Aparatul de aer condiționat care funcționează 6 ore fără energie electrică
Patru Pereți #71 • Un start-up american finanțat de Bill Gates dezvoltă un aparat de aer condiționat cu o tehnologie care îi permite să funcționeze 6 ore fără energie electrică.
Salut și bine te-am găsit la o nouă ediție a newsletterului Patru Pereți. În această săptămână îți prezint o tehnologie care are potențialul de a îmbunătăți eficiența banalului aparat de aer condiționat, care funcționează și în prezent pe un principiu gândit în urmă cu mai bine de un secol.
Continuăm apoi cu o rubrică atipică, în care îți prezint câteva știri inedite despre modul în care diverse orașe din Europa încearcă să rezolve anumite probleme punctuale.
Patru Pereți este un newsletter săptămânal cu informații utile despre piața imobiliară și despre ce se întâmplă între patru pereți, de orice fel ar fi ei: locuințe, clădiri de birouri, hoteluri, stadioane, uzine sau mașini. Abonează-te la Patru Pereți și îl primești în inbox în fiecare miercuri.
Aparatul de aer condiționat cu “baterie”
Un studiu realizat anul trecut de institutul de cercetare Laboratorul Național pentru Energie Regenerabilă și compania de cercetare PARC din Statele Unite a arătat că aparatele de aer condiționat sunt responsabile pentru aproximativ 4% din cantitatea globală de emisii de dioxid de carbon. În acest caz, emisiile de dioxid de carbon provin din trei surse principale: producția și transportul aparatelor de aer condiționat, energia electrică utilizată pentru reducerea temperaturii din locuință și energia electrică utilizată pentru scăderea umidității. Aproape jumătate din emisii provin din procesul de producție, iar cealaltă jumătate din utilizarea propriu-zisă.
Pe termen lung, încălzirea globală va avea ca efect și o creștere a utilizării aparatelor de aer condiționat în sezonul cald. De exemplu, autorii studiului estimează că în anul 2050 locuitorii din Milano vor consuma cu 40% mai multă energie electrică decât în prezent pentru ca aparatele de aer condiționat să păstreze o temperatură optimă în locuințe. Dacă provine din surse poluante, energia electrică consumată de aerul condiționat are ca efect o creștere a cantității de dioxid de carbon din atmosferă.
Practic, este un cerc vicios: cu cât devine mai cald, cu atât folosim mai mult aerul condiționat, ceea ce conduce la creșterea emisiilor de dioxid de carbon și accelerarea încălzirii globale.
Aparatele de aer condiționat funcționează pe baza unui principiu asemănător cu frigiderele: acestea răcesc și scad umezeala prin utilizarea unui agent frigorific care are două proprietăți importante: temperatura de fierbere și temperatura de vaporizare sunt semnificativ mai mici decât temperatura mediului pe care vrei să-l răcești. Astfel, agentul frigorific trece printr-un vaporizator, preia o parte din căldura din cameră și o cedează în exterior prin intermediul unui condensator.
Ca o mica paranteză, agentul frigoric este cunoscut de toată lumea sub numele generic de freon. În realitate, Freon este denumirea comercială a agentului frigorific produs de producătorul american de substanțe chimice DuPont. E adidasul agenților frigorifici, cum ar veni. De altfel, tot oamenilor de la DuPont trebuie să le mulțumim pentru că au inventat ceea ce astăzi cunoaștem drept teflon, lycra, neopren sau nailon.
Tehnologie nouă pentru aerul condiționat
Dar să nu deviem de la subiectul principal. Tehnologia aparatului de aer condiționat nu s-a schimbat prea mult de la inventarea acestui dispozitiv de către inginerul american Willis Haviland Carrier în 1902. Start-up-ul american Blue Frontier susține însă că a descoperit o metodă prin care să reducă impactul aparatului de aer condiționat asupra mediului înconjurător și a consumului de energie electrică.
Pentru început, Blue Frontier dezvoltă această tehnologie pentru aparate de aer condiționat de mari dimensiuni, utilizate de regulă în uzine, centre comerciale sau clădiri de birouri.
Astfel, în loc de agent frigorific, Blue Frontier folosește pentru scăderea temperaturii și umidității ambientale un desicant lichid, adică o substanță chimică lichidă sărată stocată într-un recipient de plastic montant în interiorul aparatului de aer condiționat. Această substanță lichidă sărată are proprietatea de a absorbi umezeala.
Concentrația de sare din desicantul lichid este gestionată cu ajutorul unei pompe de căldură, iar aceasta folosește și un agent frigoric cu o compoziție diferită de cea a freonului clasic, însă într-o cantitate cu până la 80% mai mică decât în cazul unui aparat de aer condiționat conventinal.
Probabil te întrebi de ce este nevoie de o pompă de căldură, iar răspunsul are legătură cu potențialul inflamabil al agentului frigorific utilizat. Nu, nu este vorba despre Freon, ci de un agent frigorific cu o compoziție diferită.
Agentul frigorific nu ia în niciun moment contact cu aerul, iar asta ne oferă un avantaj esențial pentru a folosi agenți frigorifici care sunt relativ ușor inflamabili fără să punem în pericol siguranța oamenilor din clădire.
Daniel Betts, cofondator și CEO la Blue Frontier
Care sunt avantajele tehnologiei?
În practică, această tehnică permite reducerea consumului mediu de energie electrică cu peste 60% și cu peste 80% la ore de vârf comparativ cu un aparat de aer condiționat convențional. Între timp, emisiile de dioxid de carbon din timpul utilizării aparatului sunt reduse cu peste 85%.
Un alt avantaj al acestei tehnologii provine de la recipientul în care este stocat desicantul lichid în interiorul aparatului de aer condiționat. Astfel, acesta poate juca inclusiv un rol asemănător cu al unei baterii pentru un dispozitiv electronic, întrucât permite aparatului de aer condiționat să funcționeze aproximativ 6 ore fără să fie alimentat cu energie electrică. Acest avantaj poate fi fructificat, de exemplu, la orele de vârf ale zilelor călduroase, când consumul de energie electrică este foarte ridicat și poate produce căderi ale rețelei de energie electrică, sau atunci când producția de energie electrică din surse poluante este ridicată, pentru a limita și mai mult emisiile de dioxid de carbon.
Argumentul final în favoarea acestei tehnologii este că produsul finit arată identic cu un aparat de aer condiționat convențional, ceea ce înseamnă că utilizatorii nu trebuie să schimbe nimic în modul în care îl utilizează.
Trebuie să facem un produs care nu schimbă modul în care oamenii interacționează cu aparatul de aer condiționat. Pentru proprietarul clădirii și pentru instalator trebuie să fie vorba doar despre înlocuirea unui aparat de aer condiționat convențional cu al nostru.
Daniel Betts, cofondator și CEO la Blue Frontier
Uite și o prezentare de 3 minute a acestei tehnologii realizată de Daniel Betts în cadrul unui pitch pentru Pepperdine Graziadio Business School din Los Angeles:
Cum a apărut ideea?
Așa cum se întâmplă frecvent, ideea inițială de a dezvolta un astfel de produs a apărut accidental. Daniel Betts a folosit desicant lichid în cadrul unor experimente pentru a neutraliza sporii de antrax dintr-un mediu atmosferic controlat.
Pe baza datelor obținute în astfel de experimente, acesta și-a dat seama că un desicant lichid poate fi folosit pentru aparatele de aer condiționat. De altfel, efectul antiseptic al desicantului lichid are potențialul de a îmbunătăți inclusiv calitatea aerului din camera răcorită cu un aparat de aer condiționat care folosește această tehnologie.
Când vei putea cumpăra un astfel de aparat de aer condiționat?
Nu prea curând, pentru că mai este de lucru. În vara anului 2022, Blue Frontier a primit o finanțare de 20 de milioane de dolari pentru a continua munca la dezvoltarea unui aparat de aer condiționat cu o astfel de tehnologie. Cea mai mare parte a banilor provine de la fondul de investiții Breakthrough Energy Ventures, care a fost fondat de Bill Gates în 2015 și îi are printre membri pe Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Richard Branson sau Michael Bloomberg.
Așa cum spuneam, pentru început, Blue Frontier dezvoltă aparate de aer condiționat de mari dimensiuni pentru clădiri comerciale, iar testele cu versiuni preliminare sunt programate să înceapă în acest an. Primele aparate de aer condiționat cu această tehnologie vor apărea în clădirile comerciale în 2025, iar un produs similar pentru clădiri rezidențiale este așteptat în preajma anului 2027.
Prin urmare, mai avem ceva de așteptat, dar important este ca tehnologia să se dovedească eficientă. Și ceva îmi spune că oamenii ăia celebri menționați mai sus n-ar fi investit bani în povestea asta dacă n-ar fi existat șanse reale ca Blue Frontier să reușească.
Îți place newsletterul Patru Pereți? Hai să-ți spun un secret: cele mai bune texte le scriu în timp ce savurez un espresso de calitate într-o cafenea de specialitate. Cel mai simplu mod să te asiguri că newsletterul Patru Pereți ajunge și săptămâna viitoare la tine în inbox este să-mi cumperi un espresso. Costă doar 10 lei și tu alegi dacă vrei să-l cumperi o singură dată, o dată pe lună sau de mai multe ori pe lună.
Soluții urbane
Zilele acestea am citit numeroase știri interesante despre o serie de soluții gândite de autoritățile locale din mai multe orașe europene la diverse probleme punctuale, de la cum scapi de materialele de construcție după ce termini renovarea până la cum poți rezolva problema numărului scăzut de locuințe disponibile într-o capitală.
Așa că, în locul tradiționalei rubrici de știri săptămânale, m-am gândit să-ți povestesc pe scurt despre astfel de idei inedite, pentru că multe dintre ele ar putea fi aplicate și în orașele României. Dacă ți-ar plăcea să citești ocazional despre astfel de soluții urbane în newsletterul Patru Pereți există și un sondaj de opinie la final, să știu dacă prezintă interes pentru tine.
Uppsala, Suedia: materiale de construcții second-hand
Ce se întâmplă: Autoritățile din orașul suedez Uppsala au lansat un serviciu de vânzare de materiale de construcții second-hand. Astfel, locuitorii au posibilitatea de a transporta diverse materiale de construcții rămase în urma renovărilor sau demolărilor într-un container special poziționat în oraș. Ulterior, materialele pot fi cumpărate la prețuri accesibile de către orice persoană interesată să-și renoveze locuința.
De ce se întâmplă: Un astfel de serviciu are mai multe beneficii majore. De exemplu, în urma unei renovări, o familie poate renunța la anumite lucruri aflate încă în stare bună, dar pe care vrea să le înlocuiască, cum ar fi geamuri sau uși interioare. În plus, în urma unei renovări rămân de regulă numeroase materiale de construcție noi în exces care nu sunt folosite, cum ar fi plăci de gresie sau faianță. Astfel de produse pot fi utilizate de alte persoane, element care contribuie atât la reducerea costurilor de renovare, cât și la reducerea cantității de deșeuri.
Lisabona, Portugalia: primăria va cumpăra locuințe vechi neutilizate
Ce se întâmplă: Primăria Lisabonei intenționează să folosească bani primiți de la Uniunea Europeană pentru a cumpăra locuințe vechi care necesită renovări ample. Ulterior, primăria va închiria locuințele la prețuri accesibile pentru locuitori.
De ce se întâmplă: Lisabona se confruntă cu o penurie de locuințe pentru rezidenți, parțial din cauza faptului că numeroși proprietari preferă să închirieze locuințe pe termen scurt pentru turiști prin platforme precum Airbnb. Pe de altă parte, circa 15% dintre locuințele din Lisabona nu sunt locuite, iar una dintre explicații este că multe dintre aceste sunt vechi și în stare de degradare, iar proprietarii nu au fonduri să le renoveze. Prin soluția propusă, primăria speră să rezolve parțial problema locuințelor mai ieftin și mai rapid decât dacă ar folosi fondurile de la Uniunea Europeană pentru construcția de locuințe noi.
Burgas, Bulgaria: festival la malul mării pentru freelanceri
Ce se întâmplă: Orașul bulgar Burgas de la malul Mării Negre organizează în perioada 21-25 iunie Remotion Fest, un eveniment dedicat freelancerilor care pot lucra de oriunde. În cadrul festivalului, participanții vor avea spații de co-working pe plajă și în zone interioare cu conexiune rapidă la internet. În plus, există un bar, zone de brainstorming unde participanții pot interacționa cu alți freelanceri, facilități sportive pentru recreere și diverse workshopuri la Burgas Congress Centre din imediata apropiere a plajei.
De ce se întâmplă: Scopul principal al festivalului este ca orașul Burgas să atragă freelanceri care să muncească și, în același timp, să se relaxeze la mare în timpul sezonului estival. Cu alte cuvinte, este o metodă alternativă de a atrage turiști, cu avantajul că aceștia ar locui practic în Burgas câteva săptămâni sau luni, mai mult decât turiștii care vin doar pentru relaxare, timp în care ar genera venituri importante pentru administrația locală. Ideea festivalului vine în contextul în care numărul freelancerilor care doresc să experimenteze astfel de concepte de muncă de tip Work From Anywhere este în creștere puternică în Europa.
Ma bucur sa vad ca sunt promovate solutiile care ajuta la rezolvarea problemei incalzirii globale.