Lucrările de construcții rezidențiale au scăzut cu 34% în primele 3 luni ale anului
Lucrările de construcții rezidențiale au scăzut la nivel național cu 34% în primele trei luni ale anului comparativ cu primul trimestru al anului trecut, pe fondul scăderii numărului de autorizații.
Institutul Național de Statistică (INS) a publicat recent datele legate de volumul lucrărilor de construcții la nivel național pentru primele trei luni ale anului.
Chiar dacă este exprimat în procente și nu oferă o imagine concretă asupra sumelor de bani investite în proiecte de construcții sau a numărului de angajați implicați, un astfel de indicator este util pentru că reflectă cât de mult se construiește în România comparativ cu volumul de lucrări din anul anterior.
Astfel, datele centralizate la nivel național indică o scădere a volumului lucrărilor de construcții de orice fel cu 7,1% în perioada ianuarie - martie 2024 comparativ cu perioada ianuarie - martie 2023.
Dacă analizăm datele în profunzime, observăm însă că scăderea este generată aproape în întregime de piața rezidențială. Mai exact, volumul de lucrări de construcții rezidențiale a scăzut cu 34,1% pentru aceeași perioadă analizată.
Ce înseamnă asta mai exact? Că în prezent se construiește cam cu o treime mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, astfel că numărul locuințelor care vor fi livrate pe piață în următoarea perioada va fi în scădere.
Această concluzie nu este însă deloc surprinzătoare. Practic, datele despre lucrările de construcții rezidențiale confirmă estimările că în România se vor construi mai puține locuințe noi în următorii ani, pe fondul scăderii semnificative a suprafețelor autorizate anterior.
De altfel, într-o serie de newslettere anterioare am scris în detaliu despre statisticile care anticipează acest efect: suprafața totală autorizată în mediul urban a scăzut anul trecut cu 27% la nivel național comparativ cu 2022, cu o scădere cu 54% raportată pentru București și 55% pentru Brașov.
O imagine și mai realistă la acest capitol vom avea la jumătatea lunii iunie, atunci când INS va publica primele date oficiale din acest an cu privire la numărul total de locuințe noi finalizate în primele trei luni ale anului. Totuși, pe baza tuturor datelor disponibile în prezent, este ușor de intuit că și acest indicator va fi în scădere comparativ cu anul trecut.
Este important de menționat că volumul de lucrări de construcții rezidențiale nu se referă strict la construcția de locuințe noi, pentru că include și lucrări de reparații capitale și lucrări de reparații curente.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești în inbox analize despre piața imobiliară și tehnologii în construcții.
În ce domenii se construiește mai mult?
În acest context, te întrebi probabil care sunt lucrările de construcții pe plus care fac ca în medie scăderea generală pe segmentul construcțiilor să fie de numai 7,1%.
Ei bine, datele publicate de INS arată că volumul lucrărilor pentru clădiri nerezidențiale a scăzut nesemnficativ, cu numai 1,6%. Aici intră, printre multe altele, clădiri de birouri, centre comerciale, depozite logistice. Ai înțeles ideea.
Pe de altă parte, datele arată și o creștere cu 6,8% a construcțiilor inginerești, iar aici intră în calcul în special lucrări de infrastructură precum autostrăzi, căi ferate sau poduri. Chiar și așa, creșterea pe acest segment, finanțat preponderent din fonduri de bugetul de stat, bugetul local sau din fonduri europene, nu este suficientă pentru a atenua scăderea puternică raportată la nivelul sectorului rezidențial.
Scăderile înregistrate în segmentul construcției de locuințe noi vin în contextul în care numărul de tranzacții imobiliare este în creștere, așa cum reiese și din analizele pe care le-am scris în ultima lună pentru platforma imobiliară Storia.
🏠 Tranzacții pe piața imobiliară din România
O dată pe lună scriu în newsletterul Patru Pereți o radiografie a pieței imobiliare din România, cu informații utile care te ajută să înțelegi mai bine evoluția acestui domeniu și să iei decizia potrivită în cazul în care analizezi opțiunea unei tranzacții imobiliare.
Această secțiune este prezentată de Storia și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România.
Tranzacții pe piața imobiliară în aprilie 2024: La nivel național, numărul de tranzacții imobiliare a crescut în luna aprilie 2024 cu 50% comparativ cu luna similară a anului trecut, în timp ce Bucureștiul a raportat o creștere cu 64%. La nivelul primelor patru luni ale anului, numărul de tranzacții a crescut cu 26% la nivel național și cu 28% în București comparativ cu ianuarie - aprilie 2023.
Interesul populației pentru tranzacții imobiliare în aprilie 2024: Numărul de contactări directe pentru cumpărarea de apartamente a înregistrat în martie 2024 o creștere cu 32% comparativ cu aprilie 2023, în timp ce numărul de afișări pentru anunțurile din această categorie a crescut cu 5%.
Informații utile despre piața imobiliară în aprilie 2024: Guvernul a amânat până în 30 septembrie legea prin care se aplică un impozit de 0,3% pentru locuințele cu o valoare mai mare de 2,5 milioane de lei și mașinile cu o valoare de peste 375.000 lei. Decizia a fost luată pentru că autoritățile locale nu au informații cu privire la valoarea impozabilă a clădirilor și mașinilor, motiv pentru care acestea nu știu care sunt persoanele care datorează acest impozit.