Casa Verde Fotovoltaice: noutăți pentru ediția 2024
Programul Casa Verde Fotovoltaice oferă 30.000 de lei pentru cumpărarea unui sistem de panouri fotovoltaice și a unei baterii de stocare, iar contribuția beneficiarului este de 3.000 lei.
Ministerul Mediului a publicat recent ghidul de finanțare pentru programul Casa Verde Fotovoltaice 2024, care păstrează o serie de elemente de la ediția anterioară, dar vine și cu câteva noutăți majore.
Uite principalele noutăți:
Finanțarea acordată de stat crește de la maxim 20.000 lei la maxim 30.000 de lei. Contribuția minimă a beneficiarului rămâne 10%, astfel că devine 3.000 lei în loc de 2.000 lei.
Finanțarea este folosită pentru cumpărarea unui sistem de panouri fotovoltaice cu puterea de cel puțin 3 kW și a unei baterii pentru stocarea energiei electrice generate de panourile fotovoltaice. Practic, este prima ediție în care se finanțează și baterii pentru stocare.
Ghidul de finanțare nu include nicio mențiune explicită cu privire la capacitatea minimă a sistemului de stocare achiziționat prin program.
În ghidul de finanțare se menționează explicit că nu se acordă finanțare doar pentru sistemul de panouri fotovoltaice sau doar pentru bateria pentru stocare, astfel că acestea trebuie achiziționate împreună în cadrul programului.
Programul poate fi accesat inclusiv de persoane fizice care au deja instalat un sistem de panouri fotovoltaice achiziționat pe cont propriu. Totuși, nu există posibilitatea de a achiziționa doar baterie pentru stocarea energiei.
Bugetul total este de 2 miliarde de lei, în creștere de la 1,75 miliarde de lei în 2023, și reprezintă un record al programului. Ministerul Mediului estimează că numărul beneficiarilor va fi de circa 67.000, comparativ cu cei 87.500 de beneficiari din 2023.
Analizele pe care le scriu în newsletterul Patru Pereți sunt disponibile gratuit. Dacă vrei să susții munca de documentare poți face o donație unică sau recurentă. Mulțumesc.
Când încep înscrierile în Casa Verde Fotovoltaice 2024?
Ministerul Mediului estimează că înscrierile persoanelor fizice la noua ediție vor începe în 27 septembrie. La fel ca anul trecut, înscrierile se vor realiza în 8 etape, corespunzătoare celor opt regiuni de dezvoltare ale României.
Întrucât anul trecut fondurile alocate fiecărei regiuni au fost epuizate în câteva minute, în 2024 înscrierile pentru o regiune de dezvoltare vor dura o singură zi. Pentru moment nu au fost publicate bugetele alocate fiecărei regiuni în parte.
Procedura de înscriere este similară cu cea de anul trecut și am detaliat-o într-un newsletter anterior. Înscrierile se fac online, în cadrul unei aplicații care este folosită și pentru programele Rabla și Rabla Plus. Chiar dacă înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice nu au început încă, îți recomand să-ți faci cont de pe acum și să pregătești din timp toate documentele, pentru a câștiga timp la depunerea efectivă a dosarului. Asta mai ales că programul se derulează după principiul primul venit, primul servit.
De asemenea, lista documentelor necesare este identică cu cea de anul trecut și include copia actului de identitate, certificat de atestare fiscală pentru taxele către bugetul de stat, certificat de atestare fiscală pentru taxele către bugetul local și extras de carte funciară.
Un aspect important pe care trebuie să-l ai în vedere este că este obligatoriu să ai domiciliul la adresa unde se va implementa proiectul.
Detalii complete despre Casa Verde Fotovoltaice 2024 găsești în ghidul de finanțare pe care îl poți descărca în format PDF printr-un click pe butonul de mai jos, cu mențiunea că proiectul poate suferi modificări până la aprobarea finală.
Utilitatea bateriei pentru sistemul fotovoltaic
Includerea obligatorie a unei baterii pentru stocarea energiei electrice în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice este benefică, în special pentru că va permite beneficiarilor să-și asigure cel puțin parțial necesarul de energie electrică pe timpul nopții din surplusul de energie electrică generat de panourile fotovoltaice pe timp de zi, în special vara.
Pe de altă parte, este posibil ca beneficiarii să fie nevoiți să achite o contribuție cu mai mare decât suma minimă de 3.000 lei pentru a achiziționa o baterie cu o capacitate relevantă. Așa cum spuneam, în ghid nu se menționează nimic despre capacitatea bateriei, însă reprezentanții Ministerului mediului afirmă că soluția optimă este un acumulator de 5 kWh, ale cărui costuri pot depăși ușor pragul de 10.000 lei, în funcție de producător, caracteristici tehnice și costurile de instalare.
Autoritățile au încercat recent să oblige toți prosumatorii existenți să-și instaleze baterii pentru stocarea energiei pentru a putea furniza în continuare energie în rețeaua națională. Legea respectivă are însă numeroase lacune: beneficiarii ar fi obligați să investească câteva mii de euro într-o baterie sau, în cazul în care au montat panouri prin Casa Verde Fotovoltaice, nici nu ar putea face asta, întrucât sistemele achiziționate prin program nu pot fi modificate timp de 5 ani. Am scris pe larg despre această lege retrimisă în Parlament într-un articol publicat pe Panorama.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești periodic pe email analize despre piața imobiliară și tehnologii în construcții.
Daca imobilul este declarat sediu social ptr un SRL (nu desfășoară activități economice acolo și nu decontează cheltuieli) este posibil sa aplici?