Cum contribuie restaurantele cu stele Michelin la creșterea turismului
Două experiențe culinare la restaurante cu stele Michelin din Croația m-au determinat să încerc să înțeleg mai bine impactul acestei nișe asupra turismului internațional.
La jumătatea lunii iunie am participat la o nouă ediție Cars & Roads, unul dintre road tripurile anuale organizate de publicația AUTOCRITICA, pentru care scriu periodic analize despre piața auto și articole despre tehnologii verzi.
În mod tradițional, în acest road trip avem două scopuri. Primul este să testăm SUV-uri hibride pe un traseu cât mai variat, de la autostradă la mediul urban, prin intermediul unui grup de jurnaliști și creatori de conținut cu stiluri de condus diferite.
Al doilea scop este să identificăm locuri în care merită să ajungi în vacanță, inclusiv hoteluri, restaurante sau parcuri naționale. Și, după câțiva ani în care am explorat România, anul trecut a venit rândul Greciei, iar acum rândul Croației.
Croația și-a declarat (ultima oară) independența în 1991, a încheiat cu succes Războiul de Independență în 1995, pentru ca în 2013 să adere la Uniunea Europeană, iar în 2023 la moneda unică europeană.
Între timp, a devenit și o adevărată atracție turistică în regiune: cu un record absolut de 17,4 milioane de turiști străini în 2024, Croația a avut de peste 7 ori mai mulți turiști străini decât România, deși este o țară de 4 ori mai mică.
Când m-am uitat prima oară pe agenda Cars & Roads Croația, unul dintre lucrurile pe care le-am remarcat a fost că urma să mâncăm la două restaurante cu stele Michelin, semn că treaba este serioasă în Croația inclusiv pe segmentul de fine dining.
Pe scurt, pentru a-și promova anvelopele pe care le produce pentru industria auto, Michelin a început în 1926 să acorde stele pentru restaurante cu scopul de a impulsiona oamenii să călătorească.
Pentru asta, inspectorii Michelin selectează restaurante cu potențial pe care le vizitează de câteva ori pe an, în sezoane diferite și în zile diferite, iar la final realizează un raport pe baza căruia decid dacă restaurantul respectiv merită o stea Michelin, ceea ce înseamnă că este un restaurant foarte bun în categoria sa.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești în inbox analize despre piața imobiliară și tehnologii în construcții.
Restaurante cu stele Michelin în Croația
Primul restaurant croat care a obținut o stea Michelin a fost Monte din Rovinj, un port de pescari de pe partea vestică a peninsulei Istria care a devenit însă și o stațiune estivală intens căutată de turiști inclusiv pentru plajă.
Se întâmpla în 2017, iar de atunci două-trei restuarante din diverse regiuni ale Croației au primit stele Michelin în fiecare an. Și, cumva inevitabil în acest context, croații nu s-au mai mulțumit cu o singură stea.
Astfel, în 2023, restaurantul Korak din Jastrebarsko a primit o stea Michelin și o stea verde pentru abordarea sustenabilă pe care o folosește în prepararea meniurilor, iar în 2024 restaurantul Agli Amici Rovinj din Rovinj a fost promovat la două stele Michelin, care se acordă unui restaurant excelent pentru care merită chiar să faci un ocol de la traseul tău uzual. În total, Croația are în prezent 13 restaurante cu stele Michelin.
Așa cum îți spuneam mai sus, în Cars & Roads Croația am trecut pragul a două restaurante Michelin. Mai exact, Noel în Zagreb și Korak din Plešivica. Ambele cu o stea, dar cu experiențe culinare diferite.
Pe de o parte, restaurantul Noel este situat în centrul capitalei Zagreb, motiv pentru care meniul include preparate din diverse colțuri ale țării pentru a înțelege mai bine cultura și particularitățile acestei părți de Europa. Meniul de degustare se schimbă de patru ori pe an, în fiecare anotimp, iar noi am avut parte de o cină cu o combinație de preparate clasice și moderne.
Ce mi-a plăcut cel mai mult din meniu a fost Noel štrukli. Preparat tradițional al bucătăriei croate, štrukli este un aluat cu brânză pe care l-am perceput asemănător ca gust și arome cu ravioli cu brânză de vacă.









Citește detalii despre experiența culinară de la Noel pe AUTOCRITICA.
Pe de altă parte, în ciuda faptului că se află la numai 50 de kilometri de Zagreb, restaurantul Korak din Plešivica este într-un cu totul alt decor, într-una dintre cele mai cunoscute zone viticole din Croația. j
Aici, chef-ul Bernard Korak și-a propus să ofere experiențe culinare în care să combine produsele cultivate sau crescute local cu tradițiile regiunii și cu natura. Cu alte cuvinte, Farm to Table.
Astfel, legumele și ierburile provin din grădini organice de legume și plante aromatice, iar în jurul podgoriilor există numeroși pomi fructiferi. Ocazional, când unele produse nu sunt disponibile, aprovizionarea cu materii prime se face de la vecini și alți producători locali din satul Plešivica.
Și pentru că toate ingredientele necesare depind atât de anotimp, cât și de mulți alți factori naturali, meniul exact este stabilit în dimineața respectivă, în funcție de ingredientele disponibile la momentul respectiv. Tocmai de aceea, meniul cu 5 feluri pe care l-am experimentat la restaurantul Korak a reprezentat o surpriză culinară.
Pentru mine, cea mai interesantă experiență aici a fost reprezentată de florile de dovleac umplute cu fructe de mare.







Citește detalii despre experiența culinară de la Korak pe AUTOCRITICA.
Ce impact au restaurantele cu stele Michelin pentru turism
Restaurantele cu stele Michelin nu aduc beneficii doar pentru localurile în sine, ci și pentru turismul din regiunea respectivă în general.
Nu am găsit date concrete pentru Croația, însă am găsit pentru Italia, acolo unde anul trecut a fost prezentat studiul Taste Tourism cu ocazia lansării unei noi ediții a ghidului Michelin pentru restaurante.
Astfel, cele 395 de restaurante cu stele Michelin din Italia au generat indirect în 2023 venituri totale de 438 de milioane de euro pentru turismul italian, iar 41% dintre cei 2,4 milioane de clienți au fost străini, preponderent americani, francezi, germani, elvețieni și britanici. În plus, 75% dintre clienții străini ai acestor restaurante au petrecut cel puțin o noapte de cazare în localitatea în care se află restaurantul respectiv.
Sigur că cifrele sunt spectaculoase ca urmare a numărului mare de restaurante cu stele Michelin, astfel că în Croația impactul economic este evident mult mai mic. Chiar și așa, datele confirmă practic că un restaurant cu stea Michelin contribuie la atragerea de turiști străini. Iar acest aspect este cu atât mai important cu cât vorbim despre turiști străini cu buget generos pentru vacanță, prin prisma prețurilor peste medie practicate de astfel de restaurante.
Astfel, cele 13 restaurante cu stele Michelin din Croația pot reprezenta unul dintre motivele pentru care turismul croat este mult mai dezvoltat decât în România, pe lângă numeroase alte aspecte care contribuie la o popularitate majoră a țării.
În schimb, în caz că te întrebi, în România nu există niciun restaurant cu stele Michelin, iar ăsta este un subiect care ar trebui să apară cât mai rapid pe agenda Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.
Nu de alta, dar în România există cel puțin un restaurant care ar merita o stea Michelin și care ar putea contribui astfel la o popularitate mai mare a țării în rândul turiștilor: restaurantul Kaiamo din București.