Captatoare de vânt - tehnologie eficientă pentru a răcori clădirile
Patru Pereți #87 • O tehnologie inventată în urmă cu peste 3.000 de ani în Egipt și Iran este adaptată acum pentru a răcori clădirile în timpul valurilor de cadură: captatoarele de vânt.
Bună dimineața la cod roșu de caniculă. Dacă din diverse motive nu poți să folosești aerul condiționat în perioada asta, subiectul pe care ți l-am pregătit pentru astăzi ar trebui să te răcorească un pic.
Cea mai banală metodă care există în prezent pentru a răci o locuință pe parcursul verii este aparatul de aer condiționat. Inventat în 1902 de inginerul american Willis Haviland Carrier, acest dispozitiv crește consumul de energie electrică și, implicit, valoarea facturii pe care o plătești lunar sau, dacă ești client Hidroelectrica, o dată la câteva luni bune.
Cu mai bine de 3.000 de ani în urmă, cu mult înainte ca energia electrică să fie descoperită, locuitorii din Egipt și Iran au folosit însă o inovație pe cât de simplă, pe atât de eficientă, pentru a răci locuințele: au utilizat forța vântului pentru un sistem de răcire pasivă.
Scurt istoric al captatoarelor de vânt
Oamenii vremii au plecat de la două noțiuni elementare. În primul rând, simpla mișcare a aerului are un efect de răcorire, așa cum observi și tu de fiecare dată când adie vântul. În al doilea rând, aerul cald are tendința de a se ridica, în timp ce aerul rece rămâne mai aproape de sol. De la aceste două observații, arhitecții egipteni și iranieni au conceput captatoarele de vânt: o structură montată pe acoperișul unei clădiri care poate fi asemănată cu un fel de turn de control prin care poate pătrunde aerul.
Atunci când bate vântul, captatorul absoarbe aerul în interiorul unui turn și îl direcționează în partea de jos, iar praful și orice alte particule se depun la baza turnului. Ulterior, aerul circulă în interiorul turnului după regula deja amintită, impulsionat și de presiunea din interiorul clădirii: aerul mai cald se ridică și este “expulzat” printr-un alt turn, în timp ce aerul mai rece este direcționat în jos, spre etajele inferioare ale clădirii.
Sistemul este mai eficient pe timp de noapte, atunci când aerul care pătrunde în sistemul de captare are o temperatură mai scăzută decât în timpul zilei și permite eliberarea mai rapidă a aerului cald existent deja în clădire.
În cazul în care aerul este foarte uscat, o soluție îmbunătățită este existența unui rezervor cu apă la baza turnului, întrucât aerul cald care pătrunde din exterior începe să evapore apa din rezervor și amplifică efectul de răcire.
Captatoarele de vânt au fost utilizate de-a lungul istoriei într-o largă varietate de forme geometrice, care au depins în mare măsură de poziționarea geografică a clădirii, de direcția din care bate de obicei vântul și de înălțimea clădirii.
Practic, captatorul de vânt a oferit o soluție eficientă pentru răcirea unei clădiri cu costuri mai degrabă minime și cu cheltuieli de întreținere reduse. Totuși, pe măsură ce tehnologiile au avansat, s-a renunțat treptat la această soluție în special din cauza faptului că modul de construcție a atras nu numai vântul, ci și o serie de dăunători în interiorul locuinței, pe lângă necesitatea de a strânge mereu praful rezultat.
De ce revin captatoarele de vânt
Pe scurt, pentru că nu consumă energie electrică și nu au emisii de dioxid de carbon. Cele mai recente studii arată că aparatele de aer condiționat sunt responsabile pentru aproximativ 4% din cantitatea globală de emisii de dioxid de carbon, iar încălzirea globală va genera în cazul marilor orașe o creștere cu 40% a consumului de energie electrică pentru păstrarea unei temperaturi optime.
În prezent, cele mai interesante proiecte de revitalizare a captatoarelor de vânt au loc în Marea Britanie. Printre altele, compania Monodraugh se ocupă cu instalarea de captatoare de vânt pe clădiri ale adminstratiei publice locale.
Un exemplu este spitalul Royal Chelsea din Londra, pe acoperișul căruia au fost montate trei turnuri care captează vântul și care au fost construite astfel încât să aibă o arhitectură foarte apropiată de cea a clădirii.
Un alt exemplu este Kidderminster College, acolo unde compania a optat pentru captatoare de vânt cu forma circulară și un diametru de 100 de centimetri pentru a răci sălile de clasă de la ultimul etaj.
În mare parte, principiul de utilizare este același: aerul cald este captat și trimis spre partea inferioară a turnului la un unghi de 90 de grade. Acolo, aerul cald este expulzat în exterior, în timp ce aerul mai rece este direcționat spre sălile de clasă.
Spre deosebire de soluțiile adoptată în trecut de egipteni sau iranieni, acest sistem folosește însă și o serie de mici amortizoare care funcționează pe bază de energie electrică. De asemenea, forma captatoarelor de vânt este mult diferită: cele moderne sunt mai puțin înalte și au orificii mai mici prin care captează aerul comparativ cu cele folosite cu mii de ani în urmă.
Unde sunt utile captatoarele de vânt
Acolo unde bate vântul mai tare, logic. De fapt, ăsta este și motivul pentru care cele mai multe proiecte din prezent se afla în Marea Britanie.
Datele prelucrate de Global Wind Atlas arată că viteza medie a vântului în Marea Britanie variază în general între 5 și 7 metri pe secundă. În schimb, pe teritoriul României, viteza medie a vântului este în general de 3-4 metri pe secundă, iar cele mai mari valori, de circa 5 metri pe secundă, sunt înregistrate în special în Dobrogea. Lucru pe care probabil îl știi sau îl intuiești datorită numeroaselor parcuri eoliene din această regiune.
Datele sunt valabile la o înălțime de 50 metri de sol. Mai aproape de sol, viteza medie a vântului este și mai scăzută. Cu alte cuvinte, un astfel de sistem de captare a vântului este mai eficient într-o clădire înaltă, însă pe de altă parte cu cât clădirea este mai înaltă, cu atât cantitatea de aer rece rezultată în urma circulației aerului este mai mică dacă o raportăm la suprafața totală a clădirii.
Pe baza acestor date bănuiesc că România nu este tocmai o destinație ideală pentru captatoare de vânt, așa că este puțin probabil să le vezi pe vreo clădire din țara noastră în viitorul apropiat.
Pe lângă reinventarea captatoarelor de vânt, comunitatea științifică lucrează și la alte soluții pentru eficientizarea sistemelor de răcire. De exemplu, un start-up american finanțat de Bill Gates dezvoltă un aparat de aer condiționat cu o tehnologie care îi permite să funcționeze 6 ore fără energie electrică. Am scris pe larg despre asta într-un newsletter anterior:
Piața imobiliară din România
O dată pe lună scriu în newsletterul Patru Pereți o radiografie a pieței imobiliare din România, cu informații utile care te ajută să înțelegi mai bine evoluția acestui domeniu și să iei decizia potrivită în cazul în care analizezi opțiunea unei tranzacții imobiliare.
Această secțiune este prezentată de Storia.ro și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România.
În această secțiune îți prezint pe scurt modul în care au evoluat tranzacțiile imobiliare și creditele ipotecare pe baza datelor furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și Institutul Național de Statistică, dar și interesul real al clienților pentru cumpărarea și închirierea de locuințe pe care datelor statistice ale platformelor Storia.ro și OLX Imobiliare. În plus, în această secțiune găsești și informații despre cele mai noi proiecte rezidențiale care vor fi construite în România. Analizele complete includ date pentru fiecare județ în parte și grafice sugestive și sunt disponibile pe Storia.ro, la link-urile de mai jos:
Analiza pieței imobiliare în iunie 2023 pe baza datelor publice: vânzările de locuințe au scăzut cu 31% la nivel național în perioada ianuarie - iunie 2023 comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Piața imobiliară din București a scăzut cu 27%, în timp ce surpriza vine de la Brașov, cu o scădere de numai 11%.
Analiza pieței imobiliare în iunie 2023 pe baza datelor Storia.ro și OLX Imobiliare: numărul persoanelor care au contactat proprietarii de locuințe de pe platformele Storia.ro și OLX Imobiliare cu scopul de a cumpăra o locuință a scăzut cu 22% în ianuarie - iunie 2023 comparativ cu ianuarie - iunie 2022, în timp ce numărul de contactări pentru închirierea de locuințe a crescut cu 8%. Practic, o parte dintre persoanele care intenționau să cumpere locuințe se orientează acum spre chirie, în special ca urmare a creșterii ratelor la creditele ipotecare.
Noutăți legislative pe piața imobiliară în iunie 2023: Parlamentul intenționează să reducă intervalul de timp în care vânzarea locuințelor consolidate cu fonduri publice este interzisă de la 25 de ani în prezent la numai 5 ani, pentru că proprietarii evită să se înscrie în programul de consolidare. Un alt proiect legislativ prevede creșterea sumei asigurate pentru asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor (asigurarea obligatorie PAD) de la 100.000 de lei la 130.000 de lei. Acest proiect vine ca reacție la o altă lege adoptată în luna aprilie 2023 prin care prețul asigurării obligatorii PAD va crește de la 100 de lei la 130 de lei începând din 11 noiembrie 2023.
Recomandări de articole:
Sănătatea care ne arde: Jurnaliștii de la publicația Context au publicat trei articole despre incendiile care au loc frecvent în spitalele din România. Mai întâi au învins birocrația din Ministerul Sănătății, apoi au aflat cauzele pentru care au loc incendiile și au construit o bază de date în care poți vedea cât de veche este infrastructura electrică a spitalelor din România.
Bazine (mai) sustebabile: În rarele momente în care nu stă la povești cu David Popovici,
scrie în newsletterul și despre Marine Messe, o arenă indoor multifuncțională care găzduiește Campionatele Mondiale de Natație de la Fukuoka. Bazinul olimpic în care înoată Popovici este temporar, pentru că Fukuoka are deja prea multe bazine pentru a construi încă unul permanent. Practic, ca la noi, da’ invers.Liste cu care să-ți organizezi viața personală:
, Data Analyst și Co-founder la Aqurate.ai, scrie în newsletterul Organizat despre modul în care poți folosi aplicația Notion pentru a te organiza mai bine, indiferent că este vorba despre lista cu reviziile periodice la mașină sau hainele pe care le pui în troller când pleci în vacanță. Sau despre numeroasele abonamente lunare la platformele de streaming și servicii online pe care le folosești.Expediție la Nordkapp: Bloggerul Mihai Vasilescu a plecat cu mașina într-o aventură spre Nordkapp, cel mai nordic punct al Europei în care se poate ajunge pe șosea, un pic mai sus de Cercul Polar, iar traseul ales trece și prin celebrul arhipelag Lofoten. Urmărește-l pe blog pentru articole utile despre traseul parcurs, locurile în care se cazează și, desigur, despre mâncare. Sună a Cars & Roads pe cont propriu.
100 de newslettere: cine și de ce ne citește: Newsletterul
, la care scriu ocazional împreună cu și , a ajuns weekendul trecut la ediția cu numărul 100. Se întâmplă la aproape doi ani și jumătate de la lansare, timp în care alături de noi au venit peste 2.500 de abonați care deschid mailurile noastre cu regularitate. Cel puțin așa zice Meșter:
Gradul de deschidere a newsletter-ului n-a scăzut niciodată, la nicio ediție, sub 42%. Media ultimelor 30 de zile este de 45,24%, iar recordul absolut a fost la newsletter-ul în care anunțam primul hibrid Dacia, cu o rată de deschidere de 64%.
Duminică e rândul meu să scriu newsletterul, așa că ai face bine să te abonezi și să deschizi mailul, ca să păstrăm acest open rate de invidiat.
Și apropo de scris newslettere, este posibil ca pe parcursul lunii august newsletterul Patru Pereți să aibă o frecvență mai redusă de apariție. Nu e panică, din septembrie revenim la programul obișnuit.