Pădurea metropolitană - cum răcim orașele pe timp de vară
O pădure metropolitană cu lungimea de 75 de kilometri va înconjura Madridul pentru a reduce temperatura în oraș cu câteva grade pe timp de vară. Proiectul nu este însă lipsit de obstacole.
În 1561, regele Filip al II-lea al Spaniei a mutat capitala de la Toledo la Madrid, iar unul dintre argumente a fost că Madridul avea o rețea mai vastă de ape curgătoare. De altfel, numele inițial al orașului a fost Magerit, care în limba celților înseamnă “loc cu apă în abundență”.
În plus, la vremea respectivă, Madridul era înconjurat de păduri care ofereau protecție împotriva vânturilor puternice de iarnă și a căldurii de pe timpul verii, însă cea mai mare parte a lemnului a fost exploatată de noua administrație pentru sectorul construcțiilor și ca sursă de încălzire în sezonul rece.
La aproape 500 de ani distanță de la aceste evenimente, autoritățile locale din Madrid au început implementarea unui proiect ambițios pentru a crea o nouă pădure în jurul orașului: Bosque Metropolitano. Sau, altfel spus, Pădurea Metropolitană.
🌳 Ce este Pădurea Metropolitană din Madrid
Proiectul Pădurii Metropolitane a fost adoptat în 2019, iar implementarea propriu zisă a început în 2021. Ideea este ca Madridul să fie înconjurat cu aproximativ un milion de arbori, în special stejari, plopi, frasini, ulmi și măceși, pe un traseu cu o lungime de circa 75 de kilometri care ocupă în total o suprafață de 2121 de hectare. La final, Pădurea Metropolitană ar trebui să arate cam așa:
Proiectul a fost gândit ca reacție la intensificarea valurilor de caniculă care afectează zone tot mai extinse din Europa în ultimii ani, iar argumentul este simplu: specialiștii afirmă că zonele urbane înconjurate de pădure pot fi cu 3-4 grade Celsius mai răcoroase decât zonele în care nu există vegetație, iar acest lucru este valabil inclusiv în București: de regulă, în zona de nord este mai “răcoare” cu câteva grade decât în zona de sud datorită unor păduri precum Băneasa, Corbeanca sau Vlădiceasca.
Ca o paranteză, existența unei păduri în apropiere este una dintre metodele de promovare pentru unele ansambluri rezidențiale din nordul Bucureștiului. De exemplu, complexul Greenfield se promovează inclusiv prin cele “900 de hectare de pădure care îmbrățișează cartierul”, însă zona este cunoscută mai degrabă pentru lipsa unor căi de acces moderne, ceea ce a declanșat sporadic și proteste ale locuitorilor.
Poate că 3-4 grade nu par multe, dar una este să trăiești în mediul urban un val de caniculă cu temperaturi maxime de 40-42 de grade și altceva dacă temperaturile ajung la 37-39 de grade.
Să revenim însă la subiectul pădurii din jurul Madridului. Pe lângă atenuarea valurilor de canicula, Pădurea Metropolitană va îmbunătăți calitatea aerului din Madrid și va permite absorbția a până la 170.000 de tone de dioxid de carbon pe an din atmosfera atunci când arborii vor ajunge la maturitate, adică într-un orizont de 10-12 ani.
Una dintre principalele provocări ale unui proiect de o asemenea anvergură este reprezentată de costurile de mentenanță. Din acest motiv, proiectul a fost gândit de la bun început pentru a necesita investiții financiare cât mai reduse în mentenanță. De altfel, este și motivul pentru care vorbim despre o pădure în loc să vorbim despre un parc, chiar dacă în anumite zone vor fi implementate spații de recreere, facilități sportive și chiar un parc de aventură.
“Nu este vorba despre un parc. Ideea este să folosim o cantitate cât mai mică de apă și să găsim alte metode de mentenanță. O astfel de infrastructură majoră trebuie menținută cu efort minim și să fie rentabilă în timp”, spune arhitectul Daniel González.
Dacă ai primit newsletterul ăsta de la un prieten, abonează-te gratuit pentru a citi astfel de informații utile în fiecare miercuri.
💰 Obstacole: seceta prelungită și terenurile private
Pe hârtie, proiectul Pădurea Metropolitană arată excelent, însă în practică au apărut o serie de probleme cu implementarea.
Una dintre primele etape ale proiectului a fost reîmpădurirea Dealului Almodóvar din sud-estul orașului, pe o suprafață totală de circa 16 hectare: autoritățile locale au plantat arbori și au construit o cale de acces pentru pietoni. Totuși, ca urmare a secetei prelungite care afectează Spania în ultimii ani, doar 20% dintre arborii plantați au supraviețuit, iar localnicii au găsit și o poreclă potrivită pentru această zonă reîmpădurită: cimitirul de copaci.
O altă problemă este că o bună parte din suprafața de teren care trebuie reîmpădurită este în prezent proprietate privată, iar proprietarii sunt dispuși să vândă terenurile doar pentru sume mari de bani. Ca alternativă, autoritățile locale se gândesc să obțină terenurile respective în concesiune, ceea ce ar rezolva problema pe termen scurt, dar ar genera bătăi de cap pe termen lung, după expirarea contractelor de concesiune.
De altfel, proiectul generează deja investiții semnificative: datele financiare publicate de primăria Madridului arată că proiectul a costat până acum 35 de milioane de euro, în condițiile în care gradul de implementare este de numai 0,74%.
Pauza de share. Dacă acest newsletter este util pentru tine, este foarte posibil să fie util și pentru prietenii tăi. Apasă cu încredere.
🌃 Proiect asemănător pentru București: Centura Verde
La Parlamentul României a fost depus recent un proiect de lege pentru dezvoltarea unei așa-numite Centuri Verzi în jurul Bucureștiului. Gândit de platforma civică Împreună Pentru Centura Verde fondată de alpinistul Alex Găvan, proiectul prevede protecția pădurilor care mai există în prezent în județul Ilfov, plantarea de arbori pe suprafețe de teren din jurul Bucureștiului și, în etapa finală, deschiderea pădurii către oameni.
Chiar dacă va fi adoptat de Parlament, implementarea proiectului va fi, cel mai probabil, dificilă, mai ales că unele suprafețe de teren se află în proprietate privată. Practic, inițiatorii se vor lovi de o serie de probleme cu care se confruntă în prezent și Madridul, astfel că poate nu ar fi o ideea rea o colaborare între autoritățile din București și Madrid pe acest subiect, pentru a învăța astfel din greșelile spaniolilor.
Mai multe detalii despre proiectul Centura Verde și efectele pe care aceasta le-ar avea asupra Bucureștiului poți să citești în newsletterul
scris de jurnalista .O pădure în jurul unui oraș este doar una dintre metodele care contribuie la reducerea temperaturilor în mediul urban pe timp de vară. Uite câteva idei extrase dintr-un articol recent publicat de Panorama pe acest subiect:
zonele umbrite au o temperatură cu până la 11-15 grade mai scăzută decât zonele însorite;
zonele care se află la mai puțin de 10 minute distanță de mers pe jos de un parc sunt cu 3 grade mai răcoroase decât restul orașului;
aleile pietonale cu materiale cu masă termică mare, cum ar fi pietrele naturale, sunt mai potrivite din punct de vedere al caniculei decât aleile pietonale cu suprafață asfaltică.
Fie că vorbim despre păduri metropolitane sau despre creșterea suprafețelor de spații verzi din interiorul orașelor, astfel de soluții devin tot mai necesare pe măsură ce numărul și intensitatea valurilor de căldură se vor accentua în următorii ani.
🏡 Piața imobiliară din România
O dată pe lună scriu în newsletterul Patru Pereți o radiografie a pieței imobiliare din România, cu informații utile care te ajută să înțelegi mai bine evoluția acestui domeniu și să iei decizia potrivită în cazul în care analizezi opțiunea unei tranzacții imobiliare.
Această secțiune este prezentată de Storia.ro și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România.
Analizele complete includ date pentru fiecare județ în parte și grafice sugestive și sunt disponibile la link-urile de mai jos:
Analiza pieței imobiliare în iulie 2023 pe baza datelor publice: vânzările de locuințe au scăzut cu 21% la nivel național în perioada ianuarie - iulie 2023 comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Piața imobiliară din București a scăzut cu 26%, în timp ce surpriza vine de la Brașov, cu o scădere de numai 13%.
Analiza pieței imobiliare în iulie 2023 pe baza datelor Storia.ro și OLX Imobiliare: numărul persoanelor care au contactat proprietarii de locuințe de pe platformele Storia.ro și OLX Imobiliare cu scopul de a cumpăra o locuință a scăzut cu 21% în ianuarie - iulie 2023 comparativ cu ianuarie - iulie 2022, în timp ce numărul de contactări pentru închirierea de locuințe a crescut cu 7%. Astfel, o parte dintre persoanele care intenționau să cumpere locuințe se orientează acum spre chirie, în special ca urmare a creșterii ratelor la creditele ipotecare.
Două noi proiecte rezidențiale de amploare: Impact Contractor & Developer a obținut autorizația de construire pentru Greenfield Copou din Iași, un complex rezidențial cu 26 de blocuri cu cel mult 5 etaje și un total de 1.062 de apartamente, în timp ce In-Spekt va construi un complex cu peste 700 de apartamente dispuse în 4 blocuri cu o înălțime maximă de 14 etaje pe Șoseaua Chitila din București.