Patru Pereți #9: Povestea Hotelului InterContinental
Hotelul InterContinental din București a apărut în 1971 într-o Românie comunistă condusă de Nicolae Ceaușescu și face parte dintr-un proiect global inițiat de președintele american Franklin Roosevelt.
Salut și bine te-am găsit la o nouă ediție a newsletter-ului Patru Pereți! Începem cu câteva știri importante din piața imobiliară care te interesează indiferent dacă plătești deja un credit ipotecar sau te gândești să-ți cumperi o locuință anul viitor.
Continuăm apoi cu o nouă poveste cel puțin la fel de interesantă despre una dintre clădirile simbolice ale României, și anume Hotelul InterContinental din București, de a cărui dezvoltare se leagă și actualul Teatru Național din apropiere.
Înainte să începi lectura, te rog să trimiți acest newsletter prietenilor tăi pe mail, pe Facebook sau pe orice altă rețea socială pe care o folosești. Este important ca informațiile de calitate să ajungă la cât mai multe persoane. Mulțumesc!
Știrile săptămânii
1. În perioada iulie-septembrie 2021 au fost date în folosință 18.266 de locuințe, în scădere cu 459 de locuințe comparativ cu perioada similară a anului trecut. În schimb, la nivelul primelor 9 luni ale anului, numărul de locuințe date în folosință a crescut cu 1.131 unități, la 49.621 de locuințe. (News.ro, INS)
De ce este important: Datele oficiale publicate de Institutul Național de Statistică (INS) indică practic o stagnare a numărului de locuințe date în folosință în primele nouă luni ale anului. Totuși, datele complete indică o ușoară scădere pentru numărul locuințelor finalizate în mediul urban și o creștere cu aproape 10% a numărului de locuințe finalizate în mediul rural. Acest lucru confirmă practic tendința semnalată pe piața imobiliară, prin care o parte dintre locuitorii din mediul urban și-au construit case în mediul rural după izbucnirea pandemiei de coronavirus.
2. Aproape 3 milioane de locuințe din România utilizează centrale termice individuale pentru sistemul de încălzire, potrivit unor estimări realizate de producătorul Ariston. (Wall Street)
De ce este important: România intenționează să interzică instalarea de centrale termice individuale în blocurile nou construite, ca parte a unei strategii de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Oficialii Ariston afirmă că 65% din cerere este reprezentată de centrale termice în condensare, însă susțin că cererea pentru pompe de căldură a crescut cu 25% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Pompele de căldură sunt folosite însă în special la case, iar creșterea ar putea fi corelată și cu creșterea numărului de locuințe din mediul rural (vezi știrea de mai sus).
3. Ministerul Dezvoltării se opune planurilor de a crește la 140.000 de euro plafonul până la care TVA pentru achiziția de locuințe este de 5%, comparativ cu cota standard de 19%. (Profit)
De ce este important: În prezent, la achiziția unei locuințe, TVA este de 5% pentru locuințele cu o valoare de cel mult 450.000 lei (circa 91.000 de euro). Potrivit unei ordonanțe de urgență adoptată anterior, de la 1 ianuarie 2022 cota scăzută de TVA de 5% urmează să se aplice la locuințe cu un preț de achiziție de până la 140.000 euro (aproape 700.000 lei). Pe baza anunțului făcut acum de Ministerul Dezvoltării există posibilitatea ca ordonanța să fie modificată sau amânată și să nu intre în vigoare de la 1 ianuarie.
4. Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la creditele în lei acordate înainte de luna mai 2019, este în continuare în creștere puternică. Indicele a ajuns acum la 2.75%, comparativ cu numai 1.67% în 27 septembrie. (BNR)
De ce este important: Persoanele care au credite contractate înainte de mai 2019 vor plăti dobânzi mai mari în momentul recalculării indicelui ROBOR la 3 luni, ceea ce înseamnă că ratele finale vor crește. De altfel, indicele ROBOR la 3 luni a ajuns acum la cea mai mare valoare de la izbucnirea pandemiei de coronavirus în martie 2020. Creșterea era anticipată după noua creștere a ratei de dobânda de referință a BNR de la 1.5% la 1.75%.
5. Săptămâna viitoare vor începe lucrările la Transilvania Smart City, cel mai mare proiect rezidențial din România, care va fi dezvoltat în Cluj-Napoca. (Economedia)
De ce este important: Proiectul Transilvania Smart City va avea 10.000 de apartamente pe un teren cu o suprafață totală de 350.000 de metri pătrați. Proiectul va include un mall, o telegondolă care va asigura transfer rapid spre aeroportul din Cluj-Napoca și un serviciu de livrări la domiciliu cu drone. Până acum, dezvoltatorul a vândut deja 230 de apartamente.
Ai primit acest newsletter de la un prieten? Abonează-te gratuit la Patru Pereți și primești în fiecare zi de miercuri un astfel de conținut editorial direct la tine în inbox:
Povestea săptămânii: Hotelul InterContinental din București
Hotelul InterContinental din București își va schimba numele în Grand Hotel Bucharest începând din 1 ianuarie 2022, ca urmare a încheierii contractului de management între proprietarul hotelului, Compania Hotelieră InterContinental România SA, şi IHG Hotel & Resorts, proprietarul mărcii InterContinental.
Schimbarea numelui marchează practic dispariția unui simbol american apărut în mod misterios în România chiar în perioada comunismului, la numai câțiva ani de la preluarea puterii de către Nicolae Ceaușescu. Inițiativa dezvoltării unui lanț internațional de hoteluri cu numele InterContinental a aparținut inițial președintelui american Franklin D. Roosevelt.
Scopul lanțului de hoteluri InterContinental
Spre finalul celui de-al Doilea Război Mondial, președintele american Franklin D. Roosevelt și-a propus ca, după încheierea conflictului armat, să dezvolte relațiile de afaceri cu America Latină. Pentru asta, americanii care mergeau în statele sud-americane aveau nevoie de hoteluri de calitate unde să doarmă.
Roosevelt a găsit imediat omul potrivit pentru a se ocupa de această problemă: Juan Trippe, fondatorul companiei aeriene Pan American Airways, care avea la rândul său propriile interese în acest scop: pe măsură ce compania sa aeriană urma să-și extindă numărul de zboruri la nivel global, piloții și stewardesele aveau nevoie de hoteluri de calitate unde să doarmă.
Practic, vorbim despre dezvoltarea unui lanț de hoteluri care să conecteze continentele. InterContinental. Compania Intercontinental Hotel Corporation a fost înființată în 3 aprilie 1945, cu numai 9 zile înainte ca președintele Roosevelt să înceteze din viață.
Există câteva caracteristici esențiale pentru hotelurile dezvoltate de-a lungul timpului în cadrul proiectului: fiecare hotel InterContinental să fie construit în centrul orașului care îl găzduiește, să ofere o panoramă cât mai spectaculoasă asupra orașului și să aibă un interior care să combine luxul american cu specificul local.
În faza inițială de dezvoltare a lanțului InterContinental, compania a cumpărat hoteluri din America Latină și Caraibe pe care le-a afiliat noului lanț. Abia în 1961 compania a început să proiecteze propriile hoteluri de la zero în regim de franciză, iar rolul de designer interior i-a revenit, până în 1985, lui Neal Prince.
Primul hotel construit de la zero în cadrul proiectului a apărut abia în 1961 la Beirut (Liban), în timp ce primul hotel din Europa de Est a fost inaugurat în Zagreb (Croația) în 1964.
Cum a fost construit Hotelul InterContinental din București
Ideea unui hotel InterContinental în România i-a aparținut omului de afaceri american Cyrus Eaten Junior, care a sosit în București și nu a reușit să găsească un loc de cazare decent, motiv pentru care a dormit peste noapte în holul unui hotel.
Acesta a preluat astfel inițiativa de a construi un hotel în regim de franciză pe care să-l afilieze la lanțul InterContinental, iar Piața Universității a reprezentat un amplasament excelent care respectă cerințele proprietarilor brandului.
Lucrările la Hotelul InterContinental din București au început în anul 1967 pe baza unor planuri realizate de arhitecții români Dinu Hariton, Gheorghe Nădrag, Ion Moscu și Romeo Ștefan Belea, iar proiectul a inclus și clădirea Teatrului Național din București.
Construcția a fost finalizată în 1970, iar hotelul a fost deschis oficial în 23 mai 1971. La momentul finalizării construcției, Hotel InterContinental a devenit a doua cea mai înaltă clădire din București după Casa Scânteii (în prezent, Casa Presei Libere), cu o înălțime de 87 de metri. În total, hotelul are 283 de camere și apartamente repartizate pe 25 de etaje care sunt numerotate în stil american de la 1 la 12 și de la 14 la 25, pentru a evita utilizarea numărului 13, considerat ghinionist în anumite culturi.
Punctul de referință al hotelului este Apartamentul Imperial de la etajul al 19-lea, care are o suprafață totală de 240 de metri pătrați, două dormitoare, mobilă din lemn de nuc poleită cu aur și obiecte de iluminat din sticlă de Murano. Acest apartament a devenit celebru în 1979, întrucât aici s-au filmat câteva scene din filmul “Nea Mărin miliardar”.
De asemenea, la etajele 21 și 22 se află un lounge, săli de conferințe și un centru de fitness cu piscină interioară, saună și baie cu aburi. Între timp, la parter există restaurantul Madrigal cu specific italian, braseria Corso și barul cu pian Intermezzo.
Ultimele lucrări de renovare la hotel au fost efectuate în cursul anului 2008.
Prețul unei nopți de cazare în cameră dublă la Hotel InterContinental este de aproximativ 450 de lei în timpul săptămânii și de circa 400 de lei în timpul weekendului.
Ce urmează pentru Hotel InterContinental din București
Pe lângă schimbarea numelui, actualul Hotel InterContinental va intra într-un proces de renovare, iar lucrările sunt planificate să fie finalizate abia în 2024. Potrivit companiei care administrează hotelul, lucrurile au ca scop creșterea calității experiențelor, îmbunătățirea structurii de servicii oferite și alinierea la trendurile internaționale de design. Valoarea totală a lucrărilor de renovare este estimată la 21 milioane de euro.
Pe parcursul lucrărilor, hotelul își va continua activitatea și va fi închis doar parțial.
Lanțul InterContinental în prezent
În 1981, compania aeriană PanAm a vândut compania Intercontinental Hotel Corporation, iar de atunci brandul InterContinental a avut mai mulți proprietari. Brandul este deținut în prezent de IHG Hotel & Resorts.
La sfârșitul anului 2020, în lume existau 210 hoteluri afiliate lanțului InterContinental cu un total de 71.045 de camere.
Lecturi suplimentare pe același subiect:
Imagini de arhivă cu câteva hoteluri InterContinental din întreaga lume așa cum au fost ele prezentate în 2013 la expoziția Designing the Luxury Hotel: Neal Prince and the Inter-Continental Brand organizată de New York School of Interior Design. Printre hotelurile prezentate se numără cele din Beirut (primul dezvoltat de la zero), Frankfurt, Geneva, Bangkok sau Tahiti.
Cartea “Pan Am: History, Design & Identity” de M.C. Huhne, în care autorul prezintă pe larg povestea companiei aeriene Pan American Airways. Inevitabil, scriitorul atinge și subiectul lanțului de hoteluri InterContinental dezvoltat de proprietarul Pan American Airways.
Acum înțeleg de ce camera 213 lipsește în hotelul Maxim din Oradea. Aparent, este construit în stil american sau cel puțin pentru a găzdui americani.