Prețuri locuințe în 2023 ajustate la inflație: România vs. Europa
Prețurile locuințelor din România au scăzut în medie cu 6% în 2023 dacă este luată în calcul inflația medie anuală de 10%, potrivit unor date publicate de Eurostat.
Eurostat, biroul de statistici al Uniunii Europene, a publicat recent datele cu privire la prețurile locuințelor de pe teritoriul Europei în anul 2023 ajustate cu valoarea inflației pentru anul trecut.
Raportul indică faptul că prețul mediu real al locuințelor din România a scăzut în 2023 cu 5,9%, în condițiile în care inflația medie anuală raportată de Eurostat pentru țara noastră a fost de 9,7%. Altfel spus, teoretic, prețurile locuințelor din România au crescut anul trecut cu 3,8%, însă din cauza inflației prețul real a scăzut de fapt cu 5,9%.
Este important de menționat că valoarea inflației de 9,7% raportată de Eurostat pentru România pentru 2023 este mai mică decât inflația de 10,4% raportată de Institutul Național de Statistică (INS) pentru același an, ca urmare a metodologiei diferite de calcul.
Astfel, 2023 a devenit al treilea an consecutiv în care prețurile la locuințele din România ajustate la inflație sunt în scădere ca urmare a creșterilor generalizate ale prețurilor. De altfel, în 2022 scăderea prețurilor a fost chiar mai accentuată, de 6,4%, întrucât și rata inflației din acel an a fost mai mare (12%). În schimb, în 2021 prețurile reale ajustate la inflație au scăzut cu numai 0.2%.
Ultimul an în care prețurile reale au crescut într-un ritm mai alert decât inflația a fost 2020, când creșterea a fost de 2,3%, în contextul în care inflația a fost de asemenea 2,3%.
Datele agregate de Eurostat arată că în ultimul deceniu au existat în total 5 ani în care prețurile reale ale locuințelor au scăzut și 5 ani în care prețurile reale au crescut. Cea mai mare creștere din acest interval a fost semnalată în 2016, când prețurile medii au crescut cu 5,2%.
Evoluția prețurilor la locuințe în Europa
Datele centralizate de Eurostat arată că, la nivelul Uniunii Europene, prețurile medii la locuințe au crescut anul trecut în doar 6 dintre cele 27 de state, atunci când luăm în calcul valoarea medie anuală a inflației pentru fiecare stat în parte.
Grecia este de departe țara cu cea mai ridicată creștere reală (8,7%), în special ca urmare a inflației medii relativ scăzute, de 4,2%. Destinația preferată de vacanță a românilor pe timpul verii este urmată la mare distanță de alte două state populare pentru turiștii europeni în sezonul estival: Croația (3,7%) și Portugalia (3%).
Între timp, Bulgaria, Lituania și Malta sunt celelalte trei țări cu prețuri în creștere, însă cu procente mai degrabă neglijabile.
Analizele imobiliare pe care le scriu în newsletterul Patru Pereți sunt disponibile gratuit pentru toți cititorii. Dacă vrei să susții munca de documentare pentru aceste analize poți face o donație unică sau recurentă prin apăsarea butonului de mai jos. Mulțumesc.
De departe, cea mai mare scădere a pieței imobiliare din Europa s-a înregistrat în Germania. Dacă ne raportăm la inflația de 6% înregistrată anul trecut, prețurile locuințelor din Germania au scăzut în medie cu 13,9%.
De altfel, piața imobiliară din Germania traversează cea mai gravă criză din ultimele decenii, în contextul în care cererea rămâne scăzută din cauza prețurilor oricum prea ridicate, care au făcut locuințele inaccesibile pentru o bună parte a populației.
Specialiștii anticipează că prețurile la locuințele din Germania vor scădea și în acest an cu circa 2% înainte de a lua în calcul rata inflației, potrivit unui studiu realizat recent de Reuters cu 13 mari proprietari de locuințe din cea mai mare economie europeană.
Scăderi mari de prețuri raportate la inflație s-au înregistrat și în Luxemburg (-12,3%), Suedia (-11%), Austria (-10,2%), Cehia și Țările de Jos (ambele -10%).
La polul opus, cele mai stabile țări la acest indicator au fost Slovenia (-0,1%), Cipru și Spania (ambele -0,2%).
La nivelul Uniunii Europene, prețurile au scăzut cu 6,3%, o valoare foarte apropiată de scăderea de 5,9% raportată pentru România.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești periodic pe email analize despre piața imobiliară și tehnologii în construcții.