Patru Pereți #42: Clădirea suspendată - sediul BMW din Munchen
Sediul BMW din Munchen a fost dezvoltat acum 50 de ani sub forma a patru cilindri verticali suspendați. Aceștia au fost construiți la sol și ridicați la 100 de metri înălțime cu un sistem hidraulic.
Salut și bine te-am găsit la o nouă ediție a newsletter-ului Patru Pereți. În ediția din această săptămână îți spun povestea uneia dintre cele mai cunoscute clădiri din Munchen, considerată un exemplu de arhitectură modernă, în ciuda faptului că a fost finalizată în 1972.
Continui apoi cu un exemplu elocvent despre modul în care știe Croația să facă turism: prin intermediul unei croaziere în care turiștii ajung în locurile în care a fost filmat serialul Game of Thrones și care culminează cu urcarea pe celebrul Tron de Fier.
Urmează apoi rubrica tradițională de știri cu noutăți despre vânzările de locuințe din primele 7 luni ale anului și prețurile actuale la chirii. În final îți povestesc de ce mă duc în weekend la Sibiu și ce evenimente sportive majore vor avea loc în perioada următoare.
Patru Pereți este un newsletter săptămânal cu informații utile despre ce se întâmplă între patru pereți, de orice fel ar fi ei: locuințe, clădiri de birouri, hoteluri, stadioane sau mașini. Patru Pereți apare în fiecare miercuri și ajunge în inbox-ul tău cu un click pe butonul de mai jos:
Povestea sediului central BMW din Munchen
Sunt destul de sigur că nu ai auzit de arhitectul austriac Karl Schwanzer. Născut la Viena în 1918, Schwanzer a obținut doctoratul în arhitectură la TU Wien (Universitatea de Tehnologie din Viena) și, începând din 1962, și-a pus amprenta pe numeroase clădiri atât din capitala Austriei, cât și din îndepărtatul Montreal.
În 1968 s-a implicat într-un proiect de reconfigurare urbană a centrului Vienei, însă în același an a conceput planurile arhitecturale care au stat la baza uneia dintre construcțiile emblematice din Munchen: sediul administrativ al constructorului auto BMW.
Spre deosebire de clădirile actuale de birouri din sticlă și oțel care în cele mai multe cazuri sunt banale și nu transmit niciun fel de mesaj, BMW și-a dorit ca sediul său central să reprezinte cu adevărat un simbol din punct de vedere arhitectural. Un simbol legat, inevitabil, de industria auto.
Tocmai de aceea, când a lansat în 1968 concursul de arhitectură pentru proiectul noii sale clădiri administrative, consiliul de administrație al BMW a ales proiectul inedit realizat de Schwanzer. Acesta și-a convins cu ușurință viitorii angajatori, mai ales că a prezentat o machetă la scara 1:1 a unei podele în formă de trifoi, pentru a-și demonstra astfel abilitățile.
Patru cilindri suspendați
Schwanzer a gândit proiectul noului sediu BMW astfel încât clădirea să aibă forma unui motor cu combustie internă cu 4 cilindri. Practic, clădirea este formată din 4 cilindri apropiați unul de celălalt.
Partea interesantă vine însă abia acum: cei 4 cilindri verticali nu sunt poziționați pe sol. Astfel, construcția nu a fost ridicată de la primul până la ultimul etaj, ci invers: etajele superioare au fost construite la sol și apoi ridicate prin intermediul unui sistem hidraulic pe un așa-numit “puț al turnului” realizat din beton armat. Cei patru cilindri au rămas astfel suspendați de un turn central de sprijin produs din oțel și realizat în formă de cruce. Procesul a continuat până la construirea celor mai apropiate etaje de sol.
Nu doar forma clădirii este însă specială, ci și elementele de fațadă. În total, sediul administrativ BMW are peste 3.000 de elemente de fațadă care au fost realizate pentru prima oară în Europa pe baza unei rețete japoneze de turnare a aluminiului.
“În design, au fost alese forme clar lizibile, care transmit precizia, perfecţiunea tehnică şi frumuseţea formei ca expresie şi asociere cu imaginea unei fabrici de automobile”, spunea Schwanzer.
În total, clădirea are 22 de etaje, dintre care 18 etaje pentru birouri, în timp ce două etaje sunt la subsol. Înălțimea totală este de 101 metri, în timp ce diametrul ajunge la 52.3 metri. La proiect au lucrat aproximativ 500 de muncitori și 200 de arhitecți și ingineri, iar construcția a fost finalizată în 26 de luni, în anul 1972, la timp pentru Jocurile Olimpice de Vară de la Berlin. De care probabil ai auzit pentru că au rămas în istorie pentru așa-numitul Masacru de la Munchen, când 8 palestinieni au luat ostatici 9 membri ai echipei olimpice a Israelului.
Muzeul BMW sau “bolul de salată”
Lângă sediul administrativ al clădirii a fost finalizat, tot în 1972, și Muzeul BMW. Deloc surprinzător, și acesta l-a avut ca arhitect pe Karl Schwanzer, care și-a pus amprenta printr-un design circular. La bază, clădirea are un diametru de 20 de metri, în timp ce acoperișul plat are un diametru de circa 40 de metri. Prin prisma acestui aspect, muzeul a primit porecla “bolul de salată”.
Intrarea în muzeu se face printr-o scară spiralată, iar muzeul este practic împărțit în 4 expoziții sub forma unor “insule”.
Dacă te-ai hotărât să fii arhitect, trebuie să ai curajul să vrei să împlineşti viziuni. Arhitectura este o artă a comunicării, un mijloc de comunicare de-a lungul secolelor. Perseverenţa este creativă. Acurateţea, punctualitatea, continuitatea şi modestia sunt cei mai buni parteneri. A crea nu este o corvoadă agonizantă, ci un mijloc de bucurie. A lucra cu bucurie face viaţa plină de sens.
Karl Schwanzer, arhitectul sediului administrativ BMW și al muzeului BMW
Dacă te-am făcut curios, Muzeul BMW este deschis de marți până duminică, iar un bilet costă 10 euro și îți permite o vizită de 5 ore. Practic, un obiectiv turistic de neratat dacă ajungi în Munchen.
Croazieră în Croația pentru fanii Game of Thrones
Dacă ești unul dintre fanii serialului Game of Trones, probabil știi că filmările au avut loc preponderent în Irlanda de Nord, însă pentru anumite scene au fost alese locuri speciale din Islanda, Croația și Spania. Și mai știi probabil că turismul din localitatea croată Dubrovnik a crescut exponențial de atunci.
Dacă ți-ar plăcea să ajungi în Dubrovnik pentru a înțelege mai bine universul în care a fost creat Game of Thrones, o companie de croaziere are o propunere spectaculoasă. Sail Croatia a inventat croaziera Game of Thrones, în cadrul căreia turiștii nu doar că vor vizita Dubrovnik, dar vor avea parte și de câteva experiențe inedite.
Croaziera are ca punct de plecare portul Split, al doilea cel mai mare oraș din Croația, iar turiștii vor ajunge într-un nou port în fiecare dintre cele 7 zile ale călătoriei: Makarska, Korcula, Dubrovnik, Mljet, Hvar, Stari Grad și înapoi în Split.
De altfel, inclusiv Split este un loc cu o puternică influență în Game of Thrones: la Palatul Dioclețian din localitate au fost filmate mai multe scene, inclusiv cele cu temnița în care Daenerys își adăpostea dragonii.
Dubrovnik este însă fără îndoială principalul punct de atracție al crozierei, mai ales că aici au fost filmate câteva scene din celebrul King's Landing - restul au fost realizate intr-un studio. La Dubrovnik, turiștii vor avea parte de un tur ghidat pentru a vizita o serie de locuri care apar în serial, printre care Red Keep, Blackwater Bay sau Walk of Shame. Urmează apoi o scurtă călătorie cu feribotul până pe insula Lokrum, unde au fost filmate scenele din orașul Qarth.
Punctul de atracție al zilei va fi însă probabil reprezentat de posibilitatea de a lua loc în celebrul Tron de Fier, care a fost dăruit orașului Dubrovnik la finalul filmărilor. În fine, în ultima zi, la revenirea în Split, turiștii vor vizita Muzeul Game of Thrones și apoi Fortăreața Klis, unde au fost filmate scene din orașul Meereen, inclusiv cele în care Daenerys îi eliberează pe sclavi.
Croaziera Games of Thrones va avea loc în perioada 20-26 august, iar acest interval nu a fost ales întâmplător, întrucât în 21 august va avea loc premiera prequel-ului House of the Dragon, noul serial produs de HBO Max inspirat din universul Games of Thrones. Turiștii vor avea astfel ocazia să urmărească primul episod al noului serial chiar la bordul vasului de croazieră.
Practic, dacă ești fan Game of Thrones, nu ți-ai făcut încă planuri de vacanță și ai la dispoziție cel puțin 1.129 de euro, croaziera Game of Thrones poate fi soluția ideală pentru tine. Bine, va trebui să mai aloci câteva sute de euro pentru zborul direct București - Split cu Croatia Airlines sau să te încumeți la un drum de circa 15 ore cu mașina. Dacă nu, e în regulă, pune aventura asta pe lista de experiențe pe care trebuie să le încerci cândva, în viitor.
Știrile săptămânii
1. Prețurile medii solicitate de proprietarii de locuințe pentru închiriere au crescut în toate marile orașe ale României în intervalul aprilie-iunie 2022 comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Cluj-Napoca (+17%), Constanța (13%) și Sibiu (11.5%). În cazul garsonierelor de închiriat, Cluj-Napoca rămâne în continuare cel mai scump oraș din România, cu o medie de 300 de euro, urmat de București cu 280 de euro și de Iași și Brașov cu 250 de euro. Cele mai ieftine chirii sunt în Oradea, unde prețul mediu este de 160 de euro. (Imobiliare)
2. Unii dezvoltatori imobiliari profită de o lege apărută în anul 2020 pentru a construi blocuri rezidențiale cu înălțimi mai mari decât cele permisă prin autorizația de construire. Practic, acești dezvoltatori obțin o autorizație de construire, încep construcția unui bloc rezidențial cu mai multe etaje decât este menționat în autorizație, iar apoi solicită autorităților locale “intrarea în legalitate”.
Europa Liberă România prezintă însă și cazuri complet ilegale în domeniu, prin care unele blocuri au fost ridicate fără niciun fel de autorizație de construire, iar la final dezvoltatorul a primit o așa-numită notă de recepție, un document care atestă doar existența fizică a unui imobil pe terenul respectiv.
Ulterior, pe baza “bunăvoinței” unor funcționari publici, dezvoltatorii respectivi au început intabularea și vânzarea efectivă a locuințelor. Strategia este eficientă întrucât, după intrarea blocurilor în circuitul civil, acestea nu pot fi demolate, în ciuda faptului că imobilul nu a avut niciodată autorizație de construire. (Europa Liberă România)
Pentru a evita astfel de situații când cumperi o locuință îți recomand să citești analiza “Cum verifici un dezvoltator imobiliar” dintr-o ediție anterioară a newsletter-ului Patru Pereți.
3. În România s-au vândut 398.383 de locuințe în primele 7 luni ale anului, în creștere cu 5% comparativ cu perioada similară a anului trecut, când s-au vândut 379.223 de locuințe, potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și analizate de Patru Pereți. Este important de menționat că, în cazul unora dintre locuințelor noi, vânzările înregistrate în acte, de exemplu, în iulie 2022 au la bază antecontracte semnate inițial în urmă cu un an sau doi, când s-a plătit avansul. Prin urmare, aceste cifre nu reflectă neapărat vânzările reale înregistrate în această perioadă.
Din acest punct de vedere, un indicator poate mai realist pentru piața imobiliară este numărul de credite ipotecare, întrucât acestea sunt oferite de bănci pentru achiziția imediată a locuințelor. Datele ANCPI arată că numărul de credite ipotecare acordate de bănci în primele 7 luni ale anului a fost de 160.636, în scădere cu 7% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Practic, aceste cifre sugerează că vânzările reale de locuințe prin credite bancare se află deja în scădere, pe fondul creșterii puternice a inflației și în perspectiva creșterii puternice a indicatorului IRCC, care stă la baza dobânzilor pentru creditele ipotecare obținute în prezent. (ANCPI)
4. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a susținut marți o conferință de presă în care a acuzat băncile că au “sărit calul cu ROBOR-ul”, “poate” din cauza “condițiilor de lichiditate” impuse băncilor de către BNR. (Hotnews)
Isărescu se referă la faptul că indicele ROBOR la 3 luni a depășit deja pragul de 8%, deși în mod normal ar trebui să aibă o valoare apropiată de rata dobânzii de politică monetară, care a fost majorată recent de BNR la 5.5%. Indicele ROBOR este calculat zilnic de BNR ca medie aritmetică a dobânzilor la care sunt dispuse să se împrumute între ele cele mai importante 10 bănci din România, prin eliminarea din calcul a celei mai mari și, respectiv, celei mai mic valori.
În plus, Isărescu a afirmat că este posibil ca inflația anuală care va fi anunțată în august să fie ușor mai ridicată decât cea din iulie (15.05%). Totuși, BNR anticipează o inflație în scădere ușoară la sfârșitul acestui an (13.9%), de 7.5% în 2023 și de 2.3% în 2024.
Nu în ultimul rând, Isărescu a declarat că “în România nu sunt multe ancore în care publicul să aibă încredere. Asta ne mai lipsea: să scăpăm de sub control cursul valutar!”. Practic, Isărescu sugerează că BNR va continua politica prin care va menține cursul leu-euro la un nivel stabil. Cursul mediu lunar este de circa 4.94 lei pentru un euro începând din septembrie 2021.
Recomandări de evenimente sportive
Transylvania Classic are loc la Sibiu în perioada 11-13 august: este o competiție de motorsport dedicată vehiculelor istorice și mașinilor electrice în cadrul căreia concurenții se întrec pe un traseu de circa 400 de kilometri pe cele mai spectaculoase drumuri din județul Sibiu, inclusiv pe Transfăgărășan. Voi fi acolo în galerie pentru a-i încuraja pe Mircea Meșter și Cornel Șocariciu, prietenii de la Autocritica ce concurează la categoria mașinilor electrice cu un Hyundai Ioniq 5. Ulterior, voi scrie despre această experiență pe Autocritica și Patru Pereți.
Campionatele Europene de Înot au loc la Roma în perioada 11-21 august: după memorabila experiența trăită la Otopeni, vom avea din nou ocazia să-i urmărim pe David Popovici și colegii și colegele sale din echipa națională a României în cadrul Campinatelor Europene de Seniori, care au loc la Roma, într-un bazin în aer liber.
Lotul complet al României este disponibil aici, programul complet al campionatului este disponibil aici, iar dacă nu ai răbdare să dai click-uri îți prezint aici programul finalelor la care va concura Popovici (după ce trece de calificări și semifinale, desigur):
finala probei de 100 de metri liber: sâmbătă, 13 august, ora 19:22
finala probei de ștafetă de 4x100 de metri liber: duminică, 14 august, ora 20:15
finala probei de 200 de metri liber: luni, 15 august, ora 19:06
finala probei de 400 de metri liber: miercuri, 17 august, ora 19:53
Postul național de televiziune TVR a programat transmisiuni de la Roma în fiecare zi a competiției în intervalul 19:00 - 20:00, astfel că, cel puțin teoretic, toate (eventualele) finale ale lui Popovici ar urma să fie transmise în direct.
Dacă vrei să înțelegi mai bine “fenomenul” David Popovici, citește reportajul pe care l-am scris in luna iulie de la Campionatele Europene de Juniori de la Otopeni:
Biletele pentru turneul de tenis Transylvania Open au fost puse în vânzare: programat în perioada 8-16 octombrie la Cluj-Napoca, turneul de tenis de categorie WTA 250 va alinia la start numeroase jucătoare din România. Prețurile biletelor pentru meciurile de pe tabloul principal încep de la 95 lei în primele două tururi și de la 275 lei pentru ziua finalei. Un abonament pentru întreaga competiție costă minim 750 lei. Iar dacă vrei să înțelegi la ce spectacol te poți aștepta de la organizatorii competiției, poți să citești asta:
Recomandări de articole:
Secetă, tractoare și TikTok în Botoșani - Oana Filip a documentat pentru Decât o Revistă povestea unei școli din Botoșani care pregătește viitori mecanici agricoli. Viitori tractoriști care se confruntă cu seceta și care își povestesc aventurile pe TikTok.
Halo - am scris pe Autocritica despre halo, un dispozitiv de siguranță care protejează capul piloților din Formula 1 și care și-a dovedit eficiența în mai multe accidente grave din ultimii ani.