Patru Pereți #28: Proiect de regenerare urbană la Cluj-Napoca
În Cluj-Napoca va fi dezvoltat un proiect de regenerare urbană care include o grădină de 4 hectare, zone culturale și de petrecere a timpului liber, ansambluri rezidențiale și clădiri de birouri.
Salut și bine te-am găsit la o nouă ediție a newsletter-ului Patru Pereți! În acest număr îți ofer o serie de detalii despre cel mai ambițios proiect de regenerare urbană din România, prin care o platformă industrială de 14 hectare va fi transformată practic într-un cartier cu 4 hectare de spații verzi unde poți să locuiești, să muncești și să petreci timpul liber.
Continuăm apoi cu cele mai importante știri ale săptămânii, printre care se numără și un reportaj despre modul în care unii dezvoltatori imobiliari reziliază unilateral contractele cu cumpărătorii care au achitat locuințele integral în avans. Scopul? Să vândă locuințele la prețuri mai mari. Spre final îți povestesc ce vei putea citi în newsletter-ul Patru Pereți în următoarele săptămâni ca parte a unui proiect în care sunt implicat alături de colegii de la Autocritica, dar și cum a fost la un meci de handbal feminin din Liga Campionilor.
Proiect de regenerare urbană la Cluj-Napoca
Cluj-Napoca a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai aglomerate orașe din România, iar una dintre cauze este construcția haotică a numeroase ansambluri rezidențiale și clădiri de birouri, fără să existe o strategie unitară de dezvoltare la nivelul orașului. La fel ca și în alte mari orașe, acest lucru generează o creștere puternică a numărului de locuitori dintr-o anumită zonă, concomitent cu “înghețarea” numărului de parcuri, grădinițe sau școli din zona respectivă.
Dezvoltatorul imobiliar Iulius Group, cu o prezență puternică în Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Suceava, își propune însă să schimbe această percepție și să dezvolte un proiect imobiliar care să includă și numeroase zone de petrecere a timpului liber.
O grădină urbană pe o treime din suprafața terenului
Proiectul imobiliar anunțat de Iulius Grup va fi dezvoltat pe un teren cu o suprafață de 14 hectare situat în partea de nord a orașului, pe malul Râului Someș. În prezent, pe acest teren se află uzina Carbochim, cel mai mare producător de materiale abrazive din România, care va fi însă relocată în zona industrială din nord-estul orașului.
Pe o suprafață de 4 hectare va fi amenajată o grădină urbană cu spații verzi și alei pietonale, ceea ce înseamnă că aceasta va ocupa aproape 29% din suprafața de 14 hectare a terenului. S-ar putea să mă înșel, însă este posibil ca acesta să fie proiectul imobiliar cu cea mai mare pondere alocată spațiilor verzi.
În plus, această grădină urbană va fi conectată cu Parcul Feroviarilor și Parcul Armătura din apropiere prin intermediul unui traseu dedicat exclusiv pietonilor și bicicliștilor, în timp ce linia Râului Someș va fi transformată într-o zonă de promenadă.
De asemenea, va exista și o zonă de agrement cu facilități sportive în aer liber, în timp ce vechea hală Carbochim va fi transformată într-un centru dedicat artelor, cu ateliere, spații expoziționale, sala de teatru și cinematograf, dar și spații de co-working dedicate antreprenorilor.
Nu în ultimul rând, proiectul include construcția unei pasarele pietonale și a unui pod rutier peste Râul Someș.
Un cartier unde locuiești, muncești și petreci timp liber
În ultima perioadă, numeroși dezvoltatori imobiliari încearcă să dezvolte proiecte multi-funcționale, care să integreze atât blocuri rezidențiale, cât și clădiri de birouri și spații de retail. Datorită suprafeței mari de teren pe care o ocupă, proiectul din Cluj-Napoca va acomoda cu ușurință toate cele trei componente.
Astfel, Iulius Group afirmă că va dezvolta clădiri rezidențiale eficiente energetic cu terase ample cu vedere spre Râul Someș și cu suprafețe mari vitrate și că va utiliza materiale și finisaje premium. Totuși, nu există nicio mențiune despre numărul de clădiri rezidențiale sau câte locuințe va avea noul proiect imobiliar.
În schimb, dezvoltatorul menționează că prima etapă de dezvoltare va include 23.000 de metri pătrați de spații de birouri, însă nu este clar dacă aceasta este suprafața totală sau suprafața inchiriabilă. Ca termen de comparație, complexul AFI Park din București cu 5 clădiri de birouri are în total o suprafață de 107.000 de metri pătrați, dintre care aproape 69.000 de metri pătrați suprafață inchiriabilă.
Pentru spațiile de retail, Iulius Grup anunță o suprafață de 115.000 de metri pătrați. Întrucât dezvoltatorul afirmă că aceasta va fi cea mai mare zonă de retail din România, vorbim cel mai probabil de suprafața inchiriabilă. În prezent, cel mai mare mall din România este AFI Cotroceni, cu o suprafață totală de 240.000 de metri pătrați, dintre care 90.000 de metri pătrați de suprafață inchiriabilă.
Întregul proiect imobiliar va beneficia de 6.000 de locuri de parcare și 3.500 de spații pentru biciclete.
Câteva întrebări fără răspuns
Chiar dacă proiectul este destul de bine detaliat pe un site dedicat, există o serie de elemente asupra cărora dezvoltatorul nu a intrat în amănunte. De aceea, am încercat să aflu o serie de detalii suplimentare direct de la sursă.
Printre altele, am întrebat reprezentanții Iulius Grup în ce măsură se pot utiliza panouri fotovoltaice și solare pentru generarea de energie electrică și apă caldă, ce soluții tehnice moderne vor fi utilizate pentru sistemul de încălzire, câte stații de încărcare pentru mașini electrice vor fi instalate și care sunt strategiile prin care locuitorii și vizitatorii vor fi încurajați să se deplaseze prin complex cu biciclete sau trotinete electrice în detrimentul mașinilor personale.
Până la publicarea acestui newsletter nu am primit însă niciun răspuns la aceste întrebări. Dacă între timp voi primi un răspuns, îl voi publica în ediția următoare a newsletter-ului.
Proiectul pregătit de Iulius Group este în prezent în etapa de analiză, consultare și autorizare, iar dezvoltatorul estimează că lucrările vor fi demarate la începutul anului 2023. Valoarea totală a investiției este de 500 de milioane de euro.
Ai primit acest newsletter de la un prieten? Abonează-te gratuit la Patru Pereți și primești în fiecare zi de miercuri un astfel de conținut editorial direct la tine în inbox:
Știrile săptămânii
1. Reporter Iași a publicat un amplu reportaj despre o practică relativ nouă pe piața imobiliară, care afectează cumpărătorii care au achitat integral locuințele înainte ca acestea să fie construite. În unele situații, dezvoltatorii imobiliari au reziliat unilateral contractele și au returnat avansul plătit de cumpărător cu scopul de a vinde locuințele altor persoane, întrucât prețurile din prezent sunt mai mari decât cele din urmă cu 2-3 ani. (ReporterIS)
De ce este important: În astfel de situații, dezvoltatorii imobiliari nu încalcă nicio lege, întrucât respectă clauzele de reziliere menționate în contractele pe baza cărora au primit avansurile de la clienți. Totuși, locuințele respective au fost construite exact din banii predați în avans de cumpărători, iar aceștia din urmă se confruntă cu o problemă majoră: au primit banii înapoi plus o mică despăgubire, dar sumele sunt insuficiente pentru a achiziționa o altă locuință asemănătoare, întrucât prețurile au crescut. Singura soluție de protecție pentru cumpărători ar fi să negocieze ca dezvoltatorul să plătească o taxă de reziliere cât mai mare în cazul în care reziliază unilateral contractul.
2. Primăria Sectorului 6 a început oficial lucrările la Parcul Liniei, care va fi amenajat de-a lungul unei linii de cale ferată dezafectată care traversează partea de vest a Bucureștiului. Parcul va avea o suprafață de 42.000 de metri pătrați și va include spații verzi, terenuri de sport, piste de biciclete sau spații pentru terase, iar lucrările sunt programate să dureze 12 luni. Lucrările au început în zona Lujerului, în imediata apropiere a complexului comercial Plaza România și a ansamblului rezidențial Exigent. Cu această ocazie, dezvoltatorul Exigent va construi și o cale de acces între ansamblul rezidențial și parc. (Hotnews, PressOne)
De ce este important: În sectorul 6 al Capitalei singurul parc de mari dimensiuni pentru locuitorii cartierelor Drumul Taberei și Militari este Parcul Drumul Taberei. Întrucât este situat chiar la granița dintre cele două cartiere, Parcul Liniei are potențialul de a fi atractiv mai ales pentru locuitorii din Militari.
3. București, Cluj-Napoca și Suceava se numără printre cele 100 de orașe din Uniunea Europeană care vor beneficia de fonduri europene în valoare de 360 de milioane de euro în 2022-2023 pentru diverse proiecte care au ca scop să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2030. (Green Report)
De ce este important: Cele trei orașe din România vor putea accesa fonduri pentru realizarea unor proiecte în domenii precum transporturi, eficiență energetică sau gestionarea deșeurilor, de care vor beneficia toți locuitorii orașelor respective.
4. Asociația Energia Inteligentă a publicat un ghid despre locurile în care se poate preda uleiul alimentar uzat. Printre cele mai populare locuri pentru o astfel de operațiune se numără Auchan, Carrefour, MOL și OMV. (Asociația Energia Inteligentă)
De ce este important: Deșeurile de ulei alimentar uzat dăunează mediului înconjurător și se pot depune cu ușurință pe pereții sistemului de canalizare, ceea ce în timp poate conduce la blocarea conductelor, coroziune și funcționarea necorespunzătoare a instalațiilor și stațiilor de pompare.
5. Primăria Sibiu a lansat rețeaua de biciclete de închiriat Bike City, cu un parc format din 540 de biciclete și o rețea de 44 de stații de închiriere. Utilizarea unei biciclete costă un leu pe oră, iar plata se face cu cardul. (Profit)
De ce este important: Sibiu și-a dezvoltat puternic rețeaua de piste de biciclete în ultimii ani. În prezent, orașul are o rețea de 5.6 kilometri de piste de biciclete, iar alți 7 kilometri sunt în construcție. Pe lista proiectelor se află și o pistă care va fi amenajată de-a lungul Râului Cibin care trece prin oraș.
Patru Pereți în Cars & Roads
În 9 mai voi pleca împreună cu alți 20 de jurnaliști și influenceri într-un road trip de 9 zile organizat de Autocritica, publicația la care semnez cu mândrie povești și analize care au sau nu legătură cu industria auto.
Road trip-ul se numește Cars & Roads, însă la fel de bine se putea numi Cars & Roads & Places. Pentru că în acest proiect nu este vorba doar despre mașini și drumuri, ci și despre locuri cu adevărat excepționale din România.
În următoarele săptămâni voi publica pe Patru Pereți o serie de povești despre unele dintre locurile spectaculoase pe care le vom vizita pe parcursul acestui road trip. Până atunci, poți înțelege mai bine ce înseamnă Cars & Roads dacă citești articolele scrise de colegii mei la ediția de anul trecut. Uite doar un exemplu.
Sau, la fel de bine, aruncă un ochi pe documentarul de o oră de mai jos.
Cum a fost la meciul de handbal CSM București - Team Esbjerg
Săptămâna trecută am fost la Sala Polivalentă din București la meciul de handbal feminin CSM București - Team Esbjerg din sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Mi-a plăcut că sala a fost aproape plină și că spectatorii au încurajat CSM București pe tot parcursul meciului, chiar dacă fetele au fost conduse în cea mai mare parte a timpului. Mi-a plăcut că jucătoarele noastre au fost aplaudate la final chiar dacă au pierdut meciul din cauza unui gol primit în ultima secundă. Și, desigur, m-am bucurat să o văd jucând pe Cristina Neagu.
Ce nu mi-a plăcut? Nu am fost (încă!) la BT Arena din Cluj-Napoca și nu pot să fac o comparație directă, dar cert este că Sala Polivalentă din București are nevoie de o reabilitare. Sau, și mai bine spus, Bucureștiul are nevoie de o Sală Polivalentă nouă, construită de la zero.
Aproape mă mir că am cumpărat biletele online și le-am validat la intrare pe telefonul mobil.