Piața imobiliară din România în aprilie 2025
Locuințele noi din Timișoara și Sibiu au redevenit mai scumpe decât cele din București, în timp ce chiriile exprimate în euro sunt în ușoară scădere comparativ cu luna martie în cele mai multe orașe.
Acest newsletter este prezentat de Storia și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România.
Cu câteva excepții notabile, prețurile la locuințele noi sunt în continuare în creștere în principalele orașe ale țării, potrivit celor mai recente date centralizate de pe platformele imobiliare Storia și OLX Imobiliare pe baza anunțurilor publicate de dezvoltatorii imobiliari.
În Cluj-Napoca, prețul mediu pe metru pătrat solicitat de dezvoltatorii imobiliari a crescut la 3.114 de euro pe metru pătrat (+16% vs. aprilie 2024), în timp ce la Brașov s-a înregistrat a doua scădere lunară consecutivă, la 2.180 euro.
În București, comparativ cu luna martie, prețul mediu a scăzut la 1.801 euro pe metru pătrat, motiv pentru care Capitala a fost depășită din nou de Sibiu (1.34 euro) și Timișoara (1.814 euro).
Citește analiza detaliată aici.
Chiriile nu au crescut în niciun oraș major
În ultima lună, chiria medie pentru o garsonieră nu a crescut în niciunul dintre cele șapte orașe incluse în analiză, potrivit sumelor în euro solicitate de proprietari în cadrul anunțurilor publicate pe Storia și OLX Imobiliare.
Astfel, chiriile au stagnat în București (400 euro) și Oradea (280 euro) și au scăzut cu cel mult 20 de euro în Cluj-Napoca (380 euro), Brașov (350 euro), Iași (330 euro), Sibiu (325 euro) și Timișoara (280 euro).
Citește analiza detaliată aici.
Numărul de tranzacții este în scădere
Datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că în luna aprilie au avut loc la nivel național aproape 12.500 de tranzacții, cu 18% mai puține comparativ cu perioada similară a anului trecut.
În Capitală au avut loc aproape 3.400 de tranzacții, în scădere cu circa 28%, în timp ce în principalele județe ale țării scăderile au fost în general mai mici decât media națională, cum ar fi în Cluj (-7%), Constanța (-13%) și Ilfov (-15%). Dintre județele relevante din punct de vedere imobiliar, Timiș este singurul care a raportat o creștere pentru luna aprilie: +2%.
În primele patru luni ale anului, la nivel național au fost raportate peste 49.000 de tranzacții, în scădere cu 8,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Piața din București a înregistrat o scădere cu 12%, mai mare decât media națională, la aproape 15.000 de tranzacții.
Citește analiza detaliată aici.
În ciuda scăderii numărului de tranzacții, contactările directe din luna aprilie pentru cumpărarea de apartamente au fost la un nivel similar cu cel raportat în aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor colectate de pe platformele Storia și OLX Imobiliare. În schimb, numărul de contactări directe pentru închirierea de apartamente a scăzut cu aproape 4% comparativ cu aprilie 2024. Citește analiza detaliată aici.
Noutăți imobiliare în aprilie 2025
În fiecare lună public pe Storia cele mai importante noutăți pentru piața imobiliară din România:
Companiile din construcții și instalații anticipează că, pe segmentul proiectelor rezidențiale, cea mai mare creștere în următorii 3-5 ani va fi generată de instalarea de sisteme de încălzire prin pardoseală și montarea de sisteme automatizate pentru eficiență energetică. Citește articolul complet aici.
Administrația Fondului pentru Mediu va lansa în acest an un program cu un buget de 400 de milioane de lei pentru instalarea bateriilor de stocare și un program Casa Verde Plus cu buget de 100 de milioane de lei pentru instalarea de pompe de căldură.
Asociațiile de proprietari vor putea beneficia de finanțare din partea statului pentru a cumpăra și instala pe blocuri sisteme de panouri fotovoltaice și instalații de stocare a energiei electrice, potrivit unui proiect prezentat de Ministerul Energiei.
Persoanele fizice și juridice vor putea realiza și deține construcții pe o perioadă limitată de timp pe terenuri care rămân în proprietatea statului, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament.
Citește toate știrile imobiliare ale lunii aici.

Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești în inbox analize despre piața imobiliară și tehnologii în construcții.
multumim pentru analiza!