Asigurarea obligatorie a locuinței se scumpește din 11 noiembrie
Prima de asigurare crește la 130 lei pe an fără ca despăgubirea maximă să fie mai mare, iar orice modificare în cartea funciară este condiționată de existența unei asigurări obligatorii a locuinței.
Parlamentul României a adoptat în primăvara acestui an o serie de modificări la legea din anul 2008 care reglementează asigurarea obligatorie a locuinței, cunoscută și sub numele de asigurare PAD, cu un acronim care provine de la Polița de Asigurare împotriva Dezastrelor naturale.
Noua lege intră în vigoare la 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, iar acest termen se împlinește în 11 noiembrie. Întrucât mai sunt doar câteva zile până atunci, m-am gândit să-ți prezint pe scurt principalele modificări care vor apărea.
💰 Prima de asigurare crește cu 30%
În prezent, prima de asigurare, adică suma anuală pe care o plătești pentru a încheia asigurarea PAD, este echivalentul în lei a 20 euro, adică aproximativ 100 lei. Începând din 11 noiembrie, prima anuală se va exprima exclusiv în lei și va avea valoarea de 130 lei, ceea ce în practică se traduce printr-o creștere cu circa 30%.
La fel ca și în prezent, asigurarea PAD oferă despăgubiri pentru trei tipuri de dezastre naturale: cutremur, inundație și alunecare de teren. A existat intenția de a introduce și furtuna în rândul dezastrelor naturale pentru care se acorda despăgubiri, însă în cele din urmă aceasta nu a fost introdusă în noua lege.
În prezent, despăgubirea maximă acordată pentru asigurarea PAD este de 20.000 de euro, iar începând din 11 noiembrie va fi de asemenea exprimată în lei și va avea valoarea de 100.000 lei. Cu alte cuvinte, nu se schimbă nimic în privința despăgubirii maxime.
Asta e bine sau e rău? Chiar dacă va crește cu 30%, prima de asigurare rămâne în continuare la o valoare accesibilă pentru cea mai mare parte a populației, mai ales dacă o raportăm la primele de asigurare pe care le plătesc șoferii pentru asigurarea RCA sau raportat la impozitul anual pe locuință, care nu aduce beneficii directe pentru proprietari.
Pe de altă parte, ar fi fost de apreciat și o ajustare a despăgubirii maxime, în contextul în care valoarea din prezent a sumei de 100.000 de lei este mult mai mică comparativ cu anii precedenți, în urma inflației puternice care a afectat inclusiv prețurile din sectorul construcțiilor rezidențiale.
🕝 Asigurarea poate fi încheiată pe mai mulți ani
În prezent, asigurarea PAD poate fi încheiată doar pentru o perioadă de un an. Începând din 11 noiembrie, asigurarea va putea fi încheiată și pentru o perioadă mai lungă de timp, obligatoriu multiplu de un an.
Asta e bine sau e rău? Asta este evident bine. Dacă închei o poliță pe mai mulți ani, avantajul este că te vei proteja de eventualele majorări ale primei de asigurare în anii următori. Reține însă că, în cazul în care vinzi locuința, polița PAD va rămâne valabilă până la expirare pentru viitorul proprietar, astfel că nu există nicio metodă prin care să-ți recuperezi parțial prima de asigurare.
📝Asigurări facultative pentru locuințele din clădiri cu Risc seismic I
Noua lege introduce o noutate și pentru proprietarii de locuințe situate în clădiri expertizate cu clasa de Risc seismic I (Rs1). Aceștia nu pot încheia asigurarea PAD nici pe baza legii încă în vigoare, nici pe baza legii care va intra în vigoare în 11 noiembrie. Totuși, noua lege prevede o excepție importantă: proprietarii unor astfel de locuințe vor putea încheia o asigurare de locuință facultativă chiar dacă nu dețin asigurare PAD, lucru care în prezent nu este posibil.
Asta e bine sau e rău? Păi este bine, pentru că noua lege permite proprietarilor aflați în această situație să-și asigure locuințele pentru o serie de riscuri care nu au legătură cu dezastrele naturale, cum ar fi riscul de inundație locală din partea vecinilor, riscul de incendiu, riscul de furt sau riscul de vandalism.
Apropo de locuințe cu risc seismic, organizația Code for Romania a lansat recent proiectul Acasă, în siguranță. Proiectul include o hartă cu toate clădirile care au fost expertizate și încadrate într-o clasă de risc sau categorie de urgență, pe baza datelor oficiale de la Ministerul Dezvoltării și Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.
📕 Orice modificare în cartea funciară, condiționată de asigurarea PAD
În prezent, legea spune că o persoană care cumpără o locuință neasigurată este obligată să cumpere o asigurare PAD în termen de 5 zile de la data autentificării titlului de proprietate. În schimb, noua lege introduce o noutate importantă, întrucât proprietarul locuinței este obligat să prezinte asigurarea PAD pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciară.
Asta e bine sau e rău? Dacă mă întrebi pe mine, modificarea asta a apărut cu unicul scop de a determina noii proprietari de locuințe să încheie o asigurare PAD la achiziționarea fără credit unei locuințe care nu avea o astfel de polița validă. Practic, prin noua lege se limitează posibilitatea de a evita încheierea unei polițe PAD.
💶 Ai putea primi despăgubiri chiar dacă nu ai PAD
Legea actuală prevede că proprietarii de locuințe care nu au încheiat o asigurare PAD nu beneficiază de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local în cazul producerii unui dezastru natural asigurat.
Noua lege are o formulare ușor diferită la acest capitol, prin care se lăsă deschisă posibilitatea ca proprietarii să primească despăgubiri chiar dacă nu au polița PAD. Mai exact, formularea din lege spune că “statul își rezervă dreptul de a nu acorda despăgubiri proprietarilor de locuințe avariate prin dezastre naturale, atunci când locuințele nu sunt asigurate printr-un contract PAD”.
Asta e bine sau e rău? Dacă ai o poliță PAD validă, noutatea asta nu te afectează în niciun fel. Practic, în mod ironic, noua lege vine în sprijinul persoanelor care nu au încheiat o poliță PAD, întrucât acestea devin eligibile să primească despăgubiri, în funcție de deciziile asumate ulterior de autorități.
Ai un prieten care ar putea fi interesat de aceste informații? Trimite-i și lui acest newsletter.
⚖️ O lege pe care nici măcar statul nu a aplică
Potrivit celor mai recente date, la 30 septembrie 2023 erau valide asigurări PAD pentru 1,98 milioane de locuințe, ceea ce reprezintă însă doar 20% din totalul de 9,66 milioane de locuințe existente în România la sfârșitul anului 2022.
Cum este posibil acest lucru în condițiile în care asigurarea PAD este obligatorie? Ei bine, pentru că nici măcar statul român nu respectă legea în acest domeniu. Proprietarii sunt obligați să-și asigure locuințele, în timp ce primăriile trebuie să amendeze proprietarii care nu au poliță PAD cu o sumă cuprinsă între 100 lei și 500 lei.
Deși legea pentru asigurările obligatorii există din 2008, până în prezent nu este cunoscut public niciun caz în care un primar din România a amendat un proprietar care nu a încheiat polița PAD. Implicit, dacă nu există amenzi, atunci cei mai mulți proprietari preferă în continuare să nu plătească asigurarea PAD.
În legislație există însă o categorie specială de proprietari care sunt practic obligați să încheie asigurarea obligatorie a locuinței: cei care cumpără o locuință prin credit bancar. Într-o astfel de situație, banca solicită noului proprietar încheierea unei polițe de asigurare facultativă a locuinței, care poate fi semnată doar dacă pentru locuința respectivă există și o asigurare obligatorie a locuinței validă.
Sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor este administrat de societatea de asigurare PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), din care fac parte 12 companii de asigurări din România. Asigurarea PAD poate fi încheiată la oricare dintre cei 12 asiguratori, iar de puțin timp la unele companii se poate încheia inclusiv online, prin completarea unui formular cu privire la datele despre locuință.
De curând, asigurarea poate fi făcută inclusiv pe site-ul oficial PAID. Și tot acolo poți verifica dacă asigurarea pe care ai încheiat-o deja este validă.
Toate informațiile despre noua lege a asigurărilor PAD sunt preluate din forma finală a legii care a fost promulgată de președinte. Documentul cu textul integral al legii este disponibil pe site-ul Camerei Deputaților.
Vrei să înțelegi mai bine care este impactul noilor legi din România asupra pieței imobiliare? Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești la tine în inbox informații utile într-un limbaj simplu și ușor de înțeles.
Piața imobiliară din România
O dată pe lună scriu în newsletterul Patru Pereți o radiografie a pieței imobiliare din România, cu informații utile care te ajută să înțelegi mai bine evoluția acestui domeniu și să iei decizia potrivită în cazul în care analizezi opțiunea unei tranzacții imobiliare.
Această secțiune este prezentată de Storia.ro și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România.
Tranzacții pe piața imobiliară în septembrie 2023: La nivel național au fost înregistrate aproape 14.600 de tranzacții imobiliare, în scădere cu 5% comparativ luna august 2023 și cu 7% față de datele raportate în septembrie 2022, potrivit datelor furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). În București s-au înregistrat peste 4.500 de tranzacții, în creștere cu aproape 2,5% comparativ cu luna august. De altfel, septembrie a devenit a treia lună consecutivă în care numărul tranzacții din București este în creștere comparativ cu luna anterioară.
Interesul populației pentru tranzacții imobiliare în septembrie 2023: Numărul de afișări pentru apartamentele aflate pe piață la vânzare în septembrie 2023 pe platformele Storia.ro și OLX Imobiliare a scăzut cu 3% comparativ cu august 2023 și cu 6% comparativ cu septembrie 2022. În cazul apartamentelor disponibile pentru închiriere, luna septembrie a adus o scădere cu 5% a numărului de afișări comparativ cu august 2023 și o scădere cu aproape 11% comparativ cu septembrie 2022.
Informații utile despre piața imobiliară în septembrie 2023: Cel mai recent raport publicat de Eurostat arată că prețurile locuințelor din România au scăzut cu 0,78% în perioada aprilie-iunie 2023 comparativ cu perioada ianuarie-martie 2023, însă au crescut cu 1,35% comparativ cu perioada aprilie-iunie 2022. Între timp, Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că în primele șase luni ale anului au fost date în folosință peste 32.000 de locuințe la nivel național, în scădere cu 1,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Salut. Lucrez în asigurări de 13 ani și sunt specialist în asigurări de locuințe; astfel:
- principiul asigurărilor este unul simplu: mulți contribuie cu puțin pentru ca puțini să fie despăgubiți atunci când e nevoie. Astfel, eu în Oradea prea puțin probabil să am alunecare de teren la etajul 4. Dar există zone unde riscul există astfel încât din banii mei și ai celorlalți există fond suficient să le fie lor despăgubite daunele.
- apoi, există asigurările facultative care au pe cele trei riscuri ale PAD-ului excedent de sumă. Ce înseamnă asta? Înseamnă că este un cutremur, îți distruge total casa; PAID îți dă 10 sau 20.000 euro iar asiguratorul unde ai polița facultativă îți dă ce e peste 10 sau 20k până la limita sumei asigurate din asigurarea facultativă. Deci ai bani să îți ridici o casă identifică cu cea distrusă.
Salutare,
Nu crezi ca datele furnizate de Storia sunt complet deconectate de realitate?
Cred ca tranzactiile imobiliare au scazut mult mai mult, mai ales ca mare parte a populatiei a devenit ineligibla pentru credit.