Piața imobiliară din România în martie 2025
Prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi din București a revenit la nivelul din urmă cu 6 luni, în timp ce în Oradea chiriile pentru garsoniere sunt la cel mai mare nivel din ultimul an.
Acest newsletter este prezentat de Storia și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România.
Prețurile la locuințele noi sunt în continuare în creștere în principalele orașe ale țării, potrivit celor mai recente date centralizate de pe platformele imobiliare Storia și OLX Imobiliare pe baza anunțurilor publicate de dezvoltatorii imobiliari.
În Cluj-Napoca, prețul mediu pe metru pătrat solicitat de dezvoltatorii imobiliari a ajuns la 3.100 de euro, în creștere cu 17% comparativ cu martie 2024, în timp ce la Brașov s-a înregistrat prima scădere lunară a prețului de după iunie 2024, însă aceasta este mai degrabă simbolică (-1%).
În București, prețul mediu a crescut brusc cu 4% comparativ cu luna februarie 2025 la 1.835 de euro pe metru pătrat și a revenit astfel la nivelul înregistrat în septembrie 2024, după o perioadă în care scăzuse sub pragul de 1.800 de euro. În plus, după o singură lună, București a redevenit mai scump decât Timișoara și Sibiu. Citește analiza detaliată aici.
Chiriile au crescut în Cluj-Napoca, Timișoara și Oradea
Chiria medie pentru o garsonieră a rămas constantă sau a scăzut ușor în ultima lună în patru dintre cele mai mari șapte orașe din România, potrivit sumelor solicitate de proprietari în cadrul anunțurilor publicate pe Storia și OLX Imobiliare.
Singurele creșteri au fost raportate în Cluj-Napoca (390 de euro, +3% vs. februarie 2025), Timișoara (290 de euro, +4% vs. februarie 2025) și Oradea (280 de euro, +8% vs. februarie 2025). Citește analiza detaliată aici.
În total, la nivel național au avut loc în luna martie peste 14.600 de tranzacții imobiliare în creștere cu aproape 2% comparativ cu martie 2024. În schimb, București a raportat o scădere cu aproape 5% a tranzacțiilor, la puțin peste 4.400 de tranzacții, potrivit datelor publicate de ANCPI. Citește analiza detaliată aici.
Contactările directe pentru cumpărarea de apartamente au crescut cu 5% în martie 2025 comparativ cu martie 2024, în timp ce contactările directe pe segmentul de închirieri au stagnat, potrivit datelor extrase de pe platformele Storia și OLX Imobiliare. Citește analiza detaliată aici.
Noutăți imobiliare în martie 2025
În fiecare lună public pe Storia cele mai importante noutăți pentru piața imobiliară din România:
Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede, printre altele, că promisiunea de vânzare-cumparare trebuie înscrisă în cartea funciară, iar avansul inițial va fi limitat la 15%. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie adoptată și de Camera Deputaților. Citește articolul complet aici.
Numărul de locuințe finalizate în 2024 în regiunea București – Ilfov a fost cel mai mic din ultimii 5 ani și a scăzut cu 19% comparativ cu 2023, într-un ritm mai alert comparativ cu scăderea medie cu 15% raportată la nivel național. Citește articolul complet aici.
Autorizațiile de construire vor rămâne valabile și în cazul în care Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pe baza căruia au fost emise aceste autorizații este anulat ulterior în instanță, potrivit unei decizii definitive a Curții Constituționale a României (CCR). Citește articolul complet aici.
Un proiect de lege depus la Senat prevede eliminarea impozitului de 3% pentru tranzacțiile imobiliare pentru moștenitorii legali care înstrăinează un imobil obținut prin succesiune și, respectiv, pentru soții care înstrăinează imobilele pe care le-au dobândit în timpul căsătoriei, după divorț și încheierea partajului.
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat startul noului program Rabla pentru Sobe. Românii care locuiesc în 948 de localități montane din 27 de județe ale țării sunt eligibili să primească o finanțare de cel mult 10.000 de lei pentru cumpărarea și instalarea unei sobe noi, cu un aport financiar de minim 30% din partea proprietarului.
Citește toate știrile imobiliare ale lunii martie 2025 aici.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești în inbox analize despre piața imobiliară și tehnologii în construcții.