Patru Pereți #10: Noutăți pe piața imobiliară în 2022
În ultima ediție a newsletter-ului Patru Pereți din acest an găsești câteva noutăți importante care vor influența piața imobiliară în anul 2022.
Știu că nu ai timp să citești încă un newsletter aterizat în inbox-ul tău în acest final de an, mai ales că, dacă privești traficul dintr-o zi oarecare, toată lumea pare să se grăbească undeva. Așa că în ediția de astăzi voi fi mai scurt decât de obicei și te scutesc de analiza sau povestea săptămânii.
În schimb, îți prezint câteva noutăți importante care vor avea un impact mai mic sau mai mare pe piața imobiliară în 2022, inclusiv în cazul în care vrei să cumperi sau să vinzi o proprietate.
Înainte să începi lectura, te rog să trimiți acest newsletter prietenilor tăi pe mail, pe Facebook sau pe orice altă rețea socială pe care o folosești. Este important ca informațiile de calitate să ajungă la cât mai multe persoane. Mulțumesc!
1. Astăzi, începând cu ora 10:00, încep înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice. Bugetul alocat de autorități este de 263 de milioane de lei, iar anul viitor vor fi alocate câte 65 de milioane de lei în fiecare lună în intervalul ianuarie-octombrie. (LifeNews)
De ce este important: Persoanele care locuiesc la casă pot obține finanțare pentru până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor pentru instalarea de panouri solare, în limita a 20.000 de lei. În cadrul programului sunt eligibile cheltuielile pentru achiziția sistemului de panouri solare cu putere minimă instalată de 3 kWp, cheltuielile cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului și TVA pentru orice cheltuială eligibilă.
2. Plafonul pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru vânzările de locuințe către persoane fizice va crește de la 450.000 lei la 700.000 lei începând din 1 ianuarie 2022. (Profit)
De ce este important: Pe lângă creșterea plafonului, autoritățile au introdus o regulă nouă: o persoană fizică poate beneficia o singură dată de cota redusă de TVA în cazul în care prețul este cuprins între 450.000 - 700.000 lei. De asemenea, locuința trebuie să aibă cel mult 120 de metri pătrați pentru a beneficia de TVA de 5%. Mai multe detalii oferă juriștii companiei de consultanță PriceWaterhouseCoopers.
3. Începând din 20 decembrie 2021, impozitul pentru vânzarea de locuințe se va calcula la nivelul valorii de piață a imobilului, chiar dacă valoarea declarată de vânzător și cumpărător este mai mică. (Avocatnet)
De ce este important: Până acum, impozitul pentru vânzarea de locuințe se calcula doar în funcție de valoarea declarată de vânzător și cumpărător, motiv pentru care unele contracte includeau în mod fictiv valori mai mici pentru a permite plata unui impozit mai scăzut.
4. Obligația montării de repartitoare de căldură în apartamentele din blocurile racordate la sistemul de încălzire centralizat s-a amânat cu un an, până la 31 decembrie 2022. (Profit)
De ce este important: Potrivit unei legi adoptate în luna iulie, proprietarii de apartamente din blocurile racordate la sistemul centralizat erau obligați să monteze repartitoare de căldură până cel târziu în 31 decembrie 2021. Termenul a fost amânat cu un an pentru ca locuitorii să nu aibă costuri suplimentare într-o iarnă marcată de creșteri semnificative de prețuri la energie.
5. De la 1 ianuarie 2022, taxa anuală pentru parcarea de reședință va crește cu până la 900% în București, astfel:
Zona A: de la 37 lei la 300 lei
Zona B: de la 55 lei la 400 lei
Zona C: de la 66 lei la 500 lei
Zona D: de la 84 lei la 600 lei
O hartă care te ajută să identifici cele patru zone tarifare găsești aici, iar o listă cu străzile incluse în fiecare zonă găsești aici (din păcate, PDF-ul este un document scanat care nu permite funcția de căutare).
De ce este important: Taxele pentru parcările de reședință din București au avut ani de zile valori mai degrabă simbolice, motiv pentru care cererile pentru acestea au fost mereu foarte ridicate. Noile prețuri ar putea determina anumiți proprietari să renunțe la locurile de parcare, în special dacă nu utilizează frecvent mașina.
6. Ministerul Mediului estimează că legea care va interzice montarea de centrale termice de apartament în blocurile noi va intra în vigoare cel târziu în februarie 2022. (Hotnews)
De ce este important: Dacă va intra în vigoare, noua lege va produce efecte majore pe piața imobiliară, întrucât dezvoltatorii de blocuri noi vor fi nevoiți să instaleze o singură centrală termică pentru furnizarea de apă caldă și căldură pentru întregul bloc. Pentru moment nu există un draft pentru această lege, ci doar declarații din partea oficialilor Ministerului Mediului.
Îți mulțumesc că te numeri printre cei 222 de abonați care au primit acest newsletter. Suntem o comunitate mică, dar fidelă: precedentele nouă ediții ale acestui newsletter au avut o rată de deschidere cuprinsă între 51% și 68%, mult superioară ratelor de deschidere de 12% - 14% înregistrate în general pentru newslettere. Următoarea ediție a newsletter-ului Patru Pereți va fi publicată miercuri, 5 ianuarie 2022.
Ai primit acest newsletter de la un prieten? Abonează-te gratuit la Patru Pereți și primești în fiecare zi de miercuri un astfel de conținut editorial direct la tine în inbox:
Gata. Atât pentru această ediție. Dacă totuși ai fi vrut să citești o analiză sau o poveste și nu te-ai abonat de la prima ediție, îți las mai jos link-urile către cele cele nouă ediții anterioare ale newsletter-ului: