5 Comments
Nov 3, 2023Liked by Daniel Popescu

Salut. Lucrez în asigurări de 13 ani și sunt specialist în asigurări de locuințe; astfel:

- principiul asigurărilor este unul simplu: mulți contribuie cu puțin pentru ca puțini să fie despăgubiți atunci când e nevoie. Astfel, eu în Oradea prea puțin probabil să am alunecare de teren la etajul 4. Dar există zone unde riscul există astfel încât din banii mei și ai celorlalți există fond suficient să le fie lor despăgubite daunele.

- apoi, există asigurările facultative care au pe cele trei riscuri ale PAD-ului excedent de sumă. Ce înseamnă asta? Înseamnă că este un cutremur, îți distruge total casa; PAID îți dă 10 sau 20.000 euro iar asiguratorul unde ai polița facultativă îți dă ce e peste 10 sau 20k până la limita sumei asigurate din asigurarea facultativă. Deci ai bani să îți ridici o casă identifică cu cea distrusă.

Expand full comment

Salutare,

Nu crezi ca datele furnizate de Storia sunt complet deconectate de realitate?

Cred ca tranzactiile imobiliare au scazut mult mai mult, mai ales ca mare parte a populatiei a devenit ineligibla pentru credit.

Expand full comment
author

Datele despre numărul de tranzacții imobiliare sunt furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Astea sunt cifrele, cu astea defilăm, mi-e imposibil să spun dacă reflectă 100% realitatea sau nu.

Din păcate nu există date exacte despre proporția creditării în tranzacții, însă specialiștii din piață estimează că undeva la 70% dintre tranzacțiile imobiliare sunt realizate fără credite. Sigur că scăderea creditării a avut un impact asupra numărului de tranzacții. Pe de altă parte, trebuie să luăm în calcul și că unii clienți au renunțat, de exemplu, la apartament cu trei camere în favoarea unuia cu două camere pentru a se încadra la un credit ipotecar.

Expand full comment

Dar dacă eu vreau sa plătesc pagube pentru distrugeri in locuinta mea,locuiesc la etajul 3 al unui bloc, de ce sa ma oblige statul sa fac asigurarea asta ? Cred ca înțelegi ideea..

Expand full comment
author

Înțeleg la ce te referi. Părerea mea este că asigurarea pentru dezastre naturale este utilă. Un cutremur major poate lăsa o mare parte din populația afectată fără o locuință corespunzătoare sau cu daune majore. O inundație într-un sat oarecare din România poate genera costuri foarte mari pentru renovare, pe care mulți locuitori nu și le-ar putea permite. Sigur, pe de altă parte, cei 20.000 de euro ca despăgubiri nu au nicio legătură cu costurile actuale ale unei locuințe.

Expand full comment