Cum a început 2024 pentru piața imobiliară
București, Timiș și Iași au înregistrat cea mai bună lună ianuarie din ultimii 8 ani din punct de vedere al numărului de tranzacții imobiliare.
Pentru piața imobiliară din România, anul 2024 a început cu peste 10.000 de tranzacții, ceea ce reprezintă o creștere cu aproape 26% comparativ cu luna ianuarie 2023.
Această evoluție poate fi considerată surprinzătoare, în contextul în care numărul anual de tranzacții imobiliare a înregistrat un declin începând din 2022. Cel mai probabil, această creștere poate fi atribuită parțial unei modificări legislative: creșterea cotei reduse de TVA de la 5% la 9% cu începere de la 1 ianuarie 2024.
Anunțată spre finalul lunii septembrie 2023, această modificare a generat o creștere a numărului lunar de tranzacții imobiliare în ultimele luni ale anului trecut, întrucât o parte dintre persoanele care intenționau să cumpere o casă nouă în 2024 au decis să grăbească procesul pentru a nu plăti 3,81% în plus din cauza majorării TVA-ului.
Întrucât procesul de achiziție a unei locuințe poate dura câteva luni de la intenție și până la semnarea actelor finale, este posibil ca unele dintre aceste tranzacții generate de modificările legislative să fi fost finalizate abia în ianuarie 2024, de unde și această creștere a numărului de tranzacții.
Totuși, pentru o imagine de ansamblu mai corectă, am analizat evoluția numărului de tranzacții din luna ianuarie a ultimilor 8 ani pentru București și principalele cinci județe ale țării. Nu am putut să merg mai departe în timp cu analiza, întrucât până în 2016 inclusiv Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a publicat doar numărul total de tranzacții pe județ, care includea și tranzacțiile cu terenuri extravilane și intravilane.
Acest newsletter este prezentat de Storia și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România.
Numărul de tranzacții în ianuarie în perioada 2017-2024
Mai întâi, iată cum a evoluat numărul de tranzacții imobiliare în București în luna ianuarie începând din 2017:
Și iată și cum a evoluat numărul de tranzacții imobiliare în luna ianuarie începând din 2017 în cele mai mari cinci județe din România după numărul de tranzacții:
Pe baza acestor grafice se pot trage câteva concluzii:
București, Timiș și Iași au înregistrat cea mai bună lună ianuarie pentru tranzacții imobiliare din ultimii cel puțin 8 ani. În cazul Bucureștiului vorbim de o creștere cu 7% comparativ cu precedentul record atins în ianuarie 2022, de la 2.900 de tranzacții la 3.100.
În Timiș și Iași numărul de tranzacții din ianuarie 2024 este de aproximativ două ori mai mare decât în ianuarie 2023 și a depășit ușor pragul de 700 de tranzacții;
Brașov, a doua piața imobiliară din România în 2023, a început anul 2024 cu o creștere a numărului de tranzacții cu 17%, până la apropae 600 de tranzacții, însă este la circa 90% din valoarea record stabilită în urmă cu doi ani (674 de tranzacții);
Cluj este județul cu cea mai haotică evoluție a numărului de tranzacții. A început anul cu o creștere cu 44% a numărului de tranzacții și a depășit ușor pragul de 500 de tranzacții, însă este la doar 70% din cele 867 de tranzacții raportate în ianuarie 2021.
O evoluție haotică a înregistrat și Ilfov: numărul de tranzacții a crescut cu 76% în ianuarie 2024 vs. ianuarie 2023, cu circa 10% sub recordul de 590 de tranzacții din ianuarie 2021.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și în curând vei citi o analiză despre cum a devenit Brașov cea mai mare piață imobiliară din România după București.
Alte informații despre piața imobiliară
Institutul Național de Statistică a publicat datele despre autorizațiile de construire acordate pe parcursul anului 2023. Pentru mediul urban, datele indică o scădere cu 22% a numărului de autorizații și cu 27% a suprafeței totale autorizate.
Anul 2024 a început cu o scădere a interesului pentru locuințe, potrivit datelor calculate de platforma imobiliară Storia pentru numărul de afișări generate de anunțuri. Astfel, numărul de afișări a scăzut în ianuarie 2024 cu 6% în cazul apartamentelor disponibile la vânzare și cu 14% în privința apartamentelor de închiriat comparativ cu ianuarie 2023.
Guvernul a decis că locuințele construite de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) pentru angajații din învățământ și sănătate nu mai pot fi vândute. Deloc surprinzător, astfel de locuințe au fost achiziționate de unele persoane eligibile cu scopul de a obține profit rapid prin vânzarea ulterioară a locuințelor la un preț mai mare.
Contribuie la dezvoltarea newsletterului Patru Pereți cu o donație unică sau recurentă.