Piața imobiliară din România în mai 2025
Prețurile la locuințele noi din București, Timișoara, Oradea și Sibiu au fost asemănătoare în mai 2025, în timp ce chiriile sunt în stagnare în toate marile orașe comparativ cu luna aprilie.
Acest newsletter este prezentat de Storia și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România.
Cele mai recente date centralizate de pe platformele imobiliare Storia și OLX Imobiliare pe baza anunțurilor publicate de dezvoltatorii imobiliari arată o tendință de uniformizare a prețurilor la locuințele noi în cel puțin patru mari orașe din România, în intervalul 1.800 - 1.900 de euro pe metru pătrat.
Astfel, dezvoltatorii imobiliari din București solicită în medie 1.856 de euro pe metru pătrat, comparativ cu 1.874 de euro în Timișoara, 1.872 de euro în Oradea și 1.838 de euro în Sibiu. Între timp, Cluj-Napoca rămâne de departe cel mai scump oraș din România, cu un preț mediu de 3.116 euro, în timp ce Brașov se apropie de 2.200 de euro.
Citește analiza detaliată aici.
Chiriile au stagnat în toate marile orașe
În ultima lună, chiria medie pentru o garsonieră a stagnat în șase dintre cele șapte mari orașe analizate, potrivit sumelor solicitate de proprietari în cadrul anunțurilor publicate pe Storia și OLX Imobiliare. Singura excepție este Sibiu, acolo unde s-a înregistrat o scădere cu 1,5%.
Astfel, cele mai scumpe chirii pentru garsoniere sunt în continuare în București (400 de euro), Cluj-Napoca (380 de euro) și Brașov (350 de euro).
Citește analiza detaliată aici.
Numărul de tranzacții a crescut cu 10%
În luna mai, în România au avut loc aproape 12.400 de tranzacții, în creștere cu peste 10% comparativ cu luna similară a anului trecut, potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Creșterea a fost generată de marile județe ale României, în special Iași (+33%) și Ilfov (+32%), iar creșteri peste media națională s-au înregistrat și în Constanța (+16%), Cluj (+22%) și Timiș (+15%).
În schimb, piața imobiliară din București a crescut cu numai 0,4% la acest capitol, în timp ce în județul Brașov numărul de tranzacții a înregistrat o scădere cu 12%.
Citește analiza detaliată aici.
Creșterea numărului de tranzacții se reflectă și în comportamentul vizitatorilor de pe platformele Storia și OLX Imobiliare.
Astfel, contactările directe pentru cumpărarea de apartamente au crescut cu 4% în luna mai comparativ cu luna similară a anului trecut, în timp ce contactările directe pe segmentul de închirieri au crescut cu 8% în același interval de timp.
Citește analiza detaliată aici.
Noutăți imobiliare în mai 2025
În fiecare lună public pe Storia cele mai importante noutăți pentru piața imobiliară din România:
Comisia Juridică a Camerei Deputaților a modificat proiectul de lege pentru piața imobiliară care a fost adoptat inițial de Senat în luna aprilie. Astfel, avansul maxim la semnarea promisiunii de vânzare-cumpărare va fi de numai 5%, în loc de 15%, iar avansul etapizat care poate fi solicitat până la finalizarea lucrărilor de instalații va fi de maxim 50%, în loc de 65%.
Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat o hotărâre prin care va acorda sprijin financiar pentru plata chiriei pentru familiile evacuate temporar din imobile care urmează să fie consolidate seismic. Astfel, o persoană singură care va închiria o garsonieră va primi un ajutor de până la 360 de euro.
Din 2 iunie 2025, proprietarii imobilelor pot obține gratuit extrase de carte funciară pentru informare și extrase de plan cadastral pe ortofotoplan inclusiv online, prin intermediul platformei MyEterra gestionată de ANCPI.
Citește toate știrile imobiliare ale lunii aici.

Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești în inbox analize despre piața imobiliară și tehnologii în construcții.