Taxe și impozite pe locuințe și chirii în 2025
Impozitul pe locuințe poate crește cu 10% în 2025, în timp ce contribuția pentru sănătate pentru veniturile din chirii crește cu 23% ca urmare a majorării salariului minim brut.
Spre deosebire de anul trecut, în 2025 nu există schimbări radicale în privința modului în care sunt calculate impozitele și taxele care au legătură într-un fel sau altul cu piața imobiliară.
Cu toate acestea, inflația ridicată din anul 2023 și creșterea salariului minim brut începând de la 1 ianuarie 2025 generează majorarea impozitelor pe proprietate și a contribuțiilor la sănătate în cazul persoanelor care închiriază locuințe.
🏠 Impozitul pe case poate crește cu 10,4% în 2025
Conform Codului Fiscal, impozitul pe locuințe pentru anul 2025 a putut fi indexat în cursul anului 2024 cu rata inflației calculată de Instititul Național de Statistică (INS) pentru anul 2023, care a fost de 10,4%.
Fiecare localitate în parte decide printr-o hotărâre a consiliului local dacă majorează sau nu taxele și impozitele locale cu rata inflației. În București, Consiliul General a decis în luna decembrie să aprobe această majorare, astfel că toate taxele și impozitele plătite de bucureșteni sunt mai mari cu 10,4% în 2025 comparativ cu 2024.
Cel mai simplu mod de a afla dacă localitatea în care deții o locuință a majorat impozitul pe locuință cu rata inflației este să verifici suma de plată pe platforma Ghișeul, în cazul în care localitatea respectivă este înrolată în platformă.
Este important de precizat că suma menționată pe platforma Ghișeul pentru anul 2025 include în prezent o reducere de 10% acordată în cazul în care plătești integral impozitul până în 31 martie 2025. Din 1 aprilie 2025, suma de plată va fi mai mare, pentru că nu va mai include bonificația de 10%.
De asemenea, este important de menționat că valoarea impozitului pe locuință depinde și de modul în care localitatea calculează impozitul. Conform legislației, fiecare localitate stabilește valoarea impozitului pe baza unei cote cuprinsă între 0,08% - 0,2% din valoarea impozabilă a clădirii, iar valoarea exactă a acestei cote poate fi de asemenea modificată printr-o hotărâre a Consiliului Local.
📕 Citește pe Patru Pereți detalii despre cum se stabilește impozitul pe locuințe.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești periodic pe email analize despre piața imobiliară și tehnologii în construcții.
🏠 Contribuția la sănătate pentru veniturile din chirii crește cu 23%
Legislația pentru impozitul și contribuțiile sociale aplicate chiriilor a rămas neschimbată comparativ cu anul 2024. Astfel, se aplică în continuare o cotă de cheltuieli forfetare de 20% din veniturile obținute din chirii, iar din suma rămasă se plătește un impozit de 10%.
De exemplu, pentru o chirie de 100 de euro, 20 de euro reprezintă cheltuieli deductibile, iar impozitul de 10% se aplică la suma de 80 de euro. Cu alte cuvinte, impozitul real este de 8% din chiria primită de la chiriaș, la fel ca în 2024.
De asemenea, proprietarul locuinței plătește o contribuție socială pentru sănătate (CASS) de 10% din veniturile impozabile obținute din chirii la atingerea plafoanelor de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute, la fel ca în 2024.
Venitul impozabil este similar cu venitul pentru care se aplică impozitul de 10%, însă valoarea contribuției CASS va fi mai mare comparativ cu 2024 ca urmare a creșterii salariului minim brut.
Pentru 2024, ANAF a luat în calcul un salariu minim brut de 3.300 lei valabil la 1 ianuarie 2024, fără să ia în considerare majorarea la 3.700 lei din 1 iulie 2024. Pentru 2025, ANAF va lua în calcul un salariu minim brut de 4.050 lei, care a intrat în vigoare în 1 ianuarie, indiferent de eventualele majorări de pe parcursul anului.
Astfel, proprietarii vor plăti o contribuție CASS pentru anul 2025 în valoare de 2.430 lei la venituri impozabile din chirii de minim 6 salarii minime brute, de 4.860 lei la venituri impozabile din chirii de minim 12 salarii minime brute sau de 9.720 lei la venituri impozabile din chirii de minim 24 salarii minime brute.
Sumele de plată pentru cele 3 plafoane sunt cu 22,7% mai mari comparativ cu 2024 ca urmare a creșterii salariului minim brut cu 22,7% de la 3.300 lei la 4.050 lei.
📕 Citește pe Patru Pereți detalii despre cum se calculează taxele pe chirii și cum au evoluat taxele pe chirii în ultimul deceniu.
🏠 Veniturile din chirii nu se mai cumulează cu veniturile din activități independente
O noutate pentru anul 2025 este că veniturile din investiții, așa cum sunt cele obținute din închirierea unei locuințe, nu se mai cumulează cu veniturile obținute din activități independente.
Pentru ANAF, veniturile din investiții sunt asociate cu orice fel de venituri obținute din bunuri deja existente, cum ar fi veniturile din chirii, din dobânzile la depozitele bancare, din investițiile pe bursă sau din dividende.
Între timp, veniturile din activități independente sunt asociate cu veniturile obținute din prestări de servicii, profesii liberale sau activități de producție și export. Un exemplu concret sunt veniturile obținute din contracte de drepturi de autor.
Pentru tine, în funcție de veniturile concrete pe care le obții pe parcursul anului, faptul că cele două tipuri de venituri nu se mai cumulează în acest an poate fi o veste bună sau o veste proastă.
De exemplu, dacă din chirii obții venituri impozabile de 7 salarii minime brute, iar din activități independente venituri impozabile de 13 salarii minime brute, în 2025 vei plăti contribuția de 10% pentru sănătate pentru plafonul de 6 salarii asociată veniturilor din chirii și o contribuție de 10% pentru plafonul de 12 salarii asociată veniturilor din activități independente. Dacă cele două tipuri de venituri s-ar fi cumulat, atunci aveai în total venituri impozabile de 20 de salarii minime brute și plăteai contribuția de 10% la plafonul de 12 salarii.
În schimb, dacă din chirii obții venituri impozabile de 5 salarii minime brute, iar din activități independente venituri impozabile de 11 salarii minime brute, în 2025 nu vei datora contribuția de 10% pentru sănătate pentru veniturile din chirii (cu condiția să ai contract de muncă) și vei plăti doar o contribuție de 10% pentru plafonul de 6 salarii asociată veniturilor din activități independente. Dacă cele două tipuri de venituri s-ar fi cumulat, atunci aveai în total venituri impozabile de 16 de salarii minime brute și plăteai contribuția de 10% la plafonul de 12 salarii.
Susține newsletterul Patru Pereți printr-o donație unică sau recurentă.
🏠 Declarația Unică nu se mai depune pentru estimarea veniturilor
Anul trecut a trebuit să depui Declarația Unică până la 25 mai 2024 pentru a estima veniturile pe care urma să le obții din investiții și activități independente în cursul anului 2024. Pentru acest an, ANAF a aprobat o nouă formă a declarației, iar principala noutate este disparația secțiunii pentru estimarea veniturilor.
Teoretic, prin această decizie, birocrația este simplificată. Astfel, în loc să depui Declarația Unică cu veniturile estimate până în 25 mai 2025 și eventual să depui o declarație unică rectificativă până în 25 mai 2026 în cazul în care veniturile reale modifică încadrarea în cele trei plafoane, ANAF va genera o Declarație Unică precompletată pe care o vei primi în Spațiul Privat Virtual și pe care o vei depune electronic până la 25 mai 2026.
Am menționat că simplificarea birocrației este teoretică pentru că totul depinde de modul în care ANAF va precompleta Declarația Unică. ANAF susține că va precompleta declarația pe baza datelor pe care le deține cu privire la veniturile pe care le-ai obținut în cursul anului anterior. Dacă aceste venituri precompletate în declarație sunt corecte, atunci tot ce ai de făcut este să depui declarația deja precompletată și să plătești contribuțiile.
Nu-mi este foarte clar care va fi procedura în cazul în care observi că veniturile precompletate de ANAF nu sunt conforme cu realitatea. Cel mai probabil va trebui să depui o cerere de recalculare, motiv pentru care îți recomand câteva lucruri: să ai permanent evidența veniturilor obținute, să calculezi singur valoarea contribuțiilor pe care le datorezi și să verifici datele precompletate de ANAF din timp, nu la termenul limită de 25 mai 2026, pentru ca eventuala cerere de recalculare să fie verificată în timp util.
Forma finală a Declarației Unice 2025 a fost deja publicată în Monitorul Oficial împreună cu instrucțiuni de completare și urmează să apară sub forma unui document PDF inteligent pe această pagină, cel mai probabil în această săptămână.