Cum obții gratuit un extras de carte funciară pentru informare
Extrasul de carte funciară pentru informare se emite gratuit pentru proprietarul locuinței. Măsura se aplică din 7 aprilie pentru solicitările la ghișeu și din 2 iunie pe platforma online ANCPI.

Cartea funciară este un document public care include informații despre un imobil sau teren grupate în trei secțiuni:
descrierea imobilului: date despre imobil sau teren, inclusiv suprafața sau numărul de camere.
proprietari și acte: numele proprietarilor
sarcini: aici se menționează dacă imobilul sau terenul este ipotecat
Pentru tine, un astfel de document este util atunci când intenționezi să cumperi o locuință și vrei să te asiguri de la începutul negocierilor că imobilul respectiv este în proprietatea vânzătorului. În plus, documentul este solicitat și de bănci la dosarul pentru acordarea creditelor ipotecare, iar un alt caz este cel în care vrei să verifici dacă ipoteca asupra locuinței tale a fost radiată din cartea funciară după ce ai finalizat de rambursat creditul.
Extrasul de carte funciară care oferă acces la aceste informații este de trei feluri, iar cel care ne interesează pe noi în special pentru subiectul acestui newsletter este extrasul de carte funciară pentru informare.
Ce informații conține extrasul de carte funciară pentru informare
Extrasul de carte funciară pentru informare poate fi solicitat de orice persoană pentru orice imobil sau teren din România, însă nu are valoare juridică și nu poate fi utilizat pentru a încheia o tranzacție imobiliară. Așa cum sugerează și numele, are strict rol de a informa solicitantul despre o serie de detalii despre imobilul sau terenul respectiv.
Astfel, printre altele, acest tip de extras include informații despre:
situația juridică a imobilului
descrierea construcției cu informații detaliate despre suprafață, numărul de camere, cotele părților comune (dacă există mai mulți proprietari) și numărul cadastral
numele proprietarilor și tipul de act pe baza căruia s-a înscris dreptul de proprietate. De exemplu, contract de vânzare-cumpărare sau moștenire
eventuale sarcini: De exemplu, ipotecă sau sechestru asigurător
Cum se obține extrasul de carte funciară pentru informare
Extrasul de carte funciară pentru informare se obține fizic sau online de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
ANCPI are în subordine câte un Oficiu de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) în fiecare județ. Astfel, în cazul în care vrei să obții acest document fizic, trebuie să depui o cerere la sediul OCPI din județ.
Documentul se poate obține și online pe platforma ePay de pe site-ul ANCPI. În acest caz, extrasul se generează într-un interval de numai câteva minute. Dacă documentul nu a fost încă digitalizat de instituția statului, extrasul se eliberează în termen de două zile lucrătoare.
Cât costă extrasul de carte funciară pentru informare
Potrivit ANCPI, taxa pentru emiterea unui extras de carte funciară pentru informare este de 25 lei la ghișeu sau 20 lei prin platforma online.
Totuși, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), care are în subordine ANCPI, a anunțat eliminarea taxei pentru persoanele fizice care solicită acest document pentru propriul imobil sau teren pe care îl au în proprietate. Astfel, în acest caz, taxa nu mai este percepută:
începând din 7 aprilie, pentru persoanele care solicită extrasul fizic, la ghișeu
începând din 2 iunie, pentru persoanele care solicită extrasul online pe platforma ePay
Taxa de 20 lei sau 25 lei rămâne valabilă dacă soliciți documentul pentru un imobil sau un teren pe care nu îl ai în proprietate.
În 2024, ANCPI a eliberat 3,5 milioane de extrase de carte funciară pentru informare, iar valoarea totală a taxelor plătite de cetățeni pentru acest serviciu a fost de circa 60 de milioane de lei.
Nu plăti mai mult la intermediari
Este important să înțelegi că platforma ePay este singura platformă online oficială a statului român unde poți solicita un extras de carte funciară pentru informare.
Dacă vei căuta „extras de carte funciară” pe Google vei observa că în primele rezultate apar aproape întotdeauna numeroase reclame de la site-uri care se oferă să obțină extrasul de carte funciară pentru tine. Uite cum îmi apar mie rezultatele pentru o astfel de căutare:
Practic, site-urile respective care se promovează pe Google prin reclame acționează ca un intermediar între tine și ANCPI. Tu completezi un formular despre imobilul sau terenul pentru care vrei extrasul de carte funciară, iar site-ul respectiv face cererea propriu-zisă pe platforma ePay și îți trimite documentul digital.
Totul are, evident, și un preț: toate site-urile intermediare cer o taxă mai mare decât taxa de 20 lei percepută online de ANCPI. Unele cer 49 lei, altele 58 lei, adică chiar și de trei ori mai mult decât taxa oficială.
Ideea este simplă și nu o să insist mai mult: nu are niciun sens să folosești un intermediar în locul platformei oficiale ANCPI pentru a obține extrasul de carte funciară.
Alte tipuri de extrase de carte funciară
Pe lângă extrasul de carte funciară pentru informare există alte două tipuri de extrase:
extras de carte funciară in extenso: în plus față de extrasul de carte funciară pentru informare, acest tip de extras include și istoricul imobilului, cu numele tuturor proprietarilor. Poate fi solicitat de orice persoană pentru orice imobil sau teren din România, însă nu are valoare juridică și nu poate fi utilizat pentru a încheia o tranzacție imobiliară. În schimb, este solicitat de regulă de bănci la dosarul pentru obținerea unui credit ipotecar.
extras de carte funciară pentru autentificare: poate fi solicitat doar de notarul public în numele proprietarului și este singurul tip de extras de carte funciară care poate fi utilizat la încheierea unei tranzacții imobiliare. Conține toate informațiile disponibile despre proprietari și proprietate.
Alte informații utile despre cartea funciară
În prezent, în Parlamentul României există un proiect de lege care prevede o serie de noutăți pentru piața imobiliară, în special pentru locuințele vândute de dezvoltatorii imobiliari înainte de finalizarea acestora.
Proiectul de lege a fost adoptat în această săptămână de Senat și prevede, printre multe altele, că dezvoltatorul imobiliar va fi obligat să înscrie promisiunile de vânzare-cumpărare într-un registru nou care se va numi Cartea funciară a promisiunilor obligatorii. Scopul acestei noutăți legislative este ca potențialul cumpărător să se informeze dacă locuința pe care vrea să o cumpere în avans a fost deja promisă unui alt cumpărător.
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie votat și de Camera Deputaților și promulgat de președinte. Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și, după ce legea va intra în vigoare, vei primi pe email toate detaliile despre acest subiect, inclusiv cu posibilele modificări care vor fi adoptate în Camera Deputaților.
Până atunci, găsești deja pe Patru Pereți un articol cu tot ce trebuie să știi despre cartea funciară când cumperi o locuință de la dezvoltator. Am scris newsletterul respectiv împreună cu un notar public care mi-a povestit în detaliu aspectele de care trebuie să ții cont într-o astfel de situație.