Casa Eficientă Energetic - 60.000 de lei pentru renovarea exterioară a caselor
Un proiect guvernamental prevede fonduri de 60.000 de lei pentru renovarea exterioară a caselor, în timp ce persoanele vulnerabile pot accesa în plus 25.000 de lei pentru panouri fotovoltaice.

La jumătatea lunii septembrie ți-am povestit într-un newsletter Patru Pereți că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a trimis Comisiei Europene o propunere de ajustare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care include printre altele și un program prin care persoanele fizice din România pot obține finanțare cumulată de 50.000 de lei pentru instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice și a unei baterii pentru stocarea energiei.
Acesta nu este însă singurul program din propunerea de ajustare a PNRR-ului, întrucât același document de 73 de pagini include și un program care se numește Casa Eficientă Energetic. Acesta este asemănător cu programul cu același nume care s-a derulat în perioada septembrie 2020 - decembrie 2021, iar scopul principal este același: renovarea exterioară a caselor.
🧑🤝🧑 Cine se poate înscrie în noul program?
Noul program Casa Eficientă Energetic va putea fi accesat de persoane fizice care au în proprietate o casă cu certificat energetic din clasa G, F sau E și care nu este încadrată în clasa de risc seismic I sau II (RsI sau RsII).
Documentul prevede că persoanele care vor să implementeze proiecte în județele Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Mureș și Prahova nu sunt eligibile pentru acest program. Cele șase județe sunt excluse din acest program pentru că sunt incluse în Programul Tranziție Justă (PTJ) derulat în parteneriat cu Uniunea Europeană, prin care sunt alocate fonduri europene pentru proiecte regionale.
În urma lucrărilor de renovare exterioară, clasa energetică a casei trebuie să crească cu cel puțin două trepte, de exemplu de la E la C, ceea ce în practică înseamnă o reducere a consumului de energie electrică a locuinței cu cel puțin 30%. Atingerea acestor obiective se demonstrează la finalul implementării proiectului printr-o nouă certificare energetică a casei.
Sigur cunoști pe cineva care locuiește la casă și ar putea beneficia de acest program. Apasă butonul de share de mai jos și dă informația mai departe.
💰 Câți bani poți să primești?
Sumele alocate pentru noul program sunt:
60.000 lei pentru lucrări de renovare exterioară a casei. În cadrul proiectului sunt enumerate și o serie de lucrări eligibile în cadrul programului, și anume izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei, lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă (inclusiv ferestre și uși) și izolarea termică a acoperișului, în care se pot cuprinde și lucrări de hidroizolație.
1.250 lei pentru evaluările tehnice necesare pentru stabilirea clasei de eficiență energetică a casei și pentru evaluarea de risc seismic. În cazul persoanelor vulnerabile, suma alocată pentru evaluările tehnice este de 2.500 lei.
persoanele vulnerabile pot accesa opțional 25.000 lei pentru montarea unui sistem de panouri fotovoltaice cu o capacitate netă de 3 kW, după finalizarea lucrărilor de renovare exterioară. Ulterior, chiar dacă proprietarul devine prosumator, cel puțin 80% din energia electrică produsă de sistemul de panouri fotovoltaice trebuie utilizată pentru autoconsum.
Vrei să fii la curent cu astfel de noutăți despre locuința ta și piața imobiliară? Abonează-te la newsletterul săptămânal Patru Pereți și primești la tine în inbox informații utile într-un limbaj simplu și ușor de înțeles.
Din punct de vedere al acestui program, o persoană vulnerabilă este, printre altele, o persoană cu boli cronice, afecțiuni medicale rare, dizabilități sau probleme de sănătate mintală, o persoană care trăiește în sărăcie sau are acces redus la servicii energetice, o persoană fără loc de muncă sau o persoană expusă la excludere socială. Practic, în cadrul proiectului nu se menționează explicit necesitatea de a avea venituri până la un anumit prag pentru a beneficia de acest program, ci mai degrabă o serie de criterii legate de starea de sănătate.
Un element important este că programul va începe mai întâi pentru persoanele fizice vulnerabile, și abia ulterior pentru persoanele fizice care nu se încadrează în categoria vulnerabilă.
Pe de altă parte, bugetul total alocat pentru persoane vulnerabile este identic cu bugetul total alocat pentru persoanele fizice care nu se încadrează în categoria vulnerabilă. Astfel, în total, bugetul alocat pentru acest program este de 534 de milioane de euro, din care 267 de milioane de euro pentru persoane vulnerabile și 267 de milioane de euro pentru persoane fizice care nu se încadrează în categoria celor vulnerabile.
Dacă luăm în calcul un curs de 5 lei pentru un euro și dacă nicio persoană vulnerabilă nu va opta pentru sistemul de panouri fotovoltaice, înseamnă că prin acest program își vor putea renova casele circa 21.300 de persoane fizice vulnerabile și 21.700 de persoane fizice care nu sunt vulnerabile. Astfel, în total, programul va permite renovarea a circa 43.000 de case.
În schimb, în cadrul documentului oficial, MIPE estimează că numărul total de beneficiari va fi de 36.617, cel mai probabil pentru că a luat în calcul că o parte din persoanele vulnerabile vor solicita fonduri și pentru instalarea de panouri fotovoltaice.
Dacă informațiile pe care le citești pe aici sunt utile pentru tine, ai posibilitatea să sprijini dezvoltarea acestui newsletter inclusiv printr-o donație.
📅 Cum și când aplici la noul program?
Procedura de desfășurare a programului este foarte asemănătoare cu cea de la programul Casa Verde Fotovoltaice. În faza inițială se vor înscrie firmele de construcții interesate de astfel de proiecte, pentru ca apoi persoanele fizice să depună cereri printr-o aplicație online pe baza unui program pe regiuni care va fi anunțat de MIPE. Principiul de selecție va fi același: primul venit, primul servit.
Ulterior, beneficiarii aleg firma de construcții cu care doresc să lucreze, iar la finalul lucrărilor trebuie realizată o nouă expertiză energetică a casei pentru a demonstra creșterea clasei de eficiență energetică cu cel puțin două trepte.
Calendarul actual menționat în cadrul documentului oficial prevede realizarea unui ghid complet pentru solicitanți până la sfârșitul acestui an. Ulterior, până în septembrie 2024 ar urma să aibă loc contractarea a proiectelor, iar proiectele trebuie finalizate până în iunie 2026.
Înainte să pregătești documentele, un mic asterix: pentru a putea fi implementat de MIPE, programul trebuie aprobat întâi de Comisia Europeană. Până atunci, dacă ești curios să afli toate detaliile, poți să citești documentul de 73 de pagini atașat mai jos care include și informațiile oficiale redactate de MIPE despre acest program.
Buna ziua! Cand incepe proiectul?
Interesata de acest program