Locuințe finalizate în primele trei luni din 2023: creștere la urban, scădere la rural
Patru Pereți #84 • Numărul de locuințe finalizate în regiunea București - Ilfov în primele trei luni ale anului a scăzut cu 16% • 3.000 de abonați la Patru Pereți • Piața imobiliară din România.
Institutul Național de Statistică (INS) a publicat recent datele despre numărul de locuințe finalizate în România în primele trei luni ale acestui an. Teoretic, numărul de locuințe finalizate este un indicator mai relevant pentru evoluția pieței imobiliare comparativ, de exemplu, cu numărul de autorizații de construire emise de autorități, care indică mai degrabă intenția de a construi locuințe, nu construirea efectivă a acestora.
Pe de altă parte, este important să menționez că lucrările la locuințele finalizate în prima parte a acestui an au fost începute, în cele mai multe cazuri, în urmă cu un an, doi sau poate chiar mai mult. Este și motivul pentru care, de multe ori, evoluția acestui indicator poate fi radical diferită de evoluția numărului de tranzacții imobiliare din același interval de timp.
Evoluția pe regiuni de dezvoltare
Bun. Gata cu introducerea, hai să trecem la cifre. Din motive care îmi scapă, INS publică doar numărul efectiv de locuințe finalizate și variația numerică față de perioada similară a anului trecut. Ceea ce este util, dar nu suficient de practic, așa că am pus Google Sheets la treabă și am calculat variația în procente, pentru că în felul ăsta îți poți face o impresie mai concretă despre evoluția acestui indicator.
Informația esențială este că în România au fost finalizate 15.329 de locuințe în primele trei luni ale anului, în scădere cu 3,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut. La prima vedere este o veste proastă, un semn că dezvoltatorii anticipau încă din anii trecuți o scădere a pieței imobiliare.
Totuși, dacă intrăm un pic în amănunte, observam rapid că numărul de locuințe finalizate la nivel național în mediul urban a crescut cu 2,8%, de la 9.170 la 9.429. În schimb, în mediul rural s-a înregistrat o scădere de 12,4% a numărului de locuințe finalizate. Cu alte cuvinte, în orașe a fost business as usual, în timp ce în mediul rural s-a consemnat un declin.
Hai să intrăm în și mai multe amănunte. Din păcate, INS nu publică datele pentru fiecare județ în parte, ci doar la nivel centralizat pe cele opt regiuni de dezvoltare. O listă cu județele care compun fiecare regiune de dezvoltare în parte găsești aici. În acest caz observăm că există patru regiuni cu evoluție pozitivă și patru regiuni cu evoluție negativă, astfel:
Regiunea Nord-Est: creștere de 69,9%, de la 1.138 la 1.934 de locuințe;
Regiunea Sud-Vest Oltenia: creștere de 30,8%, de la 617 la 807 de locuințe;
Regiunea Sud-Est: creștere de 21,5%, de la 1.633 la 1.984 de locuințe;
Regiunea Sud-Muntenia: creștere de 3,38%, de la 1.214 la 1.255 de locuințe;
Regiunea Vest: scădere de 4,7%, de la 1.465 la 1.1396 de locuințe;
Regiunea Centru: scădere de 13,2%, de la 1.982 la 1.1720 de locuințe;
Regiunea București-Ilfov: scădere de 15,9%, de la 5.551 la 4.666 de locuințe;
Regiunea Nord-Vest: scădere de 32%, de la 2.307 la 1.720 de locuințe;
Așa cum observi, există diferențe majore între regiuni: creșterea maximă este de 69% (regiunea Nord-Est), iar scăderea maximă este de 32% (regiunea Nord-Vest).
Evoluția în regiunea București - Ilfov
Cea mai reprezentativă regiune este însă, de departe, București - Ilfov, pentru că aici s-au finalizat 30,5% dintre locuințele finalizate în întreaga țară. Practic, aproape o treime dintre locuințe au fost finalizate într-o regiune în care locuiesc numai 12% dintre români sau, mai concret, 1,72 milioane de bucureșteni și 543.000 de ilfoveni din totalul populației de 19 milioane de locuitori, conform datelor de la recensământ.
Scăderea de aproape 16% raportată pentru București și Ilfov poate părea surprinzătoare, însă este dificil să o analizăm atât timp cât nu avem date separate pentru București și Ilfov.
Totuși, în contextul în care în mediul urban avem o creștere de aproape 3% la nivel național, iar Capitala este de departe localitatea în care se construiește cel mai mult, este puțin probabil ca numărul de locuințe finalizate în București să fie în scădere comparativ cu perioada similară a anului trecut.
În același timp, înclin să cred că Ilfovul este “răspunzător” pentru o bună parte din scăderea medie de peste 12% raportată mediului rural. Asta în ciuda faptului că populația Bucureștiului a scăzut în ultimii 10 ani cu aproape 9%, în timp ce populația din Ilfov a crescut cu 40%, potrivit unei analize pe care am scris-o pentru publicația Panorama în martie 2023.
Evoluția din ultimul deceniu
În încheiere vreau doar să-ți mai spun că în astfel de situații este util să analizezi datele pe perioade mai lungi de timp, nu doar pentru cele din ultimele 12 luni. În cazul nostru, datele pentru intervalul 2014-2023 pentru primul trimestru al anului arată că numărul de locuințe finalizate în ianuarie - martie 2023 este mai mare decât orice alt interval ianuarie - martie din ultimul deceniu, atât la nivel național, cât și la nivelul regiunii București - Ilfov, cu excepția intervalului ianuarie - martie 2022.
De exemplu, la nivel național, numărul de locuințe livrate în ianuarie - martie 2023 este cu 7% mai mare decât în perioada similară din 2021 și cu 85% mai mare decât în aceeași perioadă din 2014. La nivelul regiunii București - Ilfov, creșterile pentru aceeași perioadă din anii respectivi sunt chiar mai mari, de 20% și, respectiv, 211%. Da, asta înseamnă că în ianuarie - martie 2023 în București și Ilfov s-au finalizat de trei ori mai multe locuințe comparativ cu ianuarie - martie 2014. Parcă acum ai altă perspectivă asupra pieței, nu-i așa?
3.000 de abonați la newsletterul Patru Pereți
În mai puțin de 2 ani, ne-am strâns aici 3.000 de oameni care citesc articole despre piața imobiliară, tehnologii moderne sau experiențe de la evenimente sportive. Mulțumesc că citești Patru Pereți și, dacă informațiile sunt utile pentru tine, este posibil să fie utile și pentru prietenii tăi, așa că apasă cu încredere butonul de mai jos:
Piața imobiliară din România
O dată pe lună scriu în newsletterul Patru Pereți o radiografie a pieței imobiliare din România, cu informații utile care te ajută să înțelegi mai bine evoluția acestui domeniu și să iei decizia potrivită în cazul în care analizezi opțiunea unei tranzacții imobiliare.
Această secțiune este prezentată de Storia.ro și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România.
În această secțiune îți prezint pe scurt modul în care au evoluat tranzacțiile imobiliare și creditele ipotecare pe baza datelor furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și Institutul Național de Statistică, dar și interesul real al clienților pentru cumpărarea și închirierea de locuințe pe care datelor statistice ale platformelor Storia.ro și OLX Imobiliare. În plus, în această secțiune găsești și informații despre cele mai noi proiecte rezidențiale care vor fi construite în România. Analizele complete includ date pentru fiecare județ în parte și grafice sugestive și sunt disponibile pe Storia.ro, la link-urile de mai jos:
Analiza pieței imobiliare în mai 2023 pe baza datelor publice: vânzările de locuințe au scăzut cu 22% la nivel național în perioada ianuarie - mai 2023 comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în timp ce volumul creditelor ipotecare acordate de bănci a scăzut cu 38% în același interval de timp.
Analiza pieței imobiliare în mai 2023 pe baza datelor Storia.ro și OLX Imobiliare: numărul persoanelor care au contactat proprietarii de locuințe de pe platformele Storia.ro și OLX Imobiliare cu scopul de a cumpăra o locuință a scăzut cu 26% în ianuarie - mai 2023 comparativ cu ianuarie - mai 2022, în timp ce numărul de contactări pentru închirierea de locuințe a crescut cu 6%. Practic, o parte dintre persoanele care intenționau să cumpere locuințe se orientează acum spre chirie, în special ca urmare a creșterii ratelor la creditele ipotecare.
Proiecte rezidențiale anunțate în mai 2023: Grupul spaniol Hercesa și fondul de investiții Bluehouse au început lucrările la construcția unui complex rezidențial cu 482 de apartamente situat lângă stadionul Steaua (Ghencea) din București, iar primele locuințe vor fi finalizate în 2024. Între timp, dezvoltatorul imobiliar Ecovillas Company a început construcția a 18 case în cartierul Pipera din Voluntari, pe strada Drumul Negru 48, în cadrul unui complex numit Epique Home. Prețul unei case cu 4 camere și o suprafață totală de 158 de metri pătrați începe de la 317.000 de euro + TVA.
Recomandări de articole:
Natura din orașe - din nou în cumpănă?
scrie în newsletterul despre propunerile pentru modificarea Legii spațiilor verzi, care dacă ar fi adoptate ar permite ridicarea de construcții pe spațiile verzi obținute prin retrocedare. În plus, Anca menționează că situația actuală este oricum dificilă: bucureștenii au doar 8 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, comparativ cu recomandarea europeană de 26 de metri pătrați și cu recomandarea OMS de 50 de metri pătrați.5 popasuri foodie în drum spre Cluj: Nicoleta Rădăcină scrie despre cinci mici producători pe care i-a descoperit în județele Dâmbovița, Vâlcea, Sibiu și Cluj. De la costiță afumată, cârnați și salam la brânzeturile Hoghilag și de la zacusca din Prod până la pulberea de hribi din Mărgău. “Am tras cu ochiul în solarii, afumători și mici hale de producție și am umplut bocceluța cu borcane cu zacuscă și brânzeturi pentru acasă.”
- și scriu în newsletterul despre șase localuri din Iași care fac pizza cu simț de răspundere. Pe testate și verificate. Uite și unul dintre secretele unei pizzerii de succes din oraș, dezvăluit chiar de fondator: “Nu suntem singurii din oraș care folosim ingrediente de calitate, așa că ne diferențiem prin aluatul mult mai hidratat decât al celorlalți competitori. Nu punem accent pe volum și ne permitem să lucrăm cu un aluat care e destul de anevoios de manevrat. E lipicios și ai nevoie de mai mult timp să-l modelezi, dar rezultatul e pe măsură, pizza e ușor crispy, dar nu foarte.”
Carburanți sintetici: ce sunt, cum se produc și cât costă: Am scris pe Autocritica despre carburanții sintetici care vor fi utilizați pentru alimentarea mașinilor cu motoare termice începând din 2035. Procesul de producție pentru carburanții sintetici implică, în cazul ideal, utilizarea de energie electrică din surse regenerabile și captarea dioxidului de carbon din atmosferă, astfel că aceștia sunt mai prietenoși cu mediul înconjurător comparativ cu benzina și motorina cu care alimentăm astăzi. Tehnologia va fi testată mai devreme decât te-ai aștepta și într-un context cu adevărat inedit: multiplul campion mondial de raliuri Sebastien Loeb va concura în Raliul Dakar din 2025 la volanul unui prototip Dacia alimentat cu carburant sintetic produs de Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume.