Cât va costa energia electrică după eliminarea tarifelor plafonate
Prețurile la energia electrică vor crește la valori cuprinse între 1,04 lei / kWh pentru clienții Hidroelectrica și 1,59 lei / kWh pentru clienții E.ON după eliminarea tarifelor plafonate la 1 iulie.
Plafonarea prețurilor la utilități urma să expire la 31 martie 2025, însă Guvernul a aprobat la sfârșitul săptămânii trecute o ordonanță de urgență prin care plafonarea prețurilor a fost prelungită până în 30 iunie 2025 pentru energie electrică și până la 31 martie 2026 pentru gaze naturale.
Decizia vine în contextul în care chiar în această perioadă principalii furnizori de utilități din România au început să anunțe noile prețuri valabile începând din 1 aprilie 2025.
„Decuplarea” plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale este un prim semnal public că prețul la energie electrică nu va mai fi plafonat și după 1 iulie 2025. De altfel, prelungirea cu numai 3 luni are cel mai probabil rolul de a acoperi perioada de timp care a mai rămas până la alegerile prezidențiale programate pentru luna mai.
De altfel, o propunere anterioară viza eliminarea tarifelor plafonate la energie electrică la 31 martie 2025 și oferirea unui voucher lunar cu o valoare unică de 36 de lei pentru toți proprietarii care au facturi de cel mult 210 lei pe lună.
În prezent, prețurile la energie electrice sunt plafonate astfel:
Iată prețurile pentru energie electrică care vor intra în vigoare după expirarea prețurilor plafonate, pe baza comunicărilor oficiale ale furnizorilor.
Prețurile menționate mai sus sunt cele minime anunțate de furnizori. Prețul real care va fi aplicat poate fi cu până la 0,1 lei / kWh mai mare la același furnizor în funcție de județul în care locuiești, întrucât prețul final include, pe lângă multe altele, și un tarif de distribuție de joasă tensiune care este diferit de la o regiune de distribuție la alta.
Pe baza acestor date, în cazul în care plafonarea nu va mai fi prelungită, pentru persoanele care au un consum de până la 100 kWh de energie electrică pe lună facturile la energie electrică vor crește cu:
52% pentru clienții Hidroelectrica
93% pentru clienții PPC Energy
109% pentru clienții Electrica Furnizare
134% pentru clienții E.ON.
Creșterile vor fi mai mici din punct de vedere procentual pentru clienții care consumă peste 100 kWh. În plus, în cazul clienților Hidroelectrica, prețurile nu vor crește în cazul clienților cu un consum mai mare de 255 kWh, pentru că prețul era plafonat la 1,3 lei / kWh, valoare mai mare decât prețul pe care îl va solicita furnizorul de la 1 iulie 2025.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești periodic pe email analize despre piața imobiliară și tehnologii în construcții.
Propuneri pentru reducerea facturilor la energie la blocuri
Persoanele care locuiesc la casă au posibilitatea să acopere parțial sau chiar integral consumul de energie electrică prin montarea unui sistem de panouri fotovoltaice pe acoperiș, inclusiv prin programul național Casa Verde Fotovoltaice. Acest lucru nu este posibil pentru persoanele care locuiesc la bloc, ca urmare a faptului că suprafața acoperișului este prea mică raportată la consumul de energie electrică al locatarilor din blocul respectiv.
Cu toate acestea, Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) a prezentat recent Ministerului Energiei o propunere legislativă care ar permite locatarilor să-și acopere consumul de energie electrică din spațiile comune și, în cazul unei producții de energie electrică mai mare decât consumul din spațiile comune, să primească o compensare pentru energia electrică care în prezent este livrată în rețea cu titlu gratuit.
Astfel, propunerea APCE este apariția unui nou tip de prosumator pe piața din România cu numele Prosumator de Condominiu (PC). Surplusul de energie electrică ar urma să fie distribuit lunar și proporțional între proprietarii membri, iar ulterior furnizorul de energie electrică ar urma să scadă valoarea facturii lunare prin compensarea energiei active.
Potrivit datelor prezentate de APCE, România are peste 4.200 de hectare de acoperișuri disponibile pentru panouri fotovoltaice pe blocurile de locuințe, cu un potențial de producție de peste 4.000 MW, echivalentul a aproape 6 reactoare nucleare de la Cernavodă.
APCE susține că a primit deja susținere pentru acest proiect din partea Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, organizația națională a Asociațiilor de Proprietari din România.
Buna ziua, foarte interesanta si utila comparatia. Daca este posibil si un scenariu pentru gaze naturale ar fi mai mult decat binevenit!