Piața imobiliară din România în februarie 2025
Prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi din Cluj-Napoca a depășit în premieră pragul de 3.000 de euro, în timp ce Sibiu a devenit mai scump decât București și Timișoara.
Acest newsletter este prezentat de Storia și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România.
Prețurile la locuințele noi au continuat să crească semnificativ în marile orașe ale țării cu excepția Bucureștiului, potrivit celor mai recente date centralizate de pe platformele imobiliare Storia și OLX Imobiliare pe baza anunțurilor publicate de dezvoltatorii imobiliari.
Astfel, în Cluj-Napoca prețul mediu pe metru pătrat a depășit în premieră pragul psihologic de 3.000 de euro. Pe parcursul lunii februarie, dezvoltatorii imobiliari au solicitat în medie 3.047 de euro pe metru pătrat, în creștere cu 16% comparativ cu februarie 2024. De asemenea, în Brașov prețurile au depășit 2.200 de euro pe metru pătrat.
Între timp, locuințele noi din Sibiu și Timișoara au devenit mai scumpe decât cele din București. Astfel, dezvoltatorii din Sibiu au solicitat în medie 1.801 euro pe metru pătrat, comparativ cu 1.766 de euro în Timișoara și 1.760 de euro în București.
Cu alte cuvinte, ca urmare a unei creșteri simbolice cu 1% în ultimul an, București este în prezent mai accesibil pe segmentul locuințelor noi decât Cluj-Napoca, Brașov, Oradea, Sibiu și Timișoara, care au crescut într-un ritm mai alert în ultimele 12 luni.
Citește analiza detaliată aici.
Chiriile din Cluj-Napoca, la cel mai mic nivel de după iunie 2024
Chiria medie pentru o garsonieră din Cluj-Napoca a fost de 378 de euro, potrivit sumelor solicitate de proprietari în cadrul anunțurilor publicate pe Storia și OLX Imobiliare. Este cel mai mic nivel al chiriei de după iunie 2024, iar clujenii plătesc acum mai puțin decât pentru o garsonieră în sectorul 6 al Bucureștiului (400 de euro).
În restul țării, chiriile pentru garsoniere au ajuns la 360 de euro în Brașov (+9% vs. februarie 2024), 350 de euro în Iași (+17% vs. februarie 2024) și 330 de euro în Sibiu (+10% vs. februarie 2024), în timp ce Timișoara a revenit peste Oradea după o singură lună (280 vs. 259 euro).
Citește analiza detaliată aici.
Numărul de tranzacții revine pe creștere în București
Pe piața imobiliară au avut loc în luna februarie aproape 14.000 de tranzacții la nivel național, în scădere cu 3% comparativ cu februarie 2024. Totuși, piața imobiliară din București a revenit deja pe creștere la acest indicator, cu peste 4.300 de tranzacții (+3% vs. februarie 2024).
Citește analiza detaliată aici.
Interes în creștere pentru tranzacții
Potrivit datelor extrase de pe platformele Storia și OLX Imobiliare, numărul de contactări directe pentru achiziționarea de apartamente a crescut cu 6% în februarie 2025 comparativ cu luna februarie a anului trecut. Pe de altă parte, contactările pentru închirierea de apartamente au scăzut cu 10% în același interval de timp.
Citește analiza detaliată aici.
Cele mai importante știri imobiliare
Ministerul Mediului analizează posibilitatea de a introduce un program pentru înlocuirea geamurilor vechi de tip termopan cu unele noi mai eficiente din punct de vedere energetic. Programul ar urma să fie finanțat prin Administrația Fondului de Mediu (AFM) care derulează și programul Casa Verde Fotovoltaice.
Curtea de Apel Pitești a respins recursul făcut de Primăria Capitalei la decizia de anulare a suspendării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) din Sectorul 2 al Bucureștiului. Decizia instanței de judecată din Pitești este definitivă, astfel că practic PUZ Coordonator Sector 2 este legal și rămâne în vigoare.
Primăria Timișoara a lansat o licitație pentru proiectul de regenerare urbană a zonei istorice Traian din cartierul Fabric. Proiectul prevede transformarea totală a 15 străzi și 4 piețe.
Citește cele 10 știri imobiliare ale lunii aici.
Alte articole imobiliare pe care merită să le citești
O decizie recentă a Curții Constituționale a României va conduce automat la suspendarea lucrărilor de construcție în cazul în care autorizația de construire este contestată și admisă în instanță. Reluarea lucrărilor de construcții va fi posibilă doar după o decizie definitivă a instanței cu privire la legalitatea autorizației de construire. Citește articolul aici.
Guvernul a publicat proiectul pentru programul Noua Casă 2025. Acesta va avea un buget de 500 de milioane de lei, cu 50% mai mic decât în 2024, iar procedurile pentru executările silite vor fi simplificate. Citește articolul aici.
Autorizațiile de construire au crescut ușor la nivel național în 2024 comparativ cu 2023, însă cifrele sunt în scădere raportat la anul 2020. Brașov, Timiș și Sibiu sunt principalele județe care au avut mai multe locuințe autorizate și suprafețe utile mai mari autorizate. Citește articolul aici.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești periodic pe email analize despre piața imobiliară și tehnologii în construcții.