Lampa inteligentă care te anunță de căzăturile persoanelor vârstnice
Un start-up belgian a dezvoltat o lampă inteligentă care detectează căderile suferite în locuință de persoanele vârstnice și trimite rudelor notificări pe telefon pentru ca acestea să intervină rapid.
Târgul de tehnologie Consumer Electronics Show (CES) de la Las Vegas reprezintă în fiecare an o oportunitate pentru a descoperi noi inovații în cele mai diverse domenii, inclusiv în ceea ce privește locuința. La ediția din acest an, start-up-ul belgian Nobi fondat în 2018 a prezentat o tehnologie care vine în sprijinul persoanelor vârstnice care locuiesc singure.
Nobi a dezvoltat lampa inteligentă Ceiling echipată cu camere video și senzori care se montează în tavan și previne și reacționează rapid la căderile suferite de persoanele în vârstă. Dacă nu ți se pare ceva spectaculos, uite două argumente bazate pe studii:
o treime dintre persoanele de peste 65 de ani cad în locuință cel puțin o dată pe an, iar 62% dintre căzături au loc pe parcursul nopții;
50% dintre persoanele în vârstă care cad și rămân pe podea mai mult de o oră dezvoltă complicații și mor într-un interval de 6 luni de la căzătură.
Cum sunt prevenite căzăturile
Lampa inteligentă Nobi Ceiling este utilă pentru a reduce acești factori de risc asociați unei vârste înaintate. Lampa este echipată cu camere video, senzori de mișcare ce pot detecta poziția corpului uman pe baza a 18 coordonate și funcții care îi permit să distingă tipul de mobilă din cameră. Astfel, lampa face diferență între un pat și podea.
Pentru a preveni căzăturile, lampa detectează momentul în care o persoană se ridică din pat și aprinde o lumină caldă de slabă intensitate. Dacă persoana se dă jos din pat, lumina oferită de lampă se intensifică automat. Această soluție este eficientă pentru că ajută persoanele în vârstă să se orienteze în cameră în cazul în care, din diverse motive, nu vor sau uită să aprindă lumina în cameră de la cel mai apropiat întrerupător.
Cum sunt anunțate rudele la producerea unei căzături
În cazul în care senzorii de mișcare detectează că persoana respectivă a căzut pe podea, un difuzor integrat în lampă pune întrebarea „Did you fall?” (”Ai căzut?”). În absența unui răspuns negativ ferm din partea persoanei în cauză, lampa trimite o notificare tuturor rudelor care au instalat pe telefon aplicația lămpii.
Iar aici tipul de notificare este de trei feluri, in funcție de setările alese de rude pentru intimitatea persoanei în vârstă:
notificare simplă că persoana a căzut, fără niciun fel de informație adițională;
notificare că persoana a căzut împreună cu o figură anonimizată a persoanei: imaginează-ți structura corpului uman cu bețe de chibrituri. Opțiunea este mai utilă decât prima pentru că îți permite să înțelegi în ce poziție este persoana respectivă pe podea;
notificare că persoana a căzut împreună cu o imagine completă și reală a persoanei care a căzut. Această soluție este cea mai eficientă pentru că îți permite să înțelegi inclusiv dacă persoana este conștientă sau inconștientă.
Indiferent de opțiune, rudele află rapid de incident și pot suna imediat la serviciile de urgență. Implicit, asta reduce semnificativ timpul de intervenție, în special dacă persoana în cauză locuiește singură, iar incidentul are loc în timpul nopții.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și săptămâna viitoare primești la tine în inbox o analiză cu grafice intuitive despre piața imobiliară din România în 2023.
Înregistrarea video a căzăturii
Spuneam anterior că lampa este echipată cu camere video. Acestea înregistrează constant, iar toate datele sunt stocate și analizate local prin intermediul ununei platforme hardware Nvidia integrată în lampă. În absența unei căzături, imaginile stocate local sunt șterse automat pentru a face loc următoarelor înregistrări.
În practică, asta înseamnă că, în cazul producerii unei căzături, sistemul stochează 15 secunde premergătoare căzăturii și 15 secunde ulterioare căzăturii, precum și imagini pe baza setărilor de confidențialitate menționate anterior. Acestea sunt singurele date care ajung în cloud, întrucât sunt transmise rudelor prin intermediul conexiunii Wi-Fi.
Cele 30 de secunde stocate sunt, în principiu, mai mult decât suficiente pentru ca o analiză ulterioară să scoată în evidență circumstanțele în care a avut loc căzătura și modul în care a reacționat sau nu persoana în cauză.
Contribuie la dezvoltarea newsletterului Patru Pereți cu o donație unică sau recurentă.
Unde se vinde și cât costă
Unul dintre principalele avantaje este că lampa Nobi Ceiling se montează în tavan la fel ca orice altă sursă de lumină. Practic, pentru a o utiliza, ai nevoie doar de electricitate, o conexiune Wi-Fi prin care să trimiți datele și instalarea aplicației pe telefon pentru a primi notificări în cazul unui incident.
În prezent, Nobi Ceiling se comercializează doar în Belgia, Germania, Ungaria, Marea Britanie și Statele Unite, iar prețurile sunt mari, ca în cazul oricărei tehnologii de acest gen.
Nobi nu menționează costurile pe site-ul oficial sub pretextul că acestea variază în funcție de modul de utilizare (locuință personală cu una sau mai multe lămpi sau utilizarea profesională în cămine specializate), însă la CES a oferit un preț indicativ pentru piața americană: de la 2.500 de dolari sau de la 119 dolari pe lună în cazul în care optezi pentru un abonament.
Evident, prețurile sunt mari, mai ales că, pentru ca sistemul să fie cu adevărat eficient, ar trebui să instalezi câte o lampă în fiecare cameră. Însă așa au fost toate tehnologiile la apariția initială pe piață, pentru ca ulterior costurile de achiziție să scadă pe măsură ce volumul de vânzări a crescut, iar pe piață au pătruns și alți producători cu tehnologii asemănătoare.
Printre numeroase alte tehnologii, la CES 2024 au fost prezentate și o serie de noutăți pentru industria auto. Am scris despre noua gamă de mașini electrice de la Honda, despre utilitarele viitorului în viziunea Kia sau despre noutățile care vor apărea în aplicația Google Maps în acest articol de pe Autocritica.