Piața imobiliară din România în octombrie 2024
Prețurile la apartamentele noi s-au majorat în octombrie cu 11% în București și cu 15% în Cluj-Napoca comparativ cu octombrie 2023, potrivit datelor de pe platforma imobiliară Storia.
Acest newsletter este prezentat de Storia și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România.
Creșteri pe linie la prețurile locuințelor
Prețurile la locuințe au continuat să crească și în luna octombrie comparativ cu luna similară a anului trecut, potrivit datelor centralizate de platformele imobiliare Storia și OLX Imobiliare pe baza anunțurilor publicate de dezvoltatorii imobiliari.
Astfel, datele arată că în București prețul mediu pe metru pătrat pentru locuințele noi a ajuns la 1.803 euro, în creștere cu 11% comparativ cu octombrie 2023. Creșterea procentuală este mai mică decât cea raportată pentru Cluj-Napoca (+15%, la 2.905 euro) și Iași (+13%, la 1.613 euro), dar mai mare comparativ cu creșterile din Timișoara (+10%, la 1.692 euro) și Brașov (+7%, la 2.074 euro).
De asemenea, datele arată că prețurile au crescut constant pe parcursul anului în Cluj-Napoca și Timișoara, în timp ce în București sunt cele mai mici prețuri din martie 2024.
Chiriile cresc în ritm anual
Chiriile au înregistrat de asemenea creșteri pe parcursul ultimelor 12 luni în principalele orașe din țară, pe baza sumelor solicitate de proprietari în cadrul anunțurilor publicate pe Storia și OLX Imobiliare.
Cel mai scump oraș rămâne Cluj-Napoca, cu o chirie medie de 400 de euro pentru o garsonieră (+14% comparativ cu octombrie 2023), în timp ce în sectorul 6 din București și în Brașov chiria medie a ajuns la 360 de euro, în creștere cu 5% și, respectiv, 12%.
Totuși, în ultimele luni se observă o reconfigurare a pieței: chiriile pentru garsonierele din Cluj-Napoca sunt la același nivel din iulie 2024, Brașov a raportat prima creștere de după martie 2024, iar în București și Timișoara chiriile au scăzut ușor comparativ cu luna septembrie.
Cu 10% mai multe tranzacții imobiliare
În primele 10 luni ale anului, numărul de tranzacții imobiliare a crescut la nivel național cu 10%, la aproape 138.000 de tranzacții.
În București au avut loc peste 41.000 de tranzacții, cu 11% mai multe decât în perioada similară a anului trecut, în timp ce Iași continuă să impresioneze cu o creștere cu 58%, la peste 8.000 de tranzacții.
Interes în creștere pentru imobiliare
Potrivit datelor extrase de pe platformele Storia și OLX Imobiliare, numărul de contactări directe pentru cumpărarea unui apartament a crescut cu 22% în octombrie 2024 comparativ cu octombrie 2023, în timp ce contactările directe pentru închirierea de apartamente a înregistrat o creștere cu 2%.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești periodic pe email analize despre piața imobiliară și tehnologii în construcții.
Cele mai importante știri imobiliare
Un proiect de lege depus la Parlament prevede că avansul maxim pe care îl poate solicita un dezvoltator imobiliar pentru achiziționarea unei locuințe care nu a fost încă finalizată va fi de cel mult 10% din prețul total al locuinței. Specialiștii atrag însă atenția că proiectul de lege nu rezolvă principala problemă legislativă: dezvoltatorul nu este obligat să noteze în cartea funciară promisiunea de vânzare semnată la plata avansului.
Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care impozitarea locuințelor la valoarea reală de piață va fi amânată pentru 1 ianuarie 2026, astfel că nu va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025, așa cum era planificat inițial.
Persoanele fizice care obțin venituri din chirii nu vor mai fi obligate să depună Declarația Unică în termen de 30 de zile de la începerea contractului de închiriere, ci doar să înregistreze contractul la ANAF. Modificarea apare pentru că, începând cu veniturile aferente anului 2025, ANAF va elimina obligația depunerii în anul curent a Declarației Unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale estimate și va trimite contribuabililor în anul următor (adică începând din 2026) o Declarație Unică precompletată pe baza informațiilor disponibile în bazele sale de date.