Hai la Piatra! Unde dormi, mănânci și te relaxezi în Piatra Neamț
Am petrecut două nopți în Piatra Neamț și îți povestesc unde să dormi, unde să mănânci bine și unde să te relaxezi dacă vrei să faci un city-break în acest oraș.
Ne-am întors de câteva zile în București după road tripul ROCHARGE de nouă zile în care am făcut turul României cu mașini electrice și încă procesăm ce s-a întâmplat. Pe Autocritica publicăm în această săptămână rapoarte detaliate pentru fiecare dintre cele opt mașini electrice din road trip, cu cifre despre energia consumată, autonomia reală, timpul petrecut la stațiile de încărcare și costul încărcărilor cu energie electrică. Le găsești pe toate aici.
ROCHARGE nu este însă doar un road trip în care completăm tabele cu cifre. Este în același timp și un road trip în care descoperim locuri frumoase din România, iar pe parcursul călătoriei am petrecut câte două nopți în Craiova, Timișoara, Târgu Mureș și Piatra Neamț.
Sunt destul de sigur că ești tentat să spui că Timișoara a fost cea mai atractivă destinație a turului, însă pentru mine surpriza majoră a road tripului din punct de vedere turistic a fost reprezentată de Piatra Neamț. Poate și pentru că, o lungă perioadă de timp, Piatra Neamț a fost asociat mai degrabă cu cel poreclit Pinalti decât cu turismul. Anii au trecut, lucrurile au început să se schimbe, iar acum Piatra Neamț se promovează ca destinație turistică inclusiv printr-un brand sugestiv: Hai la Piatra!
În orele petrecute la Piatra Neamț am dormit bine, am mâncat excelent și ne-am relaxat câteva ore bune într-un loc liniștit. Adică am bifat unele dintre cele mai importante elemente ale unui city-break de calitate. Hai să-ți povestesc concret ce și cum.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești săptămânal pe email ponturi despre piața imobiliară, turism și tehnologii verzi.
🏨 Unde dormi în Piatra Neamț: Atlas Aparthotel
În ultimii ani, în numeroase orașe din țară a crescut popularitatea cazărilor în apartamente în regim hotelier, în detrimentul hotelurilor tradiționale. Fiecare opțiune are avantaje și dezavantaje, însă există și o soluție de mijloc care combină mai ales avantajele de la ambele tipuri de cazări: aparthotelul. Adică un hotel cu apartamente.
Într-un astfel de aparthotel am stat la Piatra Neamț în ROCHARGE. Se numește Atlas Aparthotel și este poziționat în centrul orașului, la numai 4 minute de mers pe jos de Platoul Curții Domnești. Cu mașina faci mai mult, pe testate. Inițial, clădirea ar fi trebuit să fie un bloc rezidențial de locuințe, însă proprietarii au decis din mers să-l transforme în aparthotel și l-au inaugurat în noiembrie 2019.
Apartamentul în care am “locuit” timp de două nopți are bucătărie open space cu plită, cuptor cu microunde și frigider, living cu canapea și birou de lucru, dormitor și baie cu duș și bideu. Evident, publicul țintă este format din cupluri și familiile cu copii. La fel de evident, nu am avut când să mă bucur de toate aceste facilități, pentru mi-am petrecut cea mai mare parte a timpului la birou, aplecat peste tastatura laptopului. Pot să-ți confirm că internetul Wi-Fi merge foarte bine, mai ales că există câte un router în fiecare apartament și pe fiecare etaj al aparthotelului.
În rest, chiar dacă locuiești într-un apartament, ai parte de facilități specifice unui hotel de 4 stele. Există personal la recepție până la 22:30, după care accesul în clădire se face doar pe baza cartelei cu care intri și în apartament, iar la parter există un restaurant unde poți mânca micul dejun, prânzul sau cina. Pont: mai bine îți prepari cafeaua de dimineață la espressorul Lavazza cu capsule din apartament, e mai bună decât cafeaua pe care o bei la restaurant la micul dejun.
🍲 Unde mănânci în Piatra Neamț: Il Viaggio
La 50 de metri de Atlas Aparthotel găsești Il Viaggio, un restaurant de familie gestionat de Ionuț Popa, cunoscut în domeniu drept Chef Giovanni. Acesta a învățat să gătească în Italia, iar ulterior a revenit acasă, în Piatra Neamț, pentru a pune în practică cunoștințele în cadrul unui business propriu.
Restaurantul Il Viaggio, al cărui nume înseamnă “călătorie” în limba italiană, a fost inaugurat cu puțin timp înainte de pandemie și are un concept inedit: poți să-l caracterizezi drept o sufragerie în care te întâlnești cu prietenii să stai la povești, să mănânci bine și să încerci periodic rețete noi. O călătorie culinară, practic, de unde și numele.
Spun asta pentru că meniul restaurantului este actualizat frecvent cu rețete personalizate, motiv pentru care este posibil ca atunci când mergi tu să nu găsești în meniu toate bunătățile pe care le-am savurat noi la una dintre cinele pe care le-am avut în ROCHARGE în Piatra Neamț. Uite doar o parte din ceea ce am gustat noi, cu mențiunea că toate au fost excelente:
🏞️ Unde te relaxezi în Piatra Neamț: Dimineți în Cerdac
La vreo 5 kilometri de centrul orașului, pe drumul care duce spre comuna Gârcina, găsești o oază de liniște pe nume Dimineți în Cerdac. Și aici vorbim despre o afacere de familie, clădită de data asta pe baza moștenirii unei căsuțe de chirpici și a unei grădini. Proprietarii au reabilit casa de chirpici, iar apoi au ridicat o casă nouă în stil tradițional nemțean, după ce au călătorit prin satele din jur pentru a înțelege mai bine stilul arhitectonic.
De la începutul anului 2022, Dimineți în Cerdac poate găzdui 10 persoane, dintre care 8 adulți și 2 copii, în patru dormitoare, fiecare cu nume inspirate din viața proprietarilor. Nu știu cum sunt camerele, pentru că nu le-am vizitat, dar pot să-ți confirm că prânzul de aici a fost excelent.
În meniu am avut ca aperitive zacuscă modovenească, salată de vinete, iahnie de fasole în versiune moldovenească, salată de ardei copți cu brânză de burduf sau platouri cu hârzob (păstrăv afumat în cetină de brad). A urmat felul principal cu ceafă de vită trasă la tigaie cu cartofi copți și salată de crudități, iar la final au sosit pe platouri plăcinte poale-n brâu.
Gazdele încearcă să se aprovizioneze cât mai mult de pe plan local, iar un bun exemplu în acest sens este cătinata, un suc local pe bază de cătină care a fost practic băutura preferată a celor mai mulți dintre noi. E produsă de Orange Valley în comuna Vânători-Neamț în recipiente de sticlă care sunt ulterior returnate și reutilizate pentru a reduce cantitatea de deșeuri și o poți comanda online chiar și în București de pe site-ul producătorului.
Prânzul de la Dimineți în Cerdac a venit în penultima zi a road tripului, adică cu mai puțin de 24 de ore înainte de plecarea spre București. Cu alte cuvinte, după aproape opt zile de road trip, Dimineți în Cerdac s-a potrivit de minune pentru că ne-a oferit decorul ideal pentru câteva ore de relaxare în grădină. Ne-am așezat pe iarbă, am povestit despre locuri, oameni, mâncare și mașini și, mai presus de toate, ne-am bucurat de liniște. Multă liniște.
Programul încărcat nu ne-a permis să vizităm prea multe obiective turistice din Piatra Neamț, cu excepția Curții Domnești din centrul orașului. Acolo găsești și Turnul lui Ștefan cel Mare, construit în anul 1499, dar care în prezent nu poate fi vizitat pentru că interiorul a fost grav avariat în urma unui fulger în vara anului trecut.
Pentru alte obiective turistice din Piatra Neamț ai la dispoziție aplicația mobilă Piatra Neamț City App disponibilă pentru Android și iOS. Aplicația este un ghid turistic digital cu informații detaliate despre principalele atracții din oraș și din împrejurimi, inclusiv atracții naturale, rute turistice sau unități de cazare și restaurante. O singură recomandare: peisajul din Cheile Bicazului este cu adevărat spectaculos.
Te tentează un city-break la Piatra Neamț? Trimite acest newsletter prietenilor tăi și mergeți în gașcă!
🚗 ROCHARGE 2023 este un proiect susținut de Vitesco Technologies, un producător de sisteme de propulsie care a inaugurat la Timișoara un centru de testare pentru componentele auto care vor ajunge în curând pe mașina ta. Citește aici toate detaliile despre noul centru de testare de la Timișoara.
O parte dintre mașinile electrice din road trip utilizează anvelope Michelin. Toate mașinile din tur pot fi conduse prin serviciul de leasing operațional de la Autonom și sunt încărcate cu energie electrică la stațiile de încărcare MOON, Enel X Way, Renovatio e-charge și MOL Plugee, iar cifrele și poveștile sunt scrise pe laptopuri furnizate de Server Config. Partener media: Euronews România.
Așteptam acest ghid :)