Cum declari impozitul special pe case și mașini
ANAF a publicat formularul pe care trebuie să-l completezi anual dacă deții case cu o valoare impozabilă de peste 500.000 de euro sau mașini pe care ai plătit minim 75.000 de euro.
La aproape un an de când Guvernul a anunțat pentru prima oară că intenționează să introducă un impozit special pentru case și mașini, pe lângă numeroase alte taxe pentru piața imobiliară, ANAF a publicat în cele din urmă formularul pe care persoanele fizice vizate trebuie să-l completeze.
Noul formular se numește oficial Declarația 216 privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare și apare într-un ordin emis de ANAF în care se precizează și termenele limită de completare.
🏠 Ce trebuie să știi despre impozitul special pe casă
Impozitul special pe locuințe se aplică persoanelor fizice care la 31 decembrie anul anterior aveau în proprietate sau coproprietate clădiri rezidențiale în România cu o valoare impozabilă de cel puțin 2,5 milioane de lei.
Impozitul special este de 0,3% din diferența dintre valoarea impozabilă a clădirii și plafonul de 2,5 milioane lei, adică aproximativ 500.000 de euro.
Valoarea impozabilă a unei locuințe se determină prin înmulțirea suprafeței construite cu valoarea impozabilă pe metru pătrat stabilită de autorități în funcție de diverși parametri, iar valoarea maximă este de 1.000 lei pe metru pătrat. Ulterior, la rezultatul obținut se aplică diverse deduceri în funcție de anul construcției, zonă și localitate. Algoritmul complet de calcul este disponibil aici.
În practică, valoarea impozabilă a unei locuințe este semnificativ mai mică decât valoarea de piață a locuinței respective, motiv pentru care impozitul va fi plătit în realitate în special de persoanele fizice care dețin multe locuințe.
Impozitul special pentru locuințe trebuie declarat și plătit până la data de 30 septembrie a anului curent.
🚗 Ce trebuie să știi despre impozitul special pe mașină
Impozitul special pe mașini se aplică persoanelor fizice și persoanelor juridice care la 31 decembrie anul anterior aveau în proprietate mașini cu o valoare de cumpărare de cel puțin 375.000 de lei pe mașină. Practic, spre deosebire de locuințe, în cazul mașinilor se ia în calcul prețul real de achiziție al mașinii menționat în acte.
Impozitul special este de 0,3% din diferența dintre prețul de achiziție al mașinii și plafonul de 375.000 de lei, adică echivalentul a circa 75.000 de euro. În practică, asta înseamnă că pentru o mașină cumpărată cu 100.000 de euro vei plăti un impozit special anual de 75 de euro (0,3% din 25.000 euro).
Impozitul special pentru mașini trebuie declarat și plătit până la data de 31 decembrie a anului curent.
Declarația 216 va fi depusă în format electronic, prin SPV, la fel ca și Declarația Unică. Pentru moment, ANAF nu a publicat versiunea PDF a declarației, însă cel mai probabil va apărea în zilele următoare aici.
🏠 Tranzacții pe piața imobiliară din România
O dată pe lună scriu în newsletterul Patru Pereți o radiografie a pieței imobiliare din România, cu informații utile care te ajută să înțelegi mai bine evoluția acestui domeniu și să iei decizia potrivită în cazul în care analizezi opțiunea unei tranzacții imobiliare.
Această secțiune este prezentată de Storia și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România.
Tranzacții pe piața imobiliară în iunie 2024: La nivel național, numărul de tranzacții imobiliare a crescut în luna iunie 2024 cu 13% comparativ cu luna similară a anului trecut, în timp ce Bucureștiul a raportat o creștere cu 27%. La nivelul primelor șase luni ale anului, numărul de tranzacții a crescut cu 16% la nivel național și cu 22% în București comparativ cu ianuarie - iunie 2023.
Interesul populației pentru tranzacții imobiliare în iunie 2024: Numărul de contactări directe pentru cumpărarea de apartamente a înregistrat în iunie 2024 o creștere cu 26% comparativ cu mai 2023, în timp ce numărul de afișări pentru anunțurile din această categorie a crescut cu 3%.
Informații utile despre piața imobiliară în iunie 2024: Banca Națională a României a anunțat că Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) este de 5,86% în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2024, în scădere ușoară de la valoarea de 5,9% valabilă în perioada 1 aprilie – 30 iunie. Indicele IRCC este utilizat pentru calcularea dobânzilor la creditele ipotecare contractate după data de 1 mai 2019.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești periodic pe email analize despre piața imobiliară și tehnologii în construcții.