conectează la aplicațiile SmartThings Cooking și Samsung Health pentru a-ți organiza mai bine obiectivele în privința dietei.
Rivalii de la LG mizează mai degrabă pe soluții software pentru îmbunătățirea funcțiilor. De exemplu, în 2023 vor fi lansate o serie de funcții noi precum Laundry Saver Mode, prin care rufele se vor roti în continuare în mașina de spălat și după încheierea ciclului de spălare pentru a preveni sifonarea, iar funcția Improved Nighttime Brightness Control va permite setarea unei intensități mai scăzute pentru becul din frigider, pentru că lumina să nu te orbească atunci când deschizi ușa în timpul nopții, pe întuneric. Ușor-ușor, vom face update-uri de software la electrocasnice așa cum facem și la telefoane.
Mui Board: placă de lemn cu care controlezi setările casei
La sfârșitul anului a fost lansată prima versiune stabilă a unui standard care permite conectarea unei game variate de dispozitive inteligente pentru casă indiferent de producător. Asta înseamnă că dispozitive precum Google Home, Amazon Alexa și Apple HomeKit pot “comunica” între ele pentru a oferi o experiență mai bună utilizatorilor.
Noul standard se numește Matter și este dezvoltat, printre alții, de Amazon, Apple, Google, Samsung, Schneider sau IKEA, iar principalul avantaj este că deschide calea pentru lansarea unor dispozitive care să simplifice utilizarea device-urilor de tip smart home.
Un astfel de dispozitiv este Mui Board, care la prima vedere pare o simplă placă de lemn. Și chiar este o placă din lemn natural cu lungimea de aproape 60 de centimetri care cântărește 850 de grame. Aceasta integrează un display touch care se activează la comandă și pe care sunt afișate diverse pictograme asociate cu diverse dispozitive precum Google Home sau cu aplicații pe care le ai instalate pe telefon. Pe placa de lemn poți verifica starea vremii sau notificările din Google Calendar cu privire la task-urile pe care le ai de făcut, dar poți seta și în cât timp să se oprească becurile smart precum cele din gama Philips Hue. În plus, poți controla funcțiile de bază ale unor produse precum boxele Wi-Fi de la Sonos sau setările aparatului de aer condiționat. Deloc surprinzător, există și o funcție Night Mode, care după ce este activată oprește afișarea orei și a notificărilor.
Posibilitățile sunt variate, iar funcțiile se vor extinde pe măsură ce standardul Matter va fi integrat de tot mai mulți producători de dispozitive pentru smart home. Până atunci, probabil că prețul de 600 de dolari solicitat de producător este un pic cam mare pentru ceea ce oferă această… placă de lemn.
Știrile săptămânii
1. Hidroelectrica a anunțat noile prețuri la energie electrică pentru persoanele fizice care se abonează după data de 1 ianuarie 2023, iar acestea diferă ușor în funcție de fiecare zonă de rețea. Pentru București, prețul este de 0,7 lei / kWh, iar în țară prețurile variază între 0,72 și 0,78 lei / kWh. (E-nergia)
De ce este important: Chiar și după aceasta mărire, Hidroelectrica este furnizorul cu cel mai mic preț pentru energia electrică. În plus, clienții care consumă până în 100 kWh pe lună plătesc prețul plafonat, stabilit la 0,68 lei / kWh. Anterior, prețul la Hidroelectrica era de 0,68 lei / kWh, similar cu prețul plafonat.
2. Furnizorii de energie electrică vor trimite două facturi pentru consumul pentru luna decembrie 2022, din cauza haosului creat de Guvern în adoptarea unor ordonanțe de urgență. Astfel, furnizorii vor emite întâi facturi pentru perioada 1-15 decembrie 2022, chiar dacă consumatorul a trimis indexul pentru perioada 1-31 decembrie 2022. Ulterior va fi emisă și o factură pentru perioada 16-31 decembrie 2022. (Spot Media)
De ce este important: Inițial, Guvernul a impus consumatorilor cu mai multe proprietăți să depună o declarație pe proprie răspundere în care să menționeze locul principal de consum pentru care se aplică prețul plafonat. Măsura a intrat în vigoare în 16 decembrie 2022. Ulterior, Guvernul a eliminat această declarație, însă acest lucru se aplică începând din 1 ianuarie 2023. Practic, asta înseamnă că pentru intervalul 16-31 decembrie 2023 se aplică regula cu plafonarea pentru un singur loc de consum, cu depunerea declarației pe proprie răspundere.
3. Ediția din acest an a programului Casa Verde Fotovoltaice va avea aproximativ 200.000 de beneficiari, care își vor putea monta panouri fotovoltaice cu capacitatea de 3 kW cu fonduri de la stat, în limita a 90% din suma totală de plată, potrivit unor declarații făcute de ministrul mediului, Tanczos Barna. (News.ro)
De ce este important: În cazul în care declarațiile ministerului se vor confirma, programul Casa Verde Fotovoltaice din acest an va avea de circa 5 ori mai mulți beneficiari comparativ cu ediția de anul trecut. În 2021, Administrația Fondului de Mediu a aprobat circa 40.000 de dosare dintre cele 45.000 de dosare depuse, în timp ce 5.000 de dosare au fost respinse.