Lucrările de construcții rezidențiale au scăzut cu 22% în 2024
Lucrările de construcții rezidențiale au scăzut în România cu 22% în 2024 comparativ cu 2023. Este cea mai mare scădere anuală din 2019, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică.

Unul dintre indicatorii economici care reflectă evoluția pieței de construcții este indicele de volum de construcții, calculat de Institutul Național de Statistică (INS) pe baza rapoartelor financiare publicate de companii care au ca domeniu de activitate principal segmentul construcțiilor.
Astfel, pe baza unui clasament după cifra de afaceri, INS a colectat date de la aproape 2.100 de operatori economici cu activitate în construcții, ceea ce reprezintă aproximativ 93% din totalul companiilor din domeniu înregistrate în România.
Indicele de volum de construcții reflectă practic volumul total al lucrărilor de construcții și nu ia în calcul inflația, iar valoarea acestuia este exprimată în procente raportat la o perioadă de referință, de regulă anul anterior.
Astfel, în România, indicele de volum de construcții a fost de 94,1% în 2024 raportat la 2023, ceea ce simbolizează practic o scădere cu 5,9% în 2024 comparativ cu 2023. Este doar al doilea an din ultimii șase cu o scădere generală a acestui indice, iar scăderea cu 0,6% din 2021 este atribuită în mare parte pandemiei.
Uite cum a evoluat indicele de volum de construcții între 2019-2024, cu mențiunea că procentul menționat în fiecare an reflectă evoluția comparativ cu anul anterior:
Indicele de volum ia în calcul orice fel de lucrări de construcții, însă INS oferă și date statistice în funcție de tipul de construcție și elementele de structură.
De exemplu, datele INS arată că volumul de lucrări de construcții pentru clădiri rezidențiale a scăzut cu 22,1% în 2024 comparativ cu 2023. Practic, acest indicator arată că activitatea companiilor de construcții a scăzut cu aproape un sfert pe segmentul construcțiilor de locuințe.
În 2024, volumul de construcții rezidențiale a înregistrat al doilea an consecutiv de declin și cea mai mare scădere anuală de după 2019.
De asemenea, datele INS arată o scădere cu 8% a volumului de lucrări de construcții nerezidențiale, categorie în care intră, printre altele, clădirile de birouri sau depozitele logistice.
O scădere s-a mai înregistrat doar în 2021 (-11,4%), însă aceea a venit pe fondul pandemiei și a creșterii semnificative a conceptului de Work From Home, care a pus în stand-by o serie de proiecte de clădiri de birouri pe fondul scăderii cererii de închiriere din partea companiilor.
În schimb, lucrările inginerești au crescut cu 2%. Aici întră în principal lucrările de infrastructură derulate de statul român, cum ar fi construcția de autostrăzi, de cale ferată sau de stadioane și săli polivalente.
Deși la prima vedere este o veste bună, creșterea cu numai 2% vine după creșteri consistente cu 13% în 2022 și 33% în 2023 și, alături de scăderea cu 22% pe segmentul rezidențial, reprezintă practic una dintre explicațiile pentru care sectorul construcțiilor a înregistrat în ansamblu scăderea cu peste 5% comparativ cu 2023.
Datele INS arată că volumul lucrărilor pentru construcții noi a scăzut cu 5,3%. Astfel, 2024 a devenit primul an de după 2019 în care volumul lucrărilor de construcții noi a fost în scădere, în condițiile în care inclusiv anul 2021 a avut o creștere cu aproape 6% în ciuda pandemiei.
Între timp, lucrările de reparații capitale la construcțiile existente au înregistrat o creștere firavă cu 1,8%. În această categorie intră lucrările ample care au ca scop menținerea caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor. Nu sunt sigur, dar este posibil ca aici să intre în special lucrări contracte de stat, inclusiv repararea drumurilor sau reabilitarea termică a blocurilor.
Și în acest caz vorbim despre o creștere mică după doi ani cu creșteri formate din două cifre: 26% în 2022 și 20% în 2023.
Nu în ultimul rând, volumul de lucrări de întreținere și reparații curente a înregistrat cea mai mare scădere de după 2019, și anume -11,2%.
În această categorie intră în principal lucrările uzuale de renovare pentru locuințe și clădiri nerezidențiale, dar și lucrările de mentenanță pentru drumuri sau stadioane. Totuși, este important de menționat că o bună parte dintre lucrările de renovare pentru locuințe nu sunt fiscalizate.
În ansamblu, datele publicate de INS arată că sectorul construcțiilor rezidențiale a înregistrat cel mai mare declin în 2024, atât în ceea ce privește construcțiile noi de locuințe (-22%), cât și în privința lucrărilor de întreținere și reparații curente (-11%).
De altfel, aceste scăderi se reflectă și în datele publicate anterior de INS cu privire la construcția de locuințe.
La nivel național au fost finalizate în 2024 aproape 60.800 de locuințe, în scădere cu 14,9% comparativ cu 2023. Dintre acestea, aproape 17.000 de locuințe au fost finalizate în regiunea București-Ilfov, în scădere cu 19%.
Mai multe detalii despre numărul de locuințe finalizate în fiecare regiune a țării găsești într-un articol pe care l-am scris recent pentru Storia.
Sectorul construcțiilor a avut anul trecut o pondere de 7,5% din Produsul Intern Brut al României, în scădere de la ponderea de 8% înregistrată în 2023, potrivit datelor INS.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești în inbox analize despre piața imobiliară și tehnologii în construcții.
La graficul nr.5, de fapt a scazut, nu a crescut cum scrie in titlul graficului. ☺️