Școala independentă energetic din Ciugud
Primăria Ciugud va construi o școală gimnazială independentă energetic cu pereți cortină. Clădirea va avea în apropiere un parc și o bază sportivă cu terenuri de fotbal și tenis.
În 2019, Primăria Ciugud din județul Alba a inaugurat prima școală smart din mediul rural din România, cu scopul de a determina părinții să-și înscrie copiii aici în loc să facă zilnic naveta la școlile din Alba Iulia, situate la circa 10 kilometri distanță.
Școala smart se află într-o clărire construită în 1938 reabilitată de autoritățile locale și include numeroase tehnologii moderne gestionate cu un sistem inteligent de control al clădirii care în termeni de specialitate se numește Building Management System (BMS).
Pe baza a numeroși senzori, inclusiv senzori de prezență, de iluminare sau de ventilație, școala își controlează autonom sistemul de iluminare și temperatura ambientală în funcție de prezența elevilor în clasă, cantitatea de lumină naturală care pătrunde în clasă sau perioada zilei. În plus, elevii folosesc table interactive, diverse aplicații software educaționale, dar și căști de realitate virtuală pentru a învăța noțiuni în mod interactiv.
Încă de la inaugurare, autoritățile au intuit că, în timp, școala va deveni neîncăpătoare, motiv pentru care în 2020 au prezentat un proiect pentru o nouă școală construită de la zero. La patru ani distanță, autoritățile au semnat în august 2024 contractul de finanțare pentru construcție în valoare de 45,7 milioane de lei, din care 44,5 milioane de lei provin din PNRR, iar 1,2 milioane de lei din fonduri ale administrației locale.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești pe email analize despre piața imobiliară și tehnologii în construcții.
Cum va arăta noua școală din Ciugud
Noua școală gimnazială va fi construită în centrul comunei Ciugud, pe un teren cu o suprafață de 15 hectare. Una dintre principalele caracteristici ale clădirii este că va avea inclusiv pereți cortină, ceea ce aduce o serie de avantaje.
Din punct de vedere tehnic, pereții cortină pot reduce costurile cu energia electrică și încălzirea cu circa 30%. Pentru elevi, principalul avantaj este că acești pereți nu sunt integrați în structura de rezistență a clădirii, motiv pentru care pe timp de vară orele se vor putea desfășura în natură.
De asemenea, noua clădire va fi independentă din punct de vedere energetic, întrucât vor fi folosite tehnologii moderne pentru producția de energie electrică și sistemul de răcire și încălzire pentru clase, precum și pentru ventilația spațiilor interioare folosite de elevi și profesori.
În plus, clădirea a fost proiectată cu ajutorul unei echipe de experți coordonată de o persoană cu deficiențe de vedere, pentru ca aici să poată învăța inclusiv elevi cu dizabilități.
La interior, școala va include și numeroase zone de relaxare pentru elevi în timpul pauzelor, pentru perioadele anului în care aceștia nu pot ieși în curtea interioară a școlii, iar clădirea va fi înconjurată de un parc cu arbori autohtoni plantați de la zero.
Obținerea finanțării europene pentru acest proiect a venit cumva ca o surpriză inclusiv pentru autoritățile locale.
Proiectul școlii din Ciugud a fost unul dintre cele 270 de proiecte de școli depuse de autoritățile locale din regiunea de dezvoltare Centru, care include județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. În total, fondurile europene alocate regiunii Centru pentru școli au fost suficiente pentru aprobarea a numai 40 dintre cele 270 de proiecte. Cu alte cuvinte, doar 15% din numărul total de proiecte au primit finanțare.
În plus, au avut prioritate proiectele concepute în localități în care numărul potențial de elevi este în creștere, adică în special în localități situate în mediul urban, motiv pentru care școala din Ciugud a plecat cu un dezavantaj în competiția cu celelalte proiecte.
Am mizat pe singura șansă pe care am avut-o: am făcut un proiect impecabil și am reușit să obținem maximum din punctajul subiectiv, clasând proiectul pentru școala verde din Ciugud pe primul loc la nivelul Regiunii Centru în cadrul componentei de construcție.
Ovidiu Tuduruță, coordonator Ideas Funding Pack, un grup de experți care a contribuit la proiect.
În imediata apropiere a noii școli, autoritățile locale din Ciugud au dezvoltat și un proiect pentru o bază sportivă. Potrivit unor randări publicate încă din 2020, baza sportivă va include un teren de fotbal și trei terenuri de tenis, iar în jurul acestora va fi amenajată o pistă de alergare cu cinci culoare.
Pentru acest proiect, autoritățile așteaptă însă aprobarea finanțării din partea Companiei Naționale de Investiții (CNI), care gestionează proiectele de infrastructură sportivă din România.
Recomandări de articole despre Ciugud:
Reportaj în Ciugud despre infrastructura locală. (PressOne)
Interviu cu primarul din Ciugud despre viitoarea bază sportivă. (Euroactiv)
Detalii tehnice despre actuala șscoală smart din Ciugud. (Primăria Ciugud)
Pe lângă newsletterul Patru Pereți scriu și Patru Tribune, un newsletter cu reportaje și analize despre sport. Abonează-te la Patru Tribune și în curând primești în inbox un interviu cu Mihai Silvășan, antrenorul echipei U-BT Cluj-Napoca, despre noul sezon de baschet în EuroCup și Liga Națională de Baschet Masculin.