Sphere: cum a fost construită arena sferică din Las Vegas
Arena Sphere din Las Vegas este „învelită” într-un ecran de 54.000 de metri pătrați și găzduiește evenimente pentru 18.600 de spectatori pe un ecran de 15.000 de metri pătrați.
Unul dintre lucrurile care mi-au atras atenția când am văzut primele imagini cu circuitul de Formula 1 din Las Vegas cu ocazia cursei din toamna anului trecut a fost o construcție de formă sferică cu ecrane luminoase pe exterior.
E drept, nu prea aveam cum să ratez o sferă cu o înălțime de 112 metri și un diametru de 157 de metri care a devenit cea mai mare construcție sferică din lume: suprafața totală a sferei este de 81.300 de metri pătrați.
Ideea de la care a plecat dezvoltatorul proiectului a fost să construiască un spațiu dedicat evenimentelor de divertisment care să aibă ca punct central un amfiteatru care să ofere spectatorilor o experiență de entertainment. Implicit, asta a însemnat ca structura clădirii să fie de asemenea sferică, de unde și concluzia că Sphere este, de fapt, o sferă într-o sferă.
Am fost la meciul de baschet U-BT Cluj-Napoca - London Lions din sferturile de finală ale EuroCup. Citește reportajul pe care l-am scris din sala polivalentă BTarena pentru newsletterul sportiv Patru Tribune.
Structura sferei: un acoperiș de 13.000 de tone
Proiectul Sphere a fost conceput de compania de arhitectură Populous fondată în 2009, care are sedii în Statele Unite, Marea Britanie și Australia și s-a ocupat și de proiectul noului stadion al echipei britanice de fotbal Tottenham Hotspur.
Pentru startul construcției au fost excavați circa 83.000 de metri cubi de pământ și roci sedimentare tipice deșertului din Las Vegas până la o adâncime de circa 6 metri, iar cei 400 de muncitori angajați inițial au realizat structura de bază din oțel pentru primele patru dintre cele opt etaje ale sferei.
Din acest punct și-a intrat în rol vedeta proiectului: Demag CC-8800, adică una dintre cele mai mari macarale din lume, produsă de compania olandeză Mammoet. Macaraua a fost transportată pe componente pe Oceanul Atlantic din portul belgian Zeebrugge până în Port Hueneme din California, iar de acolo a fost nevoie de o flotă de 120 de camioane pentru transportul pe uscat până în Las Vegas.
Deloc surprinzător, macaraua cu o înălțime maximă de 180 de metri a fost montată cu ajutorul unei alte macarale, iar întregul proces a necesitat 18 zile.

După finalizarea structurii din oțel a urmat cea mai complexă parte a proiectului: montarea acoperișului cu o masă totală de 13.000 de tone, susținut de două grinzi din oțel cu o masă de 240 de tone fiecare. De asemenea, doar pentru acoperiș s-au folosit 4.600 de metri cubi de beton.
Structura a fost apoi finalizată prin montarea unui inel de compresie dintr-o singură bucată de 170 de tone. De altfel, aceasta a fost și cea mai grea componentă individuală montată în cadrul proiectului.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și descoperi periodic povești despre clădiri celebre din întreaga lume.
Exteriorul sferei: peste un milion de LED-uri
După acest pas, dezvoltatorii au apelat la expertiza companiei canadiene SACO pentru a „îmbrăca” structura de oțel în ecrane LED. SACO are experiență de 30 de ani în producția de lumini LED și este compania care a montat sistemul de LED-uri de pe Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume. Pentru Sphere, soluția tehnică a reprezentat o provocare tehnică și, în același timp, o premieră pentru o construcție sferică.
În total, pentru exteriorul sferei, SACO a utilizat 1,23 milioane de LED-uri de dimensiunea unui puc de hochei, fiecare LED fiind dotat cu 48 de diode. LED-urile sunt montate în jurul a 400 de panouri LED atașate de structura de oțel a sferei și sunt poziționate la distanță de aproape 23 de centimetri unul de altul. LED-urile ocupă o suprafață de aproape 54.000 de metri pătrați și oferă 256 de milioane de culori.
Dacă ajungi în zonă, este util să știi că imaginea optimă generată de cele 1,23 milioane de LED-uri o vei avea la o distanță de circa 300 de metri față de construcție.
Ecranul de pe exterior este folosit în principal pentru a promova diverse evenimente sau companii, însă ocazional a luat forma unei mingi de baschet, a unui glob sau a unui emoji galben care zâmbește.

Interiorul sferei: un ecran de 15.000 de metri pătrați
Interiorul sferei a fost realizat de biroul de arhitectură Icrave din New York și are în centrul atenției un amfiteatru cu o capacitate de 18.600 de spectatori dominat de un ecran cu o suprafață de aproape 15.000 de metri pătrați, rezoluție 16K și 170 de milioane de pixeli, ceea ce îl face cel mai mare ecran de înaltă definiție din lume.
Acesta folosește în total 189 de milioane de diode centrate la fiecare 9 milimetri, iar acestea comunică între ele prin intermediul a 64.000 de plăci cu circuite imprimate (Printed Circuit Boards - PCB) montate în carcase de aluminiu.
În mod ironic, o structură sferică nu reprezintă o soluție ideală pentru redarea sunetului din cauza distorisiunilor, motiv pentru care dezvoltatorii au apelat aici la producătorul german de electronice Holoplot.
Inginerii Holoplot au utilizat un sistem de sintetizare a câmpului de unde (Wave Field Synthesis - WFS), o tehnică de redare a sunetului spațial caracterizată de crearea unor medii acustice virtuale. Această tehnică produce câmpuri de unde artificiale sintetizate de difuzoare din unde elementare.
În total, Sphere are 164.000 de difuzoare, însă niciunul dintre acestea nu este vizibil de către spectatori, întrucât sunt integrate în spatele ecranului. În funcție de poziționarea lor în sală, difuzoarele răspund în diverse moduri la semnalul de intrare: unele au o mică întârziere, altele au un volum mai scăzut, iar unele au diverse efecte audio de anulare a zgomotului ambiental.
Iar dacă te întrebi cum este redat conținutul multimedia pe ecranul din interior și pe ecranul exterior, răspunsul vine de la Hitachi Vantara, o subsidiară a companiei japoneze Hitachi. Astfel, conținutul este stocat pe SSD-uri cu o capacitate totală de 4 PB (4.000 TB) și redat în format 4K cu 60 de cadre pe secundă la 400 GB/s cu o latență mai mică de 5 milisecunde.
Printre cei care au lucrat la sistemul de stocare al datelor pentru Sphere se numără și românul Octavian Tănase, Chief Product Officer la Hitachi Vantara.
Pe lângă experiența audio-vizuală, Sphere oferă și experiențe de tip 4D, întrucât scaunele sunt echipate cu actuatoare pentru activarea unor mișcări specifice ale scaunelor în funcție de conținutul video și audio livrat.
În total, costul construcției pentru Sphere a fost de circa 2,3 miliarde de dolari.
Poți să contribui la dezvoltarea newsletterului Patru Pereți cu o donație unică sau recurentă.
Ce poți vedea la Sphere și cât costă
Programul obișnuit de la Sphere include două componente:
Sphere Experience, o demonstrație de 60 de minute prin care te familiarizezi cu tehnologiile disponibile la Sphere: există diverse instalații de artă holografice, poți interacționa cu roboți și poți afla detalii despre diverse tehnologii.
Postcard from Earth, un film de 50 de minute filmat în rezoluție 18K. Acesta îți permite să experimentezi atât ecranul interior, cât și sistemul de sunet și scaunele cu funcții 4D.
Prețul unui bilet de acces începe de la 79 de dolari (circa 360 lei).
Miza principală este însă găzduirea de concerte. De altfel, la Sphere a cântat deja trupa rock U2, iar în această primăvară urmează concerte susținute de Phish și Dead & Company.
Cine deține Sphere
Sphere este deținută de Sphere Entertainment, care la rândul său este deținută de Madison Square Garden Sports (MSG Sports), o companie americană fondată în 2010 care gestionează echipe din diverse sporturi, cum ar fi New York Knicks în NBA sau New York Rangers în NHL.