3 Comments
Jul 12, 2023Liked by Daniel Popescu

Salutare tuturor. Cred ca este prima data cand comentez la un articol online, pentru ca de fel nu imi place sa imi dau cu parerea decat atunci cand am argumente foarte solide. Si aici este cazul. Nu fac ''reclama'' in vreun fel la apartamentele de la demisol. Dar am locuit 10 ani intr-unul si vreau cumva sa incerc sa desfiintez o parte din stigmele asociate ( parte din ele fiind si in acest articol ). Apartament 2 camere, demisol ca la carte ( jumatate de perete in pamant, jumatate afara ), decomandat, 54 mp utili, bucatarie inchisa, baie cu geam ( detaliu important, mai ales la demisol ), curte pe toata suprafata aparamentului ( alt detaliu important ), constructie 2012, intr-o zona de case si blocuri noi, linistita, in Bucurestii Noi. Mentionez ca am vazut de cand era in constructie blocul, la rosu, si ce s-a pus in pereti, cat de groase sunt izolatia termica si hidroizolatia, lucruri care m-au ajutat sa iau decizia sa il cumpar, de altfel.

1. Avand aproape toate geamurile catre curtea proprie nu am avut probleme gen sa vad la ce vecin ii mai curge uleiul din masina sau sa vad picioarele perindandu-se prin fata geamului meu. Deci atata timp cat mi-am facut curat in curte, a fost curat si in casa. Si liniste :). Livingul avea geamurile catre curtea unui alt apartament, dar din start dezvoltatorul mi-a pus geamuri translucide si a fost ok.

2. Lumina da, nu era din belsug. Pe mine, personal, nu m-a deranjat. cam 2-3 ore pe zi batea soarele pe curte si mi-am pus niste oglinzi autocolante pe pervazul interior al geamurilor ( fiind demisol, pervazurile sunt mai late ), lucru care pentru mine cel putin lumina destul camerele. Totusi, daca voiam mai multa lumina si vitamina D3, ieseam in curte.

3. Vara este racoare. Exact asa cum s-a mentionat in articol. E ok ca e racoare uscata, nu se face sau nu intra zapuseala, si efectiv nevoia de AC este eliminata. Dar nu sunt de acord cu afirmatia ca iarna ar fi mai frig. Din contra. Se incalzea instant si baltea caldura ( daca nu deschideam toate geamurile, evident ). Un pic nasol, in sensul de mai rece, in special podeaua, era primavara si toamna. Cand afara era deja caldut, demisolul era inca racoros, si era nevoie de centrala ( incalzirea era cu centrala proprie prin calorifere, nu prin pardoseala ). Cu toate acestea, facturile la gaze nu au fost niciodata deocheate, pentru ca avand izolatie buna, baltea mult si bine caldura.

4. Constient ca eram totusi la demisol, am avut mereu un higrometru si un dezumidificator + purificator de aer profesional ( btw, recomand Meaco 20L. e ce trebuie ) cu mine in casa. Nu am avut umiditate mai mare de 60%. Si asta cand se mai gatea prin casa. Cand mi-era lene sa ies sa intind in curte rufele, puneam dezumidicatorul sa le usuce in baie sau in hol si tot nu s-a facut umezeala in casa.

5. Scurgerile pot if problematice. Daca nu sunt bine facute, apartamentele de la demisol sunt primele care sunt afectate. Concret, in 2016 au fost niste ploi nasoale in vara si cum nu a facut fata canalizarea, a refulat. Dar nu scurgerile din casa. Cele din strada, si au intrat in garaj ( perete in perete cu apartamentul meu ), apoi pe casa scarii si apoi pe sub usa si la mine in apartament. Dar il aveam asigurat si mi-a dat compania suficienti bani ca si despagubire de am schimbat tot parchetul si am si zugravit tot apartamentul ( de zugravit nu era nevoie, dar pe alocuri parchetul care nu era prea soios, de altfel, se umflase ). Btw, recomand parchet din PVC pentru demisol. Preventiv. De atunci nu a mai fost nici o problema ( s-au pus niste clapete unidirectionale pe scurgeri, s-au largit niste orificii prin canalizare, etc )

6. Mucegai nu am avut si nici infiltratii problematice. In schimb, ca peste tot prin Bucuresti, sunt gandaci de bucatarie care ies noaptea la plimbare, si curtea devenea autostrada pentru ei. Mai dadeam eu cu diverse, dar tot reveneau. In casa nu am avut, pentru ca toate aveau plasa ( inclusiv orificiile de la hota si de la centrala ).

7. Baia cu geam, neaparat. Si bucatarie inchisa. Chiar si asa, mai ales in sezonul cald, mirosurile mai baltesc.

Acesta a fost reviewul meu sincer dupa 10 ani la demisol. Anul trecut ne-am mutat la casa si l-am inchiriat. Chiriasul e foarte fericit pentru ca facturile sunt in general mici + si-a amenajat curtea cu hamacuri, luminite, pavilion, flori si alte nebunii + are pisica si da, e foarte fericita ca iese afara cand ii pofteste inima.

Una peste alta, cred ca daca cineva are oportunitatea sa vada ce si cum se construieste sau are incredere ca dezvoltatorul a facut cum trebuie blocul/vila, demisolul este o optiune buna. Din punctul meu de vedere, in linii mari, daca nu suferi de lumina si de nevoia sa te uiti pe geam si sa vezi alte blocuri, copaci, etc, e exact la fel ca orice alt apartament. Iar curtea este priceless. Pentru restul, exista mastercard. :)

Expand full comment
author

Salut. Mulțumesc pentru review-ul detaliat despre experiența ta într-o locuință la demisol, sunt sigur că va fi de mare ajutor pentru cititorii care se gândesc la o astfel de variantă.

Cum spui și tu, cred că este esențial să știi cum a fost construit blocul pentru a achiziționa o locuință la demisol, altfel poate fi mai degrabă o loterie din cauza potențialelor dezavantaje. Și din păcate multe blocuri se construiesc fără respectarea tuturor regulilor, fie ele constructive sau de bun-simț.

Expand full comment

In plus, daca ai pisica aceasta va iubi apartamentul tau de la demisol si te va felicita in fiecare zi pentru alegere. 🙂

Expand full comment