Cât de poluat este aerul din locuință și cum vei afla asta cu telefonul mobil
România este în topul țărilor europene la poluarea aerului din locuință. În curând vei afla cât de poluat este aerul din locuința ta cu o aplicație instalată pe telefon.
Producătorul de electrocasnice Dyson a publicat rezultatele unui studiu despre poluarea aerului din locuințe pe baza datelor colectate pe parcursul anului 2022 de la purificatoarele sale de aer instalate în locuințele a 3,4 milioane de persoane din 39 țări din întreaga lume, printre care și România.
Chiar dacă rezultatele nu pot fi extrapolate la nivel național, studiul oferă o perspectivă despre cât de poluat este aerul din locuințele din România, precum și o comporație cu poluarea aerului din mediul exterior. Astfel, Dyson a analizat poluarea aerului în interior pe baza cantității de particule PM 2.5 și a compușilor organici volatili, iar în cazul României a ajuns la următoarele concluzii:
în 10 dintre cele 12 luni ale anului, poluarea medie din interiorul locuințelor a fost mai mare decât poluarea medie din mediul exterior. Cea mai mare poluare la interior a fost înregistrată în luna noiembrie, iar o posibilă explicație este că în sezonul rece aerisirea locuințelor prin deschiderea geamurilor are loc mai rar din cauza temperaturilor exterioare scăzute;
România a ocupat locul 6 din 39 la nivel global în cazul poluării la interior cu particule PM 2.5. PM 2.5 se referă la particule cu diametrul de până la 2,5 microni care nu sunt vizibile cu ochiul liber (pentru comparație, un fir de păr uman are un diametru de circa 70 de microni). Printre sursele de particule de 2,5 microni din interiorul locuințelor se numără sistemele de încălzire sau aragazul pe gaze naturale;
România a ocupat locul 2 din 20 la nivel european în cazul poluării la interior cu compuși organici volatili (Volatile Organic Compounds - VOC). Printre compușii de tip VOC din locuințe se numără gaze precum benzenul sau formaldehida, emise în urma activităților de curățenie sau gătit sau de produse precum deodorante și spray-uri de corp.
Am aflat despre studiul realizat de Dyson de la , autoarea newsletterului despre sustenabilitate. Abonează-te la newsletterul ei pentru a fi la curent cu cele mai noi informații din domeniu.
Una dintre cele mai importante concluzii pe care le extrag eu din acest studiu este că trebuie să acordăm o atenție importantă atât poluării din mediul exterior, cât și poluării aerului din propria locuință, în special în timpul sezonului rece, atunci când există tentația de a aerisi camerele mai rar.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești periodic informații utile despre locuințe.
Telefonul devine senzor de particule
Un purificator de aer te ajută să afli cât de poluat este aerul din locuință și contribuie la imbunătățirea calității aerului, însă pe de altă parte astfel de dispozitive nu sunt încă frecvent întâlnite în locuințele din România, în special din motive de costuri.
Vestea bună este că în curând vei avea posibilitatea de a afla cât de poluat este aerul din locuința ta cu ajutorul telefonului mobil, fără să ai nevoie de un purificator de aer.
Start-up-ul israelian MobilePhysics a prezentat recent la târgul de tehnologie Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas o soluție software capabilă să colecteze date de la senzorii care există deja pe smartphone-uri. Datele sunt analizate și, pe baza rezultatelor, software-ul realizează un raport despre condițiile de mediu din zona aflată în imediata apropiere a telefonului. Adică inclusiv din interiorul unei locuințe atunci când ești acasă.
Pe baza datelor este calculat celebrul index AQI (Air Quality Index), adică indexul standard conceput de agenția pentru mediu a Statelor Unite (EPA), care este utilizat la nivel global pentru determinarea calității aerului.
În funcție de valoarea indexului, aplicația îți poate trimite o notificare pe smartphone prin care să te informeze să deschizi geamul sau să folosești un purificator de aer pentru a îmbunătăți calitatea aerului din interior.
În plus, pe baza senzorilor de pe telefon, aplicația poate monitoriza inclusiv temperatura, vântul sau fumul, astfel că poate detecta, de exemplu, dacă în apropiere a izbucnit un incendiu, eventual chiar înainte ca tu să-ți dai seama de asta. Toate datele sunt colectate de la senzori și analizate în timp real, inclusiv atunci când telefonul nu este conectat la internet.
Pentru început, aplicația dezvoltată de MobilePhysics va fi disponibilă pe smartphone-urile cu sistem de operare Android care utilizează chipsetul Snapdragon 8 Gen 3 dezvoltat de Qualcomm.
Acesta a fost anunțat în octombrie 2023 și va fi disponibil în următoarele luni pe smartphone-uri din segmentul de vârf produse, printre alții, de Asus, Honor, OnePlus, Oppo, realme, Redmi sau Xiaomi, în timp ce Samsung are propria versiune a acestui chipset pe noua serie Galaxy S24, care se lansează chiar astăzi (17 ianuarie). Probabil este doar o chestiune de timp până când soluția software MobilePhysics va fi disponibilă și pe iPhone.
Până apare aplicația minune îți recomand să citești și , un newsletter scris de Maria Olaru cu informații utile despre HR, leadership sau engagement.
Cumpărătorii de smartphone-uri echipate cu acest software vor avea posibilitatea de a dezactiva funcția de monitorizare a aerului, iar MobilePhysics intenționează să monetizeze aplicația printr-o versiune cu abonament lunar care să includă informații extra despre poluarea măsurată de alți utilizatori din zona respectivă sau din orașul respectiv.
Soluția software a fost dezvoltată prin intermediul unei investiții de 13 milioane de dolari din partea fondului american de investiții Tako Ventures fondat de Larry Ellison, cofondator și Chief Technology Officer la Oracle.
Senzori pentru calitatea aerului built-in
Calitatea aerului din locuință reprezintă o preocupare și pentru Uniunea Europeană. Este posibil ca, în viitor, clădirile rezidențiale să fie dotate cu senzori pentru măsurarea nivelului de poluare la interior. Informația apare în „pașaportul de renovare”, un document redactat de Uniunea Europeană cu propuneri legate de cerințele care ar trebui să fie respectate în cadrul unei renovări majore a unei clădiri rezidențiale.
În documentul respectiv se menționează că „statele membre ar trebui să solicite echiparea noilor clădiri cu dispozitive de măsurare pentru monitorizarea calității aerului la interior. În clădirile existente ar trebui solicitată instalarea unor astfel de dispozitive acolo unde este fezabil din punct de vedere tehnic și economic atunci când are loc un proces major de renovare.”
„Pașaportul de renovare” face parte din directiva Energy Performance of Buildings Directive, care a fost elaborată cu scopul ca până în anul 2050 noile clădiri rezidențiale să fie construite fără emisii de dioxid de carbon.
Pe cât este de importantă calitatea aerului din interiorul locuinței noastre, pe atât este de neglijată de cei mai mulți dintre noi. Iată însă că tehnologia ne vine încă o dată în ajutor și, mult mai curând decât ne-am fi așteptat, vom putea monitoriza aerul din locuință printr-o banală aplicație pre-instalată pe telefonul mobil.
Locuința ta are nevoie de aer curat. Newsletterul Patru Pereți are nevoie de susținerea ta pentru a produce în continuare conținut de calitate.