Piața imobiliară din România în ianuarie 2025
Prețurile la apartamentele noi din București au crescut cu 2% în ianuarie 2025 comparativ cu ianuarie 2024, în timp ce restul marilor orașe au raportat majorări cu cel puțin 9%.
Acest newsletter este prezentat de Storia și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România.
București aproape stagnează, restul orașelor cresc puternic
Prețurile la locuințele noi sunt în continuare în creștere în toate marile orașe din România, potrivit celor mai recente date centralizate de pe platformele imobiliare Storia și OLX Imobiliare pe baza anunțurilor publicate de dezvoltatorii imobiliari.
Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din România, cu un preț mediu de 2.981 de euro pe metru pătrat în ianuarie 2025 comparativ cu ianuarie 2024, corespunzător unei creșteri cu 15%, în timp ce în Brașov prețul mediu pe metru pătrat solicitat de dezvoltatorii imobiliari a ajuns la 2.174 euro (+9%).
Între timp, pentru a treia lună consecutiv, prețurile din Oradea au fost mai mari decât cele din București. Explicația este că prețurile solicitate de dezvoltatori în Oradea au crescut în ultimul an cu 18%, la 1.805 euro, în timp ce București a raportat o majorare semnificativ mai mică, cu 2%, până la 1.742 de euro.
În plus, datele pentru ultimul an arată că alte trei orașe au redus constant diferența față de Capitală. După o creștere cu 20%, Sibiu a ajuns la 1.723 de euro și este pe punctul de a depăși Timișoara, care a crescut într-un ritm mai lent până la 1.724 de euro (+12%). De asemenea, Iași a raportat o creștere cu 10%, la 1.679 euro.
Citește analiza detaliată aici.
Oradea a depășit Timișoara la chiriile pentru garsoniere
Chiriile din Cluj-Napoca și București pentru o garsonieră sunt puțin sub pragul de 400 de euro pe lună, potrivit sumelor solicitate de proprietari în cadrul anunțurilor publicate pe Storia și OLX Imobiliare.
În Brașov, o garsonieră a ajuns în ianuarie 2025 la 360 de euro (+20% vs. ianuarie 2024), în timp ce Sibiu a egalat prețurile din Iași la 340 de euro după o creștere cu 13% în ultimele patru luni. De asemenea, chiriile pentru garsonierele din Oradea au devenit în premieră mai mari decât cele pentru garsonierele din Timișoara: 274 vs. 261 euro.
Citește analiza detaliată aici.
Numărul de tranzacții, în scădere la începutul anului
Pentru piața imobiliară, anul 2025 a început cu peste 8.400 de tranzacții raportate în luna ianuarie, în scădere cu 17% comparativ cu ianuarie 2024. În București, numărul de tranzacții a scăzut cu aproape 18%, la circa 2.500. Singurele județe din top 10 care au înregistrat creșteri la acest capitol au fost Constanța (20%) și Suceava (38%).
Citește analiza detaliată aici.
Interes în creștere pentru imobiliare
Potrivit datelor extrase de pe platformele Storia și OLX Imobiliare, numărul de contactări directe pentru cumpărarea unui apartament a crescut cu 22% în ianuarie 2025 comparativ cu ianuarie 2024, în timp ce contactările au crescut cu 11% în cazul anunțurilor pentru închirierea de apartamente.
Citește analiza detaliată aici.
Cele mai importante știri imobiliare
Chiria pentru o locuință ANL poate fi de cel mult 30% din venitul mediu net lunar pe membru de familie, dar nu mai mult de 200% din salariul minin net pe economie, potrivit unei ordonanțe publicate de Guvern. Anterior, valoarea maximă a chiriei era de 5.000 lei pe lună.
Casele unifamiliale din mediul rural cu un singur nivel și o suprafață maximă de 150 de metri pătrați ar putea fi construite fără autorizație de construire, potrivit unor declarații făcute de Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, pe baza propunerilor de modificare pentru Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor.
Ministerul Mediului a publicat un proiect de ordin de ministru prin care beneficiarii programului Casa Verde Fotovoltaice vor avea la dispoziție 18 luni în loc de 12 luni pentru a implementa proiectul, în timp ce beneficiarii care decid să schimbe instalatorul vor primi o prelungire cu 6 luni a termenului de finalizare a proiectului.
Citește cele 10 știri imobiliare ale lunii aici.
Alte articole imobiliare pe care merită să le citești
Trei propuneri legislative înregistrate la Parlament prevăd înscrierea promisiunilor de vânzare-cumpărare în cartea funciară, limitarea avansului la achiziționarea locuințelor în construcție sau recepționarea lucrărilor doar după branșarea definitivă la rețelele de utilități. Citește articolul aici.
Extinderea Prelungirii Ghencea la două benzi pe sens și noul bulevard Drumul Valea Largă inaugurat recent în cartierul Drumul Taberei din București determină dezvoltatorii imobiliari să-și extindă sau să înceapă noi proiecte rezidențiale în zonă. Citește articolul aici.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești periodic pe email analize despre piața imobiliară și tehnologii în construcții.