Cum se protejează Taiwan de cutremure
Noi standarde în construcții, consolidarea clădirilor existente și introducerea unor amortizoare seismice au contribuit la reducerea numărului de victime la cutremurul din Taiwan din aprilie.
Taiwan, 21 septembrie 1999. Cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade. 2.415 morți, 11.305 răniți și 51.711 clădiri complet distruse.
Taiwan, 3 aprilie 2024. Cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade. 16 morți, 1.100 de răniți și 28 de clădiri prăbușite.
Cum au reușit?
Cutremurul cu magnitudinea de 7,4 grade care a avut loc în Taiwan în 3 aprilie 2024 a fost cel mai puternic din regiune din ultimii 25 de ani. Cu toate acestea, datele despre numărul de victime și de clădiri prăbușite au fost neobișnuit de scăzute pentru un astfel de dezastru natural.
În plus, dintre cele 16 persoane care și-au pierdut viața, una singură a fost victima prăbușirii unei clădiri, în timp ce restul de 15 decese au fost asociate alunecărilor de teren sau căderilor de pietre de pe versanți.
Pentru a ajunge la astfel de cifre, Taiwan a implementat numeroase măsuri după cutremurul din 1999, care rămâne cunoscut în istorie drept al doilea cel mai grav din regiune din punct de vedere al numărului de decese după seismul din 1935.
Noi standarde de construcții
După cutremurul din 1999, una dintre primele decizii ale autorităților din Taiwan a fost regândirea codului de construcții, adică a regulilor pe baza cărora un dezvoltator imobiliar poate construi o clădire, atât din punct de vedere arhitectural și al gradului de ocupare, cât mai ales din punct de vedere al materialelor de construcție utilizate.
Astfel, toate construcțiile noi din Taiwan trebuie să respecte anumite cerințe minime de rezistență la cutremur pentru a nu avea daune majore în urma unui seism. În plus, au fost actualizate și procedurile specifice în caz de urgență pentru parcurile industriale și științifice nou construite.
De asemenea, legislația împotriva dezvoltatorilor care nu respectă noile standarde de construcție a fost actualizată. Cel mai frecvent exemplu din presa locală este cazul unei clădiri de 17 etaje care s-a prăbușit în urma unui cutremur de 6,4 grade din 2016 și a condus direct la moartea a zeci de persoane. În urma unor investigații cu privire la calitatea construcției, cinci persoane implicate direct în procesul de construcție au fost condamnate la închisoare pentru nerespectarea standardelor de construcție.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești periodic pe email analize despre piața imobiliară din România și tehnologii în construcții.
Consolidarea clădirilor existente
Pe de altă parte, în 1999, Taiwan avea peste 4 milioane de locuințe cu o vechime mai mare de 30 de ani. Prin urmare, a fost demarat un amplu proces de identificare a clădirilor aflate în pericol de prăbușire la un viitor cutremur.
Printre măsurile luate pentru creșterea rezistenței la cutremure s-au numărat adăugarea unor grinzi de oțel pe partea exterioară a clădirilor sau construirea unor stâlpi de susținere suplimentari. Astfel de măsuri s-au aplicat inclusiv pentru construcțiile de infrastructură precum podurile rutiere.
Pentru locuințele individuale, autoritățile au conceput un program de subvenții prin care proprietarii puteau efectua lucrări de anvergură mai mică precum consolidarea podelei sau a pereților. Fondurile alocate pentru fiecare locuință eligibilă au fost de cel mult 4,5 milioane de dolari taiwanezi, echivalentul din prezent a circa 130.000 de euro.
Sistem de avertizare pentru cutremure
Taiwan a conceput ulterior și un sistem de avertizare prin plasarea unor senzori pe întreaga suprafață a insulei. Senzorii captează primele vibrații generate de un cutremur, iar locuitorii care se află în apropiere de epicentrul cutremurului primesc notificări pe telefonul mobil cu până la 8 secunde înainte de producerea acestuia.
Sistemul este gândit să trimită notificări persoanelor din zonele în care se estimează o magnitudine minimă de 4 grade, însă numeroși locuitori din Taipei nu au primit o astfel de notificare la cutremurul din aprilie. Autoritățile susțin acum că intenționează să implementeze un algoritm de Inteligență Artificială pentru ca notificările să fie mai precise.
Chiar dacă teoretic o avertizare de 8 secunde pare mai degrabă inutilă, pentru taiwanezi este importantă pentru că aceștia știu deja ce au de făcut în cazul producerii unui seism. Nu doar pentru că au trecut prin numeroase alte cutremure minore, ci și pentru că după seismul din 1999 autoritățile au implementat o serie de exerciții de evacuare anuale care sunt obligatorii atât în sistemul de învățământ, cât și pentru clădirile de birouri.
Contribuie la dezvoltarea newsletterului Patru Pereți cu o donație unică sau recurentă.
Identificarea rapidă a cazurilor urgente după cutremur
Pe lângă măsurile de prevenție, autoritățile din Taiwan au adoptat o serie de strategii prin care să identifice cât mai repede cele mai afectate zone în urma unui cutremur.
Astfel, echipele de urgență analizează imaginile surprinse de sistemele de camere video din marile orașe, dar și postările de pe rețelele sociale pe baza unor cuvinte cheie. De asemenea, sunt folosite tehnologii pentru detectarea semnalelor de la telefoanele mobile, pentru a identifica de exemplu poziționarea aproximativă a persoanelor care rămân captive sub dărămături.
Amortizoare seismice pentru clădirile înalte
Taipei 101, cunoscută inițial drept Taipei World Financial Center, este probabil cea mai populară clădire din Taiwan. Construcția a început cu numai câteva luni înainte de cutremurul din 1999, iar la inaugurarea din 2004 a devenit la 508 metri cea mai înaltă clădire din lume, titlu pe care l-a pierdut după inaugurarea Burj Khalifa din Dubai.
Pentru ca o clădire atât de înaltă să reziste la cutremurele puternice care au loc frecvent în Taiwan, constructorii au utilizat un amortizor de masă sub forma unei sfere din oțel cu o masă de 660 de tone care a fost suspendată de cabluri între etajele 87 și 92 ale clădirii de 101 etaje.
În cazul unui cutremur, sfera din oțel se poate deplasa cu până la 1,5 metri în direcția opusă celei generate de undele seismice pentru a absorbi astfel energia cinetică. Ulterior, o serie de cilindri hidraulici poziționați între sferă și structura clădirii absorb energia cinetică și o transformă în căldură, care apoi este dispersată. Pe scurt, sfera acționează ca un pendul care limitează efectele cutremurului.
Astfel de dispozitive la scară mult mai mică au fost implementate în ultimul deceniu în numeroase alte construcții din Taiwan pentru a scădea riscul de prăbușire al clădirilor.
Cutremurele din Taiwan pot avea implicații semnificative la nivel global din punct de vedere economic. Taiwan deține 46% din capacitatea globală de producție pentru semiconductori, materiale care se găsesc în orice dispozitiv electronic, de la laptopuri și telefoane mobile până la autovehicule.
Principalul producător de semiconductori din Taiwan este TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), care în 2022 a exportat semiconductori în valoare de 184 de miliarde de dolari, echivalentul a 25% din Produsul Intern Brut din Taiwan.
Trimite acest newsletter unei persoane interesate de tehnologii utilizate în construcții.
Parcă în Taiwan găsiseră în fundația cladirilor cutii de ulei de plamier..