Transylvania Open: Va reuși o româncă să câștige turneul de tenis de la Cluj-Napoca?
Sorana Cîrstea, Ana Bogdan și Jaqueline Cristian sunt româncele cu cel mai mare potențial să câștige turneul de tenis Transylvania Open de la Cluj-Napoca din perioada 16-22 octombrie.
Simona Halep a fost foarte aproape de trofeu la ediția inaugurală din 2021, când a fost învinsă în finală de Anett Kontaveit. Anul trecut, româncele au fost prinse pe picior greșit și niciuna dintre ele nu a ajuns mai departe de optimile de finală.
Ediția din acest an a turneului de tenis Transylvania Open găsește jucătoarele românce într-un context mult mai favorabil: Sorana Cîrstea traversează unul dintre cei mai buni ani ai carierei, Ana Bogdan și-a trecut în palmares două titluri WTA 125 în ultimele trei luni, iar Jaqueline Cristian a jucat o semifinală de turneu WTA 250 în luna august.
🎾 Sorana Cîrstea: principala favorită
Pare greu de crezut, dar anul viitor se împlinesc 20 de ani de când Sorana Cîrstea figurează în clasamentul oficial WTA. Și, la exact 10 ani de la cea mai bună clasare din carieră (locul 21 WTA în august 2013), Sorana este pe punctul să-și depășească propria performanță: este pe locul 26, iar cele 280 de puncte WTA care se acordă învingătoarei de la Cluj-Napoca ar putea să o propulseze chiar în top 20.
Iată o perspectivă la care probabil nici ea nu îndrăznea să spere la începutul anului. 2023 a fost însă unul dintre cei mai buni ani ai carierei sale, cu un sfert de finală la Indian Wells și o semifinală la Miami, ambele în turnee WTA 1000 desfășurate în martie în Statele Unite. A mai bifat un sfert de finală la turneul de Grand Slam US Open din luna august, dar și un titlu la turneul WTA 125 de la Reus (Spania) în luna mai.
Cluj-Napoca nu este Statele Unite, însă poate deveni locul în care sportiva de 33 de ani să câștige primul trofeu într-un turneu WTA 250 după cel de la Istanbul din 2021, mai ales că a devenit principala favorită a turneului după retragerile succesive ale lui Caroline Garcia (locul 10 WTA) și Donna Vekic (locul 21 WTA).
Turneul clujean are loc tot pe suprafață hard, la fel ca și cele trei turnee americane unde a obținut performanțe majore în acest an. De altfel, Cîrstea a câștigat 60% dintre meciurile jucate pe hard în acest an, de departe cea mai bună performanță personală pe această suprafață din 2020 încoace, când avea un procentaj de 70%. Poate că va avea nevoie de adaptare la mediul indoor, însă va avea parte de susținerea publicului clujean, care o va vedea pentru prima oară pe Sorana la Transylvania Open.
Într-un interviu acordat postului de televiziune Eurosport România după înfrângerea din sferturile de finală ale US Open, Cîrstea a afirmat că progresele înregistrate în 2023 sunt un efect natural al muncii depuse în ultimii ani.
Important este să muncești și să-ți vezi de treabă. Nu există o soluție magică, o cheie. Muncă brută, disciplină și rutină. La asta se rezumă în general sportul de performanță.
Sorana Cîrstea pentru Eurosport
🗓️ Traseu potențial în turneul de la Cluj-Napoca: conform tragerii la sorți care a avut loc sâmbătă, Sorana va juca în primul tur cu Eva Lys (locul 119 WTA), pentru ca în optimi să o aștepte, sperăm, o altă româncă: Jaqueline Cristian. Învingătoarea o va înfrunta cel mai probabil în sferturile de finală pe Kateryna Baindl (locul 84 WTA), pentru ca în semifinală să evolueze împotriva favoritei numărul 3 a turneului, Greet Minnen (locul 60 WTA).
🎾 Ana Bogdan: în căutarea primului titlu WTA 250
O prezență constantă în Top 100 WTA începând din 2018, Ana Bogdan traversează cel mai bun an al carierei. Luna iulie a acestui an rămâne perioada de referință după calificarea în turul trei la turneul de Grand Slam de la Wimbledon, acolo unde a pierdut împotriva Lesiei Tsurenko după un meci care a durat 3 ore și 40 de minute și care a marcat și un record mondial pentru cel mai lung tie-break din istoria turneelor de Grand Slam: scor 20-18 după 35 de minute de joc.
Tot în iulie, sportiva în vârstă de 30 de ani a câștigat turneul WTA 125 de la Iași, în fața propriilor suporteri, triumf la finalul căruia a ajuns pe cea mai înaltă poziție în ierarhia WTA: 39. A urmat o eliminare în optimile turneului WTA 125 de la București, dar și un nou titlu WTA 125 în turneul de la Parma, acolo unde a eliminat-o în semifinale pe Jaqueline Cristian. În prezent, Ana ocupă locul 72 în clasamentul WTA.
Suprafața hard nu este însă neapărat preferata Anei. De altfel, ea a obținut ambele titluri WTA 125 pe zgură, iar performanța de la Wimbledon a avut loc pe iarbă. În schimb, pe hard are un palmares de 5 victorii și 9 înfrângeri în acest an, în contextul în care 4 victorii au fost obținute în turneul de la Dubai, dintre care 3 în calificări. În plus, Ana a pierdut singurul meci disputat indoor în acest an, în turneul de la Lyon.
Ana a participat la ambele ediții de până acum de la Transylvania Open, unde a fost eliminată în optimi în 2021 de Emma Raducanu și în primul tur în 2022 de Jule Niemeier. Chiar și așa, Transylvania Open are o semnificație aparte pentru Ana, care s-a născut la Sinaia, dar s-a mutat între timp chiar la Cluj-Napoca.
Este turneul meu de suflet, Clujul este a doua mea casă. Iubesc orașul și aștept cu nerăbdare turneul, este cel mai bun din lume la nivelul 250, vin jucătoare bune de top mondial. O să mă bucur de atmosferă și că sunt acasă
Ana Bogdan pentru Euronews
🗓️ Traseu potențial în turneul de la Cluj-Napoca: Chiar dacă este favorita a cincea a turneului, Ana a avut parte de o tragere la sorți dificilă, întrucât este posibil să evolueze doar împotriva unor sportive din Top 100 WTA, dacă se respectă calculele clasamentului WTA. În primul tur va juca cu Viktoriya Tomova (locul 95 WTA), pentru ca în optimi să fie întâmpinată de Dayana Yastremska (locul 97 WTA), iar în sferturi de Rebeka Masarova (locul 69 WTA). Dacă va ajunge în semifinale, Ana ar putea juca cu Alycia Parks, a doua favorită a turneului și locul 34 WTA.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești săptămânal pe email noutăți despre piața imobiliară, sport și tehnologii verzi.
🎾 Jaqueline Cristian: Draculina revine
Jaqueline Cristian este probabil jucătoarea din România care s-a integrat cel mai bine în spiritul turneului Transylvania Open. Spun asta pentru că a îmbrățișat pe deplin tematica lui Dracula cu care turneul s-a promovat constant pe social media în anii trecuți și a intrat de fiecare dată pe teren cu o pelerină neagră. De aici si pana la porecla Draculina a mai fost un singur pas.
În vârstă de 25 de ani, Jaqueline a avut o ascensiune rapidă în WTA. A intrat în Top 200 în 2020 și a progresat constant până pe locul 58 în ianuarie 2022, însă o accidentare gravă la genunchi suferită în turneul de la Doha în februarie 2022 a necesitat o pauză de aproximativ 6 luni.
A revenit pe teren la US Open în august 2022 pe baza unei reguli care permite jucătoarelor accidentate să-și “protejeze” clasamentul, însă ulterior Jaqueline a adoptat politica pașilor mărunți și a preferat să se concentreze pe turnee ITF. Strategia a funcționat, întrucât a câștigat turneele ITF de la Trnava (Slovacia), Palmanova (Spania) sau Zagreb (Croația) înainte de a redeveni o prezență constantă în turneele WTA.
Așa a ajuns în august într-o semifinală de turneu WTA 250 la Praga, acolo unde semifinala cu Nao Hibino programată sâmbătă a început duminică și s-a terminat abia luni din cauza ploii. Au urmat apoi o serie de performanțe în turnee WTA 125: un sfert de finală la Bari, o semifinală la București și un sfert de finală la Parma într-un meci pierdut chiar împotriva Anei Bogdan. Acum, Jaqueline vine la Cluj după o semifinală cu Viktorija Golubic la Rouen (Franța) și ocupă locul 100 WTA.
Jaqueline a obținut în acest an doar patru victorii pe hard în 11 meciuri (36%), dintre care trei în turneul de la Praga, însă pe de altă parte are un palmares mult mai bun în meciurile indoor: 15 victorii în 20 de meciuri (75%). E adevărat că cele mai multe au venit în turnee ITF, însă semifinala de la Rouen de săptămâna trecută a fost obținută practic în aceleași condiții pe care le va regăsi la Transylvania Open: hard indoor.
În precedentele sale apariții la Transylvania Open, Jaqueline a ajuns în sferturi în 2021, acolo unde a fost eliminată de Simona Halep. În schimb, anul trecut, Jaqueline a fost învinsă în primul tur de Xinyu Wang. Sportiva speră ca fanii să vină în număr cât mai mare să o încurajeze la meciuri.
Sunt Jaqueline Cristian și sunt Draculina de la Transylvania Open. O sală plină de spectatori poate schimba finalul unui meci, așa că hai la tenis.
Jaqueline Cristian într-un reel publicat pe contul de Instagram
🗓️ Traseu potențial în turneul de la Cluj-Napoca: În primul tur, Jaqueline o va înfrunta pe Celine Naef (locul 122 WTA), pe care a învins-o cu o săptămână în urmă în primul tur al turneului de la Rouen. În optimi va urma probabil confruntarea de gală cu Sorana, iar dacă va reuși să o învingă ar putea avea parte de adversari mai accesibili în fazele superioare: Kateryna Baindl (locul 84 WTA) în sferturi și Greet Minnen (locul 60 WTA) în semifinale.
🎾 Ce alte românce sunt pe tabloul principal?
🎾 Patricia Țig a ajuns pe locul 56 WTA în ianuarie 2021, însă în vara acelui an a renunțat temporar la tenis din motive personale și a revenit în circuit în 2023. A urcat peste 300 de locuri în clasament după o victorie spectaculoasă cu Rebecca Marino în primul tur de la US Open, iar în prezent ocupă locul 481. Participă în premieră la Transylvania Open pe baza regulii de protejare a clasamentului.
🎾 Gabriela Ruse ocupa locul 51 WTA în mai 2022, însă de atunci sportiva de 25 de ani a intrat într-o perioadă mai puțin prolifică. În acest an nu atinsese sferturile de finală la niciun turneu, însă și-a făcut încălzirea pentru Transylvania Open cu o semifinală la un turneu ITF din Portugalia. În prezent ocupă locul 185 WTA, iar Transylvania Open are o semnificație aparte pentru ea datorită meciului de anul trecut din optimile de finală cu Xiyu Wang, care a fost considerat de departe cel mai bun al turneului.
🎾 Miriam Bulgaru este una dintre jucătoarele românce în plină ascensiune în tenis. Sportiva de 25 de ani ocupă în prezent locul 205 WTA și, după un sezon plin de turnee ITF, în care a obținut un trofeu în Austria, a început acum să concureze mai des în turnee WTA, acolo unde și-a trecut în palmares inclusiv o semifinală WTA 125 la Ljubljana (Slovenia). Cea mai bună clasare a avut-o în luna septembrie, când atinsese locul 183.
🎾 Ilona Ghioroaie este singura jucătoare din România care a reușit să ajungă pe tabloul principal al turneului după calificări, ca urmare a victoriei de duminică asupra Valeriyei Strakhova. Sportiva în vârstă de 25 de ani ocupă locul 366 WTA și este la primul turneu pe care îl joacă pe hard în acest an. Cea mai bună performanță a sa în acest an este un titlu ITF cucerit la Varna în luna septembrie.
Turneul de tenis Transylvania Open are loc la sala polivalentă BTarena din Cluj-Napoca și este conceput de aceeași echipă care organizează anual festivalul Sports Festival. Biletele sunt disponibile pe platforma Entertix, iar meciurile sunt transmise în direct pe postul de televiziune Pro Arena și pe platforma de streaming Voyo.