Zornitza Family Estate: vacanță în mijlocul naturii
Am descoperit locul potrivit pentru o vacanță în natură: la Zornitza Family Estate găsești cazare, culturi agricole pe care le încerci la restaurant și locuri pentru petrecerea timpului în aer liber.
Orice drum cu mașina spre Grecia trece inevitabil prin Bulgaria. Vecinii noștri de la sud de Dunăre reprezintă practic o țară de tranzit spre vacanța de vară din Grecia, o țară pe care vrei să o traversezi cât mai repede, mai ales că drumurile nu sunt cele mai bune.
Totuși, îți recomand ca data viitoare când te gândești să faci traseul ăsta să iei în calcul un mic ocol foarte aproape de punctul de trecere al frontierei dintre Bulgaria și Grecia de la Kulata și să petreci măcar o noapte la Zornitza Family Estate.
Am descoperit acest loc în road tripul Cars and Roads Greece organizat de Autocritica și îți povestesc pe scurt motivele pentru care îți recomand să pui această destinație pe lista ta scurtă de opțiuni pentru vacanță.
Cum este cazarea la Zornitza Family Estate
În sens larg, poți să asociezi Zornitza Family Estate cu un domeniu unde vei simți că faci parte dintr-o comunitate, chiar dacă scopul tău principal este să te relaxezi în vacanță. Imediat cum intri pe porțile metalice de acces observi un complex care seamănă cu un mic sat bine organizat: poteci pietruite în urcare și în coborâre care duc către clădiri din piatră cu grinzi din lemn și cărămizi roșii. Mai exact, către cele șase vile și către hotelul boutique cu spații de cazare.
După formalitățile de check-in am ajuns nu într-o banală cameră de hotel, ci mai degrabă într-un apartament decorat cu mult lemn. Din holul larg am intrat într-o cameră spațioasă cu zonă de living, cu șemineu și numeroase surse de iluminare pe care le poți folosi cum vrei pentru a concepe astfel un cadru cât mai potrivit pentru gusturile tale.
Practic, poți să privești zona asta ca pe un spațiu de relaxare intim, pentru momentele în care vrei să ai parte de liniște. Și spun liniște pentru că, dacă vrei să asculți natura în toată splendoarea ei, poți ieși oricând pe șezlongurile de pe terasa generoasă a camerei. Practic, fiecare cameră în parte are propriul ei colț de natură.
Vrei și mai multă intimitate alături de prieteni? La circa 100 de metri de hotel găsești o casă privată pentru 6 persoane unde te poți relaxa fără să intri neapărat în contact cu celelalte persoane cazate în complex.
Circuitul bunătăților culinare
Ar fi însă păcat să vii aici doar pentru a te bucura de facilitățile oferite în cameră. Locul ăsta este potrivit mai degrabă pentru explorări în natură, ceea ce am făcut și noi în dimineața următoare în cadrul unui tur al întregului complex.
Probabil că piesa de rezistență a complexului este vița de vie care se întinde pe o suprafață de 5 hectare. Dezvoltată încă din 2011, plantația a oferit primele sticle de vin în 2014, iar cea mai mare parte a producției este dedicată vinului roșu.
Pe de altă parte, aici am văzut numeroase livezi de cireși, piersici, pruni, caiși sau smochini, dar și culturi bio de roșii, sparanghel, ardei iuți, anghinare, dovlecei sau salată verde. La fel de interesant este că tot aici se produce brânză. Brânză din lapte de vacă, brânză sărată din lapte de vacă sau brânză de oaie. Și brânză proaspată cu diverse ierburi aromatice, motiv pentru care este cunoscută pe plan local drept Balkan Mozzarella.
Dar asta nu este totul: tot aici găsești plantații de trufe care vor da primele roade în următorii 3-4 ani, dar și stupi de albine sau o crescătorie de găini.
Partea cea mai interesantă abia acum vine: toate aceste bunătăți pot fi încercate în diverse preparate la restaurantul aEstivum din cadrul complexului turistic.
Restaurantul este coordonat de chef Veselin Kalev, care de-a lungul carierei a lucrat la două restaurante cu stele Michelin, iar noi am avut parte aici de un tasting menu cu cinci preparate din care nu au lipsit rădăcinoasele, fructele de mare, carnea de miel preparată în două moduri complet diferite, mango sau ciocolata, plus o selecție de vinuri adaptate la specificul fiecărui preparat culinar. Evident, poți comanda și a la carte, iar meniul se schimbă în fiecare sezon.
Și mai e ceva: produse din „ograda” proprie precum ouă și brânză găsești în fiecare dimineață la Bistro 55, restaurantul care găzduiește micul dejun în cadrul complexului.
Cum îți petreci timpul în natură
Nu este însă vorba doar despre mâncare. Zornitza Family Estate este locul în care te poți bucura de natură în toate formele ei. De exemplu, dacă vrei să te menții în formă bună poți ieși la o sesiune de alergare pe un traseu cu o lungime de 10 kilometri. Uite și un pont: în plină vară, zona împădurită a traseului este cu până la 10 grade Celsius mai răcoroasă comparativ cu restul complexului, așa că este locul potrivit pentru a te bucura de natură fără să ai parte de canicula specifică anotimpului.
Alternativ, îți poți petrece timpul la un joc de golf cu prietenii pe un teren de golf cu 6 găuri unde sunt organizate și cursuri pentru începători din octombrie până în aprilie. Pentru moment nu există un teren de golf certificat pentru competiții, iar explicația este dată de amploarea investiției necesare.
În plus, dacă ajungi aici pentru a sărbători pe cineva ai opțiunea de a organiza un eveniment privat pe o insulă de pe un lac artificial care a fost creat de gazde cu câțiva ani în urmă.
Nu în ultimul rând, există soluții și pentru cazul în care vremea nu este prietenoasă cu plimbările în natură, pentru că în cadrul complexului ai piscină interioară cu lungimea de 20 de metri, piscină interioară cu apă sărată pentru detoxifiere, piscină cu jeturi de apă caldă, dar și saună. Și există și sală de fitness realizată în parteneriat cu una dintre rețelele populare de fitness din Bulgaria unde te poți antrena în voie chiar și în vacanță.
Alte articole despre Cars and Roads Greece:
Am scris pe Autocritica despre hotelurile la care ne-am cazat și despre cele mai bune restaurante la care am mâncat în Cars and Roads Greece. De asemenea, tot pe Autocritica am scris despre experiențele de care am avut parte în Halkidiki și cum ne-am simțit ca turiști în Salonic pentru o zi.
Patru Pereți este un newsletter despre piața imobiliară și tehnologii în construcții. Abonează-te și primești informații utile pe mail.
Interesant, poate fi atractiv, daca:
1) ar avea preturi orientative per sezon, durata etc;
2) ar contine link WWW direct la booking si recenzii;
3) ar contine poteci, activitati, experiente - altele decat mancat+lenevit+etc local :-)
Nu suntem audienta captiva reclame "influencer" Airbnb sau Booking, ci speram aci in articole tehnice constructie, arhitectura, instalatii energetice, legislative imobiliare-constructiv etc.
cu respect,
mircea