Patru Pereți #31: Povestea Panoramic Colibița din Bistrița-Năsăud
În road tripul Cars & Roads am descoperit Hotel Panoramic Colibița, care oferă experiențe precum zbor cu elicopterul și plimbare cu velierul. Pe mine m-a atras însă priveliștea din piscina exterioară.
Salut și bine te-am găsit la o nouă ediție a newsletter-ului Patru Pereți! În această săptămână îți prezint povestea Hotelului Panoramic Colibița din Bistrița-Năsăud.
De asemenea, îți prezint 3 argument pentru care nu-ți recomand să amâni plata ratelor la bancă cu 9 luni, indiferent de "generozitatea" Guvernului pe această temă. În plus, tot în această ediție îți recomand o expoziție cu mașini din filme într-un mall bucureștean, îți povestesc cum a fost pe stadionul Giulești la un meci de fotbal și îți prezint cele mai importante știri ale săptămânii, cu accent pe panouri fotovoltaice și pompe de căldură.
Povestea Panoramic Colibița din Bistrița-Năsăud
Prima oară am văzut lacul. N-aveam cum să-l ratăm, pentru că ne-a apărut în fața ochilor în timp ce Cornel strecura un Renault Arkana prin virajele succesive și înguste ale Drumului Județean DJ 173 A.
Suntem undeva la 40 de kilometri de Bistrița, iar priveliștea devine brusc superbă. Ne-am continuat drumul pe șoseaua de pe malul lacului până când, pe stânga, am zărit o construcție modernă. Destinația noastră pentru o noapte în road tripul Cars & Roads: Hotelul Panoramic de pe malul Lacului Colibița din județul Bistrița-Năsăud.
Gurile rele spun că am avut pile, pentru că am nimerit la etajul 6, ultimul al hotelului, într-un apartament de 3 camere, cu un balcon care oferă această preveliște:
Ce vezi acolo, în partea de jos a imaginii, este practic principala atracție a hotelului: o piscină exterioară de tip infinity pool situată la etajul al cincilea al hotelului.
Construcția de tip infinity pool permite un efect vizual special, în care apa piscinei pare că se întrepătrunde cu peisajul spectaculos oferit de Lacul Colibița și munții din apropiere. Pentru asta, una dintre marginile piscinei are o înălțime mai mică decât nivelul apei, iar apa curge într-un bazin poziționat dedesubt. Se presupune că tehnica a apărut pentru prima oară la sfârșitul anilor 1600 la o piscină de la Palatul Versailles din Franța.
Piscina exterioară are o adâncime de 1.5 metri și este încălzită, iar temperatura medie a apei este de 38 de grade Celsius, astfel că o poți folosi cu încredere în orice anoptimp. Ionuț Gîvan, proprietarul Hotelului Panoramic, îmi povestește însă la cină că în proiectul inițial piscina ar fi trebuit să fie acoperită.
Piscina a făcut parte din proiect de la început, dar planul inițial era să fie acoperită. Ulterior am decis ca în primul an să o lăsăm descoperită pentru a ne amortiza o parte dintre cheltuieli, dar între timp am renunțat complet la ideea de a o acoperi.
Ionuț Gîvan, proprietarul Hotelului Panoramic
Motivele pentru care piscina va rămâne una exterioară sunt lesne de înțeles în contextul priveliștii pe care o oferă. Cu toate acestea, piscina spectaculoasă este doar una dintre atracțiile pe care le oferă Hotel Panoramic pentru turiști. Așa cum probabil te aștepți, tot aici există și saună uscată, saună umedă, jacuzzi, salon de masaj terapeutic și de relaxare, dar și o zonă de fitness în aer liber.
Probabil însă că nu te aștepți ca la Hotel Panoramic să găsești o sală de jocuri pentru copii, echipată cu două PlayStation-uri, o masă de fotbal (foosball), o masă de hochei electronic sau zone de relaxare pentru citit. În plus, tot aici găsești și jocuri de societate precum Remy, table sau alte jocuri cu cărți.
Și cu atât mai puțin te aștepți să găsești un patinoar unde poți servi vin fiert sau un cinematograf cu 42 de locuri, unde poți merge pe baza unui program prestabilit sau, dacă nu este prea aglomerat, chiar pe cont propriu.
Am lăsat însă la sfârșit cele mai inedite activități, care pot rivaliza chiar cu piscina exterioară: zboruri private cu un elicopter (da, hotelul este echipat și cu heliport) și plimbări cu velierul pe Lacul Colibița.
În total, hotelul are 15 apartamente și 3 camere cu o capacitate totală de cazare de 70 de persoane. Iar apartamentul în care am stat eu peste noapte este foarte asemănător cu cel pe care îl poți vedea în clipul de aici.
Pe baza acestor date, este ușor să intuiești ce tip de clienți își propune să atragă Hotelul Colibița.
Targetul principal îl reprezintă familiile cu copii. De altfel, pentru asta sunt apartamentele. Dar în ultima perioadă au început să apară și cazările business.
Ionuț Gîvan, proprietarul Hotelului Panoramic
De altfel, pentru mediul de afaceri există și o sală de conferințe cu o capacitate de 38 de locuri care oferă două proiectoare și internet de 100 Mbps, iar în apartamente există inclusiv un birou, în cazul în care ai de trimis vreun raport urgent înainte să te relaxezi în piscină. Iar prin prisma numeroaselor facilități oferite, tot aici poți organiza un teambuilding de poveste.
Ionuț Gîvan îmi povestește că gradul de ocupare este de 70%, dublu comparativ cu gradul de ocupare al industriei hoteliere din România în 2019, ultimul an pre-pandemic.
Suntem prezenți pe cele mai importante platforme de cazare, inclusiv Booking și Travelminit. Pe termen lung intenționăm să ne bazăm activitatea doar pe clienți fideli și să renunțăm astfel treptat la platformele externe.
Ionuț Gîvan, proprietarul Hotelului Panoramic
De altfel, poți face o rezervare la Panoramic Colibița nu doar pe platformele specializate, ci și pe site-ul oficial al hotelului.
Așa cum observi, Panoramic Colibița nu este un simplu hotel. Aici găsești nu doar un spațiu de cazare la standarde înalte, ci și numeroase activități adiacente de relaxare sau de petrecere a timpului liber, ceea ce înseamnă că te poți refugia câteva zile departe de zgomotul tipic al orașului fără să simți că-ți lipsește ceva. Mai ales că la parter există și un restaurant cu 70 de locuri, unde noi ne-am desfătat la cină cu paste în roată de parmezan cu sos pesto și, opțional, cu creveți în unt. Gust memorabil!
Acum, când scriu la rece aceste rânduri, îmi dau și mai bine seama cât de complex este Hotel Panoramic. Și cu atât mai mult îmi revin în minte cuvintele lui Ionuț Gîvan, care îmi povestise la aceeași cină că în 20 august 2020, când a avut ideea unui astfel de hotel, aici exista doar un banal magazin alimentar.
Primele săpături pe terenul cu o suprafață de 3500 de metri pătrați au avut loc în 7 octombrie 2020, iar până la inaugurarea din 7 iulie 2021 au trecut doar 9 luni. Pentru asta a avut însă nevoie de oamenii de încredere de la compania sa de construcții, Amicii Building, care au transpus rapid și eficient ideile în schițe, rendering-uri și, apoi, în produsul finit. A avut nevoie și de capacitate de adaptare, întrucât a intuit potențialul piscinei exterioare și a decis să nu o mai acopere.
Și, desigur, a mai avut nevoie și de vreo 3 milioane de euro, mai mult sau mai puțin, pentru a-și duce planul la capăt. Iar rezultatul este un copil perfect sănătos pregătit să cunoască lumea care îi trece pragul.
În ediția de săptămâna viitoare a newsletter-ului Patru Pereți vei citi povestea Theodora Golf Club, un complex modern dedicat golfului care oferă, printre altele, terenuri de golf, restaurant și spații de cazare într-un decor tipic elvețian. Dacă nu ai răbdare până atunci, am scris pentru publicația Autocritica despre experiența pe care am avut-o la golf.
Iar dacă ai ratat poveștile anterioare din road tripul Cars & Roads, am creat pe site o pagină specială dedicata proiectului.
Ai primit acest newsletter de la un prieten? Abonează-te gratuit la Patru Pereți și primești în fiecare zi de miercuri un astfel de conținut editorial direct la tine în inbox:
3 motive pentru care să nu-ți amâni ratele la bănci
Guvernul a anunțat că persoanele fizice și companiile vor putea amâna plata ratelor la bănci cu 9 luni, măsură care va intra în vigoare în 1 iulie. Chiar dacă pare o idee bună, eu îți ofer trei motive mari și late pentru nu-ți recomand să accepți această "favoare":
1. Dobânzile pe care le-ai fi plătit în cele 9 luni în care amâni plata ratelor se adăugă la soldul creditului existent și generează, practic, efectul de "dobândă la dobândă". Prin urmare, când reîncepi plata după cele 9 luni de amânare, ratele vor fi mai mari decât în prezent, chiar și în ipoteza în care dobânzile nu se măresc.
2. Indiferent dacă amâni sau nu plata ratelor, peste 9 luni rata lunară va fi oricum mai mare decât în prezent, întrucât BNR va continua să mărească dobânda de referință, ceea ce va conduce la creșterea indicilor ROBOR și IRCC. De exemplu, ROBOR la 3 luni are valoarea 5.79%, în timp ce cu exact un an în urmă era doar 1.49%. Excepție fac creditele de consum cu dobândă fixă pe toată perioada contractului.
3. Cu excepția cazului în care între timp îți mărești veniturile lunare, peste 9 luni puterea ta de cumpărare va fi mai mică, întrucât inflația va continua să crească. Da, chiar și peste nivelul oficial actual de 13.8%. Așa că îți va fi oricum mai greu să achiți ratele.
Dacă argumentele de mai sus nu sunt suficient de convingătoare pentru tine, îți recomand să mergi la bancă și să soliciți o simulare completă de costuri pentru situația în care amâni ratele cu 9 luni. Se rezolvă în câteva click-uri de mouse. Și dacă nici așa nu te convingi, ei bine, poate te vei convinge peste 9 luni, când vei vedea costul ajustat al ratelor.
PS: Nu te bucura dacă ai un credit a cărui dobândă variază în funcție de indicele IRCC. Da, IRCC-ul este acum de numai 1.86%, dar asta numai pentru că valoarea lui se actualizează cu o întârziere de 6 luni comparativ cu ROBOR. Ca idee, IRCC-ul este deja aproape dublu comparativ cu 6 luni în urmă (1.08%).
De văzut: Expoziția “Mașini din filme” la Mega Mall
Centrul comercial Mega Mall din București găzduiește până în 5 iunie expoziția “Mașini din filme” organizată de Alin Ionescu, cunoscut drept Mașinistul. În cadrul expoziției sunt expuse 15 automobile recunoscute pentru apariția lor în câteva filme celebre, iar piesa de rezistență este DeLorean DMC-12, vehicul pe care îl știi probabil din filmul “Back to the Future”. Exemplarul din cadrul expoziției este exact cel pe care îl poți admira oricând la Țiriac Collection.
Tot aici poți vedea însă și Ford Mustang Eleanor din “Gone în 60 seconds”, Volkswagen 1200 “Herbie” din “The Love Bug” sau “Dacia albă” din comedia romanescă “Două Lozuri”.
Și mai avem Mustangul lui John Wick, Mercedesul lui Bobby Ewing, LeBaronul lui George Constanza, alături de multe alte mașini-actrițe despre care abia aștept să vă povestesc la tururile din weekenduri.
Alin Ionescu, organizatorul expoziției
Tururile despre care vorbește Alin au loc în fiecare zi de weekend din cadrul expoziției, astfel că următoarele sunt programate în 28 mai, 29 mai, 4 iunie și 5 iunie. Vor fi patru tururi pe zi care încep la orele 15:00, 16:00, 17:00 și 18:00, iar fiecare tur durează o oră. Participarea la tur este gratuită, însă Alin recomandă cu căldură o programare în avans printr-un mesaj pe contul oficial Mașinistul de pe Facebook sau Instagram, pentru o organizare cât mai eficientă.
Știrile săptămânii
1. Uniunea Europeană propune ca toate noile clădiri publice, comerciale și rezidențiale construite în Europa să fie echipate cu panouri fotovoltaice pe acoperișuri. Măsura ar urma să intre gradual în vigoare până în 2029 și face parte din noul plan REPowerEU, prin care Uniunea Europeană vrea să reducă dependența de gazelele naturale și petrolul din Rusia și, în același timp, să reducă impactul combustibililor fosili asupra climei. (Earth.org)
De ce este important: Dacă va fi pus în aplicare, planul va permite o capacitate de producție de 320 GW de energie electrică din panourile fotovoltaice până în 2025 și de 600 GW până în 2030. În acest fel, panourile fotovoltaice ar urma să devină principala sursă de energie electrică din Uniunea Europeană. Oficialii europeni estimează costurile totale la 210 miliarde de euro până în 2027.
2. Cererea pentru pompe de căldură a crescut semnificativ în acest an ca urmare a creșterii prețurilor la gaze naturale, potrivit unui reportaj realizat de Europa Liberă. O companie din domeniu afirmă că în primele 5 luni ale anului a livrat deja o cantitate egală de pompe de căldură cu cea de pe tot parcursul anului 2021. (Europa Liberă)
De ce este important: Pompele de căldură reprezintă o alternativă la centralele pe gaze naturale, întrucât acestea folosesc energie regenerabilă. În plus, dacă energia electrică necesară pompelor de căldură este produsă cu panouri fotovoltaice, atunci costurile pentru încălzire și apă caldă scad spre zero. Principalul obstacol este însă prețul: potrivit unei companii din domeniu, o pompă de căldură de 12 kW costă 5.000 - 6.000 de euro, la care se adaugă circa 4.000 de euro pentru racordurile din camera tehnică și manoperă. Astfel, costurile totale pentru implementarea unui sistem de pompe de căldură este de circa 10.000 de euro.
3. Volumul lucrărilor de construcții a crescut în România cu 6.5% în primele trei luni ale anului, comparativ cu primele trei luni ale anului trecut. Lucrările la clădiri au crescut cu 18%, în timp ce lucrările inginerești au scăzut cu 7%. (Institutul Național de Statistică)
De ce este important: Datele publicate de INS arată practic o creștere a lucrărilor de construcții pentru clădiri rezidențiale (blocuri de locuințe) și non-rezidențiale (clădiri de birouri), însă în același timp indica o scădere a lucrărilor de infrastructură. De altfel, în ultimele luni au apărut o serie de critici cu privire la incetinerea ritmului de construcție la o serie de autostrăzi aflate în prezent în lucru.
4. Doar 7% dintre români spun că următoarea lor mașina va fi una electrică, potrivit unui studiu realizat de compania Deloitte pe un eșantion de 846 de persoane. De asemenea, 12% dintre respondenți spun că vor cumpăra o mașină plug-in hybrid, iar 27% un hibrid clasic. (Deloitte - studiul este accesibil doar pe bază de înregistrare)
De ce este important: Românii care nu vor să cumpere o mașină electrică au ca argumente principale infrastructura precară de stații publice de încărcare (23%), autonomia limitată a mașinilor electrice (16%) și prețul mai mare comparativ cu mașinile cu motoare termice (15%). În schimb, doar 8% dintre romani spun că nu vor o mașină electrică pentru că nu pot încărca bateria acasă.
5. Primăria Parisului a anunțat că două dintre cele 8 benzi de circulație ale centurii orașului (celebrul Boulevard Périphérique) vor fi închise traficului rutier obișnuit începând din 2024, iar accesul pe acestea va fi permis doar pentru taxiuri, autobuze, servicii de car-hailing și servicii de urgență. În plus, începând din 2030, cele două benzi ar putea fi interzise complet traficului și înlocuite cu zone de verdeață. (Bloomberg)
De ce este important: Boulevard Périphérique este cunoscut de ani de zile pentru traficul aglomerat, motiv pentru care reducerea numărului de benzi poate părea o decizie neobișnuită. Autoritățile locale susțin însă că decizia are la bază faptul că cei 500.000 de locuitori din imediata apropiere a centurii sunt expuși zilnic unei poluări atmosferice și poluări fonice excesive, întrucât 130.000 de oameni respiră un aer de foarte proastă calitate, iar 144.000 de oameni sunt deranjați de poluarea fonică.
Cum a fost la finala Cupei Elitelor U19 pe stadionul Giulești
Săptămâna trecută am ajuns pentru prima oară pe noul stadion Giulești. Nu la finala Cupei României dintre Sepsi și Voluntari, ci la finala Cupei Elitelor U19 dintre Csikszereda și Sepsi. Adică între echipele din Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe cu jucători de până în 19 ani.
Stadionul este modern, dar pare un pic înghesuit între Calea Giulești și liniile de cale ferată, mai ales prin prisma culoarelor înguste de acces spre Tribuna I, acolo unde am avut bilet. Cât despre arhitectură, stadionul se aseamănă mai degrabă cu Arcul de Triumf, întrucât nu există o continuitate între Tribuna a II-a și peluze, iar numărul de locuri pentru spectatori este doar cu puțin mai mare: 14.050 vs. 12.000.
Altfel, am întâmpinat eterna problemă a stadioanelor din România: toate scaunele de la Tribuna I erau pline cu un strat gros de praf, așa că șervețelele sau, și mai bine, o pungă de plastic sunt mai mult decât necesare. Bănuiesc că un pic mai jos, la sectorul VIP, lucrurile s-au prezentat mult mai bine la capitolul curățenie. Nu de alta, dar i-am zărit acolo pe Bogdan Lobonț și Răzvan Burleanu, care nu păreau să aibă nicio problemă să se așeze confortabil pe fotolii cu tot cu vestimentația elegantă.
Mă așteptam să fim doar câteva zeci de oameni rătăciți în tribune la un astfel de meci. Dar de unde! Ambele echipe au avut propriile galerii numeroase: Csikszereda în colțul din stânga al tribunei, Sepsi în colțul din dreapta. Dacă de la Sepsi mă așteptam, pentru că echipa de seniori urma să joace în aceeași seară finală Cupei României, galeria celor de la Csikszereda a reprezentat într-adevăr o surpriză.
Iar galeria lui Csikszereda a fost cea mai vocală: a cântat pe tot parcursul meciului, s-a bucurat la golul victoriei și, în numeroase ocazii, a cântat împreună cu galeria lui Sepsi. Nu mă întreba ce au cântat, pentru că habar n-am: toate cântecelele și scandările au fost în maghiară. De fapt, adevărul este că singurii oameni din tribune pe care i-am auzit vorbind în română au fost stewarzii. Ah, și a mai existat un sunet foarte familiar de pe Ghencea: în momentele în care galeriile se odihneau am auzit tare și clar claxoanele tramvaielor de pe Calea Giulești.
Stadionul Giulești va găzdui în luna iunie două meciuri ale echipei naționale de fotbal în noua ediție de Nations League: sâmbătă, 11 iunie, cu Finlanda și marți, 14 iunie, cu Muntenegru, Ambele meciuri încep la ora 21:45, iar biletele sunt disponibile aici.