Casa Verde Fotovoltaice: cum te înregistrezi în aplicație și când depui actele
Patru Pereți #77 • Ghidul sălilor polivalente moderne din România • Cum a fost la meciurile Rapid - U-BT și CSM București - Esbjerg • Cars & Roads 2023: descoperă locuri spectaculoase din România.
Salut și bine te-am găsit la o nouă ediție a newsletterului Patru Pereți, una mai diversificată ca niciodată.
Începem cu cele mai proaspete noutăți despre programul Casa Verde Fotovoltaice, care ar trebui să demareze în 19 mai, cu condiția să țină serverele. Continuăm apoi cu un ghid despre cele mai moderne săli polivalente din România și cu experiența de la meciurile de baschet și handbal care au avut loc recent în București. În fine, încheiem cu primele recomandări de drumuri, restaurante și cazări din road trip-ul Cars & Roads 2023.
Patru Pereți este un newsletter săptămânal cu informații utile despre piața imobiliară și despre ce se întâmplă între patru pereți, de orice fel ar fi ei: locuințe, clădiri de birouri, hoteluri, stadioane, uzine sau mașini. Abonează-te la Patru Pereți și îl primești în inbox în fiecare miercuri.
Casa Verde Fotovoltaice: cum te înregistrezi în aplicație și când depui actele
După numeroase întârzieri, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat o serie de informații importante despre procedurile de înscriere în programul Casa Verde Fotovoltaice.
Adică programul prin care statul român oferă finanțare de până la 20.000 de lei pentru persoanele care doresc să monteze panouri fotovoltaice pe acoperișul casei pentru a produce energie electrică. Am scris pe larg despre structura programului și documentele necesare pentru înscriere într-un newsletter anterior.
Cum te înregistrezi în aplicație
Una dintre noutățile programului din acest an este că dosarul de înscriere este depus de tine, adică de beneficiarul sistemului de panouri fotovoltaice, într-o aplicație online. Și eu m-am speriat când am auzit asta prima oară, pentru că știm cum funcționează de regulă aplicațiile dezvoltate de statul român: execrabil.
Totuși, aplicația pe care o vei folosi pentru depunerea dosarului în acest program are un design decent și nu este complet nouă, întrucât aceasta se folosește în prezent, printre altele, și pentru înscrierea în programele Rabla Clasic și Rabla Plus.
Aplicația este disponibilă la această adresă, iar primul pas este să-ți faci cont. Chiar dacă înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice nu au început încă, îți recomand să-ți faci cont de pe acum, pentru a câștiga timp la depunerea efectivă a dosarului. Asta mai ales că programul se derulează după principiul primul venit, primul servit.
Pentru înregistrarea unui cont nou trebuie întâi să validezi adresa de mail și să introduci un cod de securitate pe care îl vei primi, de fapt, de la Microsoft în numele AFM. Mai exact, de la adresa msonlineservicesteam AT microsoftonline DOT com. Ulterior trebuie doar să completezi numele și să setezi o parolă complexă care să includă și caractere majuscule, cifre și simboluri.
După finalizarea procedurii ai acces la meniul de selectare a programului de finanțare, listă în care pentru moment nu se află și programul Casa Verde Fotovoltaice, pentru că înscrierile vor începe în 19 mai.
Cel mai probabil, cererea de finanțare va fi disponibilă sub forma unui document PDF care nu trebuie printat, ci completat la calculator cu datele personale într-o aplicație precum Adobe Reader, așa cum se procedează și în cazul programului Rabla. Până acum, AFM nu a oferit detalii concrete în acest sens.
Când depui actele
Așa cum AFM a anunțat anterior, la ediția din acest an înscrierile se vor face pe regiuni, cu scopul de a evita o suprasolicitare a platformei online. Chiar și așa, eu unul mă aștept ca platforma să devină indisponibilă la scurt timp după startul înscrierilor, programat pentru 19 mai la ora 10:00.
Practic, în funcție de regiunea în care locuiești, vor exista 8 perioade de înscriere de câte trei zile lucrătoare, stabilite astfel:
Așa cum observi, de departe cel mai mic buget este alocat pentru regiunea București - Ilfov. La prima vedere este ilogic, întrucât în București locuiesc oficial 1,72 de milioane de persoane, însă pe de altă parte cea mai mare parte a populației bucureștene locuiește la bloc și nu poate beneficia de acest program.
La fel de adevărat este însă că populația din Ilfov a crescut cu 40% în ultimul deceniu și a ajuns la 540.000 de locuitori, care în mare parte locuiesc la casă și sunt eligibili pentru acest program.
Potrivit ghidului de finanțare, sistemul de panouri fotovoltaice pe care îl montezi trebuie să aibă capacitatea de cel puțin 3 kW, iar costurile totale estimate în acest caz sunt de puțin peste 20.000 de lei, în condițiile în care ca beneficiar trebuie să plătești minim 10% din valoarea investiției.
Cu alte cuvinte, în practică, beneficiarii vor plăti doar câteva mii de lei pentru montarea unui sistem de panouri fotovoltaice, astfel că este de așteptat ca programul să fie unul atractiv pentru toți locuitorii de la casă, chiar și pentru cei care locuiesc în județele unde salariile medii nete sunt cele mai scăzute din România.
Îți place newsletterul Patru Pereți? Hai să-ți spun un secret: cele mai bune texte le scriu în timp ce savurez un espresso de calitate într-o cafenea de specialitate. Cel mai simplu mod să te asiguri că newsletterul Patru Pereți ajunge și săptămâna viitoare la tine în inbox este să-mi cumperi un espresso. Costă doar 10 lei și tu alegi dacă vrei să-l cumperi o singură dată, o dată pe lună sau de mai multe ori pe lună.
Bugetul total al programului este de 1,75 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că numărul maxim de beneficiari este de 87.500. Dintre aceștia, 875 de beneficiari vor fi unități de cult, astfel că vor exista cel mult 86.625 de persoane fizice care vor obține finanțare prin acest program. Dintre acestea, 4.993 de beneficiari vor fi din regiunea București - Ilfov, adică mai puțin de 6% din numărul total de beneficiari.
Până acum, AFM nu a precizat ce se va întâmpla în cazul în care fondurile alocate pentru o anumită regiune nu vor fi epuizate, însă decizia logică ar fi ca acestea să fie redistribuite către celelalte regiuni unde cererea este mai ridicată decât oferta.
Partea și mai bună este că, după ce montezi panouri fotovoltaice, ai posibilitatea să devii prosumator și să livrezi energie electrică în rețeaua națională de electricitate. Potrivit celor mai recente date furnizate de ANRE, la sfârșitul lunii februarie 2023 în România existau 48.453 de prosumatori, dintre care 43.041 de prosumatori persoane fizice și 5.412 prosumatori persoane juridice. Capacitatea totală instalată este de circa 535 MW, din care 281 MW la persoane fizice și 254 MW la persoane juridice.
Ghidul sălilor polivalente moderne din România
În ultimul an am mers la multe meciuri de baschet, handbal și tenis, așa că am luat contact cu multe săli polivalente din țară. Unele moderne, așa cum sunt cele din Cluj-Napoca sau Pitești, altele... mai puțin moderne, cum sunt cele din București.
De exemplu, săptămâna trecută am fost la două meciuri de baschet Rapid București - U-BT Cluj-Napoca din semifinalele Ligii Naționale, ambele jucate în Sala Rapid din București, și la meciul de handbal feminin CSM București - Esbjerg din sferturile de finală ale Ligii Campionilor jucat la Sala Polivalentă din București.
Sala Rapid arată mai bine decât Polivalenta pentru că a fost renovată recent, însă are numai 1.500 de locuri pentru spectatori. Și este foarte puțin, pentru că meciuri precum cele la care am fost eu au potențialul de a atrage un public numeros, drept dovadă că al doilea meci a fost sold-out. Păcat că n-am avut inspirația să-l întreb pe Ömer Tetik, CEO-ul Băncii Transilvania, cum i se pare Sala Rapid comparativ cu BTarena din Cluj-Napoca, pentru că a stat la numai două scaune de mine. Și da, a ținut cu U-BT într-o tribună aproape plină cu rapidiști.
Cu 5.000 de locuri în tribune, Polivalenta este mai încăpătoare, dar insuficientă pentru un oraș cu 1,7 milioane de locuitori. S-a văzut asta la meciul de handbal, pentru care biletele s-au epuizat cu multe săptămâni înainte. Atmosfera a fost încinsă, pe măsura mizei din teren, iar publicul a reacționat mereu cu încurajări la îndemnurile făcute în timpul meciului de Cristina Neagu sau de antrenorul Adrian Vasile. Cum ar fi arătat însă o sală modernă cu 20.000 de spectatori în tribune? Din păcate, nu cred că o să aflăm prea curând.
Partea bună este că în țară lucrurile se mișcă mult mai bine decât în București. Există 6 săli polivalente moderne deja construite și inaugurate, iar alte 6 aflate se află în diverse stadii de execuție. Există și 4 săli în stadiu de proiect, inclusiv în București. Despre toate aceste proiecte am scris recent un amplu articol pentru publicația Panorama.
Cars & Roads 2023: descoperă locuri spectaculoase din România
Luni a început ediția din acest an a road trip-ului Cars & Roads, în care 20 de jurnaliști și invitați călătoresc 9 zile prin țară cu SUV-uri hibride. În principiu, este un test real pe mai bine de 1.700 de kilometri cu șapte dintre cele mai recente SUV-uri hibride disponibile în România.
Spre deosebire de edițiile precedente, de data asta urmăresc desfășurarea evenimentelor de acasă. Și merită să le urmărești și tu chiar dacă nu ești pasionat de mașini, pentru că acest road trip nu reprezintă doar un test cu mașini, ci și o oportunitate să descoperi locuri spectaculoase din România: drumuri, restaurante, cazări.
Uite câteva exemple din primele două zile. Începem cu drumul:
Am ajuns la un drum de macadam care înțeapă șoseaua principală. De-a lungul câmpurilor pline cu rapiță înflorită se cască un fel de hău. 100 de metri și universul se schimbă. Pereți de piatră așezați pe verticală cu urme adânci măcinate în bulgări mici împresoară atmosfera. Picăturile de apă cad la fel de des, dar ritmul parcă-i sacadat. E lipsit de continuitate și de frecvența apăsătoare de la drumul mare. E un pic selenar. E Dobrogea. Dobrogea bătrână.
Cornel Șocariciu despre o zonă spectaculoasă din Dobrogea
Continuăm cu cazarea:
Razelm Luxury Resort e un soi de perlă a Dobrogei, întinsă pe 18 hectare și fixată ca un piercing pe buza Deltei Dunării, pe malul Lacului Golovița. Ca o remarcă personală, n-am mai văzut camere îngrijite la perfecție ca aici de mulți, mulți ani. Liniște? În ton cu zona. Când faci lucrurile temeinic cap-coadă, se vede. Întotdeauna. Prin design, prin ambianța și la urma urmei prin detalii. Cum pică o lumină pe un perete decorat în așa fel încât să semene cu o carapace de broască țestoasă. Cum ți se afundă picioarele goale în mocheta din cameră.
Tudor Rus despre Razelm Luxury Resort
Și hai și cu o poveste despre mâncare, desigur:
Îmi e și rușine obrazului să mă apuc să înșir aici tot ce ne-a fost servit. Știu că o simplă mențiune are șanse nule de a înlocui trăirea efectivă a experienței. Observați că n-am zis gust. Da, calcanul lui Gabi de la Taverna Le GaFish este divin pe toate axele – vizual, olfactiv, gustativ -, iar la Casa Filip din Sarichioi s-a preluat chiar din cultura culinară adusă de ucrainenii care și-au găsit adăpost între pereții alb-albaștri ai gospodăriei lipovenești: pate de scrumbie afumată, întins pe felii de pâine.
Tudor Rus despre Taverna Le GaFish și Casa Filip din Sarichioi
Urmărește aventura Cars & Roads 2023 cu un articol zilnic all-in-one pe Autocritica sau în reprize scurte pe social media cu hashtag-ul #CarsAndRoads.