Cât durează obținerea autorizației de construire în marile orașe din România
Procesul de autorizare pentru un proiect imobiliar durează între 53 de zile în Oradea și 382 de zile în Iași, cu un interval de 211 zile în București, potrivit studiului Subnational Business Ready.
Banca Mondială a publicat recent o nouă ediție a studiilor anuale Subnational Business Ready, care analizează mediul de afaceri din principalele orașe din șase state membre ale Uniunii Europene, printre care se numără și România.
Studiul dedicat României a fost finanțat de Comisia Europeană și realizat în parteneriat cu Ministerul Finanțelor și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru a oferi o imagine realistă a mediului de afaceri din România în 9 orașe: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Constanța, Oradea, Craiova și Ploiești.
Chiar dacă se adresează în special antreprenorilor, studiul oferă câteva informații interesante pentru piața imobiliară din România, în special din punct de vedere al relației cu autoritățile publice. Astfel, studiul include informații concrete despre timpul necesar pentru ca un dezvoltator imobiliar să primească autorizație de construire, să realizeze recepția lucrărilor sau să se racordeze la utilități.

Cât durează eliberarea autorizației de construire
Studiul Subnational Business Ready arată că Oradea este orașul din România în care procesul de autorizare pentru o construcție nouă durează cel mai puțin: 53 de zile. Dintre acestea, 38 de zile sunt necesare pentru obținerea avizelor de la furnizorii de utilități sau de la alte instituții publice, în timp ce autorizația propriu-zisă se eliberează în 7 zile de la depunerea tuturor documentelor necesare la dosar.
De ce este Oradea pe primul loc la acest capitol? Autorii studiului menționează că Oradea emite cel mai rapid autorizația de construire datorită faptului că are un Plan Urbanistic General (PUG) actualizat și gestionează o bază de date GIS (Geographic Information System - Sistem de Informații Geografice) despre toate dezvoltările de rețele utilitare, întrucât a semnat protocoale cu furnizorii de utilități din oraș.
Practic, prin PUG și GIS, funcționarii publici au acces mult mai rapid la informațiile necesare pentru a aproba sau a respinge autorizația de construire, comparativ cu alte orașe din țară în care astfel de verificări se fac cel puțin parțial manual.
De exemplu, la polul opus, același proces de autorizare durează în medie 382 de zile la Iași, adică de peste șapte ori mai mult timp decât la Oradea. În acest caz timpii sunt de peste 100 de zile pentru trei dintre pașii intermediari, inclusiv obținerea certificatului de urbanism (113 zile), obținerea avizelor (105 zile) sau obținerea autorizației propriu-zise (158 de zile).
Între timp, în București, dezvoltatorii imobiliari au nevoie în medie de 211 zile pentru a parcurge întregul proces de autorizare. Dintre acestea, 75 de zile sunt necesare pentru obținerea avizelor, în timp ce alte 89 de zile durează în medie eliberarea propriu-zisă autorizației de construire după depunerea dosarului complet.
În Cluj-Napoca, orașul cu cele mai mari prețuri la locuințe, procesul de autorizare durează în medie 172 de zile, din care 75 de zile obținerea avizelor și alte 60 de zile obținerea autorizației finale.
Cât durează recepția lucrărilor de construcție
După finalizarea lucrărilor de construcție, dezvoltatorul trebuie să facă recepția finală a lucrărilor. Indiferent de oraș, obținerea documentației și notificarea autorităților durează în medie 13 zile, însă timpul necesar pentru obținerea inspecției finale variază.
Astfel, Craiova este orașul cu cel mai scurt timp necesar pentru întreaga procedură pentru recepția lucrărilor: 30 zile. Urmează Ploiești, București și Cluj-Napoca, în timp ce la Oradea procedurile dureză în medie 36 de zile.
Cel mai mult timp îl pierd dezvoltatorii imobiliari din Constanța, care au nevoie de 65 de zile pentru a obține procesul verbal final din partea comisiei de recepție, cu 12 zile mai multe decât dezvoltatorii din Timișoara (53 de zile).
Cât durează transferul de proprietate
Studiul realizat de Banca Mondială arată că transferul de proprietate între două persoane juridice durează în medie între 16 și 21 de zile, în funcție de oraș. În general, autoritățile locale au nevoie de 5-8 zile pentru verificarea prealabilă a documentelor și eliberarea titlului, însă cel mai mult timp este alocat pentru înregistrarea în Cartea Funciară.
Astfel, în Craiova și Ploiești procedura completă se finalizează în 16 zile, în timp ce la București durează 19 zile, iar la Iași 21 de zile.
Autorii studiului menționează că acești timp sunt influențați și de factori precum numărul de cereri din partea dezvoltatorilor raportat la numărul de angajați care se ocupă de soluționarea cererilor, dar și de numărul de documente care au fost digitalizate. La acest ultim capitol cel mai prost stau autoritățile locale din Iași și Constanța.
Abonează-te la newsletterul Patru Pereți și primești în inbox informații utile despre piața imobiliară și tehnologii în construcții.
Cât durează racordarea la utilități
Studiul arată că dezvoltatorii imobiliari așteaptă între 6 luni și aproape un an racordarea la rețeaua de electricitate de 180 kVA pentru noile complexuri imobiliare pe care le dezvoltă.
Astfel, în Craiova timpul de racordare este cel mai scurt (180 de zile), iar cele mai multe orașe ale țării se încadrează în intervalul 220 - 267 de zile, ceea ce înseamnă 8-9 luni. Recordul negativ este deținut de București cu 317 zile, însă autorii studiului menționează că acest lucru are drept cauză necesitatea unor activități suplimentare de planificare pentru ca furnizorul să se asigure că noile conexiuni nu suprasolicită rețeaua existentă.
Între timp, racordarea la rețeaua de apă durează în medie 115 zile. Cel mai scurt timp se înregistrează în Oradea, acolo unde dezvoltatorii se racordează în 90 de zile, în timp ce dezvoltatorii din Timișoara se racordează în 145 de zile. București este foarte aproape de medie, cu 109 zile pentru racordare.
De departe, cea mai scurtă procedură este obținerea unei conexiuni la internet. Timpul de conectare variază de la numai două zile în Timișoara și Craiova la cel mult 7 zile în Brașov și Oradea, cu 5 zile de așteptare pentru București și Cluj-Napoca.
Datele extrase din studiul Subnational Business Ready realizat de Banca Mondială sugerează că, cel puțin în privința pieței imobiliare, eliberarea documentelor este mai rapidă acolo unde datele sunt digitalizate și actualizate, așa cum se întâmplă la Oradea.
În schimb, actualul PUG pentru București a fost conceput în anul 2000, iar o versiune actualizată este încă în lucru. Am scris mai multe detalii despre ce este un PUG și care sunt principalele planuri pentru noul PUG București într-o ediție anterioară a newsletterului Patru Pereți. Citește aici despre PUG București.
Clubul de fotbal Manchester United a decis să construiască un nou stadion cu o capacitate de circa 100.000 de locuri în loc să renoveze actuala arenă Old Trafford. Noul stadion face parte dintr-un proiect de regenerare urbană a unei zone industriale și prevede inclusiv construirea a 17.000 de locuințe. Citește detalii despre acest proiect în newsletterul sportiv Patru Tribune.