Prețuri și chirii pentru locuințele din România în 2023
Prețul mediu al unei locuințe din România a crescut cu 7% în 2023, în timp ce chiriile au crescut cu minim 8% în București și minim 13% în Cluj-Napoca, potrivit unui raport realizat de Storia.
Pentru ultima ediție a newsletterului Patru Pereți din acest an ți-am pregătit o retrospectivă a pieței imobiliare din România în anul 2023, pe baza unui raport realizat de platforma imobiliară Storia.
Datele colectate din anunțurile disponibile pe platformă arată că prețurile și chiriile au crescut pe parcursul acestui an, în ciuda faptului că datele oficiale indică o scădere a numărului de tranzacții la nivel național.
🏠 Prețurile la locuințe în București și marile orașe
Potrivit datelor agregate de Storia, prețurile apartamentelor din România au crescut în acest an cu 7%. Interesant este că, la nivel național, prețurile sunt foarte apropiate indiferent că vorbim despre locuințe noi sau despre locuințe vechi: 1.687 de euro pe metru pătrat pentru locuințe noi, în creștere cu 7%, respectiv 1.683 de euro pe metru pătrat pentru locuințe vechi, în creștere cu 8%.
Iată și prețurile pe metru pătrat pentru locuințele disponibile la vânzare în principalele orașe din România:
Câteva observații personale pe baza datelor din principalele șase orașe ale țării:
Cu un preț mediu de 2.457 euro pe metru pătrat, Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din România și singurul în care prețul mediu depășește pragul psihologic de 2.000 de euro pe metru pătrat;
Brașov a raportat cea mai mare creștere procentuală a prețurilor: +9%, de la 1.577 la 1.717 euro pe metru pătrat;
Locuințele din Constanța au devenit mai scumpe decât cele din București: 1.610 vs. 1.582 de euro pe metru pătrat;
Timișoara a raportat cea mai mică creștere procentuală a prețurilor: +3%, de la 1.416 la 1.465 de euro pe metru pătrat.
Trimite acest newsletter unei persoane interesate de achiziția unei locuințe.
🏠 Chiriile la locuințe în București și marile orașe
Chiriile au crescut în general într-un ritm mai alert decât prețurile la locuințe, potrivit datelor agregate de Storia:
Câteva observații personale pe baza datelor din principalele șase orașe ale țării:
București este singurul oraș în care au existat creșteri procentuale cu o singură cifră: +9% pentru garsonierele din Sectorul 2 și +8% pentru apartamentele cu trei camere din Sectorul 4. În rest, chiriile au crescut cu minim 10%.
Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din România, cu o chirie medie de 337 de euro pentru o garsonieră și de 527 de euro pentru un apartament cu două camere;
Cu excepția Cluj-Napoca și a Sectorului 1 din București, singurul oraș unde chiria medie pentru o garsonieră depășește 300 de euro este Brașov: 303 euro pe lună;
Constanța a raportat cele mai mari creșteri procentuale ale chiriilor: +34% pentru garsoniere, +30% pentru apartamentele cu două camere și +26% pentru apartamentele cu trei camere;
Indiferent de numărul de camere, cele mai accesibile chirii sunt în Timișoara.
Dacă bugetul tău este de cel mult 400 de euro și cauți un apartament cu două camere, singurele opțiuni sunt Timișoara și Sectoarele 4, 5 și 6 ale Capitalei.
Raportul complet este disponibil aici.
Important: Prețurile și chiriile menționate în acest raport au fost calculate pe baza prețurilor și chiriilor solicitate de proprietari în anunțurile publicate pe platforma imobiliară Storia. Prețurile și chiriile reflectă valorile medii pentru perioada ianuarie - noiembrie 2023, iar evoluția este raportată la valorile medii din perioada ianuarie - noiembrie 2022. Prețurile și chiriile menționate nu pot lua în calcul rezultatele eventualelor negocieri dintre proprietari și cumpărători sau chiriași care au avut loc ulterior.
Aboneza-te la newsletterul Patru Pereți pentru a primi săptămânal pe email informații utile despre piața imobiliară din România.
🏠 Tranzacții pe piața imobiliară din România
O dată pe lună scriu în newsletterul Patru Pereți o radiografie a pieței imobiliare din România, cu informații utile care te ajută să înțelegi mai bine evoluția acestui domeniu și să iei decizia potrivită în cazul în care analizezi opțiunea unei tranzacții imobiliare.
Această secțiune este prezentată de Storia și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România.
Tranzacții pe piața imobiliară în noiembrie 2023: La nivel național s-au înregistrat 16.163 de tranzacții imobiliare în luna noiembrie 2023, în creștere cu 4% comparativ cu perioada similară a anului trecut. În total, au fost raportate 141.328 de tranzacții în perioada ianuarie - noiembrie 2023, în scădere cu 12% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Interesul populației pentru tranzacții imobiliare în noiembrie 2023: La nivel național, interesul pentru cumpărarea de locuințe a fost în creștere în luna noiembrie 2023 comparativ cu noiembrie 2022, întrucât contactările directe pentru anunțurile publicate pe platformele Storia și OLX au crescut cu 17%. În schimb, contactările directe pentru închiriere au scăzut cu 1%.
Informații utile despre piața imobiliară în noiembrie 2023: Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a clarificat situațiile în care o bancă poate executa o locuință achiziționată prin credit ipotecar, iar decizia oferă un nivel de protecție suplimentar pentru clienții băncilor. Astfel, în cazul acumulării unor restanțe la plata creditului, clientul băncii poate solicita instanțelor naționale de judecată să evalueze proporționalitatea executării ipotecii, iar banca poate solicita rambursarea accelerată prin executarea ipotecii doar în cazuri grave.